no wreszcie przeczytałem... No i co? Bardzo dobry raport. Docenią zwłaszcza inwestorzy LT Ten raport jest wstępem do szybkiego rozwoju firmy w latach 2020-22. Ale po kolei:
Przychody: W analizowanym okresie przychody ze sprzedaży Grupy Kapitałowej uległy zwiększeniu z poziomu 77.630 tys. PLN w 2018 roku do 127.031 tys. PLN w 2019 roku. Największą zmianą w badanym okresie charakteryzowały się przychody: § z segmentu „Usługi dla gazownictwa”, które uległy zwiększeniu z 57.509 tys. PLN w 2018 roku do 97.335 tys. PLN w 2019 roku, tj. o 69,3%, § z segmentu „OZE” które wzrosły z 12.936 tys. PLN w roku 2018 do 24.148 tys. PLN w 2019 roku, tj. o 86,7%.
Czyli krótko mówiąc rewelacja! Jedynie StalWarsztat nieco rozczarował, ale ta spółka jest podstawą rozwoju TSG w obszarze budownictwa gazowego i ma nieco inne zadania.
§ z segmentu „Obróbka stali”, które uległy zmniejszeniu z 5.852 tys. PLN w 2018 roku do 4.464 tys. PLN w 2019 roku, tj. o 23,7%.
Teraz zysk netto.
Wynik netto grupy kapitałowej jest niewiele wyższy od wyniku jednostkowego. Wynika to z faktu, iż do wyniku jednostkowego został dodany zysk netto spółek StalWarsztat i Segus w łącznej kwocie nieco ponad 200 tys. PLN. Natomiast zysk netto spółki piTERN w kwocie ponad 1,8 mln PLN w całości poszedł na pokrycie strat z lat poprzednich. Bez tego zabiegu księgowego, zysk netto GK Tesgas za rok 2019 wynosiłby nieco ponad 5,5 mln PLN, czyli dokładnie tyle, ile prognozowałem...
Reasumując, mamy 127 mln netto przychodów i zysk netto 3,6 mn PLN, czyli zyskowność na poziomie 3%. To niewiele. Można jednak być pewnym, iż w raporcie za rok 2020 zyskowność zdecydowanie wzrośnie. Zapewne będzie t poziom ponad 6%, przy przychodach powyżej 200 mln PLN
Fotowoltaika
Emitent planuje rozwijać w ramach struktury spółki zależnej piTERN kompetencje niezbędne do budowy farm fotowoltaicznych.
Dziękuję, nie mam więcej pytań... To już się dzieje.
Budownictwo gazowe
Emitent podejmuje działania skierowane na budowie kompetencji pozwalających na realizacji największych inwestycji rozbudowy infrastruktury gazowej. W tym celu konieczna jest budowa zaplecza inżynierskiego oraz rozbudowa parku maszynowego o nowoczesny sprzęt niezbędny do budowy gazociągów dużych średnic. Zarząd TESGAS szacuje, że planowane inwestycje w rozbudowę sieci gazowej w Polsce mających na celu zwiększenie możliwości przesyłowych oraz dywersyfikację źródeł dostaw zapewnią podmiotom działającą w branży budowy infrastruktury gazowej liczne zlecenia przez okres najbliższych 6-7 lat.
Widać, że spółka poczyniła szereg przygotowań, które pozwoliły jej wziąć udział w przetargu na Baltic Pipe. Powyższe ostrożne słowa z raportu są dobitnym potwierdzeniem tego wniosku. Jeżeli dodamy do tego info, że w 2019 spółka poczyniłainwestycje na ponad 7 mln PLN, to mamy jasność, że TSG jest mocnym punktem w grze o BP.
Konkurencja Znaczącą rolę na rynku usług wykonawczych w zakresie gazownictwa odgrywają firmy takie jak TESGAS, Zrug Sp. z o. o., Gazomet Sp. z o.o., IDS-Bud S.A. oraz JT Sp. z o.o.
Czyli, TSG ma czterech głównych konkurentów, w czego jeden - JT - jest już zajęty na północnej nitce GIPL. Jest wielce prawdopodobne, iż wszystkie 5 firm znajdzie zajęcie na budowach GIPL i BP w mniejszym lub większym wymiarze. Oba gazociągi mają cztery główne odcinki oraz trzy przepompownie. Ja obstawiam jednak, iż północny odcinek BP będzie budować TSG, być może w konsorcjum.
Zwróćcie uwagę: 5 firm, a rynek dla nich w najbliższych 6-7 latach wart 20 kilka MILIARDÓW PLN... Nie ma chyba bardziej perspektywicznego biznesu w Polsce... A może zna ktoś?..
trąbię od pewnego czasu, że na tej spółce to tylko LT.
Na teraz akumulacja. Sprzedawać będziecie pod koniec 2020, a najlepiej w połowie 2022.
Zresztą, kto potrafi czytać ze zrozumieniem i ma odrobinę wiedzy, ten wie, co należy robić... TSG jest jak skoczek, który właśnie wchodzi na trampolinę...
Tu będą ceny, których teraz nikt się nie spodziewa.
Samo ogłoszenie, że wygrali BP to jest skok powyżej 15 PLN. A decyzję zapadną na dniach.
A kluczowy będzie raport za 2Q20. Pokaże, czy wzrosną marże w budownictwie gazowym (nastąpi zamknięcie dużych jak na spółkę kontraktów i ich finalne rozliczenie; w 2019 zrealizowano gross tych kontraktów, ale nie zostały zamknięte i finalnie rozliczone) i czy następuje silny wzrost w PV (program Słoneczne Dachy).
Co Ty gadasz jakie pokrywanie straty. To sa ruchy na bilansie a nie RZiS.
Jest prawdopodobnie eksplozja funduszu płac. Widac jak pozycja koszty zarzadu urosla.
Na Piternie zarabiaja ale nie akcjonariusze. Kocik musi placic zyski sam zobaczy dopiero w tym roku.
Na bank zjazd teraz i okazja na dobranie po 3.7.
Dobre czasy ODROCZONE ad calendas graecas.
Dnia 2020-03-27 o godz. 23:32 ~Dre napisał(a): > Ale to sa tylko ruchy na bilansie??? Czyli zysk jest przekazywany na pokrycie strat z okresow poprzedzajacych? > > Ktora strona w jesnostkowym?
Mistrzu... zysk netto został przekazany na odtworzenie kapitałów własnych, z których wcześniej zostały pokryte straty.
Oldboy chyba rozumiem. Tesgas wykazuje zysk z Piternu jako inwestycji w zyskach z dzialalnosci finansowej. W ten sposob zysk piternu jest widoczny w calosci w jednostkowym Tesgasu (2240tys).
Co z kolei pokazuje jak cienka byla rentownosc projektow gazowych...
Taka niestety wada kupienia spoleczki ze ktos ci ja musi prowadzic. Jak mu nie zaplacisz to se pojdzie i zalozy swoj wlasny biznesik.
Ta zabawa ma sens jesli biznes sie rozwinie do odpowiedniej skali. Na razie jak widac rynek prawidlowo wycenial a raczej nie wycenial Piternu.
Wszystkie prognozy w dol.
No nic czekamy na maj i liczby za Iq.
Na pewno bedzie w 20 znaczna poprawa wyniku. Ale na razie jest rozczarowanie.
Oldboy.
Mi te rury nic nie mówią.
Kupiłem bo Dres polecał.
Ja tam będę trzymał i do następnego raportu.
Mam czas pieniądze niech leżą.
3 miesiące czekania to dla Mnie luz.
Na grach zarabiam co chwilę.
Tu Sobie poczekam
Szkoda że nie będzie szybkiego zysku w poniedziałek. Ale trudno jak ktoś pod raport bierze to raz się uda a raz nie.
Tyle już raportów czytałem że nawet tego jeszcze nie sprawdziłem dokładnie.
Tak 3 po 3.
Warto trzymać. Ale napewno w tydzień to nie urośnie.
Przełkniemy ten raport i może następnym okaże się tym Super
Oldboy sprawdź meila jak nie wierzysz że nie jest jak myślisz.
Napisałem Ci przed chwilą.
Nie ma co się sprzeczać w necie.
Lubię Cię pisałem już dawno że zostaję na długo. Ale raport nie bardzo
Hofens w dlugim termine mozna tu zarobic bo spolka bedzie stabilna wiec wystarczy poczekac na lepszy rynek.
Jednak teraz pokazali ze budowlanka w niszy gdzie jest kilku konkurentow to nie jest lukratywny biznes. Ja mialem nadzieje na pokazanie juz lepszych rentownosci. A tu znow czekac każą. Pisza ze chca miec portfel 100mln rocznie. Troche malo ambitnie. Myslalem ze chca wiecej.
Baltic Pipe moze bedzie a moze nie bedzie.
Stress testy dopiero zobaczymy jaka maja rentownosc. Tez wujowo bo liczylem ze juz teraz sie zobaczy.
A moze maja tylko 8% rentownosci tam. To nie wyglada juz tak atrakcyjnie.
Jeszcze ten wirus.
Nie wiadomo czy cokolwiek zrobią
Jak gospodarka się sypie.
Ja jestem dobrej myśli.
Ale wiadomo co w tym Rządzie wymyśla.
Może zamiast rury kłaść to będą dalej się kłócić kto da więcej.
Ta Kidawa to jakaś z innej bajki
Morawiecki coś tam w 2008 w banku działał ale teraz jest inna sytuacja.
Nic nie wiadomo.
Wolę raporty na spółkach z gier.
Tam albo zysk albo strata.
A tu nic nie wiadomo.
Nie za ciekawe to wygląda
Widzisz ja sie tego raportowania tutaj tez ucze. Na polrocze i IIIq to inaczej wygladalo a teraz zrobili zonglerke pozycjami bilansowymi i wykazali zysk w przychodach finansowych Tessy. Zaciemnienie obrazu.
Faktem jest ze oczekiwnia byly wyzsze. Moze i dowiaza dobry wynik w Iq20 ale to jest jednak niepewnosc. Poza tym pojawiaja sie apore ryzyka dla piTernu zwiazane z korona. I spolka ma naszieje ze segment gazowy to zrekompensuje.
Zamiast liczb czarno na bialym dostalismy zaciemniony obraz, odsuniecie w czasie ovzekiwan, zapowiedz niepewnosci.
Jest jasne ze to nie jest mieszanka na hosse. Raczej na boczniaka.
Już tyle razy na konsoli siedziałem że i tu mogę posiedzieć.
Ważne że mam dużo spółek.
Inne rosną albo spadają.
Oby rosły:)
Dla mnie 2-3 lata to chwila.
Trzymam długo.
Kurde piątek wieczór a ja czekam na posiedzenie Sejmu i zajadam się plackami ziemniaczanymi (bardzo dobrymi)
Zamiast iść na miasto napić się Barbbaresco i zjeść dobrą Wołowinę.
Czasy są teraz dziwne
Tylko ze tutaj konsola oznacza jazde 3-5 zl
Teraz kurde mamy wyjatkowo paskudny uklad. Janki odbili sie od oporu (obejrzyjcie Neidka na YT) i wchodza w oko cyklonu epidemii i recesji.
Tesgas qlasnie zakonczyl wzrostowy zygzak inwyglada na gotowy do jazdy na polidnie. Rozczarowujacy raport jest jedynie podkladka. W dobrych czasach bysmy przelkneli i spekulowali na wzrosty pod przyszle kontrakty ale to nie sa dobre czasy
Misio no ja nie potrafie walic w ch... i nie bede udawal ze jest dla mnie cacy. Nie chodzi o to jak imputuje Oldie ze sie zapakowlem na krotko tylko ze mialem konkretne oczekiwania o czym pisalem. Oldie tez sie spodziewal 5.5 ja 5.8 do nawet 7.2 bo liczylem mocno na stress testy.
Jedyne co wypalilo z moich kalkulacji to piTern. Zakladalem 9% tentowosc i ok 25mln przychod i jest.
Reszta nie dowiozla wyniku.
Poza tym portfel zamowien 120mln nie urywa d..
BP moze bedzie a moze nie. Mi sie wydaje ze to nie te progi
Oczywiście że tak, raport słaby już list na początek o spadku PKB, to nie musiałem otwierać raportu żeby wiedzieć że raczej słaby
Pisałem że rentowność słaba, pisałem że wygrywają cena bo najniższa, a teraz hmmmmmm
Zobaczymy jak reszta kontraktów, też myślałem że liczą na więcej a oni 120 mln może faktyczne nie te progi tesgas na pb
Misio widzisz Oldboy jest super ale troche czarodziej. On jest taki idealista zapalajacy sie donswoich pomyslow. Wzial z kosmosu jakas amerykaska stronke z dupnymi automatycznymi wycenami i nagina rzeczywistosc ze 13zl to fair value wg Amerykanow. No to jest jednak historia dla imbecyli. Problem w tym ze wielu wierzy. Problem w tym ze BP moze byc mrzonka.
Moja idee fix to te elektrolizery przy polach z fotowoltaika :D
A prawda jest taka ze Teagas jak na razie jest niezlym gniotem.
Panie Panowie raport jak najbardziej dobry trzeba go dłużej na spokojnie przeanalizować... Jesli patrzymy na raport widać zysk zobaczcie także moi mili na ilość zamówień oraz perspektywy. OZE to inna działka bardzo rentowna ale czasami ksiegowość robi swoje a dzieki temu w dłuższej perspektywie będzie jeszcze lepiej.
Wg tego raportu i możliwości rozwoju oceniam spółkę na ponad 10 zł z optymizmem na 15 zł ale cóż rynek fundy itp zweryfikują czy inwestować w bezpieczny sektor czy też nie...
Oldboy powiedz, czy widzisz jakieś zagrożenia dla Tesgas?
Nie obraź się, bo nie taka mam intencje że jesteś chyba trochę bezkrytyczny.
Pamiętasz jak na Euro w Polsce firmy wygrywały przetargi i co się z nimi stało.
Tutaj że jest dużo mld do wydania przez państwo, to nie znaczy że firmy na tym super zarobią.
A poza tym zwróć uwagę co napisał prezes w liście. Zaznaczył że PKB trochę Spadło, jakby tłumaczył,, słaby,, raport. Czyli PKB ma wpływ na firmę.
A co będzie w 2020 r????? Ile spadnie PKB?????
Mam nadzieję że nie odbierzesz tego jak,, jeczenie,, a raczej jak wskazanie zagrożeń i stwierdzenie że nie do końca tak różowo może być
Dziękuję za odpowiedź jeśli będziesz chciał, Pozdr
Pluszak, ty w ogóle nie wiesz, gdzie się znalazłeś i co kupiłeś...
Budownictwo infrastrukturalne jest kapitałochłonne, w trakcie procesu inwestycyjnego zdarząją się przestoje, które mogą skutkować presją na płynność. Trzeba być na to przygotowanym.
Teraz, przy dużym spadku stóp procentowych i wlewaniu dużych pieniędzy w gospodarkę, dynamicznym wzroście bezrobocia, prowadzenie takich inwestycji będzie znacznie tańsze i łatwiejsze. Finansowanie zewnętrzne będzie tańsze, skończą się problemy z pozyskiwaniem pracowników i wysokimi płacami
A inwestorem jest budżet państwa i samorządy, wydatki są zapisane w ustawach i preliminarzach, ta kasa musi zostać wydana. Ta kasa na pewno wpłynie m.in do TSG, a koszty będą znacznie niższe. Biznes TSG jest w minimalnym stopniu skorelowany z ogólną koniunkturą gospodarczą.
TRZEBA BYC ŚLEPYM, ABY NIE WIDZIEĆ, ŻE TO SYTUACJA O NIEBO LEPSZA DLA TSG.
Za czasów rządów PO, przy budowie dróg, stadionów i innej infrastruktury, polityka państwa rugowała polski kapitał. Przetargi wygrywał generalny wykonawca (w ponad 90% był to kapitał zagraniczny). Tenże generalny wykonawca brał kasę od budżetu i następnie brał krajowych podwykonawców, którym nie płacił za wykonaną pracę, w efekcie czego polskie firmy bankrutowały, a infrastruktura powstawała głownie ich kosztem. Tak z grubsza wyglądał ten mechanizm. Nie widzę żadnych podobieństw z obecną sytuacją.
A list prezesa? Bez sensu i treści. Prezes chciał raczej pokazać, że na tle lekko już spadającej gospodarki, TSG udało się uzyskać rezultat lepszy, niż w ubiegłych latach, kiedy gospodarka dynamicznie rosła. Ten prezes zna się na budownictwie gazowym i ogólnie biznesie. Listy powinien mu pisać ktoś inny. Może przeczyta to forum...
Oldie w teorii masz racje ale tradycyjnie w firmie IVq byl tym kwartalem kiedy pojawialy sie zyski w zwiazku z rozwiazywaniem rezerwy na kary umowne w budzetowaniu kontraktow. Teraz tego nie widac. To jest problem i nie wiadomo czy to sie naprawi. Zawsze sa dwa uda albo sie uda albo sie nie uda.
Poza tym jest backlog 120mln
Skadzes Ty wzial 250mln?
Dresik, żeby rozwiązać rezerwy, trzeba zakończyć kontrakt i dokonać jego odbioru... W raporcie wyraźnie jest napisane, że kilka dużych budów zostało jest na progu ukończenia lecz nie odebranych i finalne marże na nich (a do nich trzeba włączyć rezerwy na kary umowne, etc) przesuwają się na 2020. To jest kwota nieco ponad 1 mln PLN, która zasili przyszłoroczny zysk netto.
Mój backlog obejmuje podpisane umowy i wygrane przetargi. A w raporcie backlog obejmuje wyłącznie podpisane umowy. O ile dobrze pamiętam, obecnie na 2020 24 wygranych przetargów oczekuje na podpisanie umowy. Czytaj raporty do końca i ze zrozumieniem.
BP?.. W raporcie jest nawet mapka gazociągu (mapek innych gazociągów nie ma...) i tekst poświęcony absolutnie BP, cytuję
Emitent podejmuje działania skierowane na budowie kompetencji pozwalających na realizacji największych inwestycji rozbudowy infrastruktury gazowej. W tym celu konieczna jest budowa zaplecza inżynierskiego oraz rozbudowa parku maszynowego o nowoczesny sprzęt niezbędny do budowy gazociągów dużych średnic. Zarząd TESGAS szacuje, że planowane inwestycje w rozbudowę sieci gazowej w Polsce mających na celu zwiększenie możliwości przesyłowych oraz dywersyfikację źródeł dostaw zapewnią podmiotom działającą w branży budowy infrastruktury gazowej liczne zlecenia przez okres najbliższych 6-7 lat.
Nie rozumiesz chyba zasad pisania tego rodzaju raportów i odpowiedzialności wynikającej z ich treści. Nikt o zdrowych zmysłach nie napisze, że ma duże szanse na wygranie jakiegoś przetargu, bo w mógłby zostać zasypany pozwami od akcjonariuszy, gdyby coś się nie powiodło.
Ponadto, przetarg na BP jest otoczony tajemnica państwową najwyższego rzędu. Do czasu jego rozstrzygnięcia, nikt z postronnych nie wie, kto w nim startuje i jakie są kryteria. Każdy kto przystępuje do takiego przetargu, podpisuje szereg klauzul o przestrzeganiu zasad tajemnicy państwowej. Rosja, gdyby wiedziała, kto startuje w przetargu i ma szanse na zwycięstwo, mogłaby przeprowadzić wiele działań utrudniających realizację inwestycji.
Ludzie, ogarnijcie się, nie kumacie podstawowych kwestii.
Oldboy oni podaja kwoty backlogu z podpisanymi umowami oraz gdzie maja pierwsza oferte cenowa.
Czyli lacznke maja 120mln
Nje ma zadnej mkwy o 250
Poza tym chca miec 100mln rocznie o czym jasno pisza.
Bez przesady z tymi ruskimi. Nie tworzmy tutsj teorii spiskowych. Firemek jak Tesgas jest co najmniej 5 i one walcza jak hieny o te rury a nje ze nagle hossa taka ze sobie wybieraja.
Raport chyba najlepiej o tym swiadczy
Nje wiem Oldboy czy nie postrzegasz rzeczywistowsci przez rozowe okulary.
I marze ze stress testow. Myslales ze bedzie ile? Jak bedzie 10% to dobrze
Tonzwykla mala firemka budowlana. Jak sie zaczna roboty z wodorem to moze bedzie hit a teraz jest zwykla mala budowlanka
ja tu strzępię język niepotrzebnie i bez powodu. Ostatni raz.
Backlog podany w raporcie, zgodnie z zasadami odpowiedzialności prawnej i tytułu prawnego, obejmuje tylko kontrakty z podpisanymi umowami. Jak nie masz umowy, to nie masz tytułu prawnego do klasyfikowania takiego kontraktu jako pozyskanego w oficjalnym raporcie. Ja podaje backlog wyprzedzający, czyli zawierający przetargi wygrane albo z najlepszą ofertą TSG, ale nie zakończone jeszcze umowami. Takich przetargów w raporcie jest podanych 24.
Zarząd podaje, że chce mieć backlog o wartości minimum 100 mln PLN na nowy rok obrotowy. Mniej więcej chodzi o to, że kończąc dany rok, masz już portfel zamówień wart 100 mln na nowy rok, ale w tym nowym roku startujesz jeszcze w wielu przetargach, które powiększą pulę przychodów, a takze kończysz pewną ilość kontraktów długoterminowych, czyli trwających dłużej niż rok.
Ruscy i teorie spiskowe?.. Muszelko, ty nie wiesz zupełnie o czym piszesz... Nie masz pojęcia, jaką bronią geopolityczną jest dla ruskich gaz i jakie skutki polityczne i ekonomiczne będzie miało dla ruskich uruchomienie Baltic Pipe. W skali roku jest to ubytek kilkunastu mld USD oraz zerwanie się ze smyczy zależności gospodarczo-politycznej całej Europy Centralnej i Południowej W październiku 2022 kończy się kontrakt z Gazpromem, który dostarczał ponad 85% gazu zużywanego w PL i ten kontrakt nie zostanie przedłużony. Jeżeli w tym samym miesiące Balti Pipe nie będzie działał, to my jesteśmy kompletnie w czarnej doopie. Przerwanie dostaw gazu społeczeńśtwo i gospodarka odczułyby bardziej niż epidemię korony.
Teorie spiskowe, hahahaha Biedny Litwinienko gdzieś tam uśmiecha się w niebiesiech, hahahahahah
Oczywiście, TSG jest zwykłą firmą budowlaną. Ale uczestnicy w dużej układance gospodarczo-geopolitycznej, co ma swoje dobre strony, ale niesie też wiele zagrożeń. I musi być przed nimi chroniona. To jest rola państwa, które prowadzi własną niezależną politykę.
I wrzuć na luz z wodorem... Za szybko i za mocno uderza ci do głowy...
Oldboy w raporcie stoi jasno jaki backlog. Zreszta juz 2 tyg temu w poscie pisalem ile maja backlogu bo policzylem sobie wszystkie przetargi oglaszane w Espi. 250mln in your dreams. Tak samo jak 13zl fair value bo tak podaje jakis smieszny serwis amerykanski. Oni sie nje wyrabiaja w terminie z tym co maja. Przeciez przesuwali ten jeden kontrakt o 3 miesiace. Ostatnio o miesiac przyspieszyli ale wczesniej o 3 miesiace opoznili. Wiec 100mln rocznie to sa ich moce przerobowe. Nie wiem jak mieliby taka strategiczna inwestycje jaj BP robic.