• S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~Eleonor [89.64.36.*]
    Witam wszystkich,
    Jestem akcjonariuszem spółki i jestem zmartwiony informacją. Na otwarciu postanowiłem upłynnić moje akcje.

Nad decyzją myślałem cała noc. Niestety polityka Facebooka jest taka, a nie inna i tutaj raczej nie będzie poprawy. Poza tym Facebook jest naciskany przez Kongres USA i mogą więcej stracić niż zyskać. Nawet jeśli miałaby być rozprawa w sądzie (ciekawe gdzie - Niemcy?), to my Akcjonariusze nic z tego nie dostaniemy - taka przykra prawda GPW. Poza tym, usunięcie spółki IT z Facebooka, gdzie pozyskiwała ona na pewno dużą część klientów to bolesny cios. Oglądałem wywiady z Panem Sadowskim i przyznawał otwarcie, że dokonywał rozmów również na Facebooku i messengerze z nowymi firmami i kontrahentami. Wobec czego, nie rozumiem dlaczego teraz jest mowa o zaledwie "1%" z całej sprzedaży?

Dla mnie to jest jasna informacja...

Druga kwestia - już otrzymuję informacje m.in. na Facebooku, że narzędzie straciło główny filar, czyli szukanie po tagach # na FB i instagramie. Odcięci od pempowiny Facebooka i Instagrama, który dla dzisiejszego świata e-commerce to jest numer 1!

Na Titanicu orkiestra też grała do końca. Ja opuściłem z niewielką stratą na szalupie ratunkowej.

Pozdrawiam wszystkich. Oby starczyło Wam włosów na głowie, bo mnie ta Spółka strasznie zdenerwowała...
  • Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~Ekspert [46.134.51.*]
    Dziwi mnie informacja o tym, że z FB pozyskiwali 1%.
    Jeżeli w kwartał pozyskują netto ok. 200 klientów, to przez FB w 3 msc pozyskują... 2 klientów. Ktoś w to wierzy?
    Gdyby tak było to nie opłacałby im się prowadzić fanpage czy specjalnie delegować w firmie osobę do botów (pozdro Mateusz Czech - jak to czytasz, to mógłbyś się odnieść. Jaki jest sens tworzenia chatbota, żeby pozyskać 2 klientów przez 3 miesiące?).

• Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~Eleonor [89.64.36.*]
    Ja to rozumiem w ten sposób, że umniejszają tym samym stosunek do Facebooka, że tak naprawdę nic się nie stało. A stało się i to dużo.

Przecież prezes spółki nie będzie mówił: "Jest tragedia, mieliśmy 60% kontaktów biznesowych generowanych przez Facebooka a dodatkowo nasze narzedzie monitoruje Facebooka" bo to byłby strzał w kolano. Co prawda, dla uczciwości Akcjonariuszy powinien nas poinformować.

GPW to bananowa giełda jednak jest... ;)

Ja nie wierzę w takie bajki, po prostu. Ta spółka nie jest dla mnie wiarygodna, jeśli prezes nie potrafi wprost powiedzieć o sytuacji i jest zwodzenie za nos akcjonariusza.

• Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~Ekspert [46.134.51.*]
    Jeszcze jedno.

LTV (long term value) w 2018 roku na użytkownika wynosiło ok. 1315$. Czyli średnio jeden użytkownik przynosił im przez cały okres korzystania z narzędzia ok. 5000zł. To teraz policzmy prostą rzecz. Skoro FB stanowi 1% pozyskanych klientów. Pozyskują netto kwartalnie 200, czyli z FB 2. To rocznie z FB pozyskują 8 klientów.

Czyli cały przychód pochodzący z FB dla Brand24 to ok. 40,000zł rocznie. Gdyby te pieniądze przeznaczali tylko na wypłatę dla jednej osoby, to ta osoba rocznie zarabiałaby netto 2350zł.

Więc albo B24 pozyskuje więcej klientów przez FB, albo działania B24 na facebooku (posty, towrzenie raportów do pobrania za e-maila, chatboty) to zwykłe marnotrawstwo pieniędzy.
  • Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~RR [78.11.41.*]
    sadowski nie mowil ile pozyskuje z FB mowil tylko ze z FB pochodzi 1% leadow do ich lejka sprzedazowego - to tyle gwoli uscislenia :)
    (a czy na koncu lejka sprzedazowego znajda sie sami pozyskani do tego lejka z fb czy moze nikt to inna sprawa)...

w mojej ocenie gdyby w tej calej 'aferze' chodzilo tylko o to czy nie beda mogli przez fb pozyskiwac klientow to sprzedalbym dzis wszystkie inne spolki jakie mam i duza czesc dzisiejszego obrotu na b24 bym wowczas zrobil skupujac jego akcje :)

problem w tym czy fb bedzie nadal dla nich zrodlem danych do ich narzedzia analitycznego...

• Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~rpg [31.0.44.*]
    https://strefainwestorow.pl/wiadomosci/20190903/blokada-kont-w-mediach-spolecznosciowych-bez-wplywu-na-dzialalnosc-brand24
  • Re: S(p)adek - wpływ decyzji FB na narzędzie i giełdę Autor: ~Mateusz_Czech [178.36.228.*]
    Cześć,

dzięki za wątek. Myślę, że warto tu dodać, że Facebook to platforma o szerokim spektrum (Messenger, Instagram, WhatsApp) co sprawia, że to tak silny kanał. Messenger i rozwój botów idzie w kierunku utrzymania i wsparcia obsługi klienta. Facebook już zapowiedział zmiany na 15 stycznia w obrębie Messengera, gdzie nie będzie można już wysyłać wiadomości po upływie 24 godzin od ostatniej interakcji użytkownik – wszelkie personalne i biznesowe newslettery w Messengerze zostaną wyłączone.

Dodatkowo chatboty mogą wspierać działania wew. organizacji, które oszczędzają czas, a w efekcie pieniądze. Są też boty typowo webe poza Messengerem. Nie wspominając o Asystentach Głosowych.

Tego typu zmiany wspierają m.in. obsługę klienta, proces utrzymania klienta za pomocą chociażby integracji z Messengerem do alertów. To działania wspierające „opiekę” użytkownika znajdującego się w lejku. Myślę, że w tym kontekście rozwój botów jest mierzony trochę szerzej niż Facebook.

Dzięki za wątek, pozdro :)
    Mateusz Czech
  • sprzedałeś plotkę, kupisz fakty Autor: ~rekin_gpw [107.77.204.*]
    ale to spokojnie. Katastrofa nie nadejdzie, a wyniki będą coraz lepsze i inwestorzy zastanowią się czy nie zrobili błędu. W różnym czasie ale w większości wrócą. Plus taki że Brand24 ma naprawdę dużą darmową reklamę :) I nie rozczulać mi się że niby negatywną. Firmy dbają o skuteczność a nie wrażliwość swoich klientów na prywatność...
[x]
BRAND24 3,08% 53,60 2025-10-10 15:23:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.