• Roztropnie o Relpolu Autor: ~Rozsądny_Inwestor [5.173.240.*]
    Dla tych którzy wątpią w sukces tej spółki polecam godny odnotowania fakt iż jednym z jej akcjonariuszy jest Bank Rządu Norwegii !!!
    A ta instytucja nie lokuje swoich aktywów w trefne spółki. Dlatego warto to mieć na uwadze pakiet blisko 300 000 akcji robi wrażenie: link
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~crj [89.64.62.*]
    Bez przesady z tym bankiem, ma tez 121 innych spolek z polskiego parkietu. Wiec az tak selektywni nie sa.
    (https://stooq.pl/h/?i=12i0)
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Rozsądny_Inwestor [5.173.240.*]
    To oczywiste, że przy ich kapitale muszą dywersyfikować portfel w ten sposób, ale sam fakt że ta spółka tam się znalazła o czymś pozytywnym świadczy dla tej spółki.
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Zen [31.11.141.*]
    Rozsądny inwestorze. Wielkie dzieki za dotychczasowe analizy. Czy udzielasz sie na jakiejs grupie akcjonariuszy fb lub innej? Chetnie wlaczylbym subskrybcje.
    Udzielam się tylko drogi Kolego wyłącznie na forum Bankiera, ale i to nie na wszystkich spółkach z mojego portfela, tylko na tych strategicznych i tych wokół których panuje dezinformacja.
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Zen [31.11.141.*]
    Dzieki za wszystkie rozsadne analiz ktore powstrzymały mnie przed sprzedaza ze strata bmx
    Zawsze możesz na mnie liczyć, aczkolwiek pewności nigdy na giełdzie nie ma, a jedynie co się liczy to rozsądek i cierpliwość :) dlatego rozsądnie i cierpliwie czekam na Relpolu, patrząc na rozwój fotowoltaiki w tym kraju oraz niezbędność osprzętu tej firmy w kolejnych instalacjach finansowanych z rządowego programu.
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~SGHDoktor [31.0.40.*]
    Oo. Widzę, że zbierają się naganiacze udający roztropnych inwestorów...czyli jest dobrze, będzie jeszcze podbitka, potem kolejne lata marazmu...i niech każdy z ta wiedza zrobi, co chce
    Podziwiam, za podejście indukcyjne w analizie ekonomicznej, ale na giełdzie na szczęście ono nie działa. Zapewne analitycy z Norges Bank kupili aktywa Relpolu przez pomyłkę i jak nic będą wyprzedawać po 5 zł wg logiki Kolegi podszywającego się pod logo SGH, bo jeśli takich geniuszy tam kształcą lub zatrudniają to mogę jedynie współczuć. Każdy ma swój rozum i potrafi oddzielić spółkę o silnych fundamentach od balona, w dodatku spółkę która działa w perspektywicznej branży, która broni się w czasach COVID 19 oraz pozyskała w czerwcu kapitalny produkt na innowacyjny przekaźnik.
    Drobne sprostowanie do ostatniego wpisu, chodziło oczywiście o czerwcową umowę z NCBiR związaną z opracowaniem i komercjalizacją nowego przekaźnika.
    Panie rozsądny Deduktorze... Relpol kilka lat temu był po 11 zeta i Norges B też tu wtedy był.... I jest do tej pory kiedy Relpol jest po znacznie mniej.... Chcesz jeszcze jakieś dedukcję uskuteczniał wiażac poziom kursu z tym akcjonariuszem? Powodzenia..... Naganiaczu:)
    Oj widać Kolego że z SGH to macie tyle wspólnego co muł z koniem arabskim, bez urazy :) Jeśli uważacie że Norges Bank będzie kręcił kółka na tych akcjach to się srodze mylicie, to jest strategiczny inwestor długoterminowy, który mając kilka milionów akcji na tej spółce spokojnie czeka na swoją premię. I nie ma to żadnego związku z naganianiem. Norwegowie są zbyt mądrym narodem, aby topić swoje strategiczne rezerwy finansowe na balony.
    Zgadza się wszystko, prawie wszystko.... A co do polskiego inwestora....chcesz powiedzieć, że polski inwestor ma postępować jak Norges bank.... Ok...tylko czy polski inwestor ma tyle czasu,,,
    Zależy o kim mówisz mając na myśli polskiego inwestora. Tacy Norwegowie z Norges Banku ulokowali na tej giełdzie miliardy, więc zrobienie dobrego procentu od takiej kwoty to nie to samo co w przypadku detalicznego inwestora. Nie zmienia to faktu iż właśnie to ten drugi mniejszy, korzysta dzięki temu większemu, który ciągnie daną spółkę. Spółka zaczyna być grana, czy się to komuś podoba czy nie bo tworzy produkty dla branży która jest na fali. Każdy jednak decyduje na własne ryzyko. Tutaj przebicia 500 % nie będzie, bo to nie balon, ale hipotetycznie 100, 200 czy 300 % to też ładny grosz, jeśli zadziałają pewne czynniki. Czas pokaże. Przypadek Columbusa pokazał co może spółka działająca w tej branży.
    Relpol w 2007 roku kosztował ok 4,5 potem były wystrzały do 9 i 11 zeta....to Ty jesteś inwestor czy spekulant? Bo przez większość czasu na tej spółce są minimalne obroty i sprzedać można tylko na krótkich wybiciach...zatem pytam Panie specjalisto od koni....:) Inwestor czy spekulant? I nie pisz o Norges Banku, bo się osmieszasz:)
    Powtarzam jak mantrę, Norwegowie to mądry i cierpliwy naród i potrafi czekać na swoje 200 -300 % od wielkiego kapitału kilka lat, to nie to samo co drobny inwestor podszywający się pod logo SGH, operujący "symbolicznym" kapitalikiem. Chcesz spekulować idź na balony na NC. Powodzenia.
    No właśnie...."powtarzasz jak mantrę...."
    Fakty mówią same za siebie, póki co nikt tego nie chce oddawać wg zaleceń Kolegi dra Dyzmy z rzekomego SGH. Prawie 4 % na północ mówi samo za siebie, ale spokojnie poczekamy. Każdy ma prawo do błędu na giełdzie.
    Na razie Panie rozsądny specjalisto od koni, to najlepiej idzie Ci obrażanie....w zasadzie merytoryki nie ma żadnej, tylko mantrowanie....w dodatku gadanie głupot....
    Sam siebie obrażasz, obnażając swoją ignorancję oraz arogancję wobec norweskich specjalistów od inwestycji na rynkach kapitałowych. Pomijam fakt, że nie padł ani jeden argument merytoryczny z Twej strony w dyskusji na temat Relpolu. Proponuję nadrobić szybko zaległości i przeczytać dokładnie informacje ze strony spółki, zwłaszcza te dotyczące najnowszej oferty i planów oraz inwestycji B+R, wtedy może coś zaskoczy na Twoich niezbyt błyskotliwych synapsach.
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~SGHDoktor [37.248.166.*]
    Synu...:) Jestem na bieżąco z wszystki informacjami dotyczących Relpola....i jedno wiem na pewno.... Jesteś zwykłym naganiaczem
    Zachowaj odrobinę skromności, bo Twoja impertynencja oraz poziom "polszczyzny" w żaden sposób nie upoważniają Cię do używania tego typu zwrotów wobec mojej osoby. Pora wrócić na poziom gimnazjum po odrobinę kindersztuby. A w sprawie Relpolu odsyłam do specjalistów z Norges Bank, tylko nie wiem czy będziesz w stanie o czymkolwiek z nimi porozmawiać. I nie zapomnij im powiedzieć, że też są "naganiaczami".
    Nie skorzystam koński naganiaczu, wystarczy, że Ty z nimi rozmawiasz:)
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~konrad [83.20.223.*]
    Przykro mi , ale Doctore ma rację. Relpol to gniot nad gnioty!! Nikt rozsądny tego nie kupi mając dokoła tyle spółek rosnących po 20% dziennie . Nie wiem dlaczego masz pseudo *Rozsądny....* Szczujesz jakimiś Norwegami,a w czym oni lepsi od np. NN? Za 6-8 lat na Relpolu okolo 8.50zł. To co robisz to naganianie w czystej postaci. Jeszcze dzisiaj na minusie!!!
    1. Zmieniło się otoczenie rynkowe dla Relpolu. W okresie na który się powołujesz nie było programów rozwoju fotowoltaiki w tym zakresie jak obecnie.
    2. Spółka mocno się rozwija w B+R czego dowodem jest umowa czerwcowa na poważne pieniądze z NCBIR.
    3. Miało być na minusie dzisiaj wg Ciebie, a jest na plusie prawie 3 %. Dla mnie w ramach zdywersyfikowanego portfela wystarczy. Jak szukasz balonów, bardzo proszę, Relpol nie jest spółką dla Ciebie.
    4. Na giełdzie większe znaczenie ma analiza prospektywna, aniżeli retrospektywna, co nie oznacza, że tej drugiej nie należy brać pod uwagę.
    A można prosić Pana "Doktora" z SGH o podanie tytułu dysertacji doktorskiej, którą rzekomo obronił na SGH oraz nazwiska promotora ?? Zakładam, że to nie powód do wstydu ?? Sprawdzę, czy w pracy używa równie pięknych i kulturalnych sformułowań co forum ?? Obawiam się jednak, że tutaj kończy się odwaga Kolegi Gimnazjalisty, bo jeśli jeszcze tam pracujesz na SGH to osobiście przyjadę i poznam, a potem chętnie porozmawiam z nowym Rektorem, jakich ma kulturalnych i kompetentnych pracowników.
    Nie mogę, ale jak chcesz to mogę podać Ci rozmiar buta...:)
    I przyjmij jakąś logikę tych swoich wypocin. Skoro uwazasz mnie za gimnazjalistę to po co jednym tchem pytasz o temat pracy.. i przestań udawać kogoś kim nie jestes..koński naganiaczu
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Robson [185.124.117.*]
    Ile wtopiłeś chłopcze że tak szczekasz i liczysz na spadki żeby podnieść swoje ego?
    Spóła jest bardzo stabilna i przynosi zyski od lat z którymi dzieli się z inwestorami, a patałachy liczący na balonowe wzrosty kończą jak kilka dni temu wychodząc z potężnymi stratami, pełnymi portakmi i płaczą później na forum przez lata

Oo. Następny naganiacz widzę..
    O doktoracie z ekonomii i finansów mógłbyś tylko troglodyto pomarzyć, najpierw zrób maturę z matematyki, a potem może zostaniesz bakałarzem. A jak chcesz podać nr buta, to przedstaw się najpierw z imienia i nazwiska i wtedy zobaczymy co znaczy twoja odwaga, bo na razie jesteś na poziomie infantylnego przedszkolaka. Nie życzę sobie dalszych prymitywnych wypowiedzi.
    Naganiaczu, czy też koński naganiaczu. Zmień sobie ten przydomek Rozsądny, na jakiś inny...nie pasuje on ani do tego co piszesz o relpolu ani do Twoich agresywnych ataków na mnie...no i nie bądź taki groźny:)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [185.179.132.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~konrad [83.20.223.*]
    Dzięki Rozsądnemu dowiedziałem się, że na giełdzie nie powinno się zarabiać kroci na balonach, tylko kupić sobie perspektywiczny Relpol i patrzeć jak nam spada cena. Fajna strategia, co? Dzisiejszy dzień utwierdza nas w tym, że to gniot i żadne zaklinanie rzeczywistosci nic nie pomoże. Dajmy już spokój z tym naganianiem.
    Kurs spada. Koński (Rozsądny niby) Naganiacz i jego przydupasy, też znikneli
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Rozsądny_Inwestor [5.173.234.*]
    Kolego, jeśli oczekujesz że coś będzie w Twoim portfelu rosło codziennie o 10-15 % to pomyliłeś inwestowanie ze spekulowaniem. Oczywiście możesz działać wg jednej i drugiej strategii. Relpol jest spółką inwestycyjną, a nie spekulacyjną i dlatego na wzrosty trzeba poczekać. Jeśli zagrają nią spekulanci, wówczas - jeśli Ci się uda - może zdążysz wyjść na spekulacyjnym wybiciu. Medcamp i i inne covidy też spadały po kilkanaście/dziesiąt % i jakoś nikt nie płakał. Nie wszyscy wchodzą na dołku i wychodzą na górce.
    Poza tym jesteśmy na giełdzie, gdzie są ryzyka giełdowe. Ponadto wiele zależy od tego jakim kapitałem obracasz, bo wtedy takie strategia spekulacyjnego skoczka nabiera zupełnie innego znaczenia, lub zwyczajnie jest niemożliwa. Spróbuj dzisiaj kupić np. akcje BMX za 10 mln i zobaczysz co będzie z kursem :) a potem pomyśl co by się stało gdyby takich 10 mln skoczków było kilku i wszyscy chcieliby kupić tą samą spółkę.
    Ilu to ja już w swoim życiu widziałem takich, co mielą językiem tak jak Ty. Mielą, mielą....i zdaje im się, że mówią coś mądrego, a Ty Koñski Naganiaczu piszesz takie oczywistości, że aż zęby bolą.
    Koniu Twoje rekomendacje można polecać tym co na giełdzie chcą szybko tracić, a nie zarabiać....wczoraj aż się spociles w południe jak handel szedł po 7.30... dzisiaj też taki upocony jesteś jak jest po 6.90?:):):)
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Rozsądny_Inwestor [5.173.234.*]
    1. Nie życzyłem sobie Twoich rudymentarnych wypowiedzi na moim wątku. No ale widać chamy i oszuści tak mają, że wchodzą nieproszeni na salony.
    2. Kilka dni temu co niektórzy też tracili na Medcampie po 40 % no i jeśli posłuchali takich Januszy giełdy, jak Ty, to dzisiaj są mocno w plecy.
    3. Giełda to miejsce ryzyka, masz problem psychiczny z akcjami to je sprzedaj i idź zarabiać/spekulować gdzie indziej.
    4. Po raz kolejny powtarzam: Na moim wątku jesteś persona non grata, dlatego jest to mój ostatni komentarz do Twoich wypocin "doktorze" Dyzma. Wracaj do gimnazjum uzupełnić wiedzę z matematyki, bo to królowa nauk, która wyrabia wyobraźnię i intuicję, no i popracuj nad polszczyzną, wtedy może zostaniesz chociaż kamerdynerem na salonach.

• (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.248.166.*]
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~sdf [37.47.103.*]
    jestem ubrany po 7,50 zł relpol ... jeszcze wierzę .. dzisija kupiłem pozbud - chyba lepsza inwestycja ..
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~długoterminowy [188.147.105.*]
     Rozsądny coś tam i SGH coś tam, brak Wam zajęć ?? Jaki macie wpływ na kurs - żaden , dajcie sobie spokój. nudne to już jest !!!!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.84.*]
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~SGHDOKTOR [195.116.115.*]
    Dnia 2020-07-31 o godz. 23:18 ~Rozsądny_Inwestor napisał(a):
    > Dla tych którzy wątpią w sukces tej spółki polecam godny odnotowania fakt iż jednym z jej akcjonariuszy jest Bank Rządu Norwegii !!!
    > A ta instytucja nie lokuje swoich aktywów w trefne spółki. Dlatego warto to mieć na uwadze pakiet blisko 300 000 akcji robi wrażenie: link

Gdzie jesteś śmieciu naganiaczu?
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Tuba [87.206.188.*]
    Spokojnie kolego. Po pierwsze to kultura a po drugie wiesz, że na giełdzie są wzrosty i spadki? Na razie jest spadek, potem wzrost. Bez paniki
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~SGHDoktor [31.0.87.*]
    Wiem jak jest na giełdzie, a co do Rozsądnego Spoconego Naganiacza, to też wiem jaką miał tu rolę pelnic
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~SGHDoktor [31.0.37.*]
    Gdzie jesteś Spocony Roztropny Naganiaczu ze swoimi mądrościami?
  • Re: Roztropnie o Relpolu Autor: ~Seba [94.254.185.*]
    Idioci...
[x]
RELPOL -0,35% 5,68 2026-05-28 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.