Ja mam zdanie takie, że w 2014r. spółka zrywała się do wzrostów - niestety pojawił się problem z Rosjanami. W latach 2015 - 2017 (początek) spółka rosła całkiem przyzwoicie. Natomiast potem pojawiła się bessa na małych spółkach trwająca do połowy poprzedniego roku (sWig80 poleciał na łep, a NC nie należał do najpopularniejszych).
Ta spółka nie rosła bo okoliczności nie były pro wzrostowe.
Myślę, że od tamtej pory wiele się zmieniło. Aktualnie NC bardzo się rozbujał (mnóstwo kapitału) i nie widzę powodu ku temu żeby spółka posiadała c/zo na poziomie poniżej 1 :) W świadomości inwestorów zakodowane zostało, że Agroliga pomimo niskiej wyceny nie rośnie. To przekonanie bardzo szybko może się zmienić, a wiele osób ma wspomnianą spółkę na tapecie.
Weźcie też pod uwagę, że radzi sobie ona świetnie pomimo skrajnie niskich cen oleju słonecznikowego
link Jeżeli koniunktura wśród producentów, żywności się poprawi, a spółka pokaże jeszcze lepsze wyniki to sami określcie jaki c/z będzie właściwy. Historyczne wyniki dle Kernela poniżej. Warto zauważyć, że w przypadku neutralnego sentymentu c/z osiągało czasami nawet ponad 10.
linkAkcji nie jest dużo, a większość naszego parkietu obudzi się, jak zwykle gdy spółka osiągnie swoją godziwą wycenę.
Oczywiście nie namawiam do kupna, chciałem jedynie uświadomić jak zabawna jest bieżąca cena spółki i to że porusza się w trendzie bocznym nie musi trwać wiecznie.