• podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~wers [89.64.92.*]
    :)
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Reznor [89.64.115.*]
    Tez nie narzekam, ale zastanawiam sie czy jutro nie otworzę eski na indeksy
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~wers [89.64.92.*]
    vześć Reznor, nasz Columbus ładnie żre. Ciech idzie na 31.5, RGR na dziennym.
    esek nie otwieram. siedzę w L. czekam na wygraną Donalda. za 3 dni się nie pośpi :).
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: komar_13 [109.243.134.*]
    nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że Donald wygra. Takie jakieś przeczucie.

Dzisiaj ładnie na zielono, ale jeszcze godzina. Columbus faktycznie wystartował.
    No nic jedziemy dalej, szkoda tylko, ze taka pogoda za oknem. Zeby nie było tez liczę, że Donald wygra, ale nigdy nie można byc na 100%, stąd wole asekuracyjnie otworzyć S jeśli zajdzie potrzeba. Dzisiaj cały portfel świeci na mocny zielony :))) nawet na ovid pojawil się wiekszy wolumen, cos tam skubnąłem, masakra, jak dobil do 2,08. Za 50 minut idę z dzieciakami na rower niech się hartują, a co... CDR moze jutro mocniej odbije narazie lekki wzrost
    dwa miesiące temu, mój kuzyn lat 17, jechał z dziewczyną o 21 rowerem z odblaskami po drodze w małej miejscowości, Samochód wjechał w niego z szybkością 55km/h. Z ciała nie było co zbierać. Uważaj Reznor, na polskie drogi, kierowców i tą jeb,aną pogodę tam u was... pozdro
    Tak to prawda ostatnio baba by we mnie wjechała, jak przejeżdżałem śluzą rowerową na szosie, chyba patrzyła w telefon czułem, że coś jest nie tek i się zatrzymałem wcześniej gdybym jechal dalej nie wiem co byłoby dalej... jak jeżdżę z dziećmi to tylko przy lesie, ścieżkami bez samochodów, ale za to są inne atrakcje - dziki, sarny, żule :) dobra koniec tematu wracam na giełdę, podsumowując masz racje Wers
    żule w lesie? - a to dobre :))) zębów sobie nie wybij po ciemku :)))
    ja lubię polskie lasy ale tylko w wakacje.
    ps. jak columbus się zamknie powyżej 44.80 to jestesmy w domu, i niech się martwią Ci co zostali w lesie :)))))
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: komar_13 [46.113.197.*]
    Kolejny dzień zmagań rozpoczęty na zielono, ale najważniejszy jest koniec. Ciekawy news na DataWalk.

Wczoraj trafiłem na ciekawy artykuł na temat Bidena i jego planów. Szczerze, nie wygląda to źle. Największe ryzyko, to wprowadzanie restrykcji, które przez Amerykanów w większości odbierane są jako zamach na wolność. Natomiast jeżeli chodzi o gospodarkę, to jest to obiecujące. W mojej ocenie kupowanie lokalnych produktów to dobry ruch. Do tego przenoszenie przemysłu z Azji do USA daje swego rodzaju bezpieczeństwo gospodarcze.
    https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,78442,26461315,licza-sie-tylko-usa-co-biden-chce-zrobic-jesli-wygra-wybory.html

Jeśli chodzi o rynki, to moim skromnym zdaniem, najważniesza jest duża - jednoznaczna przewaga obojętnie którego kandydata. Ważne żeby wyrok nie był zaskarżony i żeby się to nie ciągnęło, bo giełda nie znosi niepewności. Wygrana Bidena była już w cenach w zeszłym tygodniu wyceniana na korekcie, natomiast znaczna wygrana Trumpa pociągnie spx na nowe ATH. I dlatego siedzę od zeszłego tygodnia w longach Panowie :).
    A mój Columbus grzeje jak cholera :)))).
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Santa_k15 [5.173.232.*]
    Powodzenia Wers:) dla mnie to zbyt 50/50. Mnie bardziej martwi lockdown i wzrost założeń niż same wybory w USA i perspektywa kilku następnych miesięcy.. według mnie bardziej wyceniany był lockdown i to że Europa się zamyka i obawa że w USA tez tak będzie. Trump mówi że nie będzie pockdownu ale u Nas tez tak mówili a już praktycznie mamy to co na wiosnę.. tylko z latem za hmm pół roku:) naprawdę człowiek nie wie co zrobić:) Trump za niedługo tez może zmienić zdanie.. ale serio nie wiem:)
    Santa, czytałem Twoje obawy i pytania o lockdown już jakieś 2 tyg temu. Strach powoduje wyprzedaż. Być może było tak, że lockdown był już wyceniony w zeszłą środę.... W czwartek wieczorem wyszedł premier i dał nadzieję na szczepionkę w styczniu :). .
     I teraz to jest wyceniane UP. - przynajmniej w Polsce.

A co do Bidena to, podniesie stopy procentowe i banki ruszą w końcu.
    Mówię, najgorszy jest strach i niepewność, ale giełda dyskontuje przyszłość. Siedzieć i bać się lockdownu od dłużeszego czasu nie ma sensu. No w każdym razie ja tak rozumiem rynek - wiadomo mogę się mylić :)..Ważne żeby zwycięstwo było jednoznaczne.
    Zdrówka i zysków życzę.
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: komar_13 [46.113.197.*]
    Santa, tylko na wiosnę to było zaskoczenie. Kto miał głowę na karku to przygotował się na jesień i zimę. Oczywiście są duże utrudnienia i zapewne nie da się wykręcać wyników finansowych jak rok temu, ale myślę, że dużej części powinno udać się przetrwać. Oczywiście kina, teatry, koncerty, turystyka itp. dostaje ostro po d...ie. Ma to przełożenie na pozostałe branże, ale zauważ przedszkola i klasy 1-3 działają normalnie, zatem rząd nie musi płacić 80% wynagrodzenia. Sklepy również działają normalnie. Restauracje też zaczęły sprzedawać np. na wynos. Nie mówię, że nic się nie dzieje i nie ma to wpływu, ale chyba nie zakładałbym aż tak czarnego scenariusza.
    Jeżeli chodzi o kryzys, to w mojej ocenie kluczowa jest budowlanka. Jeżeli ona zacznie upadać, to faktycznie jest już bardzo źle.

Wers, a ten columbus to nie za szybko do góry ;)
    No i o to chodziło z columbusem, zawsze kibicowałem spółce, dzisiaj możliwe przebicie 50,xx
    Juz przebiło nie zauważyłem 50,50 :)
    Patrzyles na geotrans ? Mialem wcześniej napisać i nie pamiętam czy wysyłałem info, ze kurs jest mega nisko w stosunku do ostatniego raportu c/z na poziomie bylo 6 teraz jest trochę wyżej, ale i tak dla mnie fundamentalnie super spolka i wspópracuje z columbusem przez rekultywacje terenów po wysypisakch na farmy foto od columbusa
    nie mam wolnej kasy Reznor na polskie spółki. :(. Jestem zapakowany po pachy na L na indeksy od zeszłego tygodnia i jeszcze w nocy dołozyłem. Do piątku chyba nie zasnę.

Mam też dwie bardzo duże pozycje na columbusie ze średnią 39. I nie będę to trzymał. jak długo zobaczę.
    jak wywalę PKO to będę wolniejszy. Ale dopiero w okolicach 25 zł.

Gdyby mój scenariusz się sprawdził, to bardzo możliwe żeśmy już rozpoczęli rajd św. mikołaja :).
    Ale by były jaja :)). No nic. Skupić się muszę, żeby ewentualnie spadochron w porę otworzyć/
    jak tam rowery?
    miało być; będę trzymał Columbusa na Long. Nie wywalę teraz.
    A spoko, przyjemnie bez atrakcji wszyscy zadowoleni i dotlenieni dzisiaj jest juz lepsza pogoda i może w ciągu dnia wyskoczę chociaż i tak będę się wpatrywał na notowania to nie wiem czy jest sens... dużo się dziisaj dzieje dobrego i szkoda mi przegapić dobry moment na wejście/wyjście. Columbusa planuje przytrzymać- mam dwa pakiety na LT i tego nie sprzedam zapewne jeszcze długooo a tym co kupowalismy ok 40,xx myślałem, zeby przetrzymać do ok 72,xx
    tak tak 72 to miniumum. Ale to jest spółka sezonowa i do lata może się ciągnąć. Zobaczymy jak z tymi dotacjami na OZE z unii będzie w przyszłym roku. Marże się wyrównają i już takiej ostrej jazdy UP pewnie nie będzie. No nic.
    Póki co spekuła tam nieźle kurs zdołowała a teraz winduje. Szkoda :(. Za ostro jadą moim zdaniem...

Co do ciągłego sprawdzania notowań, to wychodzę z domu bez telefonu. A jak są wakacje to przekładam w polsce kartę do takiego na guziki - bez internetu. I mnie nie ma całkiem :). Inaczej bym nie przeżył.
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Tonik [94.254.189.*]
    Wziełem $ po 3,88 może puszczę po 4,2 tak sobie kminie.Mam Mercrator, Data, Kruszwica i Scope. Siedzę spokojnie bo mam dobry towar tak czuję.

Dobry towar nie jest zły, hm hm :))).

Nie wiem jak Wy Panowie, ale ja już ogolony i po espresso, siadam do pracy :).
    Powodzenia stawiam na blondyna
    he he dobre. :). Jeden łyso-siwy, a drugi ryży.... chyba :).

No w każdym razie dwa stare dziady oderwane od rzeczywistości, a każdy na swój sposób. Powodzenia Tonik na tych spółkach.
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: komar_13 [164.127.117.*]
    Tonik, spółki dobre, papier też, ale najważniejsze po ile kupiony :)

Ten bardziej kudłaty miał przegrać a tutaj zaskoczenie, jednak ma szanse na wygraną. Zobaczymy. A tak na marginesie, to cały ich ten system wybierania prezydenta jest daleki od demokratycznego.
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Santa_k15 [178.43.111.*]
    Hehe electoral votes no śmieszne to jest:)) tez liczę na Trumpa.
    jak się Wam Panowie podobają moje Longi? :)))
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Reznor [188.147.103.*]
    No grubo gratulacje
  • Re: podoba mi się dziś na rynku... Autor: ~Santa_k15 [178.43.111.*]
    Hehe gratki Wers:) też dopasowałem dzisiaj. U nas 24k zakażeń a WIG olewa premiera i jego zapowiedzi dodruku:)
    grubo, grubo, dzięki.

Sluchaj Reznor, premier wczoraj powiedział że w 2021 będzie kasa na koleje, zdecydowanie większa niż na infrastrukturę drogową.
    Zastanawiam się czy nie brać Trakcji pod korek, jak już wyjdę z indeksów. To jest niezły śmieć natomiast spekulacyjnie czysto będzie, moim zdaniem, można niezłą kasę z tego wyciągnąć. Byłem na tym od 1zł do 2,5 wiosną i dużą cześć tam wyrzuciłem. (troche mi jeszcze zostało, bo myślałem że ogłoszą ten centralany port komunikacyjny w końcu ).
    Plusem jest to, że tam można się zapakować dosłownie każdym kapitałem. Pomyśl.
    Ok tez słyszałem ale myślałem o torpolu, ale tam z płynnością jest gorzej, Columbus widzę dzisiaj sesja odpoczynku,bale i tak dobrze się zachował. Dziwne, ze pcc exoll nie szaleje... myślałem, ze dzisiaj będzie wybicie górą, nawet kupiłem jeszcze, ale nic stoi. A rano mialem S-ki na indeksy i nawet parę % zarobilem, ale jak widziałem, co się dzieje tzn wystąpienie trumpa to zamknąłem i mam tylko jedna L na nasdaq
    Reznor, o Torpolu vs, Trakcja już gadaliśmy na wiosnę :). Masz racę, Torpol ma lepszą sytuację finansową. Ale mnie nie o to chodzi (!) Mnie chodzi o ostrą spekulację na śmieciu dużym wolumenem, który pozwoli zawinąć się w każdym momencie.

Co do Columbusa, to z kolei wziąłem głównie ze względu na fundamenty. Columbus w długim okresie jest w trendzie wzrostowym, ale w średnim w spadkowym. Trzeba uważać na strefę 60-64. Tam się może uruchomić duża podaż.

Co do indeksów to siedzę w L, od zeszłego tygodnia, i jak zamknę tak jak planuję - to zniknę z forex i sobie odpocznę.
    Jestem tam teraz mocno zlewarowany i większością kapitału.

Co do Pccexol - to technicznie zdania nie mieniam z zeszłego tygodnia, fundamentów nie śledzę na bieżąco.

Natomiast Ciech, zachowuje się modelowo i pięknie. Duży wolumen trzeci dzień z rządu, RGR na dziennym z zasięgiem 31.5.
    Do tego BOŚ go wycenił na 34. Myślę sobie, że do końca roku powinni podać info o tych buybackach jeśli w ogóle to jeszcze planują. Tam technicznie wszystko się zgadza. Prezes brał po 29.90(średnio) - no ciekawy jestem jak to rozegrają z komunikatami....

Zamknąłem nasdaq widzę, że uchodzi para najwyżej odkupie i tak spory zysk, jak na jeden dzień. Tak pamiętam i dobrze trafiłeś z trakcją ostatnio. Ciech trzymam i czekam spokojnie. Kurcze nie zdążyłem wrócić na innogenne byla okazja ostatnio kupić po 50,xx a dzisiaj już ponad 85,xx życie
    Nie mialem innogenne. Slychaj, a co z tym ITL? Na co tam można liczyć Twoim zdaniem? Ładnie bronią kursu na 3 zł. Technicznie to tam może być 4 lub 6 lub nawet 10zl - tam są opory. Co o tym myślec?
    Ostatnio podpisali umowę z ministerstwem cyfryzacji na dostarczenie usług IT, nie ukrywam, że liczę na minimum 6,xx. Jesli rozkręcą marketing to będzie grubo apkę mają niezła do komunikacji, zresztą możesz zobaczyć jakich maja klientów z całego świata. Mnie najbardziej interesuje ich wdrożenie AI do biznesu, pracują nad tym. W ciągu miesiąca bede się widział z członkiem RN i podpytam co i jak, jeśli powie, a liczę, że czegoś się dowiem, to przemycę news. O to się nie martw. Teraz mi namieszałeś w planach z tą trakcją siedzę i myślę.
    Widzę, że trzymasz rękę na pulsie. Dzięki. Jak będziesz miał info to daj jakoś znaka, a ja porysuje dokładnie te opory. No w każdym razie trzymam na L.

Co do tej Trakcji, to wczoraj jakoś mnie ten artykuł zainspirowal:

https://stooq.pl/n/?f=1385593&c=1&p=4+22

Ja Reznor nie śpię od niedzieli, planuje ślęczeć do piatku, nadal w L jestem. Potem odeśpie i w poniedziałek podejmę decyzje. Trakcja jest w trendzie spadkowym, jest to fundamentalny śmieć, co nie zmienia faktu że do 2,5 powinni podjechać spokojnie. Jakby dobry wiatr powiał :).
    Panowie, Biden prowadzi 40 glosami, banki UP. Taniej juz raczej nie bedzie....
    Widac Hang Seng juz dyskontuje Bidena i zmianę kierunku wojny handlowej rośnie od wczoraj mocno a dzisiaj to juz powyzej 2,6% a ciesze się bo zostawiłem opcje na L jakiś czas temu...banku up możliwe, ale pamiętaj, że on chce oprócz luzowania wprowadzić podatki i obamacare, a to może być dobry setup na spolki medyczne
    Spolki medyczne ale chyba w Stanach:). U nas nie wiedzę przełożenia. Natomiast gdyby się okazalo, ze Biden wygra, to podniesie stopy procentowe i podatek od zysków kapitalowych. Jeśli Amerykanie zaczną sprzedawać w ucieczce przed podatkiem to może przyjdą do nas. Złotówka się umacnia, czerwony październik juz za nami a szczepionka w drodze. Siedzę na pko i liczę na żniwa, :). Nadal mam L na spx...
    No tak spolki w USA medyczne
    Powiem Ci Reznor, że miałem taki pomysł żeby budowac porfel z ekspozycją na Stany, jak ta cała pandemia się zaczęła. Scashowałem się wtedy cały, wkurzyłem się na polskie makarony, .....ale jakoś mi przeszło....
    Shorty na indeksy dały w tym roku tyle zarobić, że już mi się nie chce chyba. Z resztą jak dobrze rozegram tego longa na spx to chyba dam sobie spokój z FX. Za dużo mnie to zdrowotnie kosztuje, żeby przez tydzień nie spać.
    Wyjdę z tego i będę spekulował dużymi pakietami na płynnych spółkach. Coś co mi przyniosło w miarę szybko kasę na Dino i Trakcji w tym roku. Dołożę też do Columbusa... Ale póki co kasy brak :(.
    Columbus rewelka i CDR na grubo :) ruszyl pcc exoll cos się zmieniło w Twoim modelu?
    jakim modelu?
    Na kreskach mi chodziło
    Wers, Reznor, jeżeli chodzi o polskie spółki medyczne, to na rynku amerykańskim jedynie mają szanse te, które mają albo będą miały FDA na swój produkt. Inaczej to chyba nie ma szans na podbój tego rynku.
    o FDA starał się Infoscan swego czasu i go dwa razy odrzucili. Wtedy wywindowali kurs na 13 zł.

Reznor, co do pccexol, napisałem Ci to co widziałem na wykresie. Nadal wskaźnik AD nie pokazuje absolutnie żadnej akumulacji. Pozostałe wskazują jedynie odbicie korekcyjne. Nie powinno być takiego hypu jak na columbusie czy ciechu. Tak pokazuje AT, a rynek zrobi swoje :). Dodam że nie jest to tak jednoznaczna sytuacja jak np. na Borucie, bo tutaj jest to robione wszystko na dużo mniejszym wolumenie, co trochę "zaciemnia" obraz. Tak jak napisałem wczesniej, dopiero trwałe wyjście ponad 3.85 wraz z zamknięciem świecy, a najlepiej jeszcze jej potwierdzeniem, da szanse na wzrosty w kierunku 4.6 i więcej.
    Nie jest łatwo dostać FDA i jak to mawiają: to nie są tanie rzeczy. Dlatego lepiej korzystać z usług firmy zewnętrznej, która ma doświadczenie w certyfikacji.
    Pięknie ten Columbus idzie widzę zaintersowanie spore i zasięg spory. Wypatrzyłem coś takiego jak TIM IV kw. i I kw. dadzą sporo zarobić + dewidenta, obrót może być ale nie duży. Jak to się mówi na czasie.
    Nie mam luźnej forsy teraz. Siedzę w L od tygodnia na indeksach. Jak wyjdę to pomyślę, ale dzięki. Ps. Na canal+ tez nie mam forsy :(, ale jakbym miał to bym chyba brał :)))
    Na TIM byłem handel narzędziami i komponentami do mieszkan itd, nie jest zła, możliwe, że aktualnie mogą mieć niezly wynik z uwagi na handel online temat do rozważenia
[x]
VARSAV -7,74% 0,49 2025-10-27 16:45:42
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.