Trochę to dziwne. Branża gamedev trzyma się nieźle, a EA zrywa umowę. Może weszły tu kwestię inne niż covid-19. Mam nadzieję, że platige mocno się nad tym nie napracowało. Tak nawiasem mówiąc, to jakoś niedługo powinno się pojawić to dzieło tworzone dla Capcom.
To było kolejne zlecenie od EA, więc pewnie nie zaczynali od 0. dostali 60% za 1,5msc pracy w projekcie który miał trwać 7msc, raczej uczciwe podejście
No niestety nawet game dev tnie budżety. Jednak może być ciężko w PLI, jedyna pozytywna rzecz w tej chwili to że w porownaniu do ostatniego kryzysu PLI ma trochę bardziej zrównoważoną działalność
Reggaer kiedy zaczynasz kolejne kółeczko na PLI 10 zł?
10 zł ale nie przywiązuje się do kwoty bo sytuacja jest dynamiczna i np banki mogą ciąć kredytowania dla takich spółek wypowiadać umowy jak np kwartał będzie bez Zysku itp
reagger, nie masz ciekawszych wpisów niż osobiste wycieczki? dziwi mnie też, że tak spekulacyjnie podchodzisz do pli masz tyle innych spółek na gpw, ale od razu jak sprzedałeś akcje, wyłącznie pesymistycznie akurat o tej spółce piszesz co, do kontraktów zagranicznych to mają je dobrze skalkulowane, a o treść umowy, aby nie dać się wycyckać z jakiś powodów dba m in kancelaria łebskiego mecenasa terentiewa, syna pani niny - szarej eminencji polsatu http://www.terentiew-tulowiecki.pl duże zlecenie sprzed roku dla ea zakończyli w terminie w lutym, ost komunikat dotyczy zlecenia z lutego tego roku, na szczęście umowy tak mają skonstruowane, że nie tylko dostaną kasę za już zrobione rzeczy. ale też dostaną odszkodowanie w postaci tzw ''dodatkowego wynagrodzenia'': ''. Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron w każdym momencie bez podania przyczyny. W przypadku rozwiązania umowy przez Zleceniodawcę bez podania przyczyny Emitent jest uprawniony do otrzymania wynagrodzenia za wszystkie zamówione i wykonane prace do chwili rozwiązania umowy zaakceptowane przez Zleceniodawcę oraz dodatkowego wynagrodzenia.'' https://www.bankier.pl/wiadomosc/PLATIGE-IMAGE-S-A-Zawarcie-umowy-na-wykonanie-utworow-audiowizualnych-7816887.html ps> zawsze to lepiej kiedy nie ma takich rzeczy, ale też widać, że dbają o szczegóły, aby nie być w sytuacji kiedy wyłożą kasę na rozpoczęcie zlecenia i ktoś im nie zapłaci - fatima czegoś ich jednak nauczyła....
Fanpli po prostu byłem ciekaw. A co do mojej sprzedaży to sprzedałem Skutek przez Przyczyny o których już pisałem a nie sprzedałem Przyczyna wiec wymyślam Skutki, to duża różnica
we>wy we>wy we>wy moim zdaniem szukanie dołków i górek to podejście spekulacyjne można się zgodzić lub nie ważny jest horyzont i podejście do ceny tu i teraz, oraz do fundamentalnej wartości akcji na spekulacjach się nie znam, 15 lat temu skutecznie wyleczyła mnie z tego gra na kontraktach hehehe, niecierpliwym i szukającym emocji polecam tutaj raczej polecałbym inwestowanie długoterminowe, bo koronawirus nie tej branży skrajnym defetystom polecam lata świńskiej grypy, nie każdy wie jakie spustoszenie wtedy ta uczyniła.... https://www.medonet.pl/koronawirus/to-musisz-wiedziec,najwieksze-epidemie-ostatnich-lat--koronawirus--sars--ptasia-grypa--ebola,artykul,15776010.html ps> naprawdę w obecnych czasach trzeba wiary w zwalczenie epidemii, trzeba być optymistą!
fanpli staniesz na głowie, przytoczysz kolejny nieistotny i znany fakt dotyczący spółki, a ciągle zapominasz o najważniejszym, o trendzie. Do póki jest spadkowy możesz zaklinać własną rzeczywistość ale nie ma to żadnego wpływu na racjonalną ocenę sytuacji, kumasz ? prościej się nie da wytłumaczyć, masz trend spadkowy który trwa i kropka. dopóki się nie zmieni, nie ma co myśleć o kupnie, jak nadal będziesz miał takie podejście wyzerujesz konto , czego nie życzę nikomu.
zxc, tak dla ścisłości to na raz 2 k o godz 11:39 oraz o 11:56 - 1428 sztuk - inne zlecenie nie był to jednorazowy strzał, choć jak ktoś nie sprawdzi dokładnie to tak wyglądał jak mówią starzy weterani gpw - ktoś sprzedał ktoś wziął
Jedni widzą to że ktoś sprzedał a Ja że ktoś kupił bo dzisiaj m.in. Ja ładuję do koszyka. Będę do was zaglądał, kolegę od "trendu" pozdrawiam i zostawiam go z pytaniem: Co się stanie z twoim trendem jak zrobię sobie dzisiaj zakupy za np... sto albo dwieście tyś?
Coś zauważyłem: ost umowę z Ea podpisali w lutym a mieli ją skończyć w sierpniu, czyli 7 miesięcy, ile zrobili w niecałe 2 miesiące? Ile kasy wyłożyli? Prezes kiedyś wyjaśniał, ze księgują wszytko proporcjonalnie, w takim razie... Jakby nie liczyć to powinni zrobić ok 20-30%, a dostaną 60% wartości zlecenia, to dla nich nawet jest korzystne! cyt '[i]'Zarząd Platige Image S.A. („Emitent", „Wykonawca”) informuje, że w dniu 5 lutego 2020 r. powziął informację o podpisaniu przez drugą stronę tj. Electronic Arts Inc. z siedzibą w Stanach Zjednoczonych („Zleceniodawca") umowy na wykonanie przez Spółkę utworów audiowizualnych („Umowa"). Termin realizacji przedmiotu Umowy przypada na sierpień 2020 r.''[/i] Nowy tekst o zleceniu i o tym, że inne realizacje bez zmian: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/platige-image-electronic-arts-po-2-miesiacach-rozwiazalo-umowe-pozostale-kontrakty-bez-zmian
dokładnie tak myślę, że w tych 60% wartości całego zlecenia jest już kara dla EA współpracują ze sobą, obie strony są zadowolone, nie powinny się napinać i dalej współpracować w poniższym tekście jest wyjaśnienie dlaczego do takiej sytuacji doszło: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/platige-image-electronic-arts-po-2-miesiacach-rozwiazalo-umowe-pozostale-kontrakty-bez-zmian ps> fitch podał prognozy polskiego pkb, wg nich jesieni średniowiecza nie będzie a, w 2021 szykuje się niezłe odbicie: https://www.money.pl/gielda/fitch-obnizyl-prognoze-dla-polski-do-0-6-spadku-pkb-w-2020-roku-z-1-8-wzrostu-6495574931970177a.html
to możliwe i oczywiście z pewnością są zabezpieczenia w umowie , nie wiemy jakie i jaką karę zapłacili, nie wiemy jaki zakres prac wykonało Platige można tylko domniemywać. Mówię o czymś innym , gdyby interes kręcił się na tym, że partnerzy zrywają umowy byłoby to irracjonalne i przedstawianie tego konkretnego przykładu jako wzór i postępowania jest co najmniej żartem.
Zależność jest prosta, nie ma zleceń nie ma zapłaty, nie ma pracowników.
Skoro napisane jest że obie strony mogą zerwać umowe to "kar" w umowie nie było. Co najwyżej warunki odstąpienia od umowy czyli rozliczenie dotychczasowej pracy.
hue, hue ty kolejny niedoinformowany? cyt z komunikatu: ''Umowa może zostać rozwiązana przez każdą ze stron w każdym momencie bez podania przyczyny. W przypadku rozwiązania umowy przez Zleceniodawcę bez podania przyczyny Emitent jest uprawniony do otrzymania wynagrodzenia za wszystkie zamówione i wykonane prace do chwili rozwiązania umowy zaakceptowane przez Zleceniodawcę oraz dodatkowego wynagrodzenia.'' rozumiem, że o karach nie było mowy, ale o dodatkowym wynagrodzeniu tak! a więc, otrzymali 60% za zrobienie - moim zdaniem ok 20%... to tak jakby ea zapłacił im górką taką właśnie karę
stolnik, ty nic nie kumasz, czy udajesz człowieka z dysfunkcja mentalną? przecież jasno napisali w komunikacie, że dostaną 60% wynagrodzenia znam sposób księgowania takich kontraktów, ten jest ponad 6 miesięczny: rap str 58 str 59 oraz cyt z rap za 3 kw 2019 str 23: ''Przychody i koszty z wykonania usługi okresie realizacji dłuższym niż 6 miesięcy ustala się na dzień bilansowy proporcjonalnie do stopnia zaawansowania usługi. Stan zaawansowania realizacji umowy ustala się w powiązaniu ze stanem realizacji projektów. '' nie wiem, ile mogli zrobić w niecałe 2 miesiące, ale wziąwszy zadymę z wirusem, to mogli nawet nie zrobić proporcjonalnych 30%, komunikat zaś mówi o wynagrodzeniu w wys 60% od całości! a, całość to ok mln usd, a więc mogli dostać jakieś 2,3 baniuszki (https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/platige-image-electronic-arts-po-2-miesiacach-rozwiazalo-umowe-pozostale-kontrakty-bez-zmian) https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2020-03/0000119045_202003200000125528.pdf https://www.bankier.pl/static/att/ebi/2019-11/0000116668_201911060000123103.pdf ps> bez obrazy, ale widać, że kompletny z ciebie dyletant...coś napiszesz, ale w ogóle to się kupy nie trzyma, nie rozumiesz i spółki, jej komunikatów i nie czytasz raportów, nie wspominając o jakiejś analizie, chyba jesteś zwykłym giełdowym spekulantem, co szuka szczęścia tu i tam?
- Projekt w dużej mierze opierał się na wykorzystaniu animacji mokapowej związanej z koniecznością przeprowadzenia zdjęć na planie w Los Angeles. W związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną przeprowadzenie zdjęć nie było możliwe a to nie pozwoliło na dalszą pracę animacyjną i zadecydowało o zatrzymaniu projektu - przekazał portalowi Wirtualnemedia.pl Karol Żbikowski, CEO Platige Image.
Nie wiem czy ktoś raczył przeczytać ten artykuł, ale wyjaśniają dlaczego trzeba było przerwać ten projekt. Wiązał się z wyjazdem za granice, a jak wiadomo, wszystko jest zablokowane. Paniki wielkiej nie ma, nie jest to związane z jakimiś cięciami kosztów. Zresztą, co jak co, ale gamedev teraz zarabia największe pieniądze na tym kryzysie.
spekulantom niewiele trzeba, ale potrafią przypalić... hehhe, tydzień temu dzwoni do mnie kolega, który męczy się na kontraktach na ropie i zawsze w druga stronę jadą niż on obstawi miał dość i pyta się mnie o jakąś spółkę na gpw ja mu odp: na dłużej platige od zaraz i na krótko: pharmena i biomed a czemu pyta? ja mu, że jedna ma jakiś patent na cząsteczkę 1-mna pochodna wit b3, która ponoć korzystnie wpływa leczenie wirusa, a biomed robi szczepionkę na gruźlicę oczywiście, sam nie mam wolnej kasy i nie kupiłem, bo cena za pli nieadekwatna jest do fundamentów, aby sprzedawać... poza tym lubię fundamenty, a obie spółki kuleją operacyjnie ale, to akurat spekule dziś nie potrzebne, a potrzebne coś co rozpali wyobraźnię! każdego zaszczepić na grużlicę, choć każdy z nas już jako noworodek był szczepiony, w polsce jest taki nakaz czego, nie było we włoszech i hiszpanii i ponoć dlatego covid przechodzą ciężej szum medialny wpłynął na głowy spekulantów i ruszyli stadnie na zakupy , pharmena ma zalać rynki suplementami, a biomed szczepionkami hahaha można się śmiać, ale w tydzień obie dały nieźle zarobić kolega dziś dzwoni i mówi - jestem durniem, że ciebie nie posłuchałem - ja mu powiedziałem, aby więcej nie dzwonił i dalej grał na ropie morał z tego jest taki, że trzeba dużo czytać i kojarzyć pewne fakty, inna sprawa to uwierzyć i kupić marzenia... ps> mam nadzieję, że kupując fundamenty pli a nie marzenia tez się w końcu zarobi...
@fanpli
za to ty wszystko kapujesz i wszystko wiesz, wiesz , że wykonali 20 % a dostali za 60 %. Masz wgląd do umowy czy to tylko pobożne życzenie ? może wykonali 59% ?
o wszystkim decyduje kurs, który zaklinasz od jakiegoś czasu, Kurs. To jedyna weryfikacja umiejętności inwestorskich, jak masz tanio to kupuj, na co czekasz ?
Wycieczki osobiste sobie daruj, za stary jestem na zabawy w piaskownicy.
miłego dnia.
oj stolnik, stolnik... co mam ci odpisać? zamiast korzystać w jakiś sposób z mojej wiedzy, która się dzielę próbujesz stawiać tezy bez poparcia ich dowodem zdecydowanie, zamiast dezawuować moje posty, lepiej skorzystaj to pomoże ci zrozumieć model w jakim działa platige jestem tu od lat, byłem na wielu walnych i o wiele spraw pytałem zarządzających spółką mogę wyciągać pewne wnioski, które są bardzo prawdopodobne spółka robi wiele projektów i do takich powołuje zespoły, część współpracuje na zasadzie nie stałej, jak również korzysta z tzw usług obcych nie wydaje mi się, aby wszystko w takim zleceniu stawiali na jedna kartę i przekonany jestem o tzw proporcjonalnym wkładzie w projekt, kużwa: przecież nawet nie powstały zdjęcia, a od tego z reguły się zaczyna, aby potem robić ten cały rendering i rzeczywistość wirtualną! tak więc, obstaję przy zaangażowaniu ok 30% i wynagrodzeniu za dwa razy większą pracę ps> jak chcesz tutaj zainwestować to naprawę wykaż więcej pokory, a więcej skorzystasz, chętnie podzielę się wiedzą bez jakiejkolwiek konfabulacji
fanpli rościsz sobie prawo do jedynej wiedzy na temat Platige ? nadto chybko , ty dzielisz się jedynie swoim punktem widzenia, nie żadną wiedzą . Rozumiem to , ale ty zrozum, że istnieje również inna możliwość, że możesz się mylić, nie dopuszczasz tego ze względu na swoje ego, czy po prostu wisisz kilkadziesiąt złotych wyżej ? Ja nie neguję tego, że spółka ma swoje perspektywy, nie traciłbym na to czasu na forum, po prostu irytuje mnie wiecznie różowy styl interpretacji tak komunikatów jak i towarzyszących spółce okoliczności rynkowych. Piszesz w stylu : Nie ma praw do wieśka ? świetnie pewno będą od drugiego sezonu. Przerwali zdjęcia do drugiego sezonu ? świetnie, mają czas żeby opracować zdjęcia. Zerwali umowę ? świetnie bo zarobili 60%. itd...
jestem pełen pokory do inwestycji w ogóle, nie tylko do tej spółki ale jak będę chciał zainwestować, to uwierz nie będę czekał na czyjeś sugestie :)
o wszystkim decyduje kurs , moment wejścia i moment wyjścia, tylko tyle. Spadło o kilkadziesiąt złotych a przypomnij od ilu piszesz że to okazja, bo mi się nie chce szukać ?
stolnik, nie pomyliłem się w ocenie twojej osoby chcesz spekulować, życzę powodzenia pisząc ''o wszystkim decyduje kurs" pokazałeś prawdziwe oblicze patrzysz na spółkę przez pryzmat kursu, we/wy etc? niewiele rozumiesz, rynek z reguły przereagowuje: albo wycenia zbyt wysoko, albo zbyt nisko moim zdaniem tu mamy zbyt nisko, ale ty oczywiście kierujesz się tezą: kurs rośnie to jest super w spółce kupują więc muszą coś wiedzieć... to, takie płytkie, statystycznie taka gra kończy kupowaniem w górce i sprzedażą w dołku nie sądzę, aby pli było spółka dla ciebie, to nie jest spółka spekulacyjna i spadła dość, aby uznać jej kurs za atrakcyjny, wystarczy popatrzeć co potrafi: https://www.platige.com/pl/project/commercial-branded-content-pl-2/platige-image/ a, zresztą, wolna wola, rób co chcesz, ja kieruję się af, ty? nie wiem? at? tutaj? może na wsk tygodniowych, bo at nie jest wymyślona dla tak płynnych walorów... Ps> takie osoby jak ty nigdy nie kupią, bo wciąż wyszukują powodów aby nie kupić, z tym czuja się świetnie ...i nagle znikają jak tylko kurs zaczyna rosnąć - bez odbioru, mam dość!
widzisz fanpli,
sęk w tym, że ty nie tylko mylisz się co do kursu i oceny sytuacji na spółce, ale mylisz się również w ocenie innych ludzi
zdziwiłbyś się ile lat byłem akcjonariuszem , możliwe że dłużej niż ty jesteś. Zdziwiłbyś się również na wieść o tym, że można opierając się na at precyzyjnie określić odpowiedni moment wejścia i wyjścia w tym również na tak niepłynnej spółce.
Spekulacja ? a czym jest spekulacja ? Ty kupiłeś akcje po to żeby sobie potrzymać 10 lat i sprzedać bez zysku ? twoja wola, twoje pieniążki. Ale siadając do tego stolika automatycznie zgodziłeś się na warunki gry, więc nie narzekaj, że niedobrzy spekulanci chcą tylko zarobić i uwalają kurs. Tutaj każdy chce zarobić , ty również naiwny hipokryto.
Powtarzam, jeśli jest tanio to kupuj akcje a nie płacz, że inni nie kupują bo nie rozumieją. Bo masz okazję którą inni przegapią.
Ja owszem zerkam na kurs, ale nie zamierzam na razie wchodzić ponieważ at mi zabrania, jeśli się zmieni nie wykluczam powrotu, natomiast nie wydaje mi się, by sygnały były w najbliższej przyszłości. Ktoś z nas się myli, zweryfikuje to czas. I tyle.
ja tam się nie wstydzę że jestem spekulantem. Wyciągnąlem kasę z pli przerzucilem na spolkę medyczną część, cześć na forexik shorty i ropka wczoraj i dzisiaj i kapital podwojony :) tak wiec coraz wiecej na odkupienie pli po jednocyfrowej cenie glowa do gory fanpli pocieszy wszystkich jest jak wiadomosci informujace o koronawirusie
Pakiety idą niezle. Pli to jedyna z nielicznych spolek, która stracila około 40% od krachu i nic nie odzyskala, a wręcz z tygodnia na tydzien coraz nizej.
Ma ktoś pomysł jak nisko moze zejść? Ostatnio doszliśmy do ?12?
Miszczowie AT pomoga?
Zxc, co za pytanie? do tego oczekujesz wiarygodnej odpowiedzi? hehehe, to nie tutaj musisz mieć swój pogląd i trzymać emocje na wodzy! moja opinia? pytasz to napiszę: wymiana akcjonariatu, obecnie uklepywanie denka i od miesiąca boczniak at mało wiarygodna, bo spółka mało płynna kupcy raczej af powinni się kierować, a ta zachęca czemu? to już każdy sobie niech odpowie, ja i tak nikogo nie przekonam w czasach wulkanicznych emocji ps> nadmienię, że pli versus inne spółki z gpw - ma w obecnej sytuacji i perspektywie innego funkcjonowania państwa - niewątpliwe swoje zalety
Dnia 2020-04-06 o godz. 09:59 ~Rado napisał(a): > skubnąłem trochę dzisiaj po 14,50. Jak to mówią- cena z doopy, a komuś nerwy puszczają i wywala po tyle. Trzeba brać Mówisz? A moim zdaniem będzie taniej.... Ile? Nie wiem. Ja tu nie widzę, żadnych nerwów. Metodycznie ktoś wywala i ta cena jest dla niego atrakcyjna.
Zgadzam się. Ktoś wywala po 15, więc jest mu to na rękę. Desperat czy ma jakieś info? Co któryś dzień leci jakiś pakiet. Ktoś chce przeskoczyć na medyczne i sprzedaje aby sprzedać. Kto to wie. Ale kurs jest systematycznie uwalany, a popytu jak nie było tak nie ma. Na razie w tej strefie swój pakiet dokupiłem. Poczekam niżej, chociaż wolałbym tylko "to de món"...
Od czasu zagrywki Pana S. spółce kompletnie brakuje popytu. Rzadkie informacje, brak nowych zleceń, brak publicznych wywiadów, brak telekonferencji. Coraz częściej zadaję sobie pytanie, czy oni tak naprawdę chcą być na tej giełdzie czy nie. Czy jest dla nich sens.Bo na pewno nic nie robią, żeby polepszyć stosunki z akcjonariuszami, ani w jakikolwiek sposób zainteresować fundusze. Nie można ciągle bronić się argumentem typu "żeby konkurencja nie wiedziała". Setki spółek na całym świecie jakoś działają, raportują i dobrze wychodzą na tym.
Jedyną wartością PLI są specjaliści którzy w obecnej sytuacji nie robią prawie nic a ich wynagrodzenia są niemałe. To nie jest Starbucks. Obserwujemy rynek gier, eventów i reklamy. W przypadku Apex to praktycznie rynek reklamy I to dział reklamy w PLI go robił (nie dział animatikow).
scenariusze sc-fi? wezwania etc... a, po co się tym zajmować? temat jest o ea i skupmy się na faktach: z reguły jest tak, że ta część którą zdążyli zrobić i dostali za to wynagrodzenie jako serwis staje się ip zamawiającego, a więc np te 30% wykonanego utworu audiowizualnego idzie do tzw ''zamrażarki" ale nie do kosza i w odpowiedniej i bardziej sprzyjającej chwili, platige lub inna firma serwisowa może dokończyć projekt oczywiście w tym przypadku decyzja zależy od ea co dalej z tym zrobi?