• Dywidenda Autor: ~mateusz [212.87.242.*]
    Jak myślicie jaką dywidenda ? Ja obstawiam 1,50 złotych.
    P.S. Ciekawe co z odwołaniem Ferro ? Gdyby U.S. zwrócił kasę to dywidenda 2,50 złotych.
  • Re: Dywidenda Autor: ~axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-03-19 o godz. 15:06 ~mateusz napisał(a):
    > Jak myślicie jaką dywidenda ? Ja obstawiam 1,50 złotych.
    > > P.S. Ciekawe co z odwołaniem Ferro ? Gdyby U.S. zwrócił kasę to dywidenda 2,50 złotych.

Jeśli, wypłacą?W obecnych czasach spółki niechętnie płacą dywidendy-tłumacząc kryzysem,ec,ec
    Co do zwrotu z US/Chyba już był wyrok- niekorzystny dla ferro.Ale pewny nie jestem!
  • Re: Dywidenda Autor: ~mateusz [212.87.242.*]
    Między innym po to trzymam spółki dywidendowe aby się podeprzeć szczególnie w trudnych czasach. Tak więc dla mnie to żaden argument, że spółki nie płacą w trudnych czasach.
  • Re: Dywidenda Autor: ~bbt [46.215.139.*]
    trzeba się liczyć z brakiem dywidendy, ale to nie powód by dołować spółkę do poziomu pe=6. Dla mnie spółka dywidendowa to taka, którą w trudnych czasach zachowa płynność i przetrwa. A to jest najważniejsze.
  • Re: Dywidenda Autor: ~mateusz [212.87.242.*]
    Powiem tak. Na Ferro nigdy się nie zawiodłem i niech już tak zostanie.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Axaa [87.206.242.*]
    Dnia 2020-03-19 o godz. 19:28 ~mateusz napisał(a):
    > Powiem tak. Na Ferro nigdy się nie zawiodłem i niech już tak zostanie.

Obyś miał rację/Ja stawiam na to że Ferro dywidendy nie wypłaci/Powód:Kryzys, wirus ec
  • Re: Dywidenda Autor: ~bbt [46.215.139.*]
    patrząc wyłącznie na kurs to zgadzam się z przedmówcą. Nikt nie sprzedaje spółki z 15 % stopą dyw., chyba, że mamy w akcjonariacie jakiś zdesperowany fundusz. Powtarzam jednak , wolę Ferro bez dywidendy niż inną spółkę z całkowice pustą kasą
  • Re: Dywidenda Autor: ~mini24 [31.178.135.*]
    witam,
    ja sie obawiam że w tym roku dywidendy nie bedzie. wydaje mi sie ze przez koronawirusa na swiecie bedzie masakra z której szybko sie nie podzwigniemy. USA, UK, Hipszania mega pokpiły kwestię wirusa. w USA wydaje mi sie ze w ciągu tygodnia będzie więcej chorych niż w Chinach. no chyba że nie bedą robili testów, a nie robili ich. na bank to sie odbije na gospodarce. myślę że amerykańskie indeksy spadną jeszcze o jakieś 30%od poziomu w którym są teraz. nie wiem czy na tym sie skonczy. niemniej stany jak to stany odbiją sie szybko a europa bedzie sie zbierałą jak zawsze latami. patrząc na to co sie dzieje obstawiam że ropa spadnie ponizej 20 USD, a miedz ponizej 4000 USD sądze że stanie sie to szybciej niz nam sie wydaje. ja obstawiam że w kwietniu juz na takich poziomach bedziemy, oczywiscie jesli scenariusz z koranawirusem sie sprawdzi. Wydaje mi sie ze nie moze sie nie sprawdzić bo niestety usa nic sobie nie robiłą z wirusa tak jak wlosi. zapłacimy za to wszyscy..ferro z pewnością sie obroni bo jest dobra spółką. obawiam sie ze kurs zejdzie ponizej 10 zł, mimo że c/z bedzie wówczas na absurdalnym poziomie 4-5. to nic nie znaczy. jak zyski spadna niedaj boze do 20 mln to juz sie robi prawie 10. . widzie też plusy - przejęcie może być duzo okazji na rynku a ferro przecież sie przygląda im. może we włoszech albo w hiszpani. fajnie by było i ejstem pewny że takie okazje beda. pozyjemy zobaczymy niemniej uwazam, że niestety nie jest poki co teraz dobry czas na inwestycje a wychodzenie z nich mimo że akcje są tanie i atrakcyjne. obym sie mylił ale uwazam, ze w nadchodzącym tygodniu w ameryce będzie masakra.
    Jesteś jak widzę urodzonym pesymistą/Ale możesz mieć częściowo rację np.co do dywidend w tym roku.
  • Re: Dywidenda Autor: ~mini24 [37.248.213.*]
    Do axaa,,
    Jestem urodzonym optymista:) niestety obawiam się że na dziś jestem realista. Niemniej tak czy siak uważam zeferro to super spółka I będzie dawała zarobić zwłaszcza tym którzy tanio kupią. Pytanie ile to tanio
    Jak się przekonałem w moim 29 letnim stażu na GPW nie ma coś takiego jak tania spółka.Tanio, to nie oznacza że nie może być jeszcze taniej.To jest jak spadająca kula śniegowa, im bliżej do płaskiego tym grubsza(a akcje tańsze)
    Jest bessa.Kiedy się skończy ?Trudno przewidzieć.Zyski b.dobrej spółki też nie ocaleją,będą spadać!
    I tu też się zgadzam z kolegą. Kiedyś ferro było po 5zl. Nie mówione że po tyle nie będzie aczkolwiek ja w to nie wierzę. 10 zł jest mocnym wsparciem. Trochę zleceń kupna stoi na okolicznych poziomach. Niemniej uważam że padnie ta 10
    Dnia 2020-03-23 o godz. 16:06 ~mini24 napisał(a):
    > I tu też się zgadzam z kolegą. Kiedyś ferro było po 5zl. Nie mówione że po tyle nie będzie aczkolwiek ja w to nie wierzę. 10 zł jest mocnym wsparciem. Trochę zleceń kupna stoi na okolicznych poziomach. Niemniej uważam że padnie ta 10

Po prostu.Rynek dyskontuje -w cenach akcji-recesję w gospodarce.A rząd wie swoje i dalej rozdaje plusy i 13stki.Do wariantu Greka blisko, coraz bliżej:))

> Po prostu.Rynek dyskontuje -w cenach akcji-recesję w gospodarce.A rząd wie swoje i dalej rozdaje plusy i 13stki.Do wariantu Greka blisko, coraz bliżej:))
    >
    no zdecydowanie powinni zawiesic wypłatę 13 emerytury (10 mld) do tego 500 plus np. na 3 i kolejne dziecko dałoby dalsze 10 mld. to wszystko przeznaczyć na zachowanie miejsc pracy.

• Re: Dywidenda Autor: ~Leśny_Dziad [91.206.154.*]
    Miałem Was za mądrzejszych.
    Ten smutny wirus prócz tragedii ludzkich niesie również pewną nauczkę.
    Dotyka najbardziej kraje rozwinięte i w pewien sposób zniewolone przez pieniądz.
    Tam gdzie większe kalkulacje na pieniądz tam później zadziałał rozsądek, a to za sobą ciągnie ofiary.
    Jeśli chodzi o Social 500+ i inne, to jedyny bodziec który poddtrzyma popyt wew. I to jest stwierdzone że dystrybucja przez ludzi jest najlepsza.
    Jeśli chodzi o ferro to nie wiem jak zachowa się kurs. W tej chwili jest tak tanio że grzech nie kupić, z drugiej strony panika nie wiadomo ile potrwa. Operacyjnie to nie sądzę by spółka była jakoś poszkodowana. Dostawy, wydaje mi się nie zaburzone dolar drogo ale to też dwojako bo większość na eksport idzie też w usd i euro. Surowce tanie. Więc choć spadek uzasadniony to skala przesadzona.
    I jeszcze mi wyjasnijcie w co niby można wladowac np 20mld z programów socjalnych. Bo tego nie rozumiem. Mają dac ferro? Inwestować w infrastrukturę?
    Tak poważnie to najrozsadniej chyba teraz kupić akcje największych podmiotów po akurat dobrej cenie.
    Panie Leśny!Proszę czytać posty ZE ZROZUMIENIEM!Za wspomniane 20mld pln można by pomóc utrzymać miejsca pracy dla milonów ludzi.
    Można by uporządkować służbę zdrowia; doposażyć, dodać pieniędzy lekarzom i pers. średniemu(bo szukając chleba z szynką -emigrują)
    Można by zainwestować w nowe miejsca pracy-infrastruktura ec
    Można by dobrze dofinansować szkolnictwo podst. średnie , wyższe
    Można by zrobić wiele rzeczy pożytecznych ; a nie wydawać na konsumpcję przez leni i dzieciorobów-którym się pracować nie chce

Co do Ferro.Trzeba być konsekwentnym.Albo to jest spółka znakomita, której cena obecnie jest niska ; albo to jest jak piszesz, spółka która jest" przeceniona bo to jest uzasadnione".CZYM?
    Sprawa po pandemii.Uważasz ze nagle odżyje popyt na wyroby spółki?Nagle?Tak jak nagle odżyje popyt na smartfony,wycieczki i wczasy?Gratuluję dobrego humoru.
    Panie Leśny !Wychodzenie z kryzysu w jaki wkraczamy będzie trwało.Nic nie wróci na klaśnięcie w dłonie!To będzie proces powolny i nie krótszy niż dwa, trzy lata.Rynki to dyskontują NIE TYLKO NA FERRO!A widzimy to w cenach spółek które spadają dramatycznie!
    Rozumiem żęe nie jesteś nowicjuszem.Ja też nie.Sięgnij ile trwało wychodzenie z bessy w 1994? W 1997, w 2007?
    Pozdrawiam

co do inwestycji w duze spółki, to zgodze sie pewnie dadzą zarobić. wszedłbym chetnie w pko, pzu. orlen jakby spadł na 40. jsw odpada, bo uwazam ze moze otrzec sie o upadłość, kghm tez bedzie miał klopoty, uwazam ze stratę zaliczy za 2020. niemniej zgadzam sie ze duzo jest fajnych spółek, tyle ze nie mówione iż trzeba w nie wejsc juz teraz: :) jesli chodzi o ferro to dobrze ze jest obecne w wielu krajach, na wielu rynkach. uwazam ze to duzy plus. plus tez ze ma jakąs kase w kasie:) mimo roznych poglądów zycze wszystkim powodzenia zwłaszcza ze forum na tej społce fajnie wyglada na tle innych.
    Do axaa

Jak dla mnie to tylko śmierć dla turystyki i transportu lotniczego.
    Wiadome że kilka knajpek zniknie z większych miast, ale nie czuje by usługi umarły. Kraj się zatrzyma i ruszy, trochę odmieniony ale ruszy. I dalej nie rozumiem jak ratować miejsca pracy wg Twojego poglądu. Inwestowanie w służbę zdrowia? U Ciebie chyba nikt nie choruje. Opieka kończy się na prywatnym gabinecie albo rozpoczyna na kopercie w publicznej placówce. Grosza bym im nie dał, sprawdź sobie ilu lekarzy wypisalo zwolnienia zamiast być w szpitalach teraz. Są szpitale gdzie 160 osób personelu sciemnia opiekę w domu, dramat. Ludzi z misją jak ze świeczką. I jak piszesz o "dzieciorobach" to obnazasz swój poziom, bo wrzucacsz do worka 95% ludzi porządnych. O edukacji nie wspomnę jakoś kac po proteście nauczycieli chyba nadal trwa.
    A popyt na produkty ferro nie wiem czy spadnie jeśli wogole spadnie, ważne jak chorobę pokonają kraje docelowe tzn trójmorze. Wogole nie widze dla siebie problemu np. że u Niemca nie ma kto teraz szparagów zbierać.
    w służbę zdrowia trzeba inwestować w ten sposób żeby zwiększać limity na uczelniach. sprzęt w szpitalach najgorszy nie jest. akurat wiem co mówię, największy problem służby zdrowia to brak kadr i nie mówie tu tylko o lekarzach. z resztą tak samo wygląda kwestia szkół zawodowych, jakby je reaktywowano kilka lat temu to dzis by było więcej fachowców na rynku.
    Ale mistrzu limity w ostatnich latach dopiero zaczęto dźwigać. Wcześniej tylko "kamieni kupa"
    Dnia 2020-03-23 o godz. 22:33 ~mini24 napisał(a):
    > w służbę zdrowia trzeba inwestować w ten sposób żeby zwiększać limity na uczelniach. sprzęt w szpitalach najgorszy nie jest. akurat wiem co mówię, największy problem służby zdrowia to brak kadr i nie mówie tu tylko o lekarzach. z resztą tak samo wygląda kwestia szkół zawodowych, jakby je reaktywowano kilka lat temu to dzis by było więcej fachowców na rynku.

Mądrze!Wreszcie ktoś coś ZAUWAŻA!BRAWO!
    Do Dziada-Leśnego/"Kończ waść , wstydu oszczędz"-PRESTO!:))Po prostu żenada;w stylu budki z piwem pisze gość który jest na forum FERRO od lat!
    500 plus to by się przydało dziś A nie kilka lat temu jak gospodarka była nieźle rozkrecona. Łącznie na to pewnie że 100 mld poszło. Przeznaczonym To na miejscu rządzących np. Na elektrownie atomową lub każdą inną byle nie węglowa generujaca drogi prąd. Nie żebym był przeciwnikiem 500 plus Ale uważam że ostatnimi czasy każdy bez problemu mógł pójść do pracy bo praca była I jest. Na potwierdzenie tego jest obecność 1.5mln Ukraińców u nas. W ostatnich latach gdzie europejskie gospodarki smigaly I połowa krajów miała nadwyżkę budżetową nawet np. Czechy. W kryzysie to zaprocentuje.co gorsza wielu ludzi którzy wybrali siedzenie w domu już nie wróci na rynek pracy bo się zwyczajnie odzwyczaili I nie nadają się do tego. Stali się roszczeniowi uważają ze im się należy I tyle. Państwo powinna wspierać najbiedniejszych zgadzam się Ale nie dawać im wędka rybę o grilla :) wspierać np. Niepelnosprawnych
  • Re: Dywidenda Autor: ~Vipera [91.241.35.*]
    Mini24 ma rację, a TY chyba zbyt czesto orędujesz za "PIńcet+".. rzad nic nie ma więc nic nie daje... Zeby komus dać, komus trzeba zabrać, prosta prawda... Une dajom - tak mowi gawiedż, a Ty jeszcze bajki o najlepszej dystrybucji opowiadasz.. tu 30 mln, tam 0,5 mln dla sekretarki (NBP miesięcznie), 1,5 mld na kościół, miloardy na TVPIS, miliony na szeregowego posła i jego limuzyny, całodobową ochrone i prywatna żałobę, miliony na premie "nam sie nalezy", itd., itd. .. oto mamy baaardzo oszczędną władzę, która obiecywała tanie państwo, bez arogancji i ignorancji, bez kolesiostwa i złodziejstwa i kłamstw.. Oczekiwania wyborców partii Psuj i szkodź zostały spełnione w 100% ,
    brawo , bogaci i patole społeczne dostałi 500+ ochłapu , wartego dzisiaj ok 300 zł.. !
    Jeżeli Lesny się nie znudził załączam mu fragment komentarza mądrego internauty, który,a jak widać, nie ma oparów helu pod deklem...

"glownym celem bylo nie tyle przekonanie wyborcow co ich zwykle przekupstwo. oczywista oczywistosc, ze najsilniej zareagowali ci, ktorzy non stop potrzebuja i nie jest powiedziane ze z wlasnej woli. to pieniadze 'rzucone' w lubiana mysl - 'chceta, to mata a na koniec wydajta wg wlasnego uznania'. tylko cierpliwy papier przyjal szczytne zalozenia, niewielki odsetek myslacych inwestuje w dzieciaka, rownie niewielki odklada na start. zdecydowana wiekszosc potraktowala te 500 jako comiesieczny dodatek na zycie, oplaty, wycieczke, bywa ze i uzywki czy nowego fona bez limitu na fejsie. program w zamierzeniach szczytny i sensowny - w wykonaniu mamy kolejne partyjne rozporzadzenie mentalnie zakotwiczone w sowieckim realu. tak wiem jestem zdrajca, czescia roweru, totalnym kodziarzem itd., tylko zwazcie na jedna, kluczowa kwestie. te pincetki skads sie wziely, przeciez to nie sa monety i banknoty partyjne. to partia komus zabrala by komus dac. to nie jest efekt umilowanego czynu spolecznego, efekt apelu, zbiorki, mszy czy jakiejs rocznicy. to efekt 'jumy' - ktos wypracowal, komus zabrano, a jeszcze ktos inny czeka i potrzebuje. np. onkologia, edukacja, sensowna armia, konie w janowie... ale wy sie oburzycie, bo te 500 juz traktujecie jako cos co wam sie nalezy - taka mysl w was utwierdzila ta najlepsza z najlepszych, ktora okazala sie wcale nie taka best, pani od seicento i ministra mlodych zdolnych - antoniego, pani zwana soltysowa, beata co jej ojro smierdziec przestalo niedawno. ona juz swoje zrobila, wyszlo jak wyszlo, jesli chodzi o kolejny kredyt zaufania to niestety jawi sie jako klient niepewny choc calkowicie przewidywalny. to kwestia wytycznych z nowogrodzkiej. tak to widze z perspektywy lat, obietnic i 'osiagniec'."

Najgorsze jest to że wasz stosunek do kraju mnie nie złości, a smuci.
    Macie w sobie jakiś wewnętrzny bunt i gorycz, a jednocześnie pewnego rodzaju żal i pretensje ktorych nie potraficie ukierunkować. Niestety ale to wynika z waszej słabości, zawiści lub z niewiedzy.
    Sądzę że jest takie z was pokolenie wychowane na memach. Od dawna do książek nie zagladacie. Niestety
  • Re: Dywidenda Autor: ~aleks__ [31.130.96.*]
    Dnia 2020-04-15 o godz. 13:50 ~Leśny_Dziad napisał(a):
    > Najgorsze jest to że wasz stosunek do kraju mnie nie złości, a smuci.
    > > Macie w sobie jakiś wewnętrzny bunt i gorycz, a jednocześnie pewnego rodzaju żal i pretensje ktorych nie potraficie ukierunkować. Niestety ale to wynika z waszej słabości, zawiści lub z niewiedzy.
    > > Sądzę że jest takie z was pokolenie wychowane na memach. Od dawna do książek nie zagladacie. Niestety

Jadę sobie z pracy i słyszę jak Pan Duda wygłasza płomienną mowę mówiąc między innymi " nie pozwolę, żeby koszty kryzysu ponosił przeciętny obywatel " ……. hmmmm . Czyli kto te koszty poniesie? Czy Pan Duda nie rozumie się na elementarnych podstawach gospodarki rynkowej czy z premedytacją ciśnie ludziom kłamstwo?

W ten czy inny sposób zawsze koszty ponosi przeciętny obywatel.

No i tym się różnimy. Ty od razu zarzucasz kłamstwo, a ja widzę zwyczajnie sformułowanie idei.
    Czy wogole istnieje takie coś jak gospodarka rynkowa, wolny rynek?
    Trump samą groźbą dekretu przestawia linie w fabrykach GM lub Forda na respiratory.
    I teraz mi powiedz czy takie decyzje są dla koncernów korzystne. Podejrzewam że nie, jestem zdania że odpowiedzialność ma być zbiorowa, przecież minister finansów czy rozwoju w Polsce nie wnika w to czy przedsiębiorca korzystający z Tarczy Antykryzysowej ma na prywatnym koncie albo w skarpecie oszczędności którymi mógłby gasić braki operacyjne.
    To też jest taka żałość, ładują pieniądze zarobione w nieruchomości itp. a jak brak dochodu to dojenie państwa na które się pluje i które się oszukuje. I w tym miejscu widzę odp. Twojego pytania, zwyczajnie ograniczyć pazerność.
    Pan Duda twierdzi, że nie dopuści do zniesienia 500+ , 13 emerytury, i pewnie jeszcze by dołożył wszelkich socjali i dopłat do górnictwa, bez względu na stan finansów publicznych, bo o takowych nic w swojej wypowiedzi nie wspominał.

Przekaz takiej wypowiedzi może być tylko jeden - liczy się dla mnie tylko zwycięstwo w wyborach i moja pensja. Jak wam się gospodarka zawali jak w Wenezueli to sobie radźcie. Dla mnie to jest chamski egoizm i brak myślenia o Państwie.
    Jak chcecie to mnie krytykujcie.

A apropos tych śmiesznych tarcz, kto będzie spłacał te długi po aferze z wirusem? Czy aby nie przeciętny obywatel . Ale pardon , Pan Duda nie pozwoli aby koszty kryzysu dotknęły przeciętnego obywatela.

Jestem mega rozczarowany PIS- em .

Jeden z niewielu rozsądnych ludzi Cejrowski który trzeźwo myśli.

Prezes CCC (16k etatów) oraz prezes BRW (11k etatów) chwali wsparcie rządu, podejrzewam że pracownicy (przecietni obywatele) są dobici tym że mają pracę i jakieś wynagrodzenie...

To co piszesz jest niepoważne. I aż dziwne że to jeszcze komentuję.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Vipera [91.241.35.*]
    Ja nie jestem wychowany na memach... i az dziw , że komentuję twoje nadzwyczajne uwielbienie dla rządu. Czyżbys czerpał profity z tych laurek? Najważniejsze to żeby Wolska rosła w siłę a pisia Cosa Nostra żyła dostatnio.Trzeba być niedorozwojem z PiS żeby wciskać wszystkim że czarne nie jest czarne a białe biełe.Trzeba być Kaczyńskim i Macierewiczem w jednym żeby ponad 10 lat dochodzić do prawdy i do niej nie dość.Kiedy PiS odkryje "tajemnice" koperty z 50 tyś zlotych?Kiedy PiS odkryje "tajemnice" ujawni liste organizacji,partii,gazet,które sponsorował senator wyrzucony z PiS przed wyborami a po wyborach scisle z nim wspolpracujacy Bierecki!?Kiedy karty na stół interesów młodego Morawieckiego z wroclawskim biskupem i powód rozdzielności majątkowej z żoną.?Grzecznie się pytam.Strach się bać przestróg ojca Kaczyńskich Rajmunda,że o przestrogach Lecha Wałęsy nie wspomne.Ojciec Rajmund gotów był prosić Boga by nigdy nie dopuscił synow do rzadzenia bo są wredni,msciwi i zniszcza kazdego madrzejszego od nich.Lech Wałęsa gdy wyrzucał blizniakow z swojej kancelarii rzekł:Zobaczycie jeszcze ile nieszczęść na Polskie sprowadzą Kaczyńskie!Oni są świetni w rozwalaniu starego systemu ale wogole nie nadaja się do wspolpracy i budowania nowego.Oni sa nawet w stanie wywolać trzecia wojne światową! Nieszczęscie smolenskie już znamy. Nieszczescie rzadzenia poznajemy. Boże za coś Polske....!?

Zgadzam się z twoim wywodem CO DO JOTY!Tylko co z tego?Kaczyński już się nie kryje z tym, że chce być małym(wzrost)dyktatorem; a naród ZAGANIANY DO KLATKI ZWYKŁYM KIJEM TO TOLERUJE I...KLASZCZE!Czyli ...kat się zbliża z toporem a skazaniec woła-SZYBCIEJ ŚCINAJ KACIE MÓJ GŁUPI ŁEB:))
    Sprawa następna:FOZZ-który jak piszą zorientowani publicyści- był wehikułem finansowym dla kaczystów
    I na koniec-Ukryty deficyt finansów publicznych sięgający(dane GUS dla KEuropejskiej) 214%PKB ; czyli ~5bilonów pln!

Ratuj się młody bo z twojej emerytury nic nie będziesz miał-KWOTA ZASTĄPIENIA MOŻE W PORYWACH 26%(Obecnie 56%)Przesłanie ; Jak ktoś jest leśnym(pisowskim)dziadem to za kilkadziesiąt lat ZOSTANIE PRAWDZIWYM DZIADEM!
    Jak mawia Pan Korwin TFU demokracja
    Dnia 2020-04-24 o godz. 15:59 ~aleks__ napisał(a):
    > Jak mawia Pan Korwin TFU demokracja

:))))
[x]
FERRO 0,00% 28,50 2026-05-05 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać