• Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~bulet [46.205.203.*]
    j.w. a ponadto Sanek ma rekordowe wyniki
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~nowynamastersie [46.174.208.*]
    Dnia 2020-10-02 o godz. 17:11 ~bulet napisał(a):
    > j.w. a ponadto Sanek ma rekordowe wyniki

od kogo ?
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~bulet [46.205.203.*]
    Pomyśl jak kupują to chyba zarobili na sammedzie robią kokosy a w tym kwartale realizacja zamówienia Arm + to co wypracowali w 2Q to będzie jakieś 7-9 milionów to chyba piękny wynik
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Gallileo [83.6.193.*]
    tylko ze cena Sanwila do jego wartosci ksiegowej to na razie 1,5... czyli aktualna kapitalizacja przewyższa jego majatek o polowe… potrzeba kilka kwartałów koronawirusa i takich zyskow aby Sanwil stal sie tyle wart ile aktualnie kosztuje (choc dzis jest I tak tanszy niz jeszcze był napompowany tydzie temu przed wynikami)
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~obywatel-M [37.47.45.*]
    Zastanawiam się, po co Sanwilowi akcje Wikany ?
    Prawdopodobnie Sanwil liczy na spory zysk z tej inwestycji, a to oznacza,
    że akcje Wikany powinny mocno zwyżkować.

Dnia 2020-10-02 o godz. 19:18 ~obywatel-M napisał(a):
    > Zastanawiam się, po co Sanwilowi akcje Wikany ?
    > Prawdopodobnie Sanwil liczy na spory zysk z tej inwestycji, a to oznacza,
    > że akcje Wikany powinny mocno zwyżkować.

a kto prawdopodobnie nie liczy już na spory zysk z tej inwestycji skoro sprzedał akcje wikany ?
    >

• Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~obywatel-M [37.47.45.*]
    Być może Sanwil i Wikana planują jakiś wspólny interes lub też Wikana planuje nowe przedsięwzięcie ?
    Pan B. nie jest altruistą, więc zakup akcji Wikany przez Sanwil ma czysto biznesowe podłoże.
    Zapewne wkrótce się dowiemy, co w trawie piszczy, natomiast teraz możemy jedynie przypuścić takie założenie,
    że cena akcji pójdzie ostro w górę właśnie z powodu, który będzie powiązany z tym pomysłem.
    Myślę o pewnych zdarzeniach z przeszłości, kiedy to (Masters) wszedł w deweloperkę, wtedy
    gdy nastał w tym okresie bum w tej branży. Akcje Mastersa poszybowały na sam szczyt.
    Przypuszczam, że wkrótce zobaczymy 4 z przodu , a co dalej, to czas pokaże.

• Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: cmpunk [37.47.32.*]
    Dnia 2020-10-02 o godz. 19:18 ~obywatel-M napisał(a):
    > Zastanawiam się, po co Sanwilowi akcje Wikany ?
    > Prawdopodobnie Sanwil liczy na spory zysk z tej inwestycji, a to oznacza,
    > że akcje Wikany powinny mocno zwyżkować.
    >

Myślę,że tu mogą być obopólne korzyści. Pewnie się za jakiś czas przekonamy.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: cmpunk [79.191.173.*]
    Dnia 2020-10-02 o godz. 18:58 ~Gallileo napisał(a):
    > tylko ze cena Sanwila do jego wartosci ksiegowej to na razie 1,5... czyli aktualna kapitalizacja przewyższa jego majatek o polowe… potrzeba kilka kwartałów koronawirusa i takich zyskow aby Sanwil stal sie tyle wart ile aktualnie kosztuje (choc dzis jest I tak tanszy niz jeszcze był napompowany tydzie temu przed wynikami)

Bez jaj,jaka jest wartość C/WK choćby Mercatora?
    14,65,czyli 10x tyle,co Sanka. A niedługo rekomendacja,która pewnie będzie o jakieś 200 zeta wyższa,niż obecny kurs.
    No i jaki z tego wniosek? Jedynie taki że Mercator jest napompowany jeszcze 10 razy bardziej niż Sanwil.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: cmpunk [79.191.173.*]
    Dnia 2020-10-03 o godz. 00:24 ~Gallileo napisał(a):
    > No i jaki z tego wniosek? Jedynie taki że Mercator jest napompowany jeszcze 10 razy bardziej niż Sanwil.

I pewnie jeszcze spokojnie go drugie tyle napompują.
    A wniosek jest taki,że Sanwil nie jest napompowany.
    To wtedy będzie napompowany 20 razy bardziej niz Sanwil, a gdyby Sanwil był wart swoich pieniedzy to Prezes nie ubrałby Was w po około 2 500 000 sztuk akcji (około 15%). Polecam grzecznie wrócić na forum Sanwila i ograniczyć się do naganiania tam.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: cmpunk [83.243.34.*]
    Dnia 2020-10-03 o godz. 12:14 ~Gallileo napisał(a):
    > To wtedy będzie napompowany 20 razy bardziej niz Sanwil, a gdyby Sanwil był wart swoich pieniedzy to Prezes nie ubrałby Was w po około 2 500 000 sztuk akcji (około 15%). Polecam grzecznie wrócić na forum Sanwila i ograniczyć się do naganiania tam.

Jak ty się kierujesz wskaźnikami,to znaczy,że chyba nie lubisz zarabiać kasy,tylko ją kisić. Na lokatkach bezpieczniej :-D.
    Prezes sam jest ubrany pośrednio w 8 milionów akcji,a Sanwil jest w jego stajni flagshipem,więc nie da mu utonąć.

To napisz wprost ze Sanwil jednak jest trochę napompowany ale jest szansa na pompkę (z pewnym ryzykiem ze sie jednak zostanie na gorce) .
    Gwoli ścisłości Prezes jeszcze niedawno był ubrany w 10500000 miliona akcji swojego flagshipu i czul sie nimi na tyle ubrany ze oddawal nawet w skupie po 90gr pod koniec ubieglego roku. Los sie jednak do niego usmiechnal z koronawirusem I naiwnymi ktorzy uwierzyli w potegę Sanwila I dzieki temu mogl ubrac innych w kolejne  2500000 sztuk juz na duzo wyzszych poziomach. Bawcie sie tam dobrze.
    Dnia 2020-10-03 o godz. 14:59 ~Gallileo napisał(a):
    > To napisz wprost ze Sanwil jednak jest trochę napompowany ale jest szansa na pompkę (z pewnym ryzykiem ze sie jednak zostanie na gorce) .
    > Gwoli ścisłości Prezes jeszcze niedawno był ubrany w 10500000 miliona akcji swojego flagshipu i czul sie nimi na tyle ubrany ze oddawal nawet w skupie po 90gr pod koniec ubieglego roku. Los sie jednak do niego usmiechnal z koronawirusem I naiwnymi ktorzy uwierzyli w potegę Sanwila I dzieki temu mogl ubrac innych w kolejne  2500000 sztuk juz na duzo wyzszych poziomach. Bawcie sie tam dobrze.

Ubrany był grubo,zrzucił tyle,ile musiał,bo doskonale wie,że jak zrzuci wiecej,to straci kontrolę. Miał dużo czasu,żeby to zrobić. A żeby podpompować kurs Wikany,na której jest brak zainteresowania,a obroty mniejsze,niż w warzywniaku,musi posłużyć się Sanwilem :-). Więc ciesz się,że jest Sanwil i zarabia,bo dalej byście tkwili w czarnej d... .

• Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Kjeki [77.254.249.*]
    to zobacz jaki był obrót na tym super HOLDINGU Sanwil przed marcem, jak zauważysz to się okaże że jeszcze mniejsze niż na Wikanie, do zarządzania takiej spólki jak Sanwil wcale nie potrzeba 50% akcji, swego czasu na Wikanie wystarczyło 10% akcji i zarządzał
    Dnia 2020-10-03 o godz. 19:07 ~Kjeki napisał(a):
    > to zobacz jaki był obrót na tym super HOLDINGU Sanwil przed marcem, jak zauważysz to się okaże że jeszcze mniejsze niż na Wikanie, do zarządzania takiej spólki jak Sanwil wcale nie potrzeba 50% akcji, swego czasu na Wikanie wystarczyło 10% akcji i zarządzał

I dzięki covidowi zaczął się jakiś ruch. Ale do obrotów z lat 2007-8 jeszcze bardzo daleko,bo za mało inf i ulica masowo w to jeszcze nie wchodzi. Być może 10% wystarczy do kontroli,ale pod warunkiem,że jest małe zainteresowanie i nikt grubszy w to nie wejdzie. A tu powoli zaczyna się to rozkręcać,a potwierdzone może zostać kolejnymi wynikami. Na rynku jest mało papiera,na samym forum pewnie by się z milion papiera uzbierało,albo i więcej. Także to nie jest takie pewne i prezes z fundem dobrze o tym wiedzą wywalając ostatnim razem zawrotną ilość 50 tys. akcji,najprawdopodobniej w celu postraszenia drobnych akcjonariuszy. Od tamtej pory cisza,a kurs urósł i okazja do zbycia cały czas jest. Więc cieszmy się,że rośnie Wikana,Sanwil przy okazji zarobi,może jakieś bonusy po drodze się trafią.
    Dokładnie z tego co pamietam to bylo 16% (Adam Buchajski 10 i Agnieszka Buchajska 6)
    Dnia 2020-10-02 o godz. 17:11 ~bulet napisał(a):
    > j.w. a ponadto Sanek ma rekordowe wyniki

Sanwil kupił 1000000 akcji

zadałem pytanie od kogo kupił akcje?

ja nie dyskutuje że ktoś zarabia na tragedii innych (kovid 19)
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Kulawy [188.147.50.*]
    Nie wiecie po co są te zakupy ? Ściągnięcie spółki z giełdy. Zrobią porozumienie potem wezwanie a potem uchwala ściągnięcie z giełdy na walnym. Będą mieć 90 procent głosów na walnym już sobie to policzyli i ściągną spółkę z giełdy. Następnie zrobią emisję akcji żeby porozumienie miało mniej niż 5 procent i zrobią przusowy wykup . Taki jest mój scenariusz ... Czemu nie ?
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Kulawy [188.147.50.*]
    Galileo a jeśli poszło by wezwanie to w jakiej cenie porozumienie jest w stanie sprzedać swoje akcje ? Kiedyś coś było pisane o wartości księgowej ... Jak teraz to wygląda ?
    Wikana chce skupić do 1,26 mln akcji własnych po cenie 1,4 zł za akcję
    publikacja

2020-01-13 07:42

Wikana ogłosiła ofertę skupu do 1.262.994 akcji własnych, stanowiących 6,3 proc. kapitału zakładowego. Akcje będą nabywane po cenie 1,40 zł za akcję w celu ich umorzenia i obniżenia kapitału zakładowego - poinformowała spółka w komunikacie.
    Dnia 2020-10-04 o godz. 18:30 ~nowynamastersie napisał(a):
    > Wikana chce skupić do 1,26 mln akcji własnych po cenie 1,4 zł za akcję
    > publikacja
    >
    > 2020-01-13 07:42
    >
    > Wikana ogłosiła ofertę skupu do 1.262.994 akcji własnych, stanowiących 6,3 proc. kapitału zakładowego. Akcje będą nabywane po cenie 1,40 zł za akcję w celu ich umorzenia i obniżenia kapitału zakładowego - poinformowała spółka w komunikacie.

?
    ?
    ?
    ?
    ?
    ???????
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~MIŚŚŚŚ [217.97.106.*]
    DZIĘKI GALILEO BARDZO MI POMOGŁEŚ,POZDRAWIAM CIĘ SERDECZNIE I PROSZĘ O JAK NAJWIĘCEJ WPISÓW NA FORUM,TRZYMAJ SIĘ ZDROWO.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Gallileo [193.102.79.*]
    "Galileo a jeśli poszło by wezwanie to w jakiej cenie porozumienie jest w stanie sprzedać swoje akcje ? Kiedyś coś było pisane o wartości księgowej ... Jak teraz to wygląda ?"

- od trzech lat odkad zostało powolane porozumienie nic sie w tej kwestii nie zmienilo

Nie wiecie po co są te zakupy ? Ściągnięcie spółki z giełdy. Zrobią porozumienie potem wezwanie a potem uchwala ściągnięcie z giełdy na walnym. Będą mieć 90 procent głosów na walnym już sobie to policzyli i ściągną spółkę z giełdy. Następnie zrobią emisję akcji żeby porozumienie miało mniej niż 5 procent i zrobią przusowy wykup . Taki jest mój scenariusz ... Czemu nie ?

- nie sadze aby celem było w obecnych warunkach sciagniecie z giełdy I juz w to nie wierzę aby to sie stalo, przypominam ze w miedzyczasie zmienione zostały przepisy I teraz pulap to 95%, a na to nie mają szans
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~qq [217.173.4.*]
    i co porozumienie woelkie mieliscie tak trzymac a ociekliście ...jak szczury z tonącego okrętu...la tami wypisywales latami...do ilu to bedziecie trzymac....cos szybko opuściliście okret....oby nie zatonal i kurs poszedl ...wtedy kopara by opadla....
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Gallileo [83.6.189.*]
    Co za stek bzdur. Przed założeniem porozumienia postawiłem sprawę jasno. Celem jest zabezpieczenie sie przed wyciśnięciem, uśrednianie i wyjście w okolicach wartości księgowej. Do porozumienia zaproszony był kazdy.... KAZDY komu pasowały te warunki. Nikt nigdzie nie uciekał. Zrealizowaliśmy swój cel i ostatecznie zysk. Nie jesteś wiec w stanie mnie obrazić. I zapewniam Cię że kopara nie opadnie jak kurs pójdzie. Przeciwnie, nawet tego Wam trochę życzę.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: tadeusz66 [213.238.126.*]
    czuje odlot na sanwilu, wikana dobrze prosperuje, sanwil sam w sobie tez, nic tylko czekac
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Car [5.191.53.*]
    Galileo na początek słowa uznania za merytoryczne wpisy. Patrząc przez pryzmat Wikany jak widzisz przyszłość nas na Sanwilu. Ja coś czuje ze kasa z zyskow sie rozpłynie (wsparcie Wikany i innych inwestycji) a kurs akcji pojdzie juz teraz bokiem bez wiekszych rewelacji. W ogole Buchajskiemu zalezy na Sanwilu czy traktuje te sytuacje z covid jak wygrana w lotto?
    Dziękuję. Ja dużej wiary w Sanwil szczerze mówiąc nie mam, ale może jestem po prostu uprzedzony i patrze głownie przez pryzmat właścicieli I lat ubiegłych. Z drugiej strony trudno wierzyć w spółkę skoro głowny udziałowiec od czasu to czasu, mało to mało ale po trochu sprzedaje wykorzystujac sytuację i podbitki I od poczatku pandemii sprzedal juz bodajze 15%. Ciezko to zrozumiec skoro to ma byc taka kura znoszaca złote jajka. Niewatpliwie pandemia spadła im z nieba I zarobia na tym duzo pieniedzy, ale trudno powiedziec czy zyski ktore na pewno się pojawią nie zostaną roztrwonione w celu realizacji interesów rodziny B. kosztem akcjonariuszy Sanwila. No ale moge sie mylić. Zakladalem ze te umowy z ARM to wogole bedzie lipa a ostatecznie je podpisali wiec moze I tu się pomylę.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Car [91.216.51.*]
    Dziękuje. Mam właśnie z Sanwilem dokładnie ten sam problem. Właściciele w zasadzie od tragicznych dla spółki ostatnich wydarzeń nie zmienili się. Nie widzę w nich potencjału do rozwoju. W Wikanie są mocno osadzeni - Value FIZ, Sanwil, sam Buchajski. Było to zrozumiałe bo deweloperka to przecież była żyła złota w ostatnich latach. Teraz może być słabo, ale przecież ten stan nie będzie się utrzymywał wiecznie. Tymczasem na trudne czasy kroplówka z Sanwila może być jak znalazł. Nie licząc własnej pazerności.

Co do ARM. Tu jak dla mnie sprawa była oczywista. ARM też za dużego wyboru nie ma z różnych względów. To jednak, że podpisali umowę nie ma większego znaczenia bo przecież im większy zysk tym większa kasa do zagospodarowania poza Przemyślem. Gdyby pojawiły się jakieś zagraniczne kontrakty, inwestor to może z SNW byłaby inna historia.

Swoją drogą nie rozumiem tego, jak to jest, że właścicielom nie zależy na wysokim kursie własnych akcji?
    No i wlasnie to jest scenariusz który wydaje mi się bardzo prawdopodobny. Ja osobiscie bardzo się cieszę, że udało mi się sprzedać moje akcje, ale na miejscu akcjonariuszy Sanwila to czułbym się troche zdezorientownay I rozczarowany, gdyby spółka która posiadam I która ma teraz swoje 5 minut inwestowała swoje pierwsze powazne zarobione pieniadze w branże, którą być może czeka teraz gorszy okres. Czemu nie nowe maszyny? Czemu nie zwiekszenie produkcji tylko w akcje I to takiej brazny? Jesli za tym zakupem nie pójda jakieś komunikaty dotyczace działalnosci na której skorzystałybny obie spolki (nie wiem..jakas wspolpraca) to dla mnie to ma dwuznaczny wydzwiek I bardziej chodzi o wlasne interesy niz jakąś inwestycję.  Byc moze nawet na tej Wikanie zarobią ale to jest raczej dłuższa perspektywa, a to co robi Sanwil to jest cos z czego mozna korzystac już tu I teraz. Moze wiec faktycznie chodzić o zupełnie instrumentalne wykorzystanie Sanwila i jego akcjonariuszy do zabezpieczenia własnych interesów w sytuacji gdyby dewleoperka siadła I branie ciezaru wspomagania Wikany na barki wszytskich akcjonariuszy Sanwila. No chyba, że tak jak wspomniałem zaraz pojawi się komunikat, że np Wikana bedzie budowała dla Sanwilu nową halę, wtedy to bedzie w jakis sposob zrozumiałe. Na chwile obecna mam watpliwości. A co do tego czemu wlascicielom nie zalezy na wysokim kursie wlasnych akcji to wydaje mi sie ze wiele w tym jest mentalnosci takiego cwaniaczka, który woli czerpac korzysci juz tu I teraz niż liczyć na coś co wymaga czasu, nakładu pracy, czesto ryzyka, a moze nie nadejdzie. No I braku rozumienia roznych mechanizmow funkcjonujacych w dzisiejsyzm swiecie. Juz w sasiednim watku pisalem na temat tego ze na przykład zupełnie niedoceniane sa social media, a Kwasniewski nie wiedzial nawet co to FB.   
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Car [91.216.51.*]
    Dzięki jeszcze raz za merytoryczne wyjaśnienie. Nie ma się czemu dziwić - panowie z grupy 60+ i 70+. Mentalnie w poprzedniej epoce i w czasach dzikiego kapitalizmu. Być może są zaskoczą nas na Sanwilu czymś pozytywnie - ale czy warto czekać na takie ryzyko? Mam nadzieję, że Wam na Wikanie to pozwoli choć trochę zarobić. Dzieki i pozdrawiam.
    dzięki i również pozdrawiam
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~obywatel-M [5.184.6.*]
    Moim skromnym zadaniem pan B. i spółka mają konkretny pomysł na Wikanę. Zakup pakietu akcji przez Sanwil powinien być poparty takimi działaniami, które przyniosą spore zyski z tej inwestycji zarówno dla jednej jak i drugiej spółki, a także powinien zarobić fundusz z przyczyn oczywistych. Niski kurs akcji miałby sens wtedy, gdyby był plan wyjścia z giełdy. Ostatnio jest trochę ruchu na rynku akcji, więc droższe akcje przyczynią się do podwyższenia wyceny funduszu. Pakiety akcji są skupowane na poziomie 2,15 zł. a to oznacza, że poniżej tej wartości spadać nie powinno. Przypuszczam , ze jest już przygotowany plan dla Wikany, tylko aktualna sytuacja mogła sprawę nieco opóźnić. Uważam, że dla B. Wikana jest ważnym biznesem i dlatego czekam cierpliwie na dalszy rozwój sytuacji.
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~qw [217.173.4.*]
    a jednak juz sie oerwalo ponizej 2,15....i co ty na to?
  • Re: Sanwil kupił 1000000 akcji Autor: ~Gallileo [83.6.189.*]
    No i co w związku z tym?
[x]
WIKANA 0,00% 8,00 2026-05-25 14:21:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.