Dobry wieczór Dziś krótko omówię sytuację na S&P500 z racji tego że na FW20 niewiele się zmieniło od od dwóch tygodni i kierunek sądzę że będzie podyktowany kierunkiem ruchu w Ameryce . A więc FW20 opory 2279-2289 , 2300, 2350 , 2425 wsparcia 2238 -2236 , 2200 , 2176 ,2150 ,2132 , 2100-2090, 2050 , 2000 itd.
S&P500 tymczasem w piątek zrobił nowy szczyt i jest to rekord absolutny z czego mało kto zdaje sobie sprawę - od początku roku zyskał 644 pkt. i pod względem dorobku punktowego ten rok nie ma sobie równego w całej długiej już historii tego indeksu. Od strony zmiany procentowej też jest bardzo dobrze +24,48% ale były lepsze lata np. 2013 +29,6% i lata 95-99 ale wtedy to były zupełnie inne wartości i mimo wzrostów rocznych +30% zmiana punktowa to było "zaledwie" 200 pkt.
Zastanawiam się czy w tej chwili nie jesteśmy zresztą w podobnej sytuacji jak w latach dziewięćdziesiątych - wtedy na dobre upadała gospodarka socjalistyczna , teraz być może upada mur chiński. Gdyby Trumpowi udało się całkowicie otworzyć tamten rynek dla amerykańskich koncernów to skutek może być podobny z racji wielkości rynku . Też chyba temat całkowicie pomijany przez "analityków"
Od strony analizy technicznej sytuacja aktualnie wygląda tak - do obecnego rajdu SP500 wystartował luką 2948-2963 , następna niedomknięta luczka jest na 3038-3050 , kolejna piątkowa 3097-3104 i to jest prawdę powiedziawszy jedyna nadzieja misia że ta trzecia okaże się luką wyczerpania , bo indeks przejechał już wszystkie opory i znalazł się na wodach nieznanych sky is the limit , już nawet popularny ostatnio Fibonacci i DiNapoli nie przewidzieli dotarcia tak wysoko :-) ale nieskromnie powiem że mi ostatni zasięg wyszedł na 3130 , zobaczymy czy się spełni. Gdyby tak się stało jest realna szansa na retest wybicia i testowanie od góry 3000 , wiem powiecie że luki na indeksach są zamykane zawsze więc i ta na 2950 zostanie domknięta - no może tak ale przy wybiciu 2000 też została mała luka do dzisiaj .... Statystycznie rzecz ujmując , przez ostatnie 20 lat SP500 pięciokrotnie "zrobil" wynik 20 lub więcej procent i za każdym razem kończył rok bardzo blisko maksimów więc to nie jest dobra wiadomość dla miśków , z drugiej strony do ubiegłego roku nigdy nie spadał mocno w grudniu , więc nadzieja jest :-) I tym optymistycznym akcentem kończę "słowo na niedzielę " Pozdrówka i dla byczków i dla misiów....
Dnia 2019-11-17 o godz. 19:46 ostry- napisał(a): > Dobry wieczór > Dziś krótko omówię sytuację na S&P500 z racji tego że na FW20 niewiele się zmieniło od od dwóch tygodni i kierunek sądzę że będzie podyktowany kierunkiem ruchu w Ameryce . > A więc FW20 opory 2279-2289 , 2300, 2350 , 2425 > wsparcia 2238 -2236 , 2200 , 2176 ,2150 ,2132 , 2100-2090, 2050 , 2000 itd. > > S&P500 tymczasem w piątek zrobił nowy szczyt i jest to rekord absolutny z czego mało kto zdaje sobie sprawę - od początku roku zyskał 644 pkt. i pod względem dorobku punktowego ten rok nie ma sobie równego w całej długiej już historii tego indeksu.
Zastanawiam sie skad zalozenie, ze kierunek na GPW bedzie podyktowany kierunkiem ruchu w USA - czyzbys spodziewal sie nowej fali naplywu kapitalu amerykanskiego na GPW, a jesli tak to z jakiego powodu ?
Dla porownania zachowania SP500 od poczatku roku - w tym czasie DAX rowniez wzrosl ladnie - z 10.560 do 13.231, tj. ok 25,3%
Natomiast FW20 zamknal rok 2018 na poziomie 2278, otworzyl 2019 na 2270, a zamkniecie ostatniego piatku wynioslo 2244, czyli jakby nie liczyl FW20 spadl (choc minimalnie)od poczatku 2019 roku.
Zachowal sie calkiem odmiennie niz SP500 czy DAX. Nawet kierunek sie nie zgadza.
Czym sie wiec kierujesz zakladajac dodatnia korelacje FW20 z ES.F ? Jesli nawet wystepuje krotkookresowo to jest wg mnie b. slaba.
Ale ja sie slabo znam, wiec chetnie wyslucham Twojej argumentacji
wzrost PKB dla Polski za 3 kwartal to wg wstepnych szacunkow tylko 3,9% - prawdopodobienstwo, ze 4 kwartal bedzie lepszy jest wieksze czy mniejsze niz ze bedzie jeszcze nizszy ?
a jesli chodzi o SP500 - wg mnie szczyt przed wiekszym spadkiem wypadnie na ok 3190 - ale to takie czary-mary, wiec prosze nie brac tego powaznie :)
Wiesz, jeżdżę na różne spotkania inwestorów , KS, WS, IC , słucham co mówią ludzie i wielu ma ochotę na zainwestowanie grubszej gotówki ale "po zwale w USA " No tak jak dotrze do nich że żadnej zwały tam nie będzie to włączy im się FOMO i zaczną kupować , możliwe że na szczycie czereśni.
Dnia 2019-11-18 o godz. 09:24 ostry- napisał(a): > Wiesz, jeżdżę na różne spotkania inwestorów , KS, WS, IC , słucham co mówią ludzie i wielu ma ochotę na zainwestowanie grubszej gotówki ale "po zwale w USA " > No tak jak dotrze do nich że żadnej zwały tam nie będzie to włączy im się FOMO i zaczną kupować , możliwe że na szczycie czereśni.
Zadalam Ci pytanie o korelacje i na to nie odpowiedziales. Teraz ES.F jest pod oporem (3130) i moze to byc TO miejsce, ale sadze, ze bedzie jednak wyzej troche. Juz teraz gdy spojrzysz na daily to wyglada jak charakterystyczny dla koncowki wzrostu. Nie mowie, ze bedzie to zwala, ale wieksza korekta. Wszystko ciagle sie zmienia, inwestor musi na biezaco "miec czujnosc", a najgorzej gdy opacznie odczytuje intencje ludzi, ktorzy zwracaja jego uwage na pewne zagrozenia, ktorych on nie dostrzega (patrz ostatni tydzien). Inwestorowi, ktory nie kieruje sie obiektywizmem, tylko patrzy przez pryzmat inny niz merytoryka mozna obiecac gruszki na wierzbie i to dostanie. Jesli chodzi o nasze rodzime podworko to uwazam, ze znacznie wieksza role w zachowaniu naszej gieldy beda mialy kondycja niemieckiej gospodarki i stopien powodzenia PPK - gospodarka amerykanska wplywa bardzo posrednio na nas. Kiedys wplywala znacznie mocniej za posrednictwem amerykanskich inwestorow na GPW.
Nie ma bezpośredniej , ciągłej korelacji między S&P500 a WIG20 oczywiście ale inwestorzy amerykańscy są cały czas obecni na GPW i to oni rozdają karty , każdego kwartału są publikowane sprawozdania z których wynika że najbardziej aktywne w obrocie akcjami z WIg20 są właśnie wielkie amerykańskie banki .
Dnia 2019-11-18 o godz. 10:36 ostry- napisał(a): > (...) każdego kwartału są publikowane sprawozdania z których wynika że najbardziej aktywne w obrocie akcjami z WIg20 są właśnie wielkie amerykańskie banki .
czy te masz na mysli ? https://www.gpw.pl/statystyki-gpw#3
Na GPW też jest hossa ale selektywna. CD Projekt bije kolejne rekordy. Dino też jest bardzo wysoko w stosunku do fair value, podobnie LPP. PKN Orlen na początku listopada prawie wyrównał najwyższy roczny poziom (po dodaniu dywidendy). Lotos zrobił wieloletni rekord docierając prawie do 100 zł. Stosunkowo wysoka jest też cena KGHM przy wciąż niskiej cenie miedzi. Spółka CCC mimo spadku ceny wciąż notowana jest znacznie powyżej fair value. To są przykłady spółek dobrze wycenionych. Jest też w WIG20 kilka spółek godnych większej wyceny. Zaliczę do nich PZU, PEKAO, JSW, PKO BP i PGE. WIG20 ma potencjał wzrostowy do ok.2400 dzięki tym niedowartościowanym spółkom. Warunkiem wzrostu jest utrzymanie ceny spółek wycenionych powyżej godziwej wartości.
Laila z korelacją ostatnio to jest tak że łatwo nam ona wychodzi jak bazowe spadają a jak rosną jest problem. Może nie ma kasy aby rosło a jak jest spadek i strach czymś spowodowany to i od nas się też ewakuują.
@Ravcio tak to wyglada troche pytanie tylko - KTO sie ewakuuje ? :) czyli kogo masz na mysli ? to jest wazne w kontekscie wyzej omawianej korelacji glowna bariera wzrostu na polskiej GPW jest kapital, a raczej brak jego doplywu IMO ale jak pisalam wczesniej - ja sie slabo znam :)
Główną przyczyną dziadostwa na bananie jest rzeczywiście brak kapitału...Jednak w erze globalnych przepływów finansowych, należy sobie zadać pytanie, dlaczego w sytuacji nadmiaru kapitału na świecie - nie płynie on na GPW. Odpowiedź jest tak prosta, że aż zaskakująca ...to nie wskaźniki, to nie sytuacja gospodarcza Polski, to nie rozgrywki polityczne...to nie żadne PPK czy reż OFE... Po prostu banan ma w świecie renomę giełdy, którea nie daje odpowiedniej stopy zwrotu i zachowuje się odmiennie niż reszta świata - w takiej sytuacji finansjera światowa nie zadaje sobie dalszych pytań - dlaczego tak się dzieje? - tylko omija tą dziwna giełdę...i tyle
@nif mam troszke inne zdanie na ten temat kiedys dawala b. dobre stopy zwrotu, ci z zewnatrz byli czestymi goscmi przyczyna nie byla jedna, ze to sie zmienilo tak bardzo brak kapitalu jest bariera nie tylko dla gieldy, ale dla calej gospodarki, umiejetnosc jego wykorzystania w ozywieniu ma konsekwencje w czasie recesji, implikuje, decyduje o tym, jak ja gospodarka przejdzie
CCC nie ma zysku i popada w długi. Akcje tej spółki są warte może 20 zł a może tylko 10 zł. Kiedyś wydano rekomendację dla Lotosu 0 zł ja tak daleko nie idę. JSW mimo dość sporego zysku spadła ze 100 na 17 zł, to samo czeka CCC.
CCC to nie firma której nagle biznes się wywróci. Popyt na buty był i będzie. Co by się musiało stać aby tak kurs poleciał ? Zabronili by im buty produkować ?
Zobacz na wyniki. Naotwierali sklepów w Polsce i w Europie ale nie patrzą na rentowność a to się musi odbić na wartości spółki. Nie wiem czemu akurat CCC jest problematyczne. W WIG20 jest więcej balonów, które w każdej chwili mogą pęknąć (LPP, Dino, CD Projekt). Na razie maja mocnych opiekunów ale do czasu, OFE mają zniknąć do końca roku a IKE zrobią przegląd trafności inwestycji.
Balony nie balony....przecież w kontekście całej bananny to jest nic U Janków cała giełda to jest patrząc tymi kategoriami jeden wielki balon...i nikt sobie nic z tego nie robi.. Ale nie patrzcie na S&P, ani na DAXa ani na giełde jakońską... Popatrzcie np na takie coś jak BUX ....jakieś wrażenia??
...jest miejsce/kraj gdzie jest notowana... a dopiero potem inwestorzy (poważni) patrzą na różne inne wskaźniki, perspektywy, rekomendacje...itp... A teraz przykład/zagadka dla Państwa: Gdzie zainwestuje fundusz X?? 1. W spółkę - której ceny akcji od lat rosną i dają dobra stopę zwrotu- która jest notowana na przewidywalnym rynku ( np DAX czy S&P) - ale wydaje się że jest balonem i od lat wszyscy mówią że w końcu balon pęknie 2. W spółkę- której ceny zachowują się "od czapy"( spada gdy powinna rosnąć i rośnie gdy powinna spadać) i nie daje satysfakcjonującej stopy zwrotu - która jest notowana na nieprzewidywalnym rynku np Polska lub Botswana- i wskaźniki wszelakie pokazują się że jest bardzo poważnie niedoszacowana
No gdzie zainwestuje fundusz X?? Przepraszam za głupie pytanie- ale oczywiście w opcje nr 1
Jak już to zrozumiemy, to przestaniemy sobie mydlić oczy naszymi wewnętrznymi wskaźnikami, rekomendacjami, balonami czy superważnymi wydarzeniami np OFE PPK....o których nikt poza Polska nie słyszał
Dnia 2019-11-18 o godz. 19:37 nif napisał(a): ... Jak już to zrozumiemy, to przestaniemy sobie mydlić oczy naszymi wewnętrznymi wskaźnikami, rekomendacjami, balonami czy superważnymi wydarzeniami np OFE PPK....o których nikt poza Polska nie słyszał
proponowałbym jednak abyś swoje wypowiedzi wyrażał w 1 os. lp; No chyba, że to pluralis maiestatis.
Właśnie dzieci. Jeżeli chodzi o CCC to dzisiaj wyczytałem : cyt.: ...Katarzyna Cichopek radzi, co kupić dzieciom pod choinkę. Fani zwracają uwagę na jej modne kozaki...
Zagranica czeka na expose żeby choć zobaczyć w którym kierunku to pójdzie gospodarka. Ale rzeczywiście bardzo dziwna jest ta słabość biorąc pod uwagę jak wcześniej wypychali rynek w górę. Teraz to wygląda jakbyśmy stali nad przepaścią.....
Zwalają indeks jedną spółką ! Orlen idzie jak kamień w wodę na podstawie plotki o zakazie połączenia z Lotosem ! To przecież dobra wiadomość dla spółki. Myślę, że Orlen wróci dzisiaj na 100 zł a WIG20 na 2240. CD Projekt za to idzie wciąż do góry. Zysk ma 10 razy mniejszy od JSW a kapitalizację 10 razy wiekszą.
Ostry,w moim przypadku tj moda z przed 10-12 lat.Jeśli "coś" daje się w wiarygodny sposób opisać to biorę to na warsztat i korzystam. Co do mody to nie mam zdania.Tutejszy wątek jest jedynym ,który czytuję i czasami coś skrobnę.
Dziękuję za wyjaśnienie... Chyba to jednak ze mną jest coś nie tak... bo dalej nie rozumiem Przecież owo zdanie mówiące o wysypaniu się z akcji mitycznego grubasa nie tłumaczy wcale braku popytu i to teraz gdy świat rośnie jak na drożdżach
dzięki za wyjaśnienie... choć i tak dalej nie rozumiem... czy to znaczy że my tutaj jesteśmy mądrzejsi od innych?? bo jak inni spadają to my też spadamy - a jak inni rosną to my spadamy przewidując że w bliższej lub dalszej perspektywie oni też będą spadać...
Jesli chodzi o "zwierzaczki" to mam opinie chyba podobna do Gim, choc poznalam je pozniej niz On, bo 7-8 lat temu
@Ostry niepotrzebnie drwisz z nich - stosowane dobrze, a szczegolnie w polaczeniu z "dodatkami" daja naprawde fajne efekty nie doceniasz "zwierzakow", a sa warte uwagi, ale oczywiscie kazdy wybiera to co lubi :)
@Ostry, przy okazji - czy odpowiesz na moje pytanie z wczoraj 13:43 - wiem, ze moglo Ci umknac, wiec sie przypominam :)
Dlaczego ojciec nauczył mnie "Synu nie kłam. Kłamstwo wcześniej czy później wyjdzie na jaw." Mógłbym zostać politykiem - romantycznym Wallenrodem. Doradcą Tuska, korzystającym z OFE i tworzącym za PiS piramidę finansową zwaną PPK. Byłbym oszustem i kłamcą, który obieca wiele i nie będzie ponosił odpowiedzialności za słowa miłości, mowę nienawiści i pogardy dla większości inteligentnych, uczciwych, innowacyjnych i kreatywnych rodaków. Dobrze, że telewizor można wyłączyć. Ochronić się przez zawałem.