Wszystkie surowce to mocny value trade. Jak wyprodukowanie czegoś kosztuje 1x, a cena sprzedaży to 1,2x, to rentowność wynosi 20%. Jak cena sprzedaży rośnie do 1,7x, to zysk nie rośnie o te 41%, tylko już o 250%.
Ciekawe jakie mają pomysły na przyszłość, bo coś teraz z tą gotówką będzie trzeba zrobić.
Dnia 2020-08-17 o godz. 13:43 ~ak napisał(a): > Może w końcu długo wyczekiwana, solidna dywidenda ?
Też tak kiedyś myślałem. Bo się bałem, że to "ukraińska" księgowość nie prawdziwe wyniki. Bo ich czołgi rozjadą i nici z inwestycji. Bo właściciel to jakiś słup, który zaraz ucieknie. Więc niech pokażą cash.
Ale od paru kwartałów widzę,że dynamika jest realna. Że te wszystkie zyski nie znikają, tylko zwiększa się areał ziemi, stawiane są nowe instalacje, czy wreszcie ta ciepłownia. Czasami coś nie wychodzi, jak te świnki, czy tam krówki. Ale wartośc jest budowana.
Leje na dywidendę jeśli mają kupić jakąś ziemię, czy znowu fabrykę stawiać.
K...a! Przecież oni rosną na tych słonecznikach jak Amazon!(tak wiem, skala;))
Ciekawa wiadomość na temat słonecznika że strony Agroligi: "Notowania eksportowe surowego oleju słonecznikowego z Ukrainy wzrosły — zarówno dla starych, jak i nowych zbiorów. Niedobory ofert i niekorzystna pogoda wspierają ceny. Jak zauważyli analitycy, większość operatorów przechodzi na handel olejem z nowej uprawy, ale warunki pogodowe budzą obawy dotyczące wielkości i jakości słonecznika w nowym sezonie. W rezultacie prognozy dotyczące zbiorów słonecznika w regionie Morza Czarnego w 2020 roku zaczęły spadać. W 2019/20 MG na rynku światowym rośnie zapotrzebowanie na Ukraiński rafinowany olej słonecznikowy, w tym pakowany. We wrześniu-lipcu 2019/20 MG, w porównaniu z odpowiednim okresem 2018/19 MG, nastąpił znaczny wzrost eksportu rafinowanego oleju słonecznikowego zarówno w ujęciu naturalnym, jak i wartościowym. Odpowiednio-129% (do 627,4 tys. ton) i 136% (do 555,5 mln USD)."
nie ma sprawy polecam się :). Dodam tylko (ale tu dane zasłyszane) - plony pszenicy prawopodobnie w regionie, gdzie działa Agroliga od 15 do 20% większe niż w roku poprzednim (ok. 50 dt/ha), rzepak plony wieksze o ok.12-15% - plony 24 dt/ha. Rozpoczyna się zbiór słonecznika. Ceny na olej słonecznikowy powinny być w tym roku bardzo wysokie.
Cześć. Pełna zgoda ,że Agroliga to dobra i b tania firma. Ale mam pytanie. Dlaczego nie inwestować w Kernel? Jest najwiekszy w tej części świata. Płynność akcji też największa. Bezpiecznie można wejść i wyjść z większej ilości.
Dlaczego nie Kernel? Kernel to dobra firma. Pewnie najlepsza z notowanych na GPW "Ukrainek", ale ważne jest twz. "risk-reward ratio". W przypadku Kernela - potencjalne zyski ogranicza dojrzałość firmy oraz jej rozmiar. Agroliga jest mniejsza, korzystniej wyceniana, a w przypadku hossy na surowcach rolnych może po prostu zyskać proporcjonalnie więcej. Sprzyja niewielka kapitalizacja oraz mały FF. Niestety pochodną tego jest również słaba płynność. Plusem jest to, że nie możemy o spółce powiedzieć, że to "balon" lub "król spekulacji". Żadne znaczące ruchy na spółce jeszcze nie nastąpiły. Dziś dała się poddać presji sprzedażowej, ale trudno sobie tutaj wyobrazić, przy obecnych wynikach spadki rzędu 40-50%.
Komonikacja z rynkiem jest moim zdaniem dobra masz aktualizowaą stronę i infa nawet 3x w miesiącu kwartalne raporty. Wystarczy czytać. Znacznie lepiej niż w innych firmach. Zobacz np Agroton - tam to jest słabo.
strasznie dynamicznie rośnie ten olej jeszcze 2 tygodnie temu mierzył się z pokonaniem 900USD. Wygląda na to że w maju będzie to nawet 1400 USD - palmowy również jest wyceniany bardzo drogo. Wysoka cena oleju przekłada się na wyższe zyski. Coś czuję że kierunek kursu jest już określony. "Będą Państwo zadowoleni."
Z moich obserwacji wynika, że wszystkie rośliny oleiste świetnie sobie radzą. Rzepak na kilkuletnich maksimach, olej słonecznikowy też. Nawet jak patrzę na notowania oleju sojowego - widać że pnie się pionowo do góry. Hossa olejowa pełną parą hehe.
...Dostawy oleju słonecznikowego osiągnęły 1000 USD za tonę CIF Mumbai w przypadku dostaw na miejscu.
Olej słonecznikowy stał się najdroższym olejem roślinnym, ponieważ jego ceny w Europie przewyższały ceny oleju rzepakowego.
Polityka ograniczania sprzedaży zarówno przez rolników, jak i przetwórców, a także niedobór podaży doprowadziły do gwałtownego wzrostu ceny oleju słonecznikowego.
W zasadzie zysk pozostaję trochę zagadką. Hrywna nadal osłabia się względem dolara - to z jednej strony dobrze dla działalności operacyjnej (niższe koszty ponoszone w walucie własnej - większe przychody przy sprzedaży eksportowej). Ale druga strona medalu to niekorzystne przeszacowanie zobowiązan, które może wpływać na wynik. Jednak jest to wpływ raczej natury księgowej. Zastanawia mnie również czy proces finalnego uruchomienia elektrociepłowni nie wiązał się z jakimiś dodatkowymi kosztami. Co do ceny oleju - niewątpliwie są one rekordowe na przestrzeni kilku lat. Z tego co czytałem żniwa w uprawie słonecznika przypadają na wrzesień, a więc możliwe że wyłącznie jakiś % tygo dobrego otoczenia przełoży się na wynik w Q3. Być może zbiory i dobre ceny zaprocentują dopiero w Q4. Nie wiem czy Agroliga w jakiś sposób magazynuje sam surowiec. Jest wiele zmiennych, ale niewątpliwie koniunktura sprzyja i wszystko przemawia za tym że wyniki będą dobre. Trzeba pamiętać o tym, że ogólnie "Ukrainki" są na naszym parkiecie niedoceniane, a przecież zwłaszcza firmy działające w branży spożywczej mają istotne przewagi wynikające z tego że operują właśnie w tym państwie. Np. niższe koszty pracy, dostęp do najlepszych gruntów w dobrych cenach, czy to że nie obowiązują ich pewne przepisy czy obostrzenia unijne. Wielu mówi o niepewności związanej z pochodzeniem firmy, ale spójrzmy na nasz rodzimy parkiet. Nie brakuje tu wyrafinowanych zagrań. Wydaję mi się, że bycie "Ukrainką" w przypadku produkcji rolnej to ogromna zaleta.
Trochę się rozpocząłem. Oczywiście nie mam licencji doradcy więc proszę o nie traktowanie moich wpisów jako rekomendacji. Mają one jedynie na celu podsumowanie ogólnodostępnych informacji.
dlatego pod tak pozytywną presją kurs jest skazany na ruch do góry :) Tu każdy kwartał raczej będzie wspierał wzrosy. Dla mnie dopiero wynik trzycyfrowy będzie satysfakcjonujący. Cieszę się że nareszcie zaczynamy tworzyć dość dojrzałe forum. Wcześniej duża część wpisów była dość lakoniczna i pewnie dla tego kurs stał przez lata w miejscu.
Tego nie da się uniknąć. Trolle i tak się zlecą. Jak po wzrostach cen i dobrych wynikach zlecą się tutaj inwestorzy to kurs już będzie trzycyfrowy. I nadal będzie tanio. Ja czekam na hossę rolną
Fundamentalny! dzięki za info i stały nadzór nad rynkami soft commodities. Inflacja cen zbóż i roślin oleistych to dla Agroligi, Kernela, IMC, Agrotonu...podobne środowisko do KGHM z inflacja cen srebra i gold
Nie ma za co! Bardzo mnie cieszy to że rosną ceny wszystkich roślin oleistych (brak taniego zamiennika dla oleju słonecznikowego). Pozytywnie zaczyna również wyglądać zachowanie kursu. Pomimo złego sentymentu, po 10% wzrostach nikt nie oddaje akcji. Sam spodziewałem się jakiejś korekty w okolicę 24-25zł, a tymczasem trzymamy się dobrze i może być tak, że nie będzie już okazji zebrać akcji z rynku w niższych cenach.
Zastanawia mnie również kiedy szeroki rynek dostrzeże to co się dzieje z surowcami rolnymi. Patrząc po forach na razie panuje cisza (czasami ktoś o nich wspomina, ale zainteresowania brak). Nie kojarzę również, aby poza traderem21 ktoś wspominał o nich w artykułach na popularnych portalach giełdowych.
i informacje po korekcie oleju z rynku rosyjskiego na dzisiaj: Ceny surowego oleju słonecznikowego gwałtownie wzrosły w ślad za cenami eksportowymi - o 4600 rubli do 74 175 rubli za tonę z dostawą własną do europejskiej części kraju. Ceny eksportowe wzrosły o 35 USD do 960 USD za tonę. IKAR odnotował wzrost cen eksportowych ropy do 967 dolarów z 945 dolarów za tonę tydzień wcześniej. W tym samym czasie średnie ceny słonecznika wzrosły o 1375 rubli do 30,875 rubli za tonę. Według przeglądu firmy SovEkon cena soi wzrosła o 150 rubli za tonę do 31 950 rubli.
Indeks cukru białego IKAR dla południa Federacji Rosyjskiej wzrósł w ciągu tygodnia do 564,46 USD z 558,26 USD za tonę lub do 44,0 rubla za kilogram z 43,5 rubla.
Zaryzykowalem i witam na pokladzie :) Przekonaly mnie merytoryczne wpisy na tym forum i wyniki oraz perspektywy Spolki. Wskazniki Agroliga ma tak dobre, ze az odstraszaja. Wielu odstrasza tez notowanie na NC, niewielka plynnosc i rynek Ukrainski. Mnie juz ASB nauczyl ze dobrze zarzadzana firma to i na wschodzie moze zbic kokosy (a ze czasem trzeba poczekazc zeby to rynek zauwazyl to jestem na to gotowy). Mala plynnosc i NC - to dziala w obie strony, wzrosty moga byc imponujace. Jak fundamenty dobre, perspektywy super i niedowartosciowanie duze to wachania kursu mozna spokojnie przeczekac.
Jakiś czas temu w arkuszu straszyło zlecenie na prawie 10K. Bardzo możliwe, że to właśnie "ten" sprzedający. Natomiast świetne jest to, że spółka została wreszcie dostrzeżona. Obroty są rekordowe, a kurs wybił poziom 30.50gr.
Ostatnio ze dwa tygodnie nie patrzyłem na dane dotyczące oleju. Obserwując olej sojowy zakładałem pewną korektę (ok 10% od szczytów). Tymczasem notowania zbliżają się do tegorocznych szczytów (32.5uah, 1050$).
Ceny sprzyjają - jednak martwą sporo mniejsze zbiory. Prawie 7tyś ton mniej słonecznika niż przed rokiem. Natomiast mamy więcej rzepaku oraz pszenicy o 1tyś. ton.
@Fundamentalny mi wydaje się, że w podanych plonach słonecznika nastąpił błąd - podano 10515,7t a winno być 15015,7t - to jedynie przypuszczenia napisałem do firmy może uda się uzyskać odpowiedź.