Hej, Gierkowe śmieci po takim dniu jak dziś puściłyby komunikat o zwrocie kosztów w ciągu jednego dnia sprzedaży gierki i w poniedziałek byłaby dzida. Gdyby nasza Carphatia puściła notkę, że na debiucie portfelowa spólka zrobiła 500% byłoby może podobnie :D
Dnia 2020-09-04 o godz. 13:23 lawyer_mz napisał(a): > Hej, > Gierkowe śmieci po takim dniu jak dziś puściłyby komunikat o zwrocie kosztów w ciągu jednego dnia sprzedaży gierki i w poniedziałek byłaby dzida. Gdyby nasza Carphatia puściła notkę, że na debiucie portfelowa spólka zrobiła 500% byłoby może podobnie :D
Pewnie tak, ale tu nie ma prezesów czy głównych akcjonariuszy, którzy chcą opchnąć akcje na wzrostach :-) Na razie cały obrót to raptem 4 tys. akcji. W dniu, w którym otworzył się GenXone i Carpathia zarobiła (na razie na papierze) jakieś 10 mln zł liczyłbym przynajmniej na 60 tys. akcji w obrocie. Zwłaszcza , ze jakie są obroty na GenXone to widać. Stale ciąży Carpathii zachowanie Medcampu i INC. Jak się ludzie przyjrzą fundamentom i różnicom - powinno to się zmienić
No teraz przy -15% w dniu wybornego debiutu GX1 moje oczy zaczynają krwawić, nie wierze w to co widzę, przepraszam za ten spam ale muszę jakoś odreagować.
Też nie za bardzo to ogarniam. Jedyne wyjaśnienie to chęć wyjścia ze wszystkich inwestycji przed zwałą na giełdach, której większość wypatruje i prawdopodobnie będzie to samorealizujaca się przepowiednia- tylko nikt nie wie kiedy.
Ja mam średnia poniżej 6 więc spokojnie siedzę, ale drażni mnie to, że nasza giełda pikuje i nie liczy się w sumie nic. Leci wszystko od miesiąca pomimo spodziewanych zysków i dobrych fundamentów.
Moim zdaniem były za szybkie wzrosty i już. Gdyby od tych 5 PLN urosło do dzisiaj nie skoków, ale po 1-2% dziennie to bym był zadowolony, a tak jest niesmak że spada od 19.
Dnia 2020-09-04 o godz. 15:40 ~marcin napisał(a): > A jak myslisz kto na carpathii kontroluje kurs? Ja juz dawno wyszedlem. Tu za chwile bedzie 6zl. ----------------------------------------------------- Tu nikt nie kontroluje obecnie kursu, drobnica sprzedaje swoje mikro i mini pakiety a inni drobni to kupują. 6 zł kompletnie nierealne, chyba że nastąpi krach ogólnoświatowy wtedy może być i 3 zł.
Mamy klasykę strachu. Ludzie widzą milionowe obroty na Medcampie i ostre spadki, boją się, że "wszystko już dawno w cenie", boją się, że inni będą tez ciąć straty albo realizowac jeszcze zyski. Próbują sprzedac szybciej, przed innymi, może taniej odkupić - wszystko to pcha kurs w dół. Obrywa automatycznie INC, a przez duet Medcamp-INC - Carpathia.
Na Carpathii może być jeszcze niżej. Jesli GenXone będzie dalej spadał. Może być odwrotnie, jesli zrobią pompkę na GenXone. Na Medcamp na pompkę nie ma już chyba szans - trzeba by wyłożyć straszną kasę, żeby "przekonać rynek do wzrostów".
Moim zdaniem, wszystko zmierza i tak do normalności - za jakiś czas powinno być tak, że po rozmaitych infach najpierw ostro rosnie Carpathia, potem INC. Pępowina z Medcampem powinna zostać przecięta. Medcamp będzie kupował GenXone i działał. Jaki będzie kurs GenXone za miesiąc- dwa? Kto wie..
Carpathia miała tylko dobrze zarobić na GenXone i to robi. Jeszcze raz wyrażę nadzieję, że trochę akcji przynajmniej się pozbyli. Oczywiście, może być i tak, że GenXone zacznie rosnąć. Tam niektórzy przekonują, że musi rosnąć, bo w tym roku zarobi kilkanaście milionów. A jaką GenXone ma kapitalizację? A jaką ma kapitalizację? :-)
Na razie spada, ale przy takich obrotach, z takim FF możemy miec jazdę w drugą stronę w każdej chwili. Ja nie zamierzam wykonywac żadnych ruchów, ale do naśladownictwa wcale nie namawiam :-) Jestem zadowolony z kazdej transakcji, bo jednak nowi nabywcy średnią mają coraz wyższą, a takich z dużym zyskiem -ubywa. Zatem w przyszlości podaż tez będzie mniejsza. A mnie interesuje kurs po wynikach za III kwartał
Dr a czy aby nie było takiego założenia, że CRC bedzie sprzedawać po debiucie w celu wprowadzenia plynności handlu na GX1, wydaje mi się, że cos takiego czytałem.
Dnia 2020-09-04 o godz. 15:50 lawyer_mz napisał(a): > Dr a czy aby nie było takiego założenia, że CRC bedzie sprzedawać po debiucie w celu wprowadzenia plynności handlu na GX1, wydaje mi się, że cos takiego czytałem.
Nie wpadłem na takie info. Ja się mogę kierować tylko przykładem. Co zrobiła Carpathia, gdy Bittnet - największa pozycja w portelu, rumuńska spółka - mocno wystrzeliła po debiucie? Sprzedała dużą część akcji. Odkupiła, jak spadło.
Jak dziś się pokazało mięso bez kości, czyli poziom 10.20, to sam wrzuciłem 3k do zakupu. Jeśli ktoś chętny, to śmiało :)
Dorzucę papieru do ziemianki :)
Carpathia powoli wgryzie się w świadomość. Wolę, że jest tak niż gdyby to było jak na Pyramid Games... Świetna spółka, a dużo ludzi zniechęconych.
Carpathia - akumulacja i zabawa małym wolumenem trwa. Może czas zacząć więcej zbierać? :)
Ostatecznie zrezygnowałem z zakupu Genxone na pkc, a tę kasę wrzuciłem w INC przed raportem. Zobaczymy czy dobrze zrobiłem w poniedziałek. Ciekawe czy raport będzie przed czy po sesji.
Jak patrzę na tygodniowe świece, to bitcoin idealnie przepowiada zwałę jak w lutym i marcu.
Mega ciekawie się zapowiada.
AT, emocje, psychologia i gdzieś tam rozum/wyniki.
Dnia 2020-09-04 o godz. 15:56 ~dr_wezol napisał(a): > Ja się mogę kierować tylko przykładem. Co zrobiła Carpathia, gdy Bittnet - największa pozycja w portelu, rumuńska spółka - mocno wystrzeliła po debiucie? Sprzedała dużą część akcji. Odkupiła, jak spadło. ------------------------------------------------ Gdyby tu wykonali taki manewr to byłaby bomba. Ja jestem trochę skołowany, CRC był dziś wicemistrzem spadków podczas gdy jego spółka portfelowa zanotowała wystrzałowy debiut. Poraża kompletny brak zainteresowania i zniechęcenia na walorze strony kupującej, nie taki scenariusz tu zakładałem i pewnie nie tylko ja. Obecnie nie zamierzam wykonywać żadnych ruchów, niestety nie mam środków na dokupienie i to mnie boli, zobaczymy co przyszłość przyniesie ale jestem dobrej myśli.
Wg mnie niepotrzebny był zbyt wczesny wzrost do 19 PLN, poza tym widać dość poważne załamanie na NC od końca lipca. W wielu przypadkach 60%, rynek traci zaufanie i często jest to uzasadnione. Dodatkowo wg mnie nie pomaga sytuacja na INC, spółka za szybko poszła w górę, zlecieli się spekulanci, którzy nie potrafią docenić wyjątkowego modelu biznesowego INC. Mam też akcje i kiedyś z przyjemnością wchodziłem tam na forum przy 2-4PLN, od jakiegoś czasu w ogóle tam nie zaglądam, no cóż... Widać, że w Carpathi też robi się nerwowo, głównie ze względu na małą płynność, podczas wzrostów mala płynność jest na +, w czasie spadków odbija się to negatywnie. Wiele firm na NC urosło bez fundamentów, a teraz spada - masa ludzi chyba nie ma pojęcia w co i dlaczego inwestuje. To wszystko wg mnie znajduje odzwierciedlenie w kursie Carpathi, która "cierpi" niesłusznie. Choć z drugiej strony nigdy nie byłem tak wielkim optymista jak Dr Wezol, to jednak wierzyłem i wierzę, że Carpathie stać na co najmniej 20 PLN za akcję
No właśnie ta płynność boli akurat najbardziej. Wiem też, że dopóki ona się nie poprawi, duża część inwestorów będzie czekać z wejściem, bo w czasie paniki nie ma jak wyskoczyć z butów. Najlepszym scenariuszem dlatego też jest zakopanie akcji :)
Mojemu koledze udało się sprzedać część akcji za 19.90, bo ustawił sobie tak dla funu w tej cenie i na otwarcie jeden z sesji mu ściągnęło.
Spokojnie do tych poziomów Carpathia powinna wrócić i wręcz 20 zł uklepać w ciągu kilku miesięcy.
W tym na pewno pomogłaby rzetelna analiza raportu przez jakiś branżowy portal typu bankier, strefainwestorow czy money z zarysowaniem przyszłości.
Carpathii nie pomaga to, że na NC jest kupa przepompowanych balonów i spora liczba "poparzonych" na naganianiu. A INC dodatkowo jest kojarzone z NC właśnie..
Najlepsze wg mnie przed nami, czyli odróżnienie balonów od konkretnych spółek na NC, a wśród nich elita - spółki ze stajni INC.
Do tego pomoże podbój Rumunii z Movie i.. Lewandowskim ;)
Z drugiej strony musimy pamiętać, że w tak nieprzewidywalnym świecie, w jakim przyszło nam żyć, najlepiej mieć mocno zdywersyfikowany portfel i Carpathia przynajmniej u mnie wpisuje się jako element nieruszalny, zakopany, longtermiczny :)
Pozdrawiam serdecznie, ciesząc się z tego, że tu taki spokój :)
Ps. Na PragmaGo też jest wciąż spokój na forum i może dlatego spokojnie rośnie ;) Najgorzej jak wpadną naganiacze...
Lawyer, ja też nie zakładałem, że przy takim otwarciu GenXone i utrzymaniu kursu na takim poziomie mozliwe są jakieś spadki na Carpathii :-) Ostatecznie nie co dzień spółka zarabia 500 procent z inwestycji ;-)
Kolejny raz przerobiliśmy scenariusz: spada Medcamp, spada INC, spada też Carpathia. Jeśli nic się na globalnym rynku strasznego nie wydarzy - Carpathia powinna być w miarę spokojną i udana inwestycją. Dotąd mielismy nadzieję na ładne zyski. Teraz po dzisiejszym dniu mamy niemal gwarancję milionowych zysków.
A jeszcze kolejne debiuty gamingowych spółek przed nami. I - ja na to bardzo liczę - zobaczymy jak się zachowa Bittnet w Rumunii. Do niedawna - największa pozycja w portfelu Carpathii. Ta dywidenda, którą Carpathia chyba w czerwcu dostała w postaci 7 nowych akcji na każde 10 posiadane tez ładnie powinna powiększyć kwartalne zyski. W ogóle - wynik za III kw będzie na poziomie dobrych spółek, które mają często kapitalizację liczoną w setkach mln zł. A Carpathia ma dziś 50 mln zł kapitalizacji. Trudno będzie na tym stracić. Choc oczywiście nic pewnego na giełdzie nie ma.
Tim - mój optymizm co do Carpathii pozostaje niezmienny, ale jest to "optymizm długoterminowy". Wynika ze świadomości, że niektóre rzeczy - wczesniej czy później - wydarzą się i przynajmniej niektóre z tych wydarzeń powinny mocno pozytywnie wpłynąć na kurs. Np. wspomniana przez Piotrka sprawa "podboju Rumunii z Movie Games". Kiedyś ta spółka INC i Movie zacznie działać, pojawią się w portfelu Carpathii obiecujące spółki gamingowe z Rumunii, media to nagłosnią - wzrosty są prawie pewne.
Kiedyś w portfelu Carpathii pojawią się spółki niemieckie czy austriackie.
Kiedyś ludzie zaczną zastanawiać się jak duża będzie dywidenda w Carpathii w przyszłym roku, a juz dzis można obstawiać, że będzie rekordowa. Na razie ludzie mają to gdzieś, ale w listopadzie -grudniu?
Osobiście uważam, że Carpathia jest przede wszystkim ofiarą spekulacji na Medcampie. Tam była mocna pompa pod debiut GenXone kilka razy, obroty ogromne. A że wraz z Medcampem rósł INC i Carpathia to potem i spadki zaczęły być wspólne. Gdyby nie to, debiut GenXone przyniósłby prawdopodobnie nowe rekordy kursu Carpathii. Szybki wzrost na INC też zaszkodził Carpathii -ludzie przyzwyczaili się, że na INC zarabia się łatwo i przyjemnie i ma się bezpieczeństwo w postaci wysokich obrotów - po cóż zatem inwestować w Carpathię? Ale powoli sytuacja musi się zmienić - wraz z nowymi inwestycjami Carpathii, spółka stanie się "głośniejsza", powoli będzie przybywac ludzi, którzy na pierwszym miejscu postawią zyski a niedogodności wynikające z niskiego FF wezmą w pakiecie. Zobaczymy też jak wypadnie porównanie zysku INC i Carpathii w III kwartale.
Na koniec - zastanawiam się nie tylko nad tym, czy Carpathia już dziś sprzedała częśc swych akcji GenXone. Zastanawiam się też, czy INC ma wciąż swój pakiet akcji Medcamp.
Myślę, że mamy podobne podejście, ostatnia kwestia Twojego postu bardzo ważna, zwłaszcza w przypadku Medcampu - INC już wcześniej część sprzedalo, wierzę, że i teraz wykorzystali okazję. Co do Carpathi i GX1 najprawdopodobniej też, ale tu najważniejsze, co będzie dalej z kursem...