Wiecie co? Zawsze mnie zastanawia, jaki interes mają ludzie tak zniechęcający do spółki. Prawie na każdym walorze na bankierze się takich znajdzie. Co oni nie cenią swojego czasu?! Ja, nie mając interesu w takim zachowaniu, nie traciłbym swojego cennego czasu na to! Dla mnie są tylko trzy opcje: 1. Kiedyś zostali wyleszczeni, stracili kasę i się mszczą wylewając pomyje na spółkę 2. Pracują dla inwestorów, którzy jak najtaniej chcą kupić dany papier 3. Sami chcą taniej kupić Przy wszystkich tych trzech punktach współczuję życia takim ludziom. Pozdrawiam wszystkich starych i nowych inwestorów, Rado
Zawsze mnie zastanawia, jaki interes mają ludzie zachęcający do kupna spółki. Prawie na każdym walorze na bankierze się takich znajdzie. Nie są doradcami inwestycyjnymi. Nie mają przygotowania profesjonalnego. Ale zachęcają innych do podjęcia ryzyka. Pewnie kupili drogo, zachęceni przez innych naganiaczy i teraz szukają jelenia, żeby pożenić towar po dobrej cenie. No bo przecież nie kierują się interesem nowych inwestorów, nie?
Z przyjemnością ci odpowiem na pytanie. Kilka lat temu robiłem rozeznanie na temat spółki i wyszło mi, że to zła inwestycja (a już na pewno zła dla mnie) więc w nią nie wszedłem. Jednakże robiąc rozeznanie wszedłem również na to forum i oczywiście natrafiłem na fanapli masowo wypisującego dyrdymały oderwane od rzeczywistości, które mogłyby zwieść kogoś mniej obeznanego. I dlatego wciąż jestem na tym forum i spółkę krytykuję - tak dla przeciwwagi wobec pustych peanów.
A drugi powód to chęć obserwacji jak rozwija się jego choroba psychiczna (i wcale tutaj nie żartuję, niestety). On potrzebuje pomocy.
ja, znienawidzony przez tę forumowa gawiedź, ta hybryda fanapli i zjablikorn nazywany ''etatowym pracownikiem platige'' - hehe - czego, to trolle nie wymyślą? a więc,odsyłany do psychiatry przez dr zbyszka cytuję go: cyt '' Kilka lat temu robiłem rozeznanie na temat spółki i wyszło mi, że to zła inwestycja ...'' bla bla,... chyba każdy z minimalną nawet ilością szarej masy zauważy kompletnie nietrafioną tezę mam na myśli to, że czas nie stoi w miejscu i to co, tu i teraz to jednak nie powinno się odnosić do tego co było kilka lat temu! szczególnie, że badając inwestycje na rynku patrzymy na przyszłość jeśli branża do tego jest cyfrowa to kilka lat może się okazać niezłym dopalaczem zmian, tutaj zdecydowanie na lepsze i tutaj ośmielam się zauważyć, że pli osiągnęło duży sukces - co prawda jeszcze nie odzwierciedlony wyceną nc grajdoła - ale, gra toczy się dalej i obiektywnie należy stwierdzić, że więcej jest argumentów za wzrostem niż spadkiem kursu oczywiście, nie będę kolejny raz wymieniał co się zmieniło na plus i jaką pozycję osiągnęła spółka w wymiarze globalnym cieszę się, że udało mi się zniechęcić zbyszka do inwestycji w pli, po co taki gość co niewiele rozumie czym zajmuje się ta spółka? znamienne jest to, że patrzy się tak subiektywnie jak: moby, zbyszek czy, inni co boją się jak ognia tych akcji hehe, czy na pewno się boją i ostrzegają jako dobrzy samarytanie innych aby stąd uciekać? raczej nie, raczej naganiają na spadki, aby sobie zaparkować towar po okazyjnej cenie, a czyż taka nie jest obecna? dla inwestora z dłuższym terminem na pewno, dla trollo- spekulancika zapewne nie, taki chce zawsze załapać się z kupnem na lokalny dołek a wyrzucić na lokalnej górce! będę czekał na takich jak wy po 108 zeta! już ten co kręci tu lody od jakiegoś czasu -animator/ gruby spekulant - się o to postara, chodzi o to, aby tacy jak wy oblizywali się i z niedowierzaniem patrzyli na wzrost notowań, aby w końcu ulec emocjom i kupić my owszem może i ulica, wy subiektywni defetyści to taka boczna, ciemna i pretensjonalna uliczka...jak na razie wyszukująca argumenty obojętnie jakie: żona, nie żona, kochanka? hehe, aby tylko nie kupić akcji spółki, jednej takiej w polsce i w tej części europy, znanej już na całym świecie fajna spółka, cena - moim zdaniem - też fajna >>>> nie jest to w żadnym wypadku rekomendacja ani naganianie tylko prywatna opinia, oczywiście koszty bycia wizjonerem i odkrywcą tych akcji, niestety personalnie poniosłem - to, może zaboleć, ale do pewnego czasu, który już się zmaterializował...a, ostatni nie tyle będą, co muszą być pierwszymi, bo tyle szmatławych tematów jest na gpw granych, że naprawdę >>> spokojnie poczekam, aż kapitał zauważy tę spółkę z silnymi podstawami do zupełnie innej zabawy i wyceny! ps. autor poniższego artykułu zauważa, że bloober może się uczyć odo platige jak zarabiać gotówkę, ale pomimo tego nc 4 x niżej pli wycenia, przypadek? hehe, wszystko ma swój czas: przyjdzie czas i na PLATIGE IMAGE https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/platige-image-bedzie-produkowac-swoje-seriale-i-wspolpracowac-z-bloober-team-wywiad/8zy1jft
Poziom abstrakcji w twoim poście to jest coś niesamowitego.
Nazywanie siebie wizjonerem, pisanie o 108zł/akcję podczas gdy ile to już mija odkąd naganiasz? Pięć lat? Sześć? A ty wciąż jesteś na minusie 50%. Życzę ci całym sercem tego (skądinąd absurdalnego i niczym nie popartego) 108zł/akcję. Może wtedy wreszcie zaznasz trochę spokoju i zbierzesz się w sobie by odwiedzić psychiatrę.
Niezmienne od wielu lat według ciebie "gra toczy się o..." i tutaj proszę sobie wstawić cokolwiek. I niestety nijak ma się to do sytuacji spółki. Oczywiście, że każdy rozsądny boi się tych akcji. Spółka z żałosnym ff i równie żałosnym obrotem - z czym to się wiąże już było wiele przykładów gdy po złym raporcie ludzie sprzedawali PKC byleby tylko się zmieścić w arkuszu wywołując spadki po kilkadziesiąt procent. No, ale po co ja ci to mówię? Przecież nikt tutaj nie doświadczył tych zrzutów mocniej niż ty.
Do reszty postu się już nie odniosę, bo to tylko wylewanie żółci z pianą na pysku i kolejne puste frazesy. Pozdrawiam cieplutko.
Platige ma rentowność netto na poziomie poniżej 5%, czyli że 100 zł przychodu wykręcają 5 zł zysku netto. To jest ta okazja? Z ciekawości zapytam dzisiaj w warzywniaku, czy nie mają lepiej, bo to jest żałość, a nie dobrze zarządzana dochodową spółka. Branie przy takim poziomie rentowności bonusów z programu motywacyjnego to w mojej ocenie nadużycie. Gdyby mieli w akcjonariacie ofe i TFI to by mogli o tym tylko pomarzyć.
hehe, sami mądrale ale jakoś ślepcy jeden nie widzi, że roe w platige wynosi ponad 20 %! wiedza: https://sindicator.net/baza_wiedzy/wskazniki_rentownosci_i_oceny_perspektyw_rozwojowych/roe_rentownosc_kapitalu_wlasnego mędrcy? drugi widzi moją ś na poziomie 80 zeta, a niech sobie tak widzi ślepiec jeden! hahaha...
liczby i cyfry to czyta matematyka faktem jest zaprezentowana marża jednak warto poznać przyczyny dlaczego tak się dzieje? i bardziej miarodajna jest w takim wypadku ebitda, która wypada całkiem ok platige jako spółka serwisowa może poprawić prezentowane cyfry jednak nieprzypadkowo przestawia się na bycie spółką tantiemową tam marża jest dużo wyższa i w takim ujęciu należy patrzeć na taką spółkę na cinematikach i vfx filmowych oraz reklamowych zleceniach z zagranicy marża jest najwyższa, brutto przekracza 30%! aby poprawić wyniki w serwisie - prezes powiedział na walnym - że, w większej części wychodzą z ofertą reklamową do klienta zachodniego oraz klienta z usa czemu? bo tam ceny w tej branży są dużo wyższe mają już swojego przedstawiciela w londynie i dostają zlecenia ps> ale zglanować platige można a jakże za kurs, hehe, oczywiście można ocenić spółkę przez pryzmat notowań i ceny, która nie odzwierciedla dziś wartości >>>tak więc: kopcie i przywalajcie panowie...
Dopóki te historie nie znajdą odzwierciedlenia w rachunku wyników to dla mnie bajki. Spółka istnieje już bardzo długo a zarabia z trudem śmieszne kilka milionów zł rocznie. Pisanie, że oni są jakimś globalnym graczem to żart, dla akcjonariuszy - ponury. Niech pokażą plany finansowe w których będzie 10-15 mln zł zysku netto ricznie w ciągu 2-3 lat to porozmawiamy.
a, rozmawiaj sobie moby kiedy oni pokażą 15 baniek zysku netto to nie będziemy mówić o obecnej cenie poza tym, w swojej 20 letniej karierze platige miało wiele zakrętów to prawda ale, obecnie wydaje się, że po praz pierwszy zarząd jest taki jaki dano tu powinien być! skończyło się zarządzanie grupa przez właścicieli i osoby do tego nie mające talentu w tym upatruję potencjał
Niech pokażą plan z 10-15 mln zł rocznie za kilka lat. Póki co, to czy zarobią 4 czy 5 baniek rocznie to nie ma większego znaczenia. Być może powinni stworzyć spółkę gamingową. Bez tego czarno to widzę. No chyba, że ktoś ma 20 lat i szuka inwestycji na emeryturę.
moby, stworzenie spółki gejmingowej to nie jest hop siup to, przynajmniej rok i duże nakłady i inwestycje, ebitda zniknęłaby dopiero byście szczekali... dlatego wybrali taki model aby zarabiać na serwisie i jednocześnie zaangażować się w tantimowe ip! stąd partner typu bloober, spokojnie mogą się uzupełniać czytaj ze zrozumieniem, to nie ja sobie wymyśliłem, tylko są to słowa prezesa cyt '' Nasze doświadczenie w budowaniu strony wizualnej, a także w zakresie grafiki komputerowej są doskonałym uzupełnieniem dla deweloperów. Skala produkcji przygotowywanej przez Bloober Team jest tak duża, że warto połączyć siły.'' ''Rynek gier ma duży potencjał, więc współpraca nad projektami jak ten przygotowywany z Blooberem bardzo nas interesuje. Na razie w formule serwisowej, ale nie wykluczamy innych rozwiązań...'' seriale też przynoszą podobne zyski jak gry, oczywiście i te i te muszą być trafione cyt ''Myślimy o zwłaszcza o serialach. Popyt na nie jest duży i nie ma przesłanek ku temu, że będzie gasł. Rozwój platform streamingowych jest rzeczą oczywistą. Ostatnio były publikowane dane o liczbie użytkowników w Polsce i wzrosty były wysokie. Rośnie rola produkcji lokalnych, nie tylko takich jak Wiedźmin - które osiągają też globalne zasięgi. Interesuje nas to jako samodzielnych producentów i do tego się przygotowujemy.'' https://businessinsider.com.pl/gielda/wiadomosci/platige-image-bedzie-produkowac-swoje-seriale-i-wspolpracowac-z-bloober-team-wywiad/8zy1jft ps> spółka ma tzw ''papiery'' aby inwestorzy się nią zainteresowali, zobaczymy jak się to rozwinie?
Bez wyjścia z modelu serwisowego nigdy nie dojdą z dzisiejszych kilku do 10 mln zysku netto rocznie, nie ma opcji, co przy c/z=15 uzasadniałoby wycenę na poziomie 150 baniek czyli gdzieś koło 45-50 zł za akcję. Na super zyski z filmów też bym nie liczył. Zatem... kamieni kupa.
moby ciekawe po co tracisz tu czas na pisanie, że nie warto inwestować w platige? przecież to jest nielogiczne i mocno podejrzane wiarygodność miałbyś jakbyś zamiast wyszukiwać ciągle nowych abstrakcyjnych tez o tym, że pli nie ma przyszłości, po prostu zniknął z forum ty w ogóle nie dość, że nie czytasz raportów, a jeśli już to nie potrafisz ich obiektywnie czytać po drugie wszelkie fakty i komunikaty są ci obce na zasadzie swoich założeń coś wyliczasz ale, ok pasuje ci taka zabawa to się baw moby d i c k u.....
Nie napisałem, że PLI nie ma przyszłości, napisałem że wzrost w obecnym modelu jest za wolny, żeby uzasadnić wzrost kursu do poziomów, na które naganiasz. Czytaj ze zrozumieniem i gratuluję, pewnie na wyrost, lektury Melville'a.