• Pozytywny przekaz Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Hej,
    Gierkowe śmieci po takim dniu jak dziś puściłyby komunikat o zwrocie kosztów w ciągu jednego dnia sprzedaży gierki i w poniedziałek byłaby dzida. Gdyby nasza Carphatia puściła notkę, że na debiucie portfelowa spólka zrobiła 500% byłoby może podobnie :D
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Dnia 2020-09-04 o godz. 13:23 lawyer_mz napisał(a):
    > Hej,
    > Gierkowe śmieci po takim dniu jak dziś puściłyby komunikat o zwrocie kosztów w ciągu jednego dnia sprzedaży gierki i w poniedziałek byłaby dzida. Gdyby nasza Carphatia puściła notkę, że na debiucie portfelowa spólka zrobiła 500% byłoby może podobnie :D

Pewnie tak, ale tu nie ma prezesów czy głównych akcjonariuszy, którzy chcą opchnąć akcje na wzrostach :-)
    Na razie cały obrót to raptem 4 tys. akcji.
    W dniu, w którym otworzył się GenXone i Carpathia zarobiła (na razie na papierze) jakieś 10 mln zł liczyłbym przynajmniej na 60 tys. akcji w obrocie.
    Zwłaszcza , ze jakie są obroty na GenXone to widać.
    Stale ciąży Carpathii zachowanie Medcampu i INC. Jak się ludzie przyjrzą fundamentom i różnicom - powinno to się zmienić
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Zaczyna mnie martwić ten pusty jak bęben arkusz na k, nieco ponad 500 sztuk do 10 zł :(
    No teraz przy -15% w dniu wybornego debiutu GX1 moje oczy zaczynają krwawić, nie wierze w to co widzę,
    przepraszam za ten spam ale muszę jakoś odreagować.
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: select [37.47.84.*]
    Też nie za bardzo to ogarniam. Jedyne wyjaśnienie to chęć wyjścia ze wszystkich inwestycji przed zwałą na giełdach, której większość wypatruje i prawdopodobnie będzie to samorealizujaca się przepowiednia- tylko nikt nie wie kiedy.
    Ja mam średnia poniżej 6 więc spokojnie siedzę, ale drażni mnie to, że nasza giełda pikuje i nie liczy się w sumie nic. Leci wszystko od miesiąca pomimo spodziewanych zysków i dobrych fundamentów.
    Moim zdaniem były za szybkie wzrosty i już. Gdyby od tych 5 PLN urosło do dzisiaj nie skoków, ale po 1-2% dziennie to bym był zadowolony, a tak jest niesmak że spada od 19.
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: ~marcin [79.191.90.*]
    A jak myslisz kto na carpathii kontroluje kurs? Ja juz dawno wyszedlem. Tu za chwile bedzie 6zl.
    Dnia 2020-09-04 o godz. 15:40 ~marcin napisał(a):
    > A jak myslisz kto na carpathii kontroluje kurs? Ja juz dawno wyszedlem. Tu za chwile bedzie 6zl.
    -----------------------------------------------------
    Tu nikt nie kontroluje obecnie kursu, drobnica sprzedaje swoje mikro i mini pakiety a inni drobni to kupują. 6 zł kompletnie nierealne, chyba że nastąpi krach ogólnoświatowy wtedy może być i 3 zł.

Mamy klasykę strachu. Ludzie widzą milionowe obroty na Medcampie i ostre spadki, boją się, że "wszystko już dawno w cenie", boją się, że inni będą tez ciąć straty albo realizowac jeszcze zyski. Próbują sprzedac szybciej, przed innymi, może taniej odkupić - wszystko to pcha kurs w dół. Obrywa automatycznie INC, a przez duet Medcamp-INC - Carpathia.

Na Carpathii może być jeszcze niżej. Jesli GenXone będzie dalej spadał. Może być odwrotnie, jesli zrobią pompkę na GenXone. Na Medcamp na pompkę nie ma już chyba szans - trzeba by wyłożyć straszną kasę, żeby "przekonać rynek do wzrostów".

Moim zdaniem, wszystko zmierza i tak do normalności - za jakiś czas powinno być tak, że po rozmaitych infach najpierw ostro rosnie Carpathia, potem INC. Pępowina z Medcampem powinna zostać przecięta. Medcamp będzie kupował GenXone i działał. Jaki będzie kurs GenXone za miesiąc- dwa? Kto wie..

Carpathia miała tylko dobrze zarobić na GenXone i to robi. Jeszcze raz wyrażę nadzieję, że trochę akcji przynajmniej się pozbyli. Oczywiście, może być i tak, że GenXone zacznie rosnąć. Tam niektórzy przekonują, że musi rosnąć, bo w tym roku zarobi kilkanaście milionów. A jaką GenXone ma kapitalizację?
    A jaką ma kapitalizację? :-)

Na razie spada, ale przy takich obrotach, z takim FF możemy miec jazdę w drugą stronę w każdej chwili.
    Ja nie zamierzam wykonywac żadnych ruchów, ale do naśladownictwa wcale nie namawiam :-) Jestem zadowolony z kazdej transakcji, bo jednak nowi nabywcy średnią mają coraz wyższą, a takich z dużym zyskiem -ubywa. Zatem w przyszlości podaż tez będzie mniejsza.
    A mnie interesuje kurs po wynikach za III kwartał

Dr a czy aby nie było takiego założenia, że CRC bedzie sprzedawać po debiucie w celu wprowadzenia plynności handlu na GX1, wydaje mi się, że cos takiego czytałem.
    Dnia 2020-09-04 o godz. 15:50 lawyer_mz napisał(a):
    > Dr a czy aby nie było takiego założenia, że CRC bedzie sprzedawać po debiucie w celu wprowadzenia plynności handlu na GX1, wydaje mi się, że cos takiego czytałem.

Nie wpadłem na takie info.
    Ja się mogę kierować tylko przykładem. Co zrobiła Carpathia, gdy Bittnet - największa pozycja w portelu, rumuńska spółka - mocno wystrzeliła po debiucie? Sprzedała dużą część akcji. Odkupiła, jak spadło.
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: ~Piotrek [5.173.153.*]
    Jak dziś się pokazało mięso bez kości, czyli poziom 10.20, to sam wrzuciłem 3k do zakupu. Jeśli ktoś chętny, to śmiało :)

Dorzucę papieru do ziemianki :)

Carpathia powoli wgryzie się w świadomość. Wolę, że jest tak niż gdyby to było jak na Pyramid Games... Świetna spółka, a dużo ludzi zniechęconych.

Carpathia - akumulacja i zabawa małym wolumenem trwa. Może czas zacząć więcej zbierać? :)

Ostatecznie zrezygnowałem z zakupu Genxone na pkc, a tę kasę wrzuciłem w INC przed raportem. Zobaczymy czy dobrze zrobiłem w poniedziałek. Ciekawe czy raport będzie przed czy po sesji.

Jak patrzę na tygodniowe świece, to bitcoin idealnie przepowiada zwałę jak w lutym i marcu.

Mega ciekawie się zapowiada.

AT, emocje, psychologia i gdzieś tam rozum/wyniki.

Giełda :)
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: lawyer_mz [5.172.234.*]
    Dnia 2020-09-04 o godz. 15:56 ~dr_wezol napisał(a):
    > Ja się mogę kierować tylko przykładem. Co zrobiła Carpathia, gdy Bittnet - największa pozycja w portelu, rumuńska spółka - mocno wystrzeliła po debiucie? Sprzedała dużą część akcji. Odkupiła, jak spadło.
    ------------------------------------------------
    Gdyby tu wykonali taki manewr to byłaby bomba.
    Ja jestem trochę skołowany, CRC był dziś wicemistrzem spadków podczas gdy jego spółka portfelowa zanotowała wystrzałowy debiut. Poraża kompletny brak zainteresowania i zniechęcenia na walorze strony kupującej, nie taki scenariusz tu zakładałem i pewnie nie tylko ja. Obecnie nie zamierzam wykonywać żadnych ruchów, niestety nie mam środków na dokupienie i to mnie boli, zobaczymy co przyszłość przyniesie ale jestem dobrej myśli.

• Re: Pozytywny przekaz Autor: ~Tim [83.26.172.*]
    Wg mnie niepotrzebny był zbyt wczesny wzrost do 19 PLN, poza tym widać dość poważne załamanie na NC od końca lipca. W wielu przypadkach 60%, rynek traci zaufanie i często jest to uzasadnione. Dodatkowo wg mnie nie pomaga sytuacja na INC, spółka za szybko poszła w górę, zlecieli się spekulanci, którzy nie potrafią docenić wyjątkowego modelu biznesowego INC. Mam też akcje i kiedyś z przyjemnością wchodziłem tam na forum przy 2-4PLN, od jakiegoś czasu w ogóle tam nie zaglądam, no cóż... Widać, że w Carpathi też robi się nerwowo, głównie ze względu na małą płynność, podczas wzrostów mala płynność jest na +, w czasie spadków odbija się to negatywnie. Wiele firm na NC urosło bez fundamentów, a teraz spada - masa ludzi chyba nie ma pojęcia w co i dlaczego inwestuje. To wszystko wg mnie znajduje odzwierciedlenie w kursie Carpathi, która "cierpi" niesłusznie. Choć z drugiej strony nigdy nie byłem tak wielkim optymista jak Dr Wezol, to jednak wierzyłem i wierzę, że Carpathie stać na co najmniej 20 PLN za akcję
  • Re: Pozytywny przekaz Autor: ~Piotrek [5.184.68.*]
    No właśnie ta płynność boli akurat najbardziej. Wiem też, że dopóki ona się nie poprawi, duża część inwestorów będzie czekać z wejściem, bo w czasie paniki nie ma jak wyskoczyć z butów. Najlepszym scenariuszem dlatego też jest zakopanie akcji :)

Mojemu koledze udało się sprzedać część akcji za 19.90, bo ustawił sobie tak dla funu w tej cenie i na otwarcie jeden z sesji mu ściągnęło.

Spokojnie do tych poziomów Carpathia powinna wrócić i wręcz 20 zł uklepać w ciągu kilku miesięcy.

W tym na pewno pomogłaby rzetelna analiza raportu przez jakiś branżowy portal typu bankier, strefainwestorow czy money z zarysowaniem przyszłości.

Carpathii nie pomaga to, że na NC jest kupa przepompowanych balonów i spora liczba "poparzonych" na naganianiu. A INC dodatkowo jest kojarzone z NC właśnie..

Najlepsze wg mnie przed nami, czyli odróżnienie balonów od konkretnych spółek na NC, a wśród nich elita - spółki ze stajni INC.

Do tego pomoże podbój Rumunii z Movie i.. Lewandowskim ;)

Z drugiej strony musimy pamiętać, że w tak nieprzewidywalnym świecie, w jakim przyszło nam żyć, najlepiej mieć mocno zdywersyfikowany portfel i Carpathia przynajmniej u mnie wpisuje się jako element nieruszalny, zakopany, longtermiczny :)

Pozdrawiam serdecznie, ciesząc się z tego, że tu taki spokój :)

Ps. Na PragmaGo też jest wciąż spokój na forum i może dlatego spokojnie rośnie ;) Najgorzej jak wpadną naganiacze...

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.179.132.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Pozytywny przekaz Autor: ~dr_wezol [83.168.117.*]
    Lawyer, ja też nie zakładałem, że przy takim otwarciu GenXone i utrzymaniu kursu na takim poziomie mozliwe są jakieś spadki na Carpathii :-) Ostatecznie nie co dzień spółka zarabia 500 procent z inwestycji ;-)

Kolejny raz przerobiliśmy scenariusz: spada Medcamp, spada INC, spada też Carpathia.
    Jeśli nic się na globalnym rynku strasznego nie wydarzy - Carpathia powinna być w miarę spokojną i udana inwestycją. Dotąd mielismy nadzieję na ładne zyski. Teraz po dzisiejszym dniu mamy niemal gwarancję milionowych zysków.

A jeszcze kolejne debiuty gamingowych spółek przed nami.
    I - ja na to bardzo liczę - zobaczymy jak się zachowa Bittnet w Rumunii. Do niedawna - największa pozycja w portfelu Carpathii. Ta dywidenda, którą Carpathia chyba w czerwcu dostała w postaci 7 nowych akcji na każde 10 posiadane tez ładnie powinna powiększyć kwartalne zyski.
    W ogóle - wynik za III kw będzie na poziomie dobrych spółek, które mają często kapitalizację liczoną w setkach mln zł. A Carpathia ma dziś 50 mln zł kapitalizacji.
    Trudno będzie na tym stracić. Choc oczywiście nic pewnego na giełdzie nie ma.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.179.132.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
    Tim - mój optymizm co do Carpathii pozostaje niezmienny, ale jest to "optymizm długoterminowy". Wynika ze świadomości, że niektóre rzeczy - wczesniej czy później - wydarzą się i przynajmniej niektóre z tych wydarzeń powinny mocno pozytywnie wpłynąć na kurs.
    Np. wspomniana przez Piotrka sprawa "podboju Rumunii z Movie Games". Kiedyś ta spółka INC i Movie zacznie działać, pojawią się w portfelu Carpathii obiecujące spółki gamingowe z Rumunii, media to nagłosnią - wzrosty są prawie pewne.

Kiedyś w portfelu Carpathii pojawią się spółki niemieckie czy austriackie.

Kiedyś ludzie zaczną zastanawiać się jak duża będzie dywidenda w Carpathii w przyszłym roku, a juz dzis można obstawiać, że będzie rekordowa. Na razie ludzie mają to gdzieś, ale w listopadzie -grudniu?

Osobiście uważam, że Carpathia jest przede wszystkim ofiarą spekulacji na Medcampie. Tam była mocna pompa pod debiut GenXone kilka razy, obroty ogromne. A że wraz z Medcampem rósł INC i Carpathia to potem i spadki zaczęły być wspólne. Gdyby nie to, debiut GenXone przyniósłby prawdopodobnie nowe rekordy kursu Carpathii.
    Szybki wzrost na INC też zaszkodził Carpathii -ludzie przyzwyczaili się, że na INC zarabia się łatwo i przyjemnie i ma się bezpieczeństwo w postaci wysokich obrotów - po cóż zatem inwestować w Carpathię?
    Ale powoli sytuacja musi się zmienić - wraz z nowymi inwestycjami Carpathii, spółka stanie się "głośniejsza", powoli będzie przybywac ludzi, którzy na pierwszym miejscu postawią zyski a niedogodności wynikające z niskiego FF wezmą w pakiecie. Zobaczymy też jak wypadnie porównanie zysku INC i Carpathii w III kwartale.

Na koniec - zastanawiam się nie tylko nad tym, czy Carpathia już dziś sprzedała częśc swych akcji GenXone. Zastanawiam się też, czy INC ma wciąż swój pakiet akcji Medcamp.

• Re: Pozytywny przekaz Autor: ~Tim [83.26.172.*]
    Myślę, że mamy podobne podejście, ostatnia kwestia Twojego postu bardzo ważna, zwłaszcza w przypadku Medcampu - INC już wcześniej część sprzedalo, wierzę, że i teraz wykorzystali okazję. Co do Carpathi i GX1 najprawdopodobniej też, ale tu najważniejsze, co będzie dalej z kursem...
[x]
CARPATHIA 0,00% 1,67 2026-02-25 09:16:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.