Witam, kupilem akcje jakis czas temu za 200k, niestety zawislem na haku i czekalem az sie odwiesze. Teraz widze ze Idea jest przejmowana przez PEKAO, rozumiem ze moje akcje sa bezpieczne? Jak to bedzie dzialac? Dostane tyle akcji PEKAO ile mialem IDEA?
Tak, dostaniesz akcje Pekao, a dodatkowo pierwsze polskie auto elektryczne za darmo i miejsce w pierwszym samolocie startującym z Centralnego Portu Komunikacyjnego. Wszystko w ramach rekompensaty za stresującą sytuację
Dnia 2020-12-31 o godz. 14:55 ~cichy_bohater napisał(a): > Tak, dostaniesz akcje Pekao, a dodatkowo pierwsze polskie auto elektryczne za darmo i miejsce w pierwszym samolocie startującym z Centralnego Portu Komunikacyjnego. Wszystko w ramach rekompensaty za stresującą sytuację
kupując akcje zostałeś współwłaścicielem firmy i odpowiadasz do wysokości wartosci akcji . Akcje zostały umorzone są nic nie warte i nic nie dostaniesz zero absolutne .
„....Wszystkie akcje i obligacje Idea Banku zostaną umorzone. Wartość obligacji to 56, a akcji 156 mln złotych. Notowania Idea Banku na GPW zostaną zawieszone....”
Oświadczenie większościowego właściciela i przewodniczącego Rady Nadzorczej Idea Bank S.A. Dzisiejsza decyzja BFG o praktycznej nacjonalizacji Idea Banku S.A. jest jawnym pogwałceniem prawa. Odbywa się ona w sytuacji, gdy Idea Bank S.A. zaczął osiągać pozytywne efekty restrukturyzacji. Bank złożył plan naprawy, który nie został zatwierdzony przez KNF, ale którego elementy były realizowane. M.in. w ciągu ostatnich tygodni moje spółki zainwestowały dodatkowo w bank 156 milionów złotych i zobowiązały się do dalszego dokapitalizowania w kwocie ok. 200 milionów. Przypomnę, że przyczyną kłopotów Idea Bank S.A. było m.in. działanie KNF w okresie, w którym szefował tej instytucji Marek Ch. Jako większościowy właściciel banku odbieram działania BFG i KNF jako realizację tzw. Planu Zdzisława Sokala, który został mi przedstawiony przez poprzedniego szefa KNF pana Marka Ch. jako groźba, która miała zostać zrealizowana wtedy, gdy nie opłacę ogromnej ok. 40 milionowej łapówki na rzecz osoby powiązanej z szefem KNF. Ponieważ nie zgodziłem się propozycję korupcyjną i nie ugiąłem się nawet pod groźbą aresztu współpracować z obecną ekipą rządową w planach przejmowania niezależnych mediów przez spółki Skarbu Państwa, realizuje się plan wywłaszczenie mnie z majątku. Podobnie postępowano z polskimi przedsiębiorcami w latach czterdziestych i pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ponieważ głównym inwestorem Idea Bank S.A. jest mój podmiot zarejestrowany w Holandii zapowiadam, że działania BFG i KNF będą miały skutek w postaci roszczeń odszkodowawczych przed Trybunałem Międzynarodowym ustanawianym na podstawie specjalnej umowy inwestycyjnej pomiędzy Polską, a Holandią na kwotę stanowiącą wartość moich udziałów i przyszłych z nich zysków. Próba absurdalnego i nieskutecznego aresztowania mnie, zatrzymanie mojego obrońcy bez żadnych podstaw prawnych do zarzutów dla niego, co wykazały już sądy, groźby i korupcyjne oferty kierowane do mnie, to wszystko układa się w scenariusz prowadzenia działalności gospodarczej przez przedsiębiorców niewspółpracujących z władzą, charakterystyczny dla krajów autorytarnych. W moim przekonaniu oprócz kwestii odszkodowawczych doszło w tej sprawie do przekroczenia uprawnień przez urzędników podejmujących konkretne decyzje. Te czyny zostaną prędzej czy później ocenione przez niezależne organy. Informuję ponadto, że w poniedziałek zostanie złożone odwołanie od decyzji BFG do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie. Dr Leszek Czarnecki Bądz dobrej mysli jeszcze nie wszystko stracone!!!
Może tam pan Czarnecki coś wywalczy dla siebie przed międzynarodowymi sądami. Ale sytuacja małych akcjonariuszy i obligatariuszy jest dosyć klarowna. Został im się jeno sznur. Jest raczej pewne, że akcjonariuszy i właścicieli obligacji GNB czeka podobny los. A akcje większości instytucji bankowych na początku 2021 będą gorącymi kartofelkami. Czy to się przełoży na poważny spadek WIG20 gdzie większość to banki? Entuzjazmu to raczej nie będzie.
Miałem GetBack tam też państwo oszukało akcjonariuszy? Po GB nie tykam niczego co mialo związek z tym panem, wam radzę to samo. Choc już niewiele tego zostalo, niestety nie mogę napisać jaką mam opinię na temat tego typa bo moderator wykasowalby wpis. Domyślcie się sami.
Twoich akcji już niestety nie ma. BFG podjął decyzję po niezależnej wycenie aktywów IDEA, że bank jest kilkaset milionów na minusie. Jest więc bankrutem. Ciesz sie, że nie musisz jako akcjonariusz odpowiadać za tę ujemną wartość - ją pokrył BFG, a bank przejał PEKAO, wraz z dodatkowymi gwarancjami BFG. Jedyni którzy tu nie stracili to klienci Idea, ich środki są nadal bezpieczne. Akcjonariusze stracili, ale tu chyba każdy wie jakie zdanie ma Kaczyński o rynkach kapitałowych i jak postrzega inwestorów (gorzej niż tzw. prywaciarzy). Przecież gość chciał swego czasu giełdę likwidować wiele lat temu...
ludzie inwestuja taka kase a nie potrafią czytać 1. W związku z wszczęciem przymusowej restrukturyzacji, umarza się z dniem wszczęcia przymusowej restrukturyzacji, według stanu na koniec dnia wszczęcia przymusowej restrukturyzacji, następujące instrumenty kapitałowe, w rozumieniu art. 72 ust. 1 ustawy o BFG, wyemitowane przez Bank wraz z należnymi odsetkami: 1) akcje imienne, uprzywilejowane serii A w liczbie 1 051 200 szt. o łącznej wartości nominalnej 2 102 400 (słownie: dwa miliony sto dwa tysiące czterysta) złotych, 2) akcje na okaziciela, zwykłe serii B w liczbie 2 500 000 szt. o łącznej wartości nominalnej 5 000 000,00 (słownie: pięć milionów) złotych, oznaczone przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych S.A. (dalej „KDPW”) kodem PLIDEAB00013, 3) akcje na okaziciela, zwykłe serii C w liczbie 1 250 000 szt. o łącznej wartości nominalnej 2 500 000,00 (słownie: dwa miliony pięćset tysięcy) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 4) akcje na okaziciela, zwykłe serii D w liczbie 2 500 000 szt. o łącznej wartości nominalnej 5 000 000,00 (słownie: pięć milionów) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 5) akcje na okaziciela, zwykłe serii E w liczbie 1 500 000 szt. o łącznej wartości nominalnej 3 000 000,00 (słownie: trzy miliony) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 6) akcje na okaziciela, zwykłe serii F w liczbie 1 071 429szt. o łącznej wartości nominalnej 2 142 858,00 (słownie: dwa miliony sto czterdzieści dwa tysiące osiemset pięćdziesiąt osiem) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 7) akcje na okaziciela, zwykłe serii G w liczbie 8 385 968 szt. o łącznej wartości nominalnej 16 771 936,00 (słownie: szesnaście milionów siedemset siedemdziesiąt jeden tysięcy dziewięćset trzydzieści sześć) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 8) akcje na okaziciela, zwykłe serii H w liczbie 8 385 967 szt. o łącznej wartości nominalnej 16 771 934,00 (słownie: szesnaście milionów siedemset siedemdziesiąt jeden tysięcy dziewięćset trzydzieści cztery) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 9) akcje na okaziciela, zwykłe serii I w liczbie 12 028 594 szt. o łącznej wartości nominalnej 24 057 188,00 (słownie: dwadzieścia cztery miliony pięćdziesiąt siedem tysięcy sto osiemdziesiąt osiem) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 10) akcje na okaziciela, zwykłe serii J w liczbie 9 794 872 szt. o łącznej wartości nominalnej 19 589 744,00 (słownie: dziewiętnaście milionów pięćset osiemdziesiąt dziewięć tysięcy siedemset czterdzieści cztery) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 11) akcje na okaziciela, zwykłe serii K w liczbie 4 744 526 szt. o łącznej wartości nominalnej 9 489 052,00 (słownie: dziewięć milionów czterysta osiemdziesiąt dziewięć tysięcy pięćdziesiąt dwa) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 12) akcje na okaziciela, zwykłe serii L w liczbie 14 598 541 szt. o łącznej wartości nominalnej 29 197 082,00 (słownie: dwadzieścia dziewięć milionów sto dziewięćdziesiąt siedem tysięcy osiemdziesiąt dwa) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 13) akcje na okaziciela, zwykłe serii M w liczbie 10 590 884 szt. o łącznej wartości nominalnej 21 181 768,00 (słownie: dwadzieścia jeden milionów sto osiemdziesiąt jeden tysięcy siedemset sześćdziesiąt osiem) złotych, oznaczone przez KDPW kodem PLIDEAB00013, 14) obligacje na okaziciela serii G o terminie wykupu 30 czerwca 2021 r ., w liczbie 141 400 szt. o łącznej wartości nominalnej 14 140 000,00 (słownie: czternaście milionów sto czterdzieści tysięcy) złotych, 15) obligacje na okaziciela serii U o terminie wykupu 22 grudnia 2025 r., w liczbie 105 szt. o łącznej wartości nominalnej 42 000 000,00 (słownie: czterdzieści dwa miliony) złotych.
Nie róbcie sobie jaj tu jest Q***a prawdziwy dramat " już byłych" akcjonariusz. .Rozumiem stan wyższej koniecznośći jak REŻIM WRONY rekwirował samochody dla swoich potrzeb , ale teraz to normalny ROZBÓJ .Okradli drobnych ratując system bankowy ,ale nie zapłaćcie 1 zeta podatku to też was zniszczą . To jest H D I KAMIENI KUPA!
Niestety Czarnecki jakby chcial mogl uwolnić wielu ludzi z hakow. Nie zrobil tego. Pretensje do niego a nie do Panstwa ktirs stoi na strazy CALEGO SYSTEMU BANKOWEGO a nie Lesia cwaniaka który przez ponad 2 lata nie zrobil prawie nic.
Mieli BFG i KNF dalej sie wodzic za nos, sztuczki prawne i zabiegi księgowe na banku o wartosci ksiegowej MINUS 2,7 zł.
Rezygnacja dwóch V-ce prezesów Zarządu banku PEKAO .Przynajmniej ci okazali się uczciwi i nie chcą uczestniczyć w mega przekręcie i dramacie akcjonariuszy IDA w ostatnim dniu JAKŻE CIĘŻKIEGO ROKU! M E G A W A Ł E K:)))))
Witam.
Chyba niestety to prawda. Ja straciłam na cedc ok.100 tys.
A później jeszcze kilka strat zaliczyłam, całkiem sporych.
Ale się podniosłam (niekoniecznie finansowo).
I wiem jedno: Zdrowie i tak jest najważniejsze!
Trzymaj się!
To jeszcze nie koniec świata...