niezły artykuł, o tym jak trudno było znaleźć kasę na film i serial ale, też jest przypomnienie fajnego projektu, o którym już dawno zapomniałem HARDKOR 44 https://www.film.gildia.pl/filmy/hardkor-44/po-pierwszej-konferencji szkoda, że nie było kasy na to ip, pomysł genialny, powstał nawet trailer...dekadę temu: https://www.youtube.com/watch?v=ND_S0VoeaYg teraz mogliby powrócić do tego pomysłu, mają zupełnie inna pozycję negocjacyjną niż 10 lat temu https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/1937088,1,jak-wiedzmin-trafil-do-netflixa-i-dlaczego-nie-ma-kompleksow.read poniżej coś bardziej na czasie: https://nowosci.com.pl/wiedzmin-kiedy-2-sezon-serial-netflix-online-henry-cavill-jako-witcher-wywiad-netflix-ujawnil-tez-nowego-bohatera-04022020-r/ar/c1-14327163
Mam pytanie, czy jest info o współrealizacji przez pli drugiego sezonu wiedźmina jeśli nie to ta spółka jest mało komunikatywna z inwestorami. Trochę tracę do nich cierpliwość i powoli przymierzam się do odsprzedaży swoich akcji
jest OCZYWISTE, że PLI komunikuje się z akcjonariuszami jakby ich mieli w poważaniu :) (a prawda jest taka, że nie mogą bo w tej brażny nic nie wolno mówić, dlatego ciężko spekulować) Odpowiedź na Twoje pytanie : najprawdopodobniej (czyt. prawie na pewno) będą współtworzyć efekty, ale nie ma oficjalnego info. Na Twoim miejscu poczekałbym do raportu w marcu. wtedy będą konkrety. Chyba, że ktoś zrobi taniej hehhe (żart - nikt nie zrobi taniej)
Prawda jest taka, że jeden z właścicieli sypie darmowe akcje, których ma w pytkę po każdej cenie. Będąc właścicielem nieograniczonej ilości akcji będzie sypał jeszcze ze 2-3 lata, a potem zrobi to kolejny właściciel. Skończy się na cenie PLI około kilku groszy, oczywiście właściciele kupią sobie zamki nad Loarą i będą jeździć elektrycznymi Porsche. Te dyrdymały co to PLI zrobi między bajki można włożyć, świat idzie do przodu, ludzie zmieniaja pracę i w PLI zostaną Bagiński z Sikorą z długami wobec banków, za to z gotówką kosztem frajerów z GPW.
cyt ''Na Twoim miejscu poczekałbym do raportu w marcu. wtedy będą konkrety. Chyba, że ktoś zrobi taniej hehhe (żart - nikt nie zrobi taniej)'' kiedyś zadałem im pytanie jak pozycjonuje się pli względem liderów tej branży na świecie, takich jak framestore, czy pozostali w konsorcjum od efektów w serialu? bez kompleksów, a nawet vfx, czy postprodukcję robią w punkt i w terminie, co jest bardzo ważne, bo w takich dużych projektach często się zmienia wiele wcześniejszych ustaleń co, do wynagrodzenia, to owszem są tańsi, ale niewiele ostatnio prezes był w los angeles, pewnie coś negocjował i ustalał? patrząc na embargo informacyjne, to takie narzuca netflix, pli nie może wyjść przed szereg, zawsze ''przeciek'' jest kontrolowany i pojawia się ze strony wskazanego przez giganta z los gatos spółka ma wiele podpisanych kontraktów na inne rzeczy, a wiec akurat współpraca przy serialu to nie jest ''być albo nie być '' dla pli nie to, moim zdaniem powinno być ew powodem do sprzedaży akcji, raczej brak biznesowych perspektyw, czy słabe wyniki finansowe ps> ktoś na forum wspomniał o spółce figene, a jakże fajna tylko, że: kap 10 x pli, zajmowała się wierzytelnościami, ale teraz będzie oze ! hehhe, jakie to łatwe, hop siup i masz, ale jak na razie co wyceniają inwestorzy, jesli brak i przychodów i zysków w figene capital? przyszłość ? a, czy np takie platige image w takim razie w ogóle jej nie ma?! ech, inwestory....
Co z Twardowskyim? Może Wiedźmin to inwestycja w znajomości a nie faktyczna własność marki czy zysk (co jest super smutne, bo miast oddawać prawa było lepiej zrobić animację/anime - serial animowany samemu), to Twardowsky jest szansa na własny produkt, którym można się chwalić i jest tematem pod inwestowanie, ale od dłuższego czasu o tym cisza, co mnie nie cieszy.
cyt ''Co z Twardowskyim? Może Wiedźmin to inwestycja w znajomości a nie faktyczna własność marki czy zysk (co jest super smutne, bo miast oddawać prawa było lepiej zrobić animację/anime - serial animowany samemu), to Twardowsky jest szansa na własny produkt, którym można się chwalić i jest tematem pod inwestowanie, ale od dłuższego czasu o tym cisza, co mnie nie cieszy.'' Mebel, czy wiesz, że animacja 3 d dużo kosztuje, nawet bardzo dużo? zrobić serial animowany samemu? no, nieźle wiesz, ile kosztuje minuta realistycznej animacji w pli? a, tak ok miliona zeta... zrobienie ADOL to ok 10 mln euro, też nieźle co? dobrze, że pli miało koproducentów zawsze można zrobić serial w niższej jakościowo animacji, jak to robi mir, ale czy to chwyciłoby? od platige tak dużo się wymaga. po zdobyciu tylu nagród i wyróżnień... platige nie stać jeszcze na zrobienie samemu jakiegoś serialu, oczywiście można wziąć kredyt, ale w tej branży zazwyczaj umawia się kilka podmiotów na produkcję, aby rozłożyć ryzyko choć są fajne pomysły na serial, czy film animowany, to dobrze, że obecnie spółka się koncentruje na zleceniach z zewnątrz, aby odłożyć troszkę kasy co, do twardowskiego, to scenariusz świetny, z allegro ustaleń jest też sporo, ale trwają negocjacje z kilku powodów: zmienił się zarząd allegro jakiś czas temu i od nowa wałkują temat zresztą, wiele ustaleń ronili 2 lata temu, obecnie ceny poszły w górę i nie dziwota, że pli sie przestało palić do projektu po ''starych ustaleniach'', no chyba, żeby sami to zrobili? jest taka opcja, nawet z możliwym finansowaniem, ale czy, allegro spuściłoby ich ze smyczy? 3 mln odpis w temacie zrobiony rok temu, zaznaczam, że tzw odwracalny, jakby się jednak dogadali i allegro by sypnęło groszem na film, to w księgach fajnej by się zrobiło... myślę, że wcześniej, czy później twardowski powstanie, dziś roboty od licha ma pli, wystarczy spojrzeć ile osób chcą zatrudnić, nigdy tak nie było: https://www.platige.com/pl/careers/ jestem fanem twardowskiego, bo jak ten vega na takich gó...wnach tyle zarabia, to co dopiero fajna komedia s-fc? od czasu seksmisji czegoś takiego nie było... ps> tak sobie popisałem, ale nie bierzcie tego serio, może jestem ostatnim, co wierzy w kompetencje i potencjał spółki? przecież większość uważa, że pli wszystko, czego się dotknie to paprze...hehehe, to wina patrzenia na spółkę przez pryzmat notowań, ale przecież to jest najłatwiejsze, po co się wysilać i próbować coś poukładać?
Filooo. Pier dolnij siie w glowe. Sikkora jeszcze nie skończył. ma jezcze 10 tys sztuk do wydania. Na razie! Po nim w kolejce SAwka. A od maja Kobylecji was tak zasypie ze sie posracie. :D
"Sikkora jeszcze nie skończył. ma jezcze 10 tys sztuk do wydania. Na razie! Po nim w kolejce SAwka. A od maja Kobylecji was tak zasypie ze sie posracie. :D"
Zgadzam się w stu procentach. Nie ma żadnych szans na wzrost kursu bo zarządzają nią nibyleszcze, a tak naprawdę grupa cwaniaków. Wydoją frajerów z gotówki wciskając im akcje, a kurs będzie spadał i spadał. Na płace dla dobrych grafików trzeba ogromnych sum, żeby je mieć trzeba zarabiać, a z tym w PLI problem nie do rozwiązania. Przecież sprzedawanie akcji przez właścicieli podczas notowań to czysty sabotaż, jakby w firmie był potencjał to bez problemów sprzedaliby poza rynkiem w pakietach dla inwestorów albo funduszy.