wujek Google .. (poprzednią wiadomość moderator usunął może tej nie)
cytat:
Wskaźnik konwersji: Termin ten tłumaczyłem już nie raz na łamach mobile trends, jednak w przypadku tak ważnej statystyki warto tę definicję powtórzyć. Współczynnik konwersji to liczba potencjalnych klientów, którzy zaczęli korzystać z aplikacji i którzy dokonali pożądanej przez twórców aplikacji aktywności (np. kupili produkt). Najczęściej konwersja mierzona jest w określonych odstępach czasu (tydzień, miesiąc, kwartał itd.), jako stosunek potencjalnych klientów (tzw. leadów – osób, które dokonają aktywności w aplikacji, która przełoży się na korzyść dla jej twórców) do ogólnej liczby nowych użytkowników w jednym okresie czasowym. Nawet tylko trochę większa konwersja na jednego klienta, powinna przełożyć się również na zwiększoną liczbę wszystkich klientów, większą miesięczną liczbę użytkowników jaki i oczywiście – przychody z aplikacji.
szkoda że w tych wszystkich sponsorowanych (sama nazwa wiele mówi) artykułach o pobraniach nikt nie wspomina, że gry są ściągane za darmo ..
Ghost albo Bart wyjaśnienie plis -- ,Top Speed 2" przekroczyło kolejny 1 mln pobrań. Aplikacja została już zainstalowana ponad 3 mln razy na urządzeniach mobilnych kierowców z całego świata. W marcu 2020 najczęściej pobierali ją gracze mieszkający na terenie Indii, Iraku oraz Iranu. Na zadowalającym poziomie utrzymuje się również kwota, jaką użytkownicy przeznaczyli na dodatkowe ulepszenia swoich wirtualnych aut. W ostatnim miesiącu pierwszego kwartału roku bieżącego roku wyniosła ona ponad 7 USD, podano również.,,
Pobrano ileś. X i co daje te 7 USD dodatkowe ulepszenia
To na jedną grę średnio ??
spróbuje Ci to przeliczyć jeśli popełnię błąd proszę o sprostowanie - bo to moje zdanie ..
TS2 liczba pobrań Google Play (gra ściągana za darmo) - zaokrągla do pełnego miliona 1 000 000 x 0,02 % (konwersja) = 200 ... tylu graczy dokonało transakcji w grze kupując dodatkowy płatny produkt 200 (liczba graczy) x 7,17 $ (średnia kwota transakcji) = 1 434 $ tyle wynosi zysk spółki na platformie Google Play z tej gry w miesiącu marcu .. z samej gry nie licząc reklam i innych możliwości zysku zaznaczam że to jest moje zdanie może gdzieś popełniam błąd więc proszę mnie wyprostować - Bart pewnie zna to lepiej
Dnia 2020-04-17 o godz. 10:36 ~Ser napisał(a): > Ok No to kiepsko
to było tylko dla TS2 - ale to podobno flagowy ich produkt który miał najwięcej zarabiać pod to była gra od 2 lat
w ten przybliżony sposób możesz sobie obliczyć z tego raportu za marzec ile spółka zarobiła na tych około 10 milionach gier na największej ich platformie czyli Google Play ... trudno zaś obliczyć ile na innych platformach ale patrząc na stosunek pobrań to tam wygląda bardzo cienko
wnioski każdy sam musi wyciągnąć i decyzje podjąć również samodzielnie nie kierując sie wpisami na forum - szczególnie moimi :) :)
konwersja dla TS2 w lutym wynosiła 0,10 % .. cienko ale oczekiwania były bardzo duże skoro na TS1 (czyli poprzednia wersja) wynosiła 0,19 % ... w marcu konwersja dla TS2 wyniosła 0,02 % czy to jest spadek ?? moim zdaniem nie - to jest fiasko gry bo jak inaczej nazwać spadek o 80% .... może spółka znajdzie inny sposób na zyski bo w tym raporcie to zysków moim zdaniem nie ma - są pensje dla zarządu na to wystarczy :) :) czy można grać pod obietnice tych zysków ?? (nowe gry) można ..jasne że można ... ale czy można grać pod te obietnice ponad 2 lata ...?? hhhmmmm ...hhmmmm ...hhhmmmmm ... ja powiedziałem SPRAWDZAM
Dnia 2020-04-17 o godz. 11:03 ~borewicz07 napisał(a): > tu można grać jest trudno, natomiast można zawisnąć na haku i czekać na coś nieoczekiwanego, np fuzję, wezwanie itp
jasne że można ... jestem ... a raczej chyba należałoby napisać BYŁEM na tej spółce od listopada 2018 roku - zawsze była to gra nigdy nie traktowałem tej spółki jako inwestycja i nigdy nie będę na nią narzekał pod względem finansowym bo dała mi zarobić w mojej ocenie dość sporo ale niestety wymagało to sporo pracy to nigdy nie był łatwy walor ..
Ale spółka zarabia też na reklamach. Ile - tego niestety nie wiemy. Pozostaje czekać na raport roczny. Chciałbym zauważyć też, że właśnie dlatego spółka spadła z 200 na 20 zł. Wszystko zależy od wskaźnika wyników (w tym przede wszystkim przewidywanych przyszłych wyników) do kapitalizacji.
styczeń - luty - marzec .. to czas pandemii czas kiedy ludzie zostali praktycznie zamknięci w domach przy swoich komputerach i komórkach które ich łączyły ze światem, czas żniw dla spółek produkujących gry .. czy w raportach za syczeń luty i marzec widzisz żniwa zysku ..?? kasę płynąca jak rzeka ?? .. jesli w takich czasach zarząd nie potrafił wypracować solidnego zysku to kiedy ma go wypracować ..????
zyski z reklam mówisz .. jestem przedsiębiorcą wiec myślę jak przedsiębiorca .. czy to jest czas na reklamę i inwestycje w nowe produkty, nowe maszyny nowy rynek nowych klientów .. (po za paroma gałęziami skupionymi przy rynku medycznym) ???? tych pozamykanych w domach i odwołujących zamówienia przesuwających plany zakupowe i anulujących zamówienia .. ????
dziś padły dane z Chin pamiętaj ze to druga gospodarka świata i w czasie walki z pandemią praktycznie odcinali społeczeństwo zamykając ich praktycznie w blokach .... dało to możliwość szybkiego opanowania epidemii sadzisz że Europa czy stany na tak drastyczne środki się zdobędą ???
cytat :
Niestety żadnego ożywienia nie widać po stronie chińskich konsumentów. Sprzedaż detaliczna, która w styczniu i lutym spadła o 20,5 procent, w marcu zaliczyła kolejny mocny spadek - tym razem o 15,8 procent. Wykres spadku sprzedaży detalicznej wygląda "imponująco".
- Największe spadki obrotów widoczne są w branży odzieżowej (-34,8 proc. r/r), meblowej (-22,7 proc.) oraz motoryzacyjnej (-18,4 proc.). Epidemia koronawirusa może mieć trwałe przełożenie na zwyczaje zakupowe – gospodarstwa domowe kupują mniej dóbr trwałych. Uważamy, że bieżące dane wciąż sugerują że gospodarka Państwa Środka skurczy się w 2020. Prognozujemy spadek o 1,5 proc.,
NADAL MYŚLISZ ŻE PIENIĄDZE NALEŻY PRZEZNACZAĆ NA REKLAMĘ ..??
Jeśli chodzi o zarobki na grach to każdy ma po trochu racji ale nie zgodziłbym się ze stwierdzeniem że TS2 to klapa bo po pierwsze on nadal jest w fazie softlaunch a po drugie to że konwersja jest niska nie znaczy że gra nie zarabia. Bez szczegółowych danych to ciężko stwierdzić a T-bull nie jest i nigdy nie był zbyt wylewny na ten temat. Z tego co sie orientuje z wywiadów itd. które czytałem w przeszłości to np. Top Speed 1 zarabia w większości na mikropłatnościach(nie jestem pewien jaki to był procent ale dość wysoki coś chyba koło 70-80%), natomiast np. taki Tank Battle heroes około 20% na mikropłatnościach a 80% na reklamach. Wszystko zależy od specyfiki monetyzacji danej gry. Do tego dochodzi jeszcze przecież żywot gier, TS1 który ma już chyba z 5 lat, przechodzi teraz drugą młodośći i z miesiąca na miesiąc poprawia wyniki od dobrych 5-6 miesięcy. Pomijając wszystkie inne aspekty aktualnie mamy zwiększoną ilość pobrań i mocny dolar/euro co automatycznie musi przełożyć się na większe przychody, a czy wyjdą z tego jakieś zyski to okaże się w raporcie, przestałem się tymczasowo udzielać i prowadze swoje statystyki i obliczenia w zaciszu bez forum :) Jakby ktoś był ciekawy to wygląda na to że TS1 pomijając zwiększoną ilość pobrań(pewnie coś powyżej miliona) w kwietniu znów poprawi monetyzacje, takie są moje przypuszczenia po obserwacji na sensortower więc nie musicie się nimi sugerować.
jedyna pozytywna przyszłość jaka widzę to szybkie odnalezienie leku i szczepionki .. realna przyszłość jaką widzę to około 30 milionów bezrobotnych w USA w ciągu zaledwie 4 tygodni i ta tendencja wcale nie maleje
Bart jak liczona jest konwersja ?
Kto podaje i czy liczy to człowiek czy automat ?
0,02% na TS2 (może miało być 0,20%). przecinków pomyłka ?
Dzięki Pozdrawiam
Nie jest to raczej pomyłka, ale częściowo takie obniżenie konwersji spowodowane jest też tym że większość pobrań była w ostatnim tygodniu marca podczas globalnej promocji w google play wiec gracze którzy dokonali zakupów i zostali na dłużej zrobili to zapewne w pierwszych dniach kwietnia. Podobną sytuacje możecie zobaczyć w raporcie chyba za styczeń albo luty w tank battle heroes gdy promocja w google store wypadała w ostatnich 2-3 dniach miesiąca przez co gracze pobrali gre ale nie wydali jeszcze pieniędzy w związku z czym kwota i konwersja była podana chyba 0,01 $ i 0,01 % :)