• inwestor? Autor: ~aa [89.79.211.*]
    O jakiego inwestora by ci tu chodziło , jak 16 % akcji stanowi free float, a wszystko co tanie wykupuje CDRL na swoje konto.
  • Re: inwestor? Autor: ~pawel [85.221.133.*]
    W odniesieniu do czego jest ten komentarz?
    ... miejmy nadzieję, że właśnie zaczyna się budować trend wzrostowy. Mogliby to pociągnąć już do góry. Wyniki 29.11.
  • Re: inwestor? Autor: ~asd12 [91.223.167.*]
    Wyniki za 3 kwartał będą dobre, więc kurs powinien rosnąć. Jak to będzie wyglądało w rzeczywistości, czas pokaże.
  • Re: inwestor? Autor: ~MDM [5.253.206.*]
    Kto tak nieudolnie próbuje zaniżyć kurs?
  • Re: inwestor? Autor: ~Endrju [81.133.175.*]
    Komentarz jest zapewne w odniesieniu do mojego poprzedniego postu mówiacego o tym , że fajnie byłoby żeby pojawił się jakiś inwestor instytucjonalny. Kolega-założyciel postu z jemu tylko znanych powodów założył nowy wątek zamiast po prostu skomentować mój post w innym wątku.

Odpowiadając na jego pytanie - chodziło mi po prostu o to by jakiś fundusz zainteresował się akcjami, niekoniecznie skupując ponad 5% akcji, a skupując jakiekolwiek. Generalnie moim zdaniem CDRL to świetna fundamentalnie spółka, jednak jest zbyt mało znana, na bananie GPW ciężko rosnąć małym spółkom bez jakichś mega pozytywnych newsów, bo zawsze znajdzie się panikarz/niecierpliwiec/osoba która po prostu potrzebuje gotówki i musi spieniężyć akcje. A, że płynność mała to tacy sprzedający sprawiają, że kurs nie rośnie... Jakiś dodatkowy fundusz po stronie kupujących/posiadających akcje mógłby sprawić, żę kurs zacząłby powoli rosnąć...

Tak czy siak, jeżeli nie przed wynikami, to na pewno po wynikach kurs zacznie marsz w górę.
  • Re: inwestor? Autor: ~tomek [85.221.133.*]
    Endrju, a analizujesz spółkę też pod kątem technicznym? Obecnie według mnie uformowało się coś na kształt krótkoterminowego trendu wzrostowego. Mamy sekwencję trzech coraz wyższych dołków. Ale czy to wystarczy, aby przełamać linię trendu spadkowego? MACD jest chyba niekorzystny. Gdy kurs faktycznie miał zacząć rosnąć, to pewnie znów lecimy na 30zł. 50% to sporo do ugrania. Osobiście mam akcje na minusie, ale systematycznie dokupuję w przedziale 19-21zł. Kiedyś to ruszy. Szkoda, że tak długo na to czekam...
  • Re: inwestor? Autor: ~Endrju [81.96.14.*]
    Nie wiem nic o podwójnych dołkach i MACACH, natomiast wydaje mi się jedno: będę dobre wyniki - urośnie, będą złe - spadnie... ;)
  • Re: inwestor? Autor: ~tomek [78.10.32.*]
    I tutaj niekoniecznie :)
    Dobre wyniki częstą są dobrym momentem na realizację. Kupuj plotki sprzedawaj fakty!
    Oczywiście tutaj kurs cały czas spadał, więc teoretycznie powinien obrać kierunek na północ :)
  • Re: inwestor? Autor: ~Piotrek [5.173.81.*]
    Jestem przekonany że jak tylko wyniki będą dobre, a wszystko na to wskazuje to kurs powinien śmiało ok30% podskoczyc
  • Re: inwestor? Autor: ~te [46.170.170.*]
    Oj chyba za mało się tu dzieje żeby wyniki były dobre:).... aż dziwne że nie przyspieszyli tych wyników bo spółka naprawdę stała się zapomniana
  • Re: inwestor? Autor: lawyer_mz [91.212.223.*]
    Dnia 2019-11-27 o godz. 13:05 ~te napisał(a):
    > Oj chyba za mało się tu dzieje żeby wyniki były dobre:).... aż dziwne że nie przyspieszyli tych wyników bo spółka naprawdę stała się zapomniana
    ------------------------------------
    Byłyby złe to już byś miał 16-15 zł i mocny trend spadkowy.

• Re: inwestor? Autor: ~te [213.156.107.*]
    a jaki trend tutaj mamy?:)
    Dnia 2019-11-27 o godz. 23:57 ~te napisał(a):
    > a jaki trend tutaj mamy?:)
    ----------------------------------------------
    Na moje to horyzontalny.
    Prawda jest taka, że od dwóch miesięcy kurs stoi w miejscu po ostrych spadkach. Jeszcze w kwietniu akcje były po 30złotych przez moment. No cóż, ja wykorzystałem te dwa miesiące na dokupienie sporej ilości akcji za 19-20zł. Gram tutaj pod dywidendę. Jeżeli faktycznie dadzą 1zł za rok, a później będzie ona zwiększana, to jest to dobra pasywna pozycja do portfela. Oczywiście akcje zamierzam trzymać, ponieważ wierzę w fundamenty i mam nadzieję, że wyniki z roku na rok będą się poprawiać.
    Jutro wyniki. Zobaczymy co się wydarzy. Nie zdziwię się, jak reakcja kursu będzie znikoma i nie będzie w ogóle obrotu. Ruch na tej spółce to dramat.
  • Re: inwestor? Autor: ~Marek [31.0.42.*]
    Na razie walą z ukrytego na 19,50
    hehe...."walą z ukrytego" brzmi komicznie na tej spółce....przy takim obrocie to cięzko tu o jakiekolwiek walenie;)....
    Dlatego jak mówilem, fajnie jakby jakies fundy dostrzegly potencjal w spolce, bo jak nie to bida z obrotem...cóz, to jest wlasnie cala nasza bananowa gielda. A jak nie ma obrotu to kurs w najlepszym wypadku jest w trendzie bocznym, albo powolutku opada.
    Sama prawda. Można nadziać się na wiele spółek, które mają dobre fundamenty, ale przez to, że rozwijają się powoli, brakuje na nich obrotu. Totalny brak zainteresowania.

Endrju piszesz o akcjonariuszu instytucjonalnym, a wiesz może jak spółki dostają się do WIG80? Co jest wyznacznikiem? Według Stooq kapitalizacja CDRL teraz to 118mln zł i C/Z 7.23. Jakby to porównać do WIG80, to 13 spółek ma niższą kapitalizację. Mamy tam takie cuda jak VIVID, BAH, Polwax, Altus, Workservice. Dlaczego w WIG80 znajdują się spółki z gorszą kondycją i kapitalizacją 30mln zł, a takie CDRL nie jest tam dodane? CDRL jest tu tylko przykładem. Można znaleźć inne spółki, które nadawałyby się do WIG80...

Może gdyby CDRL było w składzie WIG80, to pokazałyby się obroty :D
    Dnia 2019-11-28 o godz. 14:44 ~tomek napisał(a):
    > Sama prawda. Można nadziać się na wiele spółek, które mają dobre fundamenty, ale przez to, że rozwijają się powoli, brakuje na nich obrotu. Totalny brak zainteresowania.
    >
    > Endrju piszesz o akcjonariuszu instytucjonalnym, a wiesz może jak spółki dostają się do WIG80? Co jest wyznacznikiem?
    ------------------------------
    O ile się dobrze orientuję to ważne też są obroty.

Wiedomo, że zliczanie obrotu z jednego dnia to złe rozwiązanie, ale dziś 14 spółek ma obrót niższy niż 10000zł.
  • Re: inwestor? Autor: ~Piotrek [31.178.130.*]
    Ogólnie jutro dzień prawdy. No i trzeba czekać na dywidendę. To śmiało ma podstawy do wzrostów ale jutrzejsze wyniki muszą być dobre
  • Re: inwestor? Autor: ~Tomek [85.221.133.*]
    Wyniki pewnie jeszcze przed sesją. Miejmy nadzieję, że przejęte społki nie zepsują wyniku. Najgorsze co może się zdarzyć to brzydka niespodzianka.
  • Re: inwestor? Autor: ~Te [5.173.242.*]
    Wyniki już są i zdaje się szału nie ma
  • Re: inwestor? Autor: ~Piotrek [31.178.130.*]
    Jest poprawa patrząc na rok poprzedni więc jest dobrze. Nie jest nie wiadomo jak wysoka ale jest więc spoko. I nie zapominajmy o planowanej dywidendzie
  • Re: inwestor? Autor: ~borys [79.184.149.*]
    Do tego poprawa cash flow i co najważniejsze spełnienie zapowiedzi z września. W materiałach po dniu inwestora mówili, że w 3 kwartale udało im się wprowadzić dużo zmian na Białorusi i są już pierwsze efekty. Pełen wpływ będzie widoczny w 2020, a już teraz jest poprawa wyniku w 3Q. Co do całego roku to prezes mówił, że wynik ma być zbliżony do tego z 2018 r. czyli wychodzi, że dynamika w 4Q będzie bardzo istotna. Wszystko jest na dobrej drodze
    Chodziło mi o to, że po takich wynikach nic spektakularnego w górę na kursie się nie pojawi a niektórzy się spodziewali .....raczej będzie dalej opadać. Szkoda bo mam sentyment do tej spółki.
    a się wszyscy rzucili do wywalania:)....cóż niestety zapowiedzi prezesa są tylko zapowiedziami i widać nie mają potwierdzenia w wynikach, więc 4 kwartał z pewnością będzie lepszy ale z pewnością nie tak dobry jak obiecuje prezes. I z pewnością sporo się rozjedzie.....ciekawe czy będzie jakaś konferencja z omówieniem wyników? Mogliby powiedzieć co wpłynęło na tak niski jednak zysk...
  • Re: inwestor? Autor: ~Kuba [37.249.67.*]
    Niech nawet będzie kilka milionów mniej niż prezes się spodziewał mówiąc o dwójce z przodu... to forward p/e wychodzi około 6,5-7. To dużo jak na spółkę płacącą dywidendę, prowadzącą skup akcji i z wiarygodnym zarządem? W dodatku w najtrudniejszym chyba roku...
  • Re: inwestor? Autor: ~new_stock [188.146.99.*]
    Niski zysk? Po raz pierwszy w tym roku jest poprawa wyniku netto rok do roku. Zmiany były sukcesywnie wdrażane w tym roku, więc w 4Q dynamika powinna być jeszcze lepsza i jest szansa na wynik zbliżony do tego z 2018 roku.
    Brakuje rozbicia na sam 3kw...
    Wyniki chyba faktycznie lepsze niż mogłoby się wydawać. Wynik psują według mnie wynagrodzenia oraz koszty leasingowe i kredytowe.
    w tym roku przychody finansowe: 4,8mln a było 2,7mln
    koszty finansowe: 8,7mln a było 2,3mln.
    działalność finansowa -4,3mln zł (odsetki kredytowe 3mln i odsetki leasingowe 2,5mln)

wynagrodzenia 49mln a było 22mln w 2018
    No i jak tam?

Wygląda na to, że wyniki bardzo słabo przyjęte. Sypanie w najlepsze, a kurs już poniżej 19zł. No i co tu dalej? Średnia zakupu sporo wyżej. Jak już się zdecydowałem na tą spółkę i wierzę w fundamenty, to chyba znowu przyszła pora na zakupy i uśrednianie w dół. Przynajmniej sporo dywidendy wleci. Niestety tylko nominalnie :P
  • Re: inwestor? Autor: ~zibi [31.60.148.*]
    Ja również mam takie samo zdanie i podejście. CDRL nawet przestało kupować swoje akcje. Swoją drogą po co im te akcje. Lepiej by spłacili część swego długo. Musimy czekać i to chyba do przyszłego roku zanim coś się ruszy na lepsze.
  • Re: inwestor? Autor: ~tomek [165.225.84.*]
    No niestety, ale najbliższe pozytywne informacje czekają nas wraz z raportem rocznym czyli pewnie w maju. Na szczęście przejęte spółki najlepsze wyniki kręcą w IV kwartale, więc wynik powinien już jakoś wyglądać. Szkoda, że poprzez przejęte spółki wyniki będą bardzo nieregularne. I, II i III kwartał obarczone są znacznymi kosztami, a zyski księgowane są dopiero w IV kwartale. Jeżeli to prawda, to po wynikach rocznych marazm i gra pod cały rok dopiero we wrześniu :D
  • Re: inwestor? Autor: ~Endrju [81.96.14.*]
    Wyniki roczne są pod koniec marca/na początku kwietnia
    A poza tym, giełda podobno dyskontuje przyszłości, niestety nie banan, na którym grają 3 osoby
  • Re: inwestor? Autor: ~tomek [165.225.84.*]
    Endrju, masz rację. Wydajesz się być spokojny po wynikach. Zmieniałeś ekspozycję na CDRL? sprzedawałeś/kupowałeś po wynikach za 3q?
    Nie zmieniałem nic, mam CDRL kupione stosunkowo tanio (19,60 zł, wiem, że dało się taniej...) więc nie byłoby czego uśredniać. Pozatym nie mam wolnych środków :) Jako, że potrzebuję pieniędzy (remont kupionych domu i mieszkania) to raczej zacząłęm wychodzić z akcji innych spółek, ale CDRL zostawiłem jako jedyne, dalej w nich wierzę.

Miałem nadzieję na wyniki lepsze o 1-2 mln zł, ale fundamentalnie nie widziałem powodów do sprzedaży. Zawsze mi się wydawało, że zjazd poniżej 19 zł był spowodowany dużymi stratami w pierwszym półroczu i obawami, że Buslik pociągnie spółkę na dno, a już po 3 kwartale widać,że to raczej nie nastąpi.

Już wszyscy wiedzą, że Buslik odrabia straty dopiero w ostatnim kwartale, ale ja myślę, że podobnie może być z innymi przejętymi spółkami. Na zdrowy rozum, to Broel (czapki) czy Sale Zabaw Fikołki powinny wypracowywać gro przychodów właśnie w ostatnim kwartale. (rodzice zostawiają dziecko w sali zabaw a sami lecą kupować prezenty).

Dalej mam w pamięci słowa prezesów mówiące o nieznacznie mniejszym zysku. Nawet jeżeli będzie to "tylko" 18 mln, to i taki zysk nie usprawiedliwiałby dalszych spadków, a raczej bym powiedział, że powinien podnieść kurs. Następny rok powinien być jeszcze lepszy (mam nadzieję na pobicie rekordowego 2018), tak więc wierzę, że będzie dobrze.

Dale uważam, że sumując fundamenty, potencjał do wzrostu biznesu, mądrość zarządu itp. to CDRL to świetna spółka. Jedynym problemem są marne obroty, ale tak to jest na GPW.

No nic, za podaza stoi na 99% fund i bynajmniej jeśli mamy pełne informacje o spolce to nie można powiedzieć żeby sprzedawali w dobrej cenie, ale różne rzeczy wpływają na ich decyzje i niekoniecznie najlepsze decyzje odejmują dla inwestorów. Przynajmniej tak ja sobie tłumacze to co się dzieje
    Ale dlaczego zakladasz, ze to musi byc fund? Dlaczego to nie moga byc zniecierpliwieni indywidualni oddajacy akcje? Pytam powaznie, bo moze ominalem jakis komunikat i nie wiem czegos, co ty wiesz.
    Jest ukryta sprzedaż od dłuższego czasu, baton za batonem, czy sądzisz, że jest tylu indywidualnych z pakietami ponad 50k zł i wszyscy sprzedają na kilkuletnich minimach?
[x]
CDRL -3,66% 7,90 2026-04-02 15:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.