• Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.24.34.*]
    Bioelektrownia zakończona i rozpoczęłą pracę !!!
    link 

.....
    Najpierw -- powoli -- jak żółw -- ociężale,
    Ruszyła -- maszyna -- po szynach -- ospale,
    Szarpnęła wagony i ciągnie z mozołem,
    I kręci się, kręci się koło za kołem,
    .....

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~yeti_istnieje [89.64.89.*]
    i bardzo ładnie, trzymamy poziom, teraz jazda na nowe szczyty :)
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.24.34.*]
    Mi w tej spółce podoba się to, że potrafi się skapitalizować w ciągu jednego roku - a potencjał widać w q4 2019. w jeden kwartał zrobiona prawie półroczna kapitalizacja i praktycznie wszystkie kwartały dodatnie - jakby nie patrzyć to musi dać zarobić.

link do opisu bioelektrowni
    .link 

oraz link do gdzie jest wzmianka o dywidendzie po zakończeniu inwestycji:

"........Pomimo planowania kolejnych inwestycji, Agroliga rozumie potrzebę dbania o reputację i wiarygodność w oczach inwestorów, co może okazać się kluczowe w przejściu na rynek główny GPW w Warszawie. W tym celu Spółka zamierza:
    – dbać o komunikację z inwestorami, regularnie zamieszczać komunikaty na stronie.
    – raz do roku organizowac spotkanie dla inwestorów w Warszawie.
    – rozpocząć wypłatę dywidendy z zysków spółki...."
    link 

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~Tokio [77.253.92.*]
    Dnia 2020-07-27 o godz. 18:00 ~axn napisał(a):
    > Bioelektrownia zakończona i rozpoczęłą pracę !!!
    >link
    >
    > .....
    > Najpierw -- powoli -- jak żółw -- ociężale,
    > Ruszyła -- maszyna -- po szynach -- ospale,
    > Szarpnęła wagony i ciągnie z mozołem,
    > I kręci się, kręci się koło za kołem,
    > .....
    >

Super!
    Kurcze, w sumie oni przez cały czas wszystkie zyski pakują w nowe instalacje i pomysły. Jak to ruszy i przejdą na GPW to ciężko sobie wyobrazić do ilu dojdzie urealniona wycena.
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.24.34.*]
    dokładnie wszystko jest w realnym majątku dobrze zoptymalizowanym kto czytał informacje to powinien zwrócić uwagę również na poniższy zapis:

....Finansowanie rozwoju jest więc konieczne. Chińczycy, Niemcy mają ogromne możliwości finansowe o czym przekonaliśmy się w Polsce (zachodniopomorskie, opolskie itd), szczególnie, że ceny ziemi należą do bardzo niskich z naszego punktu widzenia (ok 1000 usd/ha). Z ust obu głównych akcjonariuszy usłyszeliśmy, że otrzymywali w przeszłości oferty przejęcia spółki przez większych graczy. ...........

to znaczy że taki biznes można lukratywnie sprzedać, kupcy się kręcą a aktualna wycena to śmiech. Szczególnie przy covidowych balonach. Cierpliwość popłaca.

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~zosia [89.64.81.*]
    wydaje mi się, że najlepiej jakby reinwestowali całość zysków (bo mają w co z dobrym zyskiem), poza tym koszt długu jest dość wysoki, opłacałoby się spłacić, jeśli dywidenda to symboliczna
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.24.116.*]
    dywidenda jest potrzebna aby podnieść znacząco kurs. Wysoki kurs jest dla spółki kluczem do wykupu ziemi (pozyskanie środków). Główne inwestycje są zakończone. Teraz kolejny krok na znacznie lepszą wycenę. Dywidenda na poziomie 2 do 3 zł na akcję to tu strzał z palców bez specjalnego wysyłku do zrobienia po kwartale a w ponad 80% trafi i tak do głównych akcjonariuszy którzy pewnie chcieliby skubnąć coś jako nagrodę za długotrwałą inwestycję Tak, czy siak zycie samo się wyjaśni a potencjał jest tu ogromny obstawiam 3 i 4 kwartał za bardzo przyzwoity. Ma ktoś odmienne zdanie?
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~fundamentalny [83.24.239.*]
    Ja mam zdanie takie, że w 2014r. spółka zrywała się do wzrostów - niestety pojawił się problem z Rosjanami. W latach 2015 - 2017 (początek) spółka rosła całkiem przyzwoicie. Natomiast potem pojawiła się bessa na małych spółkach trwająca do połowy poprzedniego roku (sWig80 poleciał na łep, a NC nie należał do najpopularniejszych).

Ta spółka nie rosła bo okoliczności nie były pro wzrostowe.

Myślę, że od tamtej pory wiele się zmieniło. Aktualnie NC bardzo się rozbujał (mnóstwo kapitału) i nie widzę powodu ku temu żeby spółka posiadała c/zo na poziomie poniżej 1 :) W świadomości inwestorów zakodowane zostało, że Agroliga pomimo niskiej wyceny nie rośnie. To przekonanie bardzo szybko może się zmienić, a wiele osób ma wspomnianą spółkę na tapecie.

Weźcie też pod uwagę, że radzi sobie ona świetnie pomimo skrajnie niskich cen oleju słonecznikowego link 

Jeżeli koniunktura wśród producentów, żywności się poprawi, a spółka pokaże jeszcze lepsze wyniki to sami określcie jaki c/z będzie właściwy. Historyczne wyniki dle Kernela poniżej. Warto zauważyć, że w przypadku neutralnego sentymentu c/z osiągało czasami nawet ponad 10.
    link

Akcji nie jest dużo, a większość naszego parkietu obudzi się, jak zwykle gdy spółka osiągnie swoją godziwą wycenę.

Oczywiście nie namawiam do kupna, chciałem jedynie uświadomić jak zabawna jest bieżąca cena spółki i to że porusza się w trendzie bocznym nie musi trwać wiecznie.

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~Max [165.225.206.*]
    widać że kurs daje oznaki wybicia. Jak obserwuję inne spółki agro typu Astarta, Kernel, IMC oraz Agroton, to Agroliga najlepiej aktualnie reaguje. Zgadzam się z opiniami , że spółka jest bardzo niedoszacowana. Niebawem dane za 2 kwartał - Jakie jest wasze zdanie odnośnie wyników?
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~fundamentalny [83.24.164.*]
    Bardzo ciężko oszacować szczegółowe wyniki za drugi kwartał. Ja patrzę na Agroligę w odrobinie szerszym kontekście. Ale zerknijmy na to jakie mogą być perspektywy:

W jednej z ostatnich wiadomości na stronie Agroligi możemy znaleźć następującą informację:

"W okresie styczeń-czerwiec 2020 r. w Ukrainie wyprodukowano 3,17 mln ton nierafinowanego oleju słonecznikowego. Świadczą o tym dane Państwowej Służby Statystycznej. Produkcja oleju słonecznikowego o 8,3% przewyższa wynik tego samego okresu w 2019 r."

Przypomnijmy też, że Agroliga jest po okresie wielkich inwestycji. Pod swoją uprawą ma przeszło 10tyś. hektarów ziemi, a w planach jest powiększenie areału do 12.3tyś. Grupa w 2019 otworzyła nowy zakład przetwórstwa oleju. Zgodnie z raportem z 2019r. nowa technologia umożliwia wzrost wydajności procesu o 10%. Grupa założyła pewną elastyczność i zakład jest w stanie, bez znacznych nakładów inwestycyjnych, tłoczyć olej również z soi i rzepaku. Jego moc przetwórcza to 180tyś. ton rocznie. Możemy poczytać o szczegółach w raporcie i na stronie: link.

Ponadto całkiem niedawno grupa uruchomiła Elektrociepłownie. W tym miejscu ważne jest zrozumienie inwestycji dla firmy. Czym jest owa elektrociepłownia. Otóż przetwórstwo słonecznika wiąże się z generowaniem odpadów, są nimi oczywiście łupiny, a w zasadzie cała masa łupin. Elektrocie. Jeśli dobrze rozumiem raport 2019 i plany firmy to generatory elektrociepłowni pozwolą na przetworzenie 16ton łupin każdy. W wyniku czego wyprodukowane zostanie 7MW prądu. A więc nic się nie zmaruje, ale zaraz co z tym prądem? Otóż w raporcie rocznym jest mowa o tym, że Agroliga będzie planowała sprzedawać prąd w aukcjach zielonej energii po specjalnych taryfach. Niestety nie znalazłem jak wyglądają taryfy dla spalania biomasy. Natomiast ten artykuł: https://gramwzielone.pl/trendy/31582/tak-ukraina-zmieni-system-wsparcia-dla-oze porusza temat ukraińskiego oze i np. stawki dla fotowoltaiki to 150EUR/MW.

Podsumowując:
    Agroliga ma wszystkie niezbędne moce wytwórcze, aby zwiększyć areał, a co za tym idzie wyniki firmy. W najbliższym czasie okaże się również czy i jakie zyski uda się czerpać ze sprzedaży prądu. Wydaje się, że prowadzone inwestycje trzymają się kupy. Z uwagi na rozwój firmy brak dywidendy jest uzasadniony (a niby jaka dywidenda wypłacana jest przez NC gwiazdy covida?). Kapitalizacja firmy o tym rozmiarze i poziomie zaawansowania to niecałe 40mln.

Wszystkie powyższe informacje to kompilacja wiedzy z raportów i informacji dostępnych na stronie firmy. Nie stanowią rekomendacji do zakupu akcji. Natomiast chciałem podsumować to gdzie firma jest obecnie i dokąd zmierza.

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.5.238.*]
    Fajne opracowanie. Ja ze swej strony zastanawiam się jaki był koszt elektrociepłowni - znalazłem porównywalny mocowo obiekt w Krośnie - realizacja w 2013 roku. 6,8MWt został zrealizowzany za ok. 40 milionów zł Niestety nie doszukałem się ile kosztowało to Agroligę. Może wy macie jakieś źródła.
    link 
    Jeśli koszt jest zbliżony do tego z załacznika, to byłby porównywalny z aktualną kapitalizacją a to tylko mała część firmy.
    Odnośnie wyników za 2Q to ciągle uważam że będą dodatnie ale raczej nie będą lepsze od tych z poprzedniego roku (COVID a tym samym słabsza dystrybucja i niższe ceny - sugeruję się wstępnym raportem Astarty) dopiero Q3 i Q4 będą bardzo dobre. Analizując wyniki będę patrzył na przychody i zysk operacyjny, widać znaczny wzrost tych parametrów od czasu uruchomienia tłoczni oleju (wrzesień 2018) jeśli się to potwierdzi to będzie bardzo dobra wróżba.
    Zysk netto analizuję globalnie za cały rok.Wyniki w branży agro moim zdaniem należy analizować w cyklach rocznych bo firma ma możliwość sterować przychodami i zyskiem sprzedając więcej w okresach lepszych cen tak będzie w Q3. Jakie są Wasze przemyślenia?
    PS.
    Zauważam wpływ aktywnosci na forum do kursu akcji dlatego zachęcam do wypowiedzi.
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~Tokio [77.253.86.*]
    Dnia 2020-08-05 o godz. 20:40 ~fundamentalny napisał(a):
    przetworzenie 16ton łupin każdy. W wyniku czego wyprodukowane zostanie 7MW prądu. A więc nic się nie zmaruje, ale zaraz co z tym prądem? Otóż w raporcie rocznym jest mowa o tym, że Agroliga będzie planowała sprzedawać prąd w aukcjach zielonej energii po specjalnych taryfach. Niestety nie znalazłem jak wyglądają taryfy dla spalania biomasy. Natomiast ten artykuł: https://gramwzielone.pl/trendy/31582/tak-ukraina-zmieni-system-wsparcia-dla-oze porusza temat ukraińskiego oze i np. stawki dla fotowoltaiki to 150EUR/MW.
    >
    > Podsumowując:

Ale to nie jest tak, że ta elektrociepłownia idzie przede wszystkim na własny użytek? Że na Ukrainie jest drogi prąd, a oni go potrzebują w procesie wytwórczym?

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~axn [83.5.238.*]
    Prawdopodobnie Agroliga skonsumuje część energii na własne potrzeby. Nawet jest to napisane w jednej z notatek na stronie.
    Większość prawdopodobnie odda do sieci przesyłowych bo również pisze o podłączeniu. Tak czy tak to albo zmniejszy koszty własne albo wygeneruje dodatkowe przychody. Mało jest informacji odnoście zysków tej elektrociepłowni ale zakładając, że pracuje 24h na dobę bo nie opłaca się wgaszać i rozpalać pieców to, 7kWt powinno generować "in plus" spory pieniądz.

Tu informacja o tym że to sie opłaca
    link 

a tu wycinek z notki Agroligi.
    .....
    W ten sposób oprócz produkcji bezodpadowych mamy wolność w każdej chwili w razie potrzeby w pełni zapewnić firmy grupy wyprodukowaną energią. Bezpośrednia bliskość do bazy surowców uwalnia nas od konieczności ponoszenia jakichkolwiek kosztów charakteru logistyki. Niemal w pełni zautomatyzowany proces eliminuje konieczność zatrudniania dużej ilości pracowników obsługi.
    Nie bez znaczenia jest również jasna perspektywa uzyskania dodatkowego dochodu poprzez sprzedaż „zielonej” energii, tak jak do stymulowania rozwoju alternatywnych źródeł energii państwo kupuje od osób prywatnych i prawnych energii elektrycznej według podwyższonej stawki, która obowiązuje do 2030 r., co powoduje wysoką rentowność projektu.
    .....

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~fundamentalny [193.35.47.*]
    Przecież grupa pisała na jednej z pierwszych stron raportu z 2019r.

"... The implementation of the green project allows the Group to produce and sell elektricity at a "green tariff". All permits needed to start the plant were obtained by the Group..."

• Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~fundamentalny [193.35.47.*]
    Z tego co czytam w necie to oni już są podłączeni do sieci, ale nie mogę znaleźć informacji, czy jest to tożsame ze sprzedażą energii.
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~Nowy [80.106.217.*]
    Generator podlacza się w fazie testów podczas uruchamiania. Bez podlaczenia do sieci nie przetestujesz synchronizacji z siecią. Ogólnie to klientom zależy na jak najszybszej synchronizacji, tak aby móc sprzedawać prąd. Kwestia umowy z nadzorem sieci elektroenergetycznych. Jest tak wg mnie, jeżeli nie sprzedają, to są problemy formalne lub techniczne.
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: ~Kaziu [83.6.109.*]
    150EUR/MWh czyli na godzinę dostawaliby ok 1000 EUR, czyli za dobę 24 tys EUR, czyli za miesiąc ok 700 tys EUR. To chyba nie jest mało?
    chyba aż za dużo, ja cieszyłbym się gdyby to było ok. 2 do 4 milionów złotych rocznie, słyszałem jednak również takie informacje, że tego typu inwestycje mają szanse zwrócić się nawet po 5 latach. Jak przyjmę wartrość inwestycji z przykładu wyżej tj 40 milionów zł podzielę na 5 to wychodzi że nawet do 8 milionów zł rocznie dochodu jest możliwe - trzeba to potwierdzić. Jeśli te szacunki byłyby realne to zmieniłoby to bardzo pozytywnie optykę na spółkę
    teraz tylko niech nam rośnie - już czekam na kolejny raport - oj bedzie sie działo
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [31.0.81.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~fundamentalny [193.35.47.*]
    Aktualnie nie mamy podstaw, żeby oceniać jaki % zostanie wykorzystany na potrzeby własne, a ile wytwórca odda do sieci. Przypomnę jedynie, że wykorzystanie na własne potrzeby to nic złego - przecież przełoży się to bezpośrednio na koszt tłoczenia ziaren. Pieniądze z energii w tej czy innej postaci zostaną w firmie.

Mnie zastanawia, co będzie kolejną inwestycją? Agroliga już teraz generuje sporo kasy. W raportach często pojawia się cel zwiększenia uprawianego areału.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Tokio [213.238.125.*]
    Ok, dzięki za odpowiedzi od wszystkich.
    Ja tam zawsze to traktowałem jako zabezpieczenie działalności produkcji. Ale w sumie nie zdawałem sobie sprawy z wielkości tej inwestycji i jej rentowności.
    Po latach wróciłem na pokład, bo raport za IIQ niszczy system.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Tokio [87.205.240.*]
    Został niecały miesiąc do wyników:)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Gosc [5.184.239.*]
    Zastanawiam sie nad fenomenem tych co sprzedają teraz akcje kupującym. Tez tak kiedys miałem kiedy ciągle notowałem straty że jak co sie nagle udało to sprzedawałem na drugi dzień bo nie wierzyłem że moge coś zarobic
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~Tokio [159.205.226.*]
    Dnia 2020-08-17 o godz. 13:30 ~Tokio napisał(a):
    > Ok, dzięki za odpowiedzi od wszystkich.
    > Ja tam zawsze to traktowałem jako zabezpieczenie działalności produkcji. Ale w sumie nie zdawałem sobie sprawy z wielkości tej inwestycji i jej rentowności.
    > Po latach wróciłem na pokład, bo raport za IIQ niszczy system.

Miło wrócić do starego wątku. Jeśli poprzedni raport niszczył system, to nie wiem już co mam o tym napisać:)
    Jeśli oni nową gotówkę wykorzystują tak jak dotychczasowe zyski, to i wątkowe 140 pln będzie niedługo tylko wspomnieniem.

Takie spółki jak ta poprawiają nastrój w tych beznadziejnych czasach.

• Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~agroliga [89.229.211.*]
    wytrwali zarobią to nie jakies pandemiczne badziewie a spółka pewna dobra która generuje coraz większe zyski tutaj będzie kolosalny kurs może nawet ponad 150 zł
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: axn [83.5.238.*]
    Dzięki za wygrzebanie starych wypocin - fajnie jest na to poparzeć z perspektywy kilku miesiecy. Kurs już trochę śmielej czyta spółkę ale myślę że ciągle nie jest nawet nisko doszacowana i aby tu było wmiarę realnie z aktualną wiedzą to powinno być ok. 300zł - te 140zł w tytule, analizując surowce, olej, nowe inwestycje to tylko przygrywka. Ale czas pokaże :) na giełdzie liczą się skromność i pokora.
  • Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 140 zł Autor: axn [83.5.238.*]
    Dzięki za wygrzebanie starych wypocin - fajnie jest na to poparzeć z perspektywy kilku miesiecy. Kurs już trochę śmielej czyta spółkę ale myślę że ciągle nie jest nawet nisko doszacowana i aby tu było wmiarę realnie z aktualną wiedzą to powinno być ok. 300zł - te 140zł w tytule, analizując surowce, olej, nowe inwestycje to tylko przygrywka. Ale czas pokaże :) na giełdzie liczą się skromność i pokora.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~fundamentalny [83.5.115.*]
    Dziękuję za odkopanie. To był chyba jeden z moich pierwszych postów po tym jak zdecydowałem zaangażować się w spółkę koło sierpnia. Już wtedy było widać zmieniająca się sytuację na rynku rolnym. Mega ciekawym doświadczeniem jest obserwacja psychologii i zmiany podejścia inwestorów.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~fundamentalny [83.5.115.*]
    Piszę oczywiście o wypowiedzi z 2020.08.02. Że swojej strony bardzo dziękuję również użytkownikowi axn. Chętnie postawiłbym Ci duże piwo - wiele razy naprowadzales mnie na fakty i wątki które pominąłem lub nie doceniałem ich wagi w moich analizach.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~Tokio [159.205.210.*]
    Dnia 2020-11-19 o godz. 08:10 ~fundamentalny napisał(a):
    > Piszę oczywiście o wypowiedzi z 2020.08.02. Że swojej strony bardzo dziękuję również użytkownikowi axn. Chętnie postawiłbym Ci duże piwo - wiele razy naprowadzales mnie na fakty i wątki które pominąłem lub nie doceniałem ich wagi w moich analizach.

Tak, axn odwalił kawał dobrej roboty:)

A ja tymczasem zastanawiam się kiedy dobrać, bo skoro już wyskoczyliśmy z marazmu, a elektrociepłownia i surowce dają dodatkowego kopa, to grzech nie skorzystać.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~Stan [46.204.2.*]
    Fakt jest taki, że axn zawsze pisze merytorycznie. Ja pamiętam go z Novita. Nie wiem czy jeszcze ma ale zrobił bardzo dobrą analizę spółki i z 40 (wtedy wchodziłem) poszla na 150. Warto czytać. Widzę, ze w przypadku Agroliga ma podejście podobne, fundamenty, inwestycje i perspektywy
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~fundamentalny [193.35.47.*]
    Też byłem na novicie :) Od poziomów mniej więcej 46zł wyceniłem sobie spółkę na 130zł - wyszedłem przy 88zł - ciężko znoszę szybkie zyski. Widzę Panowie, że będziemy się częściej spotykać. Chyba założę tu stałe konto.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~herodot [176.98.119.*]
    a ja właśnie jestem na Novicie od 124 zł. małe obroty tam . Pozdrawiam
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: tokio100 [159.205.210.*]
    I ja sobie założyłem, więc do zobaczenia na innych spółkach:)
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: axn [83.5.238.*]
    dziękuję Wszystkim za kilka dobrych słów myślę, że wszystko co dobre jeszcze przed nami. Ja na Novicie jestem już na oparach i uznaję ją za przykład dobrej inwestycji. Warto prześledzić tam genezę wzrostów bo ona jest bardzo zbliżona do Agroligi na wielu płaszczyznach. Odnośnie tego co tu widzicie to zakończyło się konsumowanie efektów 3Q. Rynek po takich wzrostach powinien trochę skonsolidować i potem dopiero ruch pod Q4. W Q4 zobaczymy już spory efekt bioelektrowni oraz wzrostu cen surowców. Dodatkowo powinna nałożyć się zwiększona marża na rafinacji. przy aktualnych wycenach spółki czas powinien grać na naszą korzyść. Cieszę się również, że nareszcie pojawia się również sentyment do surowców Trzeba być jedynie cierpliwym.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~Jak [37.47.50.*]
    Dzięki axn za merytoryczne i celne wpisy. A co jeszcze polecasz oprócz Agroligi i Novity ?
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: axn [83.5.238.*]
    Z ciekawostek mam pakiet Piontpacka (rynek NC) i obstawiam że będzie to fajna inwestycja w całym 2021. Jest sporo zalet głównie e-commerce, który będzie pedził bez opamiętania. Warto poczytać o umowach, które podpisali, popatrzyć na wyniki, i przyszłość. Mam również Elektrotim - energetyka - po kilku słabych latach wraca do dobrych wyników. Jednak gro portfela to aktualnie Ukraina.
    axn - jesteś może na Portalu Analiz? Ps: też zerkam bardzo mocno na Elektrotim - miałem ich akcje od 4zl spółka mało popularna z pewnymi problemami. Ogólnie cały sektor związany z przesyłem energii wygląda interesująco.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: fundamentalny [83.5.115.*]
    Dobra i ja założyłem konto.
    Fundamentalny nie mam tego konta ale planowałem to zrobić, bo często obserwowałem blogi głównie Prezesa - uważam, że wie o czym pisze. Odnośnie Elektrotimu to patrzę w przyszłość i jestem sie w stanie zgodzić z Grubsonem, który tam na forum dość dobrze czuje temat.
    @Tokio widzę że jesteś również na Pointpacku:)
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: tokio100 [159.205.210.*]
    Dnia 2020-11-19 o godz. 22:13 axn napisał(a):
    > Fundamentalny nie mam tego konta ale planowałem to zrobić, bo często obserwowałem blogi głównie Prezesa - uważam, że wie o czym pisze. Odnośnie Elektrotimu to patrzę w przyszłość i jestem sie w stanie zgodzić z Grubsonem, który tam na forum dość dobrze czuje temat.
    > @Tokio widzę że jesteś również na Pointpacku:)

Teraz dopiero zauważyłem wpis. Tak:) Pewnie jeszcze na kilku spółkach się spotkamy, bo do tej pory używałem różne fikcyjne nicki na różne spółki, ale spróbuję inaczej.
    Sporo spółek wybija na bardzo dobrych wynikach po wielu kwartaach, lub latach, chyba będzie dobry rok.
    Dnia 2020-11-19 o godz. 21:49 axn napisał(a):
    > Z ciekawostek mam pakiet Piontpacka (rynek NC) i obstawiam że będzie to fajna inwestycja w całym 2021. Jest sporo zalet głównie e-commerce, który będzie pedził bez opamiętania. Warto poczytać o umowach, które podpisali, popatrzyć na wyniki, i przyszłość. Mam również Elektrotim - energetyka - po kilku słabych latach wraca do dobrych wyników. Jednak gro portfela to aktualnie Ukraina.

Pointpacka też mam. Oni mają być szansę być prawdziwym "compounderem", że tak angielszczyzną pojadę:)
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: ~Jeż [83.28.208.*]
    Jestem giełdowym nowicjuszem. Zacząłem od wejścia w CDR gdy był dołek po przesunięciu premiery Cyberpunka i od Allegro (na którym nota bene skończyłem z -10%, ale i tak cieszę się że nie czekałem dłużej). Planowałem skreślić forum Bankiera, bo przy popularnych walorach większość postów zamyka się w mało merytorycznych 2-3 sylabach. Cieszę się że zacząłem przyglądać się walorom o mniejszych obrotach (głównie przemysłowe i surowcowe), bo z ich forum można dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy. Dziękuje za analizę i dzielenie się doświadczeniami!
    Cieszę się że piszesz. Każdy z nas kiedyś zaczynał. Pamiętaj na giełdzie zawsze są i będą okazje więc wybieraj je z przemyśleniem. Cierpliwość to tu ważna cecha. Analiza jest podstawą inwestycji przynajmniej tak jest w miom przypadku. Ja niejednokrotnie się o tym przekonałem, bo przeżyłem już kilka dużych krachów. Warto inwestować ale na początku bardzo małe kwoty i dywersyfikować ryzyko. Czesto niestety na giełdzie jest tak, że to co wydaje się być oczywiste wcale takie być nie musi a większość nie ma racji. Życzę Ci powodzenia.
  • Re: Re: Agroliga kolejne dobre info - do biegu gotowi...... kierunek 14 Autor: fundamentalny [83.5.115.*]
    A ja ze swojej strony dodam że jeżeli spółka jest w centrum zainteresowania to już prawdobnie po okazji.
[x]
AGROLIGA 0,00% 21,00 2025-10-24 15:28:54
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.