• To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~Mosiek [77.115.133.*]
    bo co to za papier jak nie mozna tu robić wałków i ubierania leszczy. Są inne bardzo ciekawe papiery, które kupuje leszczyna i papier rośnie tylko na wieść, że będzie kolejna już któraś z kolei emisja a zysków zero tylko długi. I tam można ubrać i zarobić. A tu nic z tych rzeczy, to slaby papier.....
  • Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~PPP [85.193.222.*]
    Dnia 2020-06-23 o godz. 13:22 ~Mosiek napisał(a):
    > bo co to za papier jak nie mozna tu robić wałków i ubierania leszczy. Są inne bardzo ciekawe papiery, które kupuje leszczyna i papier rośnie tylko na wieść, że będzie kolejna już któraś z kolei emisja a zysków zero tylko długi. I tam można ubrać i zarobić. A tu nic z tych rzeczy, to slaby papier.....

@Mosiek
    Bo jeśli w ogóle mowa o ubieraniu, tu ubrano ulicę w dniu debiutu oferując drogie papiery z dodatkowym ograniczeniem przydziału 93% z powodu wycofania w trakcie IPO 2 mln akcji. To było świństwo!!! Wywołało sztuczny tłok i wywindowanie ceny po debiucie aż w okolice 22-23 zł. To było stworzenie warunków do ubrania ulicy. Dopiero po latach cena wróciła do tych wartości a przez kolejne szorowały po dnie.

Wiec tak, masz rację. Teraz nie ubiera się ulicy. Ulicę ubrano podczas IPO i tuż po. Popatrz na wykres od początków notowań bez odcinania dywidendy. Teraz papier raczej się zbiera na spadkach, bo spółka ma solidne fundamenty pod wzrosty. Analitycy po wynikach rocznych 2019 szacują wartość spółki na około 26-29,4 zł. Pytanie brzmi, o ile w górę zmienią swoje analizy i rekomendacje po oficjalnym podaniu fantastycznych wyników za I kwartał 2020 oraz uwzględniając ostatni wywiad nt. portfela zamówień na 2 lata naprzód.
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Aktualny-portfel-zamowien-Newagu-na-lata-2020-2021-przekracza-2-4-mld-zl-wywiad-7910005.html 

• Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~Pawelmomtana [83.24.151.*]
    Dokładnie do tych samych konkluzji doszedłem niezależnie i sam, będąc akcjonariuszem od IPO. Gratuluję analitycznego umysłu.
  • Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~Wolfram [165.225.76.*]
    Skoro ubieranie ulicy było na IPO i tuz po, jak piszesz, to nie rozumiem czemu nie sprzedałeś tych walorów w 2015 R?
    wtedy przecież cena długo była na poziomie ipo i nawet nieco wyżej ? bo cos mi tu nie pasuje i mam wrazenie ze zagalopowales się w tym narzekaniu. Bo to, ze na debiucie można ubrać, to każdy musi się z tym liczyc
    Dnia 2020-06-24 o godz. 17:34 ~Wolfram napisał(a):
    ... mam wrazenie ze zagalopowales się w tym narzekaniu.

Nie ma tu sprzeczności i żadnego zagalopowania się.
    1. Nie gram tylko inwestycję długoterminowo 3-7 lat. Tak mam i nikomu nic do tego.
    2. 93% redukcja przydziału w IPO oznaczała 7 akcji na 100 oczekiwanych = dokupienie po debiucie za znacznie wyższej cenie niz 19 zł, spowodowanej wycofaniem 2 mln akcji w IPO
    3. Decyzja o zakupie wynikała z analizy dokumentów IPO i świadomości rozwoju kolei w Europie Środowej
    4. Rok 2015 wcale nie dawał takiego zysku, który zakładałem wg. obietnic IPO, by zmienić horyzont inwestycyjny na roczny, a z drugiej strony było coś co mnie zmyliło, utwierdziło w przekonaniu, by nie sprzedawać wcześniej:.
    5. Zaparkowanie akcji "Grupy Jakubasa" w spółce zależnej oraz inne transakcje w cenie 23,5 i powyżej np. 23,76 sugerowało, że wycena w roku 2015 jest realna i stabilna. Taurus Capital Investment czy Sestesso raczej się nie myliły to prpofesjonaliści w obrocie, prawda? Przeanalizuj komunikaty bieżące z roku 2015. Nikt nie spodziewał się tąpnięcia o 50%, no może poza osobami wtajemniczonymi.
    6. Co było potem pokazuje wykres wielolecia, kiedy każda sprzedaż oznaczała dla inwestora stratę (nie mówię o DT, kiedy były wahania i kołeczka na małych obrotach "jak na warzywniaku"). Dlatego miałem liczne krytyczne uwagi na temat sposobu potraktowania "ulicy" przez grupę mającą dostęp do informacji.
    7. Jak jest się na GPW w sWIG80 a nie NC to akcje powinny mieć zapewnioną płynność a nie ruszać się jak "na warzywniaku"
    8. Niech za dodatkowy komentarz będzie opinia jednego z akcjonariuszy, który po ostatnich wzrostach zwyczajnie miał dość i wyszedł po 26 zł "po 5 latach kiszenia akcji" . Nie uważam, że ma racje wychodząc akurat teraz, kiedy firma ma 2 lata prawdziwych żniw. Można mieć dość czekania. Mnie jego decyzja nie rusza, ale ją rozumiem.

Czyli nie zagalopowałem się, tylko raczej doczekałem normalności.
    Dlatego nie zamierzam akurat teraz pozbywać się akcji solidnej, logicznie zarządzanej spółki.

• Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~pawelmontana [81.18.204.*]
    Moje opisanie świata w czterech punktach:
    1. uważam że "grupa trzymająca władzę" nie ma ciśnienia na wychodzenie kiedykolwiek z tej inwestycji i nie będzie wspierała trendu wzrostowego akcji, bo w efekcie ewentualne przyszłe dokupywanie akcji drożej by ich kosztowało.
    2. wychodzenia nie przewidują, bo na rynku jest mało atrakcyjnych alternatyw - a jeżeli nawet są, to są obarczone ryzykiem spekulacyjnym, a tu mają dużą przewidywalność przyszłości.
    3. ruch na akcjach mógłby się zacząć gdyby: A. lider grupy zdecydował się na zakończenie swojej aktywności zawodowej - patrząc np. na Buffett'a - raczej nie za prędko B. gdyby źródło finansowania programów kolejowych zaczęło wysychać - w skali pięcioletniej całkiem możliwe C. ktoś branżowy by realnie chciał ogłosić wezwanie na akcje i zdjąć spółkę z giełdy - póki co wszystkie plotki co do tego scenariusza okazały się przesadzone.
    4. w efekcie jedno jest raczej pewne: dywidenda będzie co roku dopóki zyski na to pozwolą, bo "grupa" też musi coś sobie fajnego co pewiem czas sobie kupić do zabawy...

Moje trzy grosze :-)
    @pawelmontana Ciekawe
    Ad.1. Z tymi wzrostami / spadkami grupa musi jakoś być zgodni z rekomendacjami. I dotychczas była, kiery rekomendacje dołowały.
    Teraz jest odwrotnie -rekomendacje podnoszą wartość ponad dzisiejsze wyceny.

Co do skupowania akcji.... Raczej dawno to się odbyło i teraz posiadaczom będzie raczej zależało na wysokiej wycenie, bo to daje pole manewru w wielu obszarach, choćby zabezpieczania innych inwestycji wartością aktywów, czy odsprzedaży / ułożenia portfeli z dobrym zyskiem. teraz naprawdę trudno uzasadniać spadki i stagnację, kiedy "przyszłość nabiera tempa".

Dla przykładu 23.06 podano, że portfel zamówień na 2 lata naprzód to 2,4 mld zł.
    A dzisiaj podpisują umowę na prawie 250 mln z Kolejami Małopolskimi. Znaczy upgrade całego portfela do około 2,6 mld.

• Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~Wolf [165.225.76.*]
    Sory, ale po przeczytaniu, ze ktoś za iles zaparkował straciłem sens w dalsze czytanie.
    Skad wiesz jaki horyzont miał wtedy Jakubas parkując za 24 ze się w ogole na to powołujesz?
    Może chciał nakupić na 10 lat i zapomnieć ?
    porównywanie się do posuniec portfelowych jednego z chyba większych oligarchomanów w Polscze to lekka przesada. Jeden forumowicz na którego się powolywales pisal, ze Jakubas sprzedawal cdr za złotówki gdy dziś jedna sztuka akcji kosztuje 400zł !!!!!! To jak mialbys wtedy cdr to odparkowałbys tak samo jak Jakubas BO  on tak zrobił ???
    Piszesz tu tylko o swoich spekulacjach, przypuszczeniach i scenariuszach. Masz prawo, ale to co innego niż opowiadanie historii, ze manipulacje i ubieranie leszczy. Ze tu non stop ktoś kogos goli.
    Mogles dawno sprzedać i nie sprzedałeś. Twoja  spekulacja, ale nie opowiadaj kabaretów, ze nie było możliwości wyjść na swoje po ipo bo ja wyszedłem i stad mój wtręt w te dyskusje.
    Na pytanie dlaczego nie wyszedłeś - słysze, Jakubas...słabe to, tak jak i te bajki o rekomendacjach.
    Rekomendacje to pisze 1-2 analityków w biurze, a pewnie 10 funduszy co siedzi na pokładzie za grube pieniądze nie maja swojej głowy i zdania, tylko czytają na bankierze co maja zrobić i ile co jest warte? heheh
    Pokaz człowieka co dorobil się na rekomendacjach bo mam wrazenie, ze na gpw jesteś od niedawna.
  • Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~Ech [5.174.176.*]
    Wolf, poczytaj, co to jest wg Wikipedii manipulacja na rynku
    "Manipulacja na rynku – szereg działań nakierowanych na podaż lub popyt, mających na celu obniżenie lub podwyższenie kursu-ceny, by spowodować transakcje kupna lub sprzedaży przez innych uczestników rynku po kursie korzystnym dla inicjatora tych działań".
    "Z punktu widzenia uczestników manipulacje na rynku kapitałowym stanowią, obok wykorzystania informacji poufnych, najgroźniejszą kategorię nadużyć i przyczyniają się do ponoszenia strat finansowych przez inwestorów oraz do utraty zaufania do rynku"
    No to teraz kombinuj Wolf, jak uzasadnisz brak wzrostów do wyceny rekomendowanej przez analityków około 30 zł, kiedy masz takie wyniki:
    Przychody ze sprzedaży - 269 069 +90.11% r/r
    Zysk operacyjny (EBIT) 47 296 +1011.80% r/r
    Zysk przed opodatkowaniem 41 431 +8104.16% r/r
    Zysk netto 32 692 +2563.60% r/r
    Aha i podpisano kolejną umowę na ponad 150 mln netto. Czego Ci brak Wolf/ Wolfram?
    A pawelmontana, naprawdę uważasz, że "grupa trzymająca władzę" [...] nie będzie wspierała trendu wzrostowego akcji, bo w efekcie ewentualne przyszłe dokupywanie akcji drożej by ich kosztowało?
    Przecież powyższe wyczerpuje definicję "manipulacji na rynku", bo to byłoby ograniczanie zysków drobnych akcjonariuszy, by duzi mogli sobie dokupić taniej. A poza tym, sobie zaprzeczyłeś pisząc "nie ma ciśnienia na wychodzenie kiedykolwiek z tej inwestycji"
    Czyli co, aby nie utracić stanu posiadania akcji i dokupić, pozostaje przekładanie z portfela do portfela, by powstrzymać wzrosty. To tym bardziej jest manipulacja, bo realizowana przez osoby mające dostęp do informacji poufnych. Łącznie KNF i Prokuratura.
    Nie wierzę, że ktokolwiek ceniący sobie spokój zaryzykuje. Małe obroty są łatwiej widoczne podczas kontroli.

Dlatego tu AS ma rację. Kurs wybije się ponad 30.
  • Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~AS [80.54.46.*]

Dlatego tu AS ma rację. Kurs wybije się ponad 30.

Nigdzie w ten sposób nie napisałem, wielonikowcu wielopłciowy.
    Se znajdź i przestudiuj.
    Pisałem w języku polskim.

• Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~mjesn1 [31.1.97.*]
    Dnia 2020-06-28 o godz. 01:00 ~AS napisał(a):

> Dlatego tu AS ma rację. Kurs wybije się ponad 30.
    >
    > Nigdzie w ten sposób nie napisałem, wielonikowcu wielopłciowy.
    > Se znajdź i przestudiuj.
    > Pisałem w języku polskim.

Nie kłóćcie się. AS użył wyszukanego języka polskiego :)))))
    "Szybki swing w okolice 30-32 to może pójść bez mydełka" ...

To nie o kursie Newagu było, tylko takie freudowskie przejęzyczenie :D
    Szybki swing ... lubisz bez mydła AS?
    Całość tu: https://www.bankier.pl/forum/temat_re-teraz-albo-nigdy,37759299.html 

• Re: To jest najgorszy papier na Giełdzie Autor: ~AS [80.54.46.*]
    Kwestie stosunku mówiącego do treści oznajmia forma czasownika, która stanowi kategorię gramatyczną.
    To jest na zajęciach w 5 klasie szkoły podstawowej.
     To dlatego jesteś tu tylko dawcą kapitału.

.. i nawet cytat skopiował, wkleił i wytłuścił, wypieścił go :PPPPPPPPPPPPPPPPP

Żeby nie było tylko spamowania ze spółdzielnią analfabetów.
    Zwracam uwagę realnie zaangażowanym w walor na sytuację na SWiG80.
    Sytuacja w większej perspektywie wygląda interesująco, ale należy się liczyć z możliwością korekty bo do takowej jest sporo miejsca.
    Zwłaszcza, gdy za plecami są 3 miesiące permanentnych wzrostów.

Ja się tu tylko "bawię" i użyczam nieco płynności.
    Mam mentalnego SL na walorze pod 22.
    Rozważam możliwość konserwatywnego podniesienia pod 24 aby nie ryzykować utknięcia w konsolidacji w przypadku braku kontynuacji ruchu, a przede wszystkim braku negacji niezbyt zachęcającego cienia ze świecy ub. tygodnia.
    Tyle ode mnie.
    Pozdrawiam z Szeszeli :)
[x]
NEWAG -0,47% 85,20 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.