Obstawiam 0,95 - 1 zł. Kolejne lata są stabilne a akcjonariusze nie zarabiają inaczej niż na dywidendzie. Przecież prawie nie ma obrotów. Dziwne, że solidna spółka jest żółwiem giełdowym, dlatego obstawiam dywidendę.
Spółka dysponuje bardzo pokaźnymi tzw. "zyskami zatrzymanymi". Sytuacja w spółce jest na 2 lata bardzo stabilna i to na maksymalnych, historycznych poziomach. Kredyty tanie, automatyzacja produkcji obniża koszty, a presja płacowa wyhamowała.
Poza tym nie ma sensu finansować produkcji z własnej gotówki. Pora powoli odcinać kupony z udanej transformacji spółki.
Gdyby tylko chciano to zrobić, to dywidenda mogłaby być rekordowa i z przytupem. Może dlatego oddalany jest moment ogłoszenia rekomendacji co do dywidendy, aby zyski zatrzymane urealnić? Zwróć uwagę, że dotychczas rekomendacja co do dywidendy była ogłaszana w kwietniu lub maju. COVID-19 w tym roku wszystkiego nie tłumaczy.
No to posłuchano różnych głosów, również "ulicy" :) Brawo! Dziękuję akcjonariuszom za to głosowanie. Chociaż nie jest to dywidenda rekordowa, to jestem bardzo zadowolony z tej decyzji.
Tymczasem czekamy optymistycznie na wyniki za I półrocze. W efekcie pewnie za rok doczekamy rekordowej dywidendy ;)
Dywidenda jest niezagrożona. Spółka jest w trakcie sporych inwestycji ale mimo to myśle że spokojnie jest w stanie wypłacić dywidende w granicach 0,75 - 1 zł. Stopa dywidendy 3-4% wraz niezłym wzrostem wartości akcji to przyzwita warość. A może spółka zaskoczy...ja sie ostatnio miło zaskoczyłem na Torpolu i Lenteksie. Pozdrowienia
Wychodzi na to, ze akcjonariusze otrzymują do podziału jedynie część z zysku samej spółki - matki, a reszta zysków z grupy kapitałowej, (wydzielony Newag IP czy nieruchomości itd) kolejny raz karmi kierownictwo w postaci wypłat, premii itd. Nie podoba mi się to. NEWAG SA to grupa kapitałowa w całości obecna na GPW, a nie w części. Nikt nie zbył poza NEWAG SA części aktywów. Nasze kapitały pracują na całą grupę, a nie tylko okrojoną z innych aktywów spółkę - matkę, z której łaskawie wydzielono część na dywidendę. Zysk netto całej grupy to około 90 mln a nie 48 mln.
Przy takich wynikach i stabilnym horyzoncie na 2 najbliższe lata wypłata tylko 36% na dywidendę to słaba propozycja. Liczyłem na pełną złotówę na akcję.