Dwie niezwykle ciekawe spółki pokazują raporty... ciekawe, która okaże się lepsza. Za pewne za kilka miesięcy o takiej wycenie i na jednej i na drugiej spółce będzie można pomarzyć. Ciekawe natomiast, która wzrośnie mocniej!!
A ja się nauczyłem, że gdzieś na końcu mimo wszystko jest liczba.
Na dzisiaj kapitalizacja Varsav to raptem 48mln Kapitalizacja Klabater jeszcze mniejsza 38mln.
Obie spółki natomiast mogą pokazać raporty z zyskiem w okolicach miliona zł.
Byłyby to wręcz gigantyczne zyski względem kapitalizacji tych spółek.
Nie wiem czy znajdziecie jakiekolwiek spółki z gameingu, których zysk kwartalny przekracza choćby 1% kapitalizacji. To sytuacje wyjątkowe i czysto logicznie patrząc. W przyszłości kapitalizacja powinna ustawić się gdzieś na poziomie znacznie przekraczającym 100-krotność kwartalnego zysku. Nie ciężko policzyć ile musiałyby wzrosnąć akcje wyżej wymienionych spółek by to osiągnąć.
Teoretyczne gdybanie, pokaż mi spółkę gdzie na chwilę obecna kapitalizacja równa jest faktycznej wycenie. O ile jeszcze potrafisz policzyć DCF, dla odpowiedniej marży.
Nie ma co się przejmować wariatami. Widać, że obie spółki są mocno niedocenione. Osobiście mam obie w portfelu i tylko zastanawiam się, która lepiej się spisze:) Bo że w obu przypadkach wyniki mnie nie zawiodą to jestem niemal pewien:)
Dalej na gotówce jesteś czy coś kupiłeś ostatnio, nie chodzi tylko o VAR ? Tak, jak pisałem jestem aktualnie zapakowany w akcje, ale myślę, że niedługo będą realizacje zysków po ostatnich wzrostach
Nadal głównie gotówka. Scashowałem jakieś 2 tyg. temu wszystkie zarobione pozycje. Mam jeszcze jakieś resztki ( również trzymane w stracie) ale to już raczej bez znaczenia. Co do Varsav to bez względu na stan posiadania - zawsze będę kibicował tej spółce. Obawiam się też, że dzisiejszy raport niewiele wniesie. Zobaczymy jak będzie.. Kupiłem ropę 2 dni temu :))) ale też już wywaliłem. Dziś 3 wiedźmy i może być ciekawie. Co do korekty na wig20 - to dojadą pewnie do 1650 i tyle.
Wszyscy widać siedzą jak na szpilkach i czekają na raport. Czy lepszy czy gorszy od Klabatera.
PS. Swoją drogą to ciekawe czego ludzie się spodziewają, bo na Klabater o mniejszej kapitalizacji pokazuje blisko milion złotych zysku netto, a kurs -10% i wciąż leci:P
Wszyscy akcjonariusze Varsav mają w du.pie Klabatera. Zapewniam Cię Lucek. Giełda dyskontuje przyszłość i tam widocznie realizują zyski. Każda spółka ma swoją historię. Gdyby nie pandemia to Varsav startowałby pod spekulacyjny wzrost pod wyniki z poziomów na których jest dzisiaj. Jeśli kurs podnieśli spekulanci to mogą się rozczarować. Jeżeli kurs podnieśli insiderzy to wiedzieli po co to robią. Czas pokaże. O wiele ważniejsza wydaje mi się poniedziałkowa konferencja. IMO :).
Znam osobiście conajmniej 3 osoby, które w swoim portfelu mają obie spółki, więc Twoja teza już jest obalona. Nie wszyscy akcjonariusze Varsav mają w dupie Klabatera. Podobnie jak nie wszyscy akcjonariusze Klabatera mają w dupie Varsav. Śmiem nawet stwierdzić, że wśród osób, które szukają perełek w geameingu to obie spółki mogą się często powtarzać.
Masz rację Lucek. Twoja obecność tutaj świadczy o tym, że się mylę. Choć mam nadzieję, że spekuła drżąca ze strachu przed wynikami raportu, szukająca panicznie analogii między spółkami bez fundamentów na NC - jest niewielka. W przeciwnym razie po nieujawnieniu milionów w raporcie, spółka Varsav powróci szybciutko na 1.xx. Pozdrawiam i życzę miłego weekendu. bez odbioru.
Ja również mam mam i klabater, także tego... Niech o tym, co się dzieje na Varsav świadczy wysyp wypowiadających się znawców, których nicków jakoś nie było 2,3,4 tygodnie temu. Np jacyś wytwórcy rękawiczek itp