• Art. 594 KSH Autor: ~xxx [37.47.45.*]
    Mam pytanie do osób, które znają się na prawie handlowym, albo znają kogoś kto się zna. W jaki sposób można powiadomić sąd rejestrowy o niedopełnieniu obowiązków przez zarząd spółki? Czy takie informacje należy przekazać prokuraturze, czy bezpośrednio sądowi? Jest na to jakiś wzór pisma?
    Chodzi mi o art. 594 KSH
    https://www.lexlege.pl/ksh/art-594/
    Oczywiście, to zupełny przypadek, że pytam o to na forum Hawe.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.142.182.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xxx [37.47.33.*]
    Pytanie do zorientowanych. Czy po zmianie siedziby spółki zmienia się również Sąd Rejestrowy, który zajmuje się jej sprawami?
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~Wielorybek [37.47.62.*]
    Zadzwoń do sądu i dostaniesz te wszystkie informacje od ręki
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~zdzichu [83.26.169.*]
    Również mam pytanie do do bardziej zorientowanych, czy pozew cywilny o wydanie rzeczy, zmusi zarzad Hawe do wydania odcinka zbiorowego akcji? Proszę o radę. a uważam, że byłoby to mazliwe i praktycznie małymi kasztami, ponieważ nie ma ustalona wartość akcji, bo chodzi o wydanie odcinka zbiorowego posiadaniu akcji tzn. posiadaniu konkretnej ilości akcji o nie ustalonej wortości.
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xxx [5.184.4.*]
    Już o tym pisałem w tym wątku:
    https://m.bankier.pl/forum/temat/6549867
    Post z 20 lutego 2020 g.15:29 i późniejsze.
    Problemem jest przwlekłość postępowania sądowego, ale według mnie warto odżałować 30pln na opłacenie pozwu i mieć poczucie, że jednak coś się zrobiło. Lepsze to niż siedzieć i czekać, aż inni zrobią coś za nas. Raczej nikt nic za nas w tej sprawie nie zrobi. Jak będzie więcej tych pozwów, to może i w sądzie się tym zainteresują.
    W tamtym wątku jest większość potrzebnych informacji.
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~Marusia [5.184.44.*]
    A byłeś i prawnika i doradzil Tobie, że to jest właściwa droga postępowania w tej sprawie?
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xxx [5.184.45.*]
    Byłem u prokuratora i on mi poradził, żeby wybrać taką ścieżkę.
    Masz jakiś lepszy pomysł?
    p.s.
    Fajny nick, wzbudza szacunek :)
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xx [93.157.112.*]
    dajcie sobie spokój klika sędziowska ,prokuratorzy ,adwokaci i nie uczciwi prezesi to zmowa .Nic nie zdziałacie puki to szambo nie zostanie rozbite
    Pytanie dodatkowe, czy pozew cywilny składa się do sądu w moim sądzie rejonowym, czy w sądzie miejsca siedziby Hawe?
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xxx [37.47.47.*]
    W sądzie miejsca siedziby Hawe.
    https://www.infor.pl/prawo/pozwy/informacje-ogolne/82105,Gdzie-zlozyc-pozew.html

Jeżeli przyjmiemy, że obecnie siedziba jest na Mokotowie przy Naruszewicza 13a, to składamy do Rejonowego Warszawa-Mokotów.
    Dla zmylenia przeciwnika siedziba tego sądu jest na Woli przy ul. Ogrodowej :)
    Na koniec, chciałbym w tym wątku dodać, że wnioski do prokuratury są bezskuteczne, z powodów wcześniej umorzonych w tej sprawie spraw. Jedynym sposobem na tą chwilę jest pozew cywilny o wydanie rzeczy? Rzeczą do wydania przez Hawe, jest wydanie" odcinka zbiorowego wszystkich akcji". Ja narazie, szukam prawnika, który bez komplikacji, napisze mi prosty wniosek do sądu, jako dokumentację posiadam zaświadczenie z biura maklerkiego oraz podwójną próbą prywatnego wniosku o wydanie odcinka zbiorowego do zarządu, bez skutku, mimo potwierdzenia odbioru pism. Obowiązek wydania : odcinka zbiorowego" wynika z przepisów prawa handlowego spółek, co w przypadku Hawe jakby nie obowiązuje i brak jest reakcji KNF, GPW i innych kontrolnych urzędów finansowych w Polsce.
  • Re: Art. 594 KSH Autor: ~xxx [37.47.44.*]
    Młyny sprawiedliwości mielą powoli...
[x]
HAWE 3,45% 0,30 2018-05-18 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.