Dnia 2020-08-03 o godz. 20:15 ~Nowy napisał(a): > Dostał może ktoś już dywidendę I czy może powiedzieć jaki podatek został pobrany bo sporo się naczytalem I wygląda że może być różnie 15 albo 35
u mnie też około 35% zabrali :/ ~Nowy czytałeś może od czego to zależy? Bo np. Shell na giełdzie ma akcje serii A zarejestrowane w Holandii i pobiera 15% od dywidendy, a akcje serii A zarejestrowane w UK są bez obciążenia. Zastanawiam się czy ty nie jest tak, że jak kupimy na giełdzie w warszawie to nam naliczają podatek czesi 15% i polacy 19%, a jak na giełdzie we Frankrurcie to tylko 15%. Kupował ktoś może akcje CEZ przez giełdę DEU-XETRA?
Oni pobierają 35 % dla osób które nie są rezydentami podatkowymi krajów Unii i z założenia wszystkich tak traktują, dopiero jak przedstawisz jakieś dokumenty o rezydencji podatkowej to wtedy powinni policzyć chyba nawet 5 procent bo mamy podpisane z nimi umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, temat jest opisany w internecie i z tego co widziałem to walkowany był kilkukrotnie. Edi możesz powiedzieć w jakim domu maklerskimjuż otrzymales bo w moim pko nadal nic , co wiecej zastanawiam się bo cez wypalaca w koronach a makler powinien chyba sam przewalutowac na PLN?
Dnia 2020-08-05 o godz. 11:53 ~Nowy napisał(a): > Oni pobierają 35 % dla osób które nie są rezydentami podatkowymi krajów Unii i z założenia wszystkich tak traktują, dopiero jak przedstawisz jakieś dokumenty o rezydencji podatkowej to wtedy powinni policzyć chyba nawet 5 procent bo mamy podpisane z nimi umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania, temat jest opisany w internecie i z tego co widziałem to walkowany był kilkukrotnie. Edi możesz powiedzieć w jakim domu maklerskimjuż otrzymales bo w moim pko nadal nic , co wiecej zastanawiam się bo cez wypalaca w koronach a makler powinien chyba sam przewalutowac na PLN?
ja mam właśnie przez eMaklera. Nie mam wyszczególnionej kwoty ile wypłacili na akcję, tylko po prostu całość w złotówkach.
Nowy, a komu te dokumenty o rezydencji podatkowej trzeba dostarczyć? Do biura maklerskiego? Czy zwrócą wstecz, czy to co zabrali to już pozamiatane?
Tu masz opisane i wygląda na to że jest szansa odzyskać ale będą to dodatkowe koszty.
Hmm emakler to mBank czyli wychodzi na to że tylko mój supermakler z pkobp robi takie problemy.