• Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~StarszyPan [195.225.69.*]
    1.  W RBR widnieje Paweł Paluchowski a nie Mediatel więc nie wiadomo czy Mediatel nadal jest właścicielem
         HT - od lat brak raportów
    2.  Wydaje się, że tylko sądownie można uzyskać dokument akcji ponieważ prokuratura umarza postępowanie
         dlatego bo KSH nie przewidział odpowiedzialności karnej za nie wydanie takiego dokumentu.
    3.  PAH widocznie nie potrzebuje innych akcjonariuszy ponieważ do przymusowego wykupu akcji potrzeba
         obecnie 95% a  mają powyżej 5%.
    4.  W tym roku ma być nowy KSH i może zmiany będą korzystne dla mniejszościowych akcjonariuszy 
    5.  Do końca marca 2021 spółki akcyjne 5 razy co dwa tygodnie muszą wzywać akcjonariuszy pod 
         odpowiedzialnością karną do złożenia dokumentu akcji - jest więc nadzieja.

Pozdrawiam
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Aero [195.38.12.*]
    Dnia 2020-09-18 o godz. 12:13 ~StarszyPan napisał(a):
    > 1.  W RBR widnieje Paweł Paluchowski a nie Mediatel więc nie wiadomo czy Mediatel nadal jest właścicielem
    >      HT - od lat brak raportów
    > 2.  Wydaje się, że tylko sądownie można uzyskać dokument akcji ponieważ prokuratura umarza postępowanie
    >      dlatego bo KSH nie przewidział odpowiedzialności karnej za nie wydanie takiego dokumentu.
    > 3.  PAH widocznie nie potrzebuje innych akcjonariuszy ponieważ do przymusowego wykupu akcji potrzeba
    >      obecnie 95% a  mają powyżej 5%.
    > 4.  W tym roku ma być nowy KSH i może zmiany będą korzystne dla mniejszościowych akcjonariuszy 
    > 5.  Do końca marca 2021 spółki akcyjne 5 razy co dwa tygodnie muszą wzywać akcjonariuszy pod 
    >      odpowiedzialnością karną do złożenia dokumentu akcji - jest więc nadzieja.
    >
    > Pozdrawiam

Dostępne są raporty HT i tam zostały zawarte informacje na temat struktury całej grupy kapitałowej.
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~StarszyPan [195.225.69.*]
    RBR Mediatel również widnieje Paweł Paluchowski a nie Hawe
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Aero [195.38.12.*]
    Dnia 2020-09-18 o godz. 12:44 ~StarszyPan napisał(a):
    > RBR Mediatel również widnieje Paweł Paluchowski a nie Hawe

Dnia 2020-09-18 o godz. 12:44 ~StarszyPan napisał(a):
    > RBR Mediatel również widnieje Paweł Paluchowski a nie Hawe

Widocznie jest Prezesem pozostałych Spółek w grupie. To częsta praktyka
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~StarszyPan [195.225.69.*]
    • osoba fizyczna będąca udziałowcem lub akcjonariuszem spółki, której przysługuje prawo własności więcej niż 25% ogólnej liczby udziałów lub akcji tej osoby prawnej,
    • osoba fizyczna dysponująca więcej niż 25% ogólnej liczby głosów w organie stanowiącym  spółki, także jako zastawnik albo użytkownik, lub na podstawie porozumień z innymi uprawnionymi do głosu,
    • osoba fizyczna sprawująca kontrolę nad osobą prawną lub osobami prawnymi, którym łącznie przysługuje prawo własności więcej niż 25% ogólnej liczby udziałów lub akcji spółki, lub łącznie dysponującą więcej niż 25% ogólnej liczby głosów w organie spółki, także jako zastawnik albo użytkownik, lub na podstawie porozumień z innymi uprawnionymi do głosu,
    • osoba fizyczna sprawująca kontrolę nad spółką przez posiadanie w stosunku do niej uprawnień, o których mowa w art. 3 ust. 1 pkt 37 ustawy z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości (Dz. U. z 2019 r. poz. 351), lub
    osoba fizyczna zajmująca wyższe stanowisko kierownicze w organach spółki w przypadku udokumentowanego braku możliwości ustalenia lub wątpliwości co do tożsamości osób fizycznych określonych w powyższych punktach oraz w przypadku niestwierdzenia podejrzeń prania pieniędzy lub finansowania terroryzmu.
  • Art. 594 KSH Autor: ~xxx [5.184.8.*]
    @StarszyPan
    Ad.2
    KSH przewidział odpowiedzialność karną za nieprowadzenie księgi akcyjnej.
    https://www.lexlege.pl/ksh/art-594/
    Tylko w jaki sposób można o tym zawiadomić sąd rejestrowy? Za pośrednictwem prokuratury?
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~xxx [5.184.8.*]
    @StarszyPan
    Ad. 5
    Ja tu raczej widzę zagrożenie.
    Obecnie możemy się domagać na podstawie odpowiednich przepisów wydania dokumentu akcji. Po zmianach KSH spółka będzie musiała prowadzić rejestr akcjonariuszy w formie elektronicznej (zdematerializowanej), czyli trochę tak jak było do tej pory w KDPW. Problem w tym, że to się wiąże z ponoszeniem opłat za prowadzenie takiego rejestru. Z jednej strony Paweł P. powie, że nie musi już nam wydawać akcji, bo teraz muszą one mieć formę zdematerializowaną zgodnie z przepisami i tu pan prezes będzie rygorystycznie ich przestrzegał, a z drugiej strony powie, że nie ma pieniędzy na prowadzenie rejestru akcjonariuszy i komu się poskarżymy? Będzie tak jak z raportami okresowymi Hawe i Mediatela.
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~xxx [5.184.8.*]
    @Starszy Pan
    Ad. 1
    "...
    Beneficjentem rzeczywistym zawsze jest osoba fizyczna (osoby fizyczne), która dzięki posiadanym uprawnieniom, wynikającym z uwarunkowań prawnych lub faktycznych, sprawuje bezpośrednio lub pośrednio kontrolę nad spółką.
    ..."
    https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/zakladanie-firmy/chce-zalozyc-spolke-kapitalowa/centralny-rejestr-beneficjentow-rzeczywistych-dla-osob-kontrolujacych-spolki-handlowe
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Ktoś [37.47.16.*]
    Pamiętajcie, że licytacja nie jest dla nas dobrym rozwiązaniem.
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Umoczony [188.146.170.*]
    Nie wiem jak wy ale ja już się pogodziłem ze strata kasy .. na chwile obecna nie ma żadnych szans na ten „układ "...
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Jogi [83.142.182.*]
    skoro sie pogodziłeś ze starta to pożycz mi 200 tys a tak na marginesie .Pogodz sie z tym ze ci nie oddam i co wtedy.????? Odpowiesz mi pogodziłem sie Jogi żyj bogato.
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Ddd [188.146.41.*]
    Umoczony..pogodzilem się ze stratą..jak zainwestowales 2 tyś. lub masz nadmiar kasy to lepiej się tu nie udzielaj...ja chce pieniądze odzyskać ...
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Umoczony [188.146.162.*]
    Nie mam nadmiaru i umoczyłem sporo ,ale nie będę się kopał z koniem ..Albo zwariujesz albo ogołocą Cię z kasy kancelarie prawnicze , które beda Cię karmić złudnymi nadziejami . Układ zamknięty dla jasności dopóki ktoś będzie trzymał ma tym rękę to nic się nie zrobi ..
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Ddd [188.146.41.*]
    To wszystko prawda co piszesz ale trzeba choć trochę inicjatywy aby przynajmniej temu ukladowi umilić życie....
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~Jogi [83.142.182.*]
    Zrobi sie zrobi!!! BEDA CHETNI DO PRACY za 50% .Psy gończe będą w akcji.
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~xxx [5.184.37.*]
    Zainwestuj w ten temat 30pln.
    Pisałem o tym w tym wątku:
    https://m.bankier.pl/forum/temat/6549867
    Post z 20 lutego 2020 g.15:29 i późniejsze.
    Możesz jeszcze dołączyć bezkosztowo do innej inicjatywy:
    https://m.bankier.pl/forum/temat/8212727
    https://m.bankier.pl/forum/temat/8157059
    PR 1 Ds 759.2020
  • Re: Moje 3 grosze do dyskusji Autor: ~jju [83.5.182.*]
    ad 2 to jak najbardziej kk, kradzież, zawłaszczenie, prokurator w błędzie
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać