PB zauważył Platige i napisał: ''Platige Image wychodzi na plus AR opublikowano: wczoraj, 09-08-2019, 13:35 Studio animacji, które zasłynęło m.in. z realizacji z Netfliksem serialu „Wiedźmin”, zyski za pierwsze półrocze liczy w milionach.
W II kw. tego roku Grupa Platige Image osiągnęła 3,02 mln zł zysku netto, o 2,5 mln zł więcej niż w tym samym kwartale rok wcześniej. W pierwszym półroczu przychody sięgnęły blisko 44 mln zł, a zysk netto 3,47 mln zł. W ubiegłym roku w I półroczu było to, odpowiednio, 37,83 mln zł przychodu i 0,37 mln zł straty. - Pierwsze półrocze tego roku było dla nas okresem wytężonych prac nad optymalizacją kosztów oraz dywersyfikacją portfela projektów i ich rentownością. Istotna poprawa wyniku finansowego to rezultat tych działań - komentuje Karol Żbikowski, który od listopada 2018 r. kieruje notowaną na NewConnect spółką. Spółka zainwestowała m.in. we własną farmę serwerów, co przyczyniło się do redukcji kosztów, bo zrezygnowała z usług zewnętrznych firm. - W większym stopniu staramy się realizować projekty własnymi siłami zamiast w outsourcingu. Jednocześnie mocno rozwijamy dział business development, odpowiedzialny za rozwój i pozyskiwanie nowych projektów, w tym za granicą - mówi Karol Żbikowski. Studio zrealizowało niedawno m.in. zwiastuny do gier „Dying Light 2” czy „Metro Exodus”. Spółka współpracująca z Tomaszem Bagińskim ostatnio zasłynęła z realizacji efektów specjalnych do serialu „Wiedźmin”, który będzie mieć premierę na Netfliksie jeszcze w 2019 r.. Ma też na koncie inne wspólne projekty z amerykańską platformą. Plany na przyszłość? - Chcemy jeszcze odważniej wychodzić za granicę, pozyskując klientów zainteresowanych usługami animacji i reklamy oraz w nowej linii biznesowej broadcast, czyli opraw graficznych transmisji telewizyjnych. Pracujemy już nad dużymi projektami w Chinach i Japonii. Na pierwszym z tych rynków pozyskaliśmy dużą reklamę animowaną, o której niedawno informowaliśmy w komunikacie - mówi Karol Żbikowski. [AR]'' https://www.pb.pl/platige-image-wychodzi-na-plus-967772 ps> ciekawy jest wątek azjatycki, tutaj jest ogromny potencjał!
Dawno już nie było takiego pozytywnego okresu w PLI jak teraz, sporo informacji, nowych projektów, a ostatnie 2 raporty też dobre, by nie powiedzieć bardzo dobre.
"PURE IMAGINATION Dla naszego klienta, firmy Pure Imagination Studios, Inc. z siedzibą w Van Nuys, Spółka Platige Image S.A. wyprodukowała 9-minutowy film animowany wykonany na potrzeby jednego z parków rozrywki."Zastanawia mnie czemu nikt nic nie widział, nikt nic nie wie. Nie było jeszcze premiery czy co? 9min sporo pracy... Podobno każda minuta kosztuje 1 mln zł.
Masz jakieś info lub link do tego projektu?
Druga sprawa, ile mogli zarobić na Love death and robot? Czy byl to projekt raczej rozwojowy i promocyjny dla spółki
Z tym parkiem rozrywki to było już dawno publikowane info tylko mi się nazwa klienta nie zgadza z tym co było wcześniej publikowane, ale jeżeli to ten sam projekt to dostali ponad 6mln za to
może, to pokazują wewnątrz tego parku rozrywki, tak jak np niektóre podobne pozycje w muzeach? filmiku nie widziałem, jak dostali za 9 min 6 mln zł to wychodzi ok 700 tys za min, cena z minutę zależy od zastosowanej animacji, im jest więcej szczegółów i praktycznie przypomina film z aktorami - tzw ciężka animacja - tym więcej pracy trzeba włożyć w rendering i ogólnie, a wiec kosztuje to więcej... dobrze, że zainwestowali w swoja farmę serwerów i nie muszą zlecać tego na zewnątrz.... hehhe, w siedzibie wszędzie słychać szum i temperatura jest wyższa, pracują komputery pracują 24 g na dobę 7 dni w tygodniu...
może pli coś będzie robić w temacie ? https://stooq.pl/n/?f=1309642&search=vivid zapewne wielu, szczególnie nowych inwestorów interesujących się platige nie wie, że oni i vivid wspólnie założyli kiedyś spółkę vivid sp z oo: https://www.parkiet.com/Technologie-i-IT/307029903-Wspolny-projekt-Vivid-Games-i-Platige-Image.html
https://interaktywnie.com/biznes/newsy/gry/vivid-games-i-platige-image-lacza-sily-246563 ówczesna gra kariery nie zrobiła, a spółka w bilansie pli została odpisana na zero, ale cały czas jest i można ją ewentualnie wykorzystać...
Raczej każdy nowy inwestor zna strukturę grupy. Z tym wykorzystaniem vivid sp z o.o pod nowe zlecenia dla vivid to tak nie działa. Jeżeli coś będą dla nich robili to będą to jakieś małe projekty, raczej nie będzie tego w raportach.
tak btw. to PLI dawno nie aktualizowała swojej strony dla inwestorów, wciąż jest tam wymieniony Plastic w składzie grupy link
wspomniałem o vivid sp z o.o w kontekście ewentualnej współpracy przy jakiejś gierce, choćby niedużej i na urządzenia mobilne ( tańsza inwestycja) jeśli jednak, mieliby coś robić jako zleceniobiorca dla vivid, to oczywiście nie przepuszczaliby tego przez tę wspólną spółeczkę... z innych rzeczy, to pojawiła się cała obsada pierwszego sezonu, włącznie z geraltem kiedy był dzieckiem: https://www.gamesradar.com/netflixs-the-witcher-series-has-cast-tiny-geralt-of-rivia/ https://www.imdb.com/title/tt5180504/?ref_=nm_knf_t1 a, tutaj o dotychczasowych realizacjach pli: https://www.imdb.com/search/title/?companies=co0091558 przy filmie sporo robi też doświadczona czesko- amerykańska spółka: pioneer stillking films https://www.imdb.com/search/title/?companies=co0525779
jak vivid sk saa, miałaby być zamknięta, to już by raczej była nazwali ją jednostką stowarzyszoną odpisali ją do zera z rok temu, ale jednak trzymają, nie neguję, że kiedyś może ją zdejmą z bilansu, na razie jej nie konsolidują ''Udziały w spółce VIVID GAMES S.A. S.K.A. są objęte pełnym odpisem na kwotę 1,3 mln zł, aktualizującym wartość inwestycji do zera, co stanowi przesłankę do nie obejmowania spółki konsolidacją. ''
co, do spółek robiących gry, to dla chcących poczytać i pogłębić wiedzę z tego zakresu polecam: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Producenci-gier-i-czarna-magia-liczenia-zyskow-7687834.html księgowość prowadzona w takich spółkach, to faktycznie czarna magia! hehehe, żeby wzrost zapasów księgować jako ...przychody?całkiem niezłe! pamiętam, jak u nas adol i fatima siedziały na zapasach, ale jako rzeczy w pierwszej kolejności do sporych odpisów zwróciłem uwagę, na bloober, dziś podał raport, mizeria zysków, lub ich brak, za to kapitalizacja ze 2 razy większa niż pli no, ale może kiedyś tam zyski się pojawią? za to tutaj już są... choć platige, to dość hermetyczna informacyjnie spółka, ale swoje robią, wolę to, niż zapowiedzi, czasem z księżyca, że kiedyś coś i ile? np, taki the dust, jeszcze gry nie zaczął produkować, a już zyski liczy w milionach...ponoć ma sprzedać 350 tys egzemplarzy gry! hehehe, wydawcy będą grać, czy jak? no, ale jak inwestorzy to kupują, to ich sprawa...jakby grę sprzedawali po 100 zł to mieliby 35 mln przychodów naprawdę ciekaw strategia, zyski liczyć duuużo wcześniej, a jka inkwizytor da dvpy? dla porównania, dziś pli ma 2 razy więcej i zwiększa sprzedaż r/r i cały czas pracuje nad zwiększeniem marży tutaj można poczytać szefa dust: https://strefainwestorow.pl/artykuly/czaty-inwestorskie/20190807/the-dust-jakub-wolff-relacja
polemizuję tylko z innymi forumowiczami chwalenie się, czy też pisanie o ilości akcji i średniej to zwykła dziecinada w końcu i tak nie można tego zweryfikować czy, zakładacie w ogóle sytuację, w której ktoś pisze dość obiektywnie i polemizuje, w ogóle nie mając akcji?
a, jakie to ma znaczenie? lepiej nie zajmujmy się chwaleniem w typie ''objęcie hossy, już 50% zarobiony'' tylko merytorycznie wymieniajmy poglądy oczywiście, tych w stylu mam rację bo mam, bez jakiejś analizy, czy oparciu na faktach nie powinno się traktować poważnie myślę, że swoimi wpisami niektórym forumowiczom bardziej przybliżyłem tę spółkę? w końcu, na jej poznanie poświęciłem kilka lat, nie tak jak spekulanci wpadający tu na chwilę i ...ale, mądrzący się na maksa ciekawe, że jakaś taka poza się wytworzyła, że sporo ludzi patrzy na to co było, a nie to jest i będzie? na platige raczej powinno się patrzeć w jakiejś dłuższej perspektywie, podobnie do spółek gameingowych a, patrząc do tyłu, to powinno się dostrzec trud restrukturyzacji i podjęty wysiłek, aby stać się spółką w pełni rentowną warto przeczytać: https://www.parkiet.com/Technologie/308159996-Branza-gier--zyla-zlota--czy-banka-spekulacyjna.html ps> i nie piszcie, że naganiam i nie hejtujcie, w końcu: kto zgadza się ze mną niech wymienia poglądy, inni nie muszą czytać moich wpisów...to takie łatwe
A pouczanie innych forumowiczów jak mają grać i że granie pod wyniki to zła strategia to jak nazwać?
Dla twojej wiedzy: odkupiłem swój pakiet 1000 akcji. Nie udało się tak jak planowałem poniżej 24zł ale wyszło i tak poniżej 25żł średnio.
Tak więc zwiększyłem swój stan do 2109 z 2000 akcji przed wynikami.
Wiem że jestem leszcz bo ty dokupujesz po 1000 papiera i to za żywa gotówkę bez żadnych ruchów.
Sprawdziłem od kiedy mniej więcej jesteś na forum i jestem prawie pewien że twoja średnia jest grubo ponad 35-40zł.
Więc proszę cię dziel się z nami informacjami jeśli takie posiadasz natomiast oceny czy te informacje są dobre czy nie czy warto trzymać akcje czy pograć nimi zostaw każdemu z osobna.
A pouczanie innych forumowiczów jak mają grać i że granie pod wyniki to zła strategia to jak nazwać? Dla twojej wiedzy: odkupiłem swój pakiet 1000 akcji. Nie udało się tak jak planowałem poniżej 24zł ale wyszło i tak poniżej 25żł średnio. Tak więc zwiększyłem swój stan do 2109 z 2000 akcji przed wynikami. Wiem że jestem leszcz bo ty dokupujesz po 1000 papiera i to za żywa gotówkę bez żadnych ruchów. Sprawdziłem od kiedy mniej więcej jesteś na forum i jestem prawie pewien że twoja średnia jest grubo ponad 35-40zł. Więc proszę cię dziel się z nami informacjami jeśli takie posiadasz natomiast oceny czy te informacje są dobre czy nie czy warto trzymać akcje czy pograć nimi zostaw każdemu z osobna.''
hehhe, nowy nie baw się w detektywa, bo nie warto i wyciągasz mylne wnioski! po pierwsze, można sobie zmienić ip i pisywać pod innymi nickami po drugie, na forum bankiera pojawiłem się dość późno, wcześniej nie warto było, dyskusja na dużo wyższym poziomie była na forum parkietu niestety, od roku, od czasu gwałtownego załamania się kursu, tamto miejsce umarło, szkoda tak więc, twoje tezy, to kompletne wróżenie z fusów! jednak>>>>>>>>>>>>>>>>> gratuluję, instynktu spekulanta i zwiększanie stanu posiadania akcji, brawo: tym razem się udało, jak będzie następnym? teraz zaspokoję twoja ciekawość: na gpw mój staż to ok 20 lat, z przerwami... faktem jest, że złotych butów się nie dorobiłem ale, pewne sukcesy finansowe plus doświadczenie i owszem nikomu, nawet wrogowi, nie życzę okresu na rynku na literę ''b'' a, z takiego pisania, że jestem zarobiony i ile? już dawno wyrosłem, aby to zweryfikować, to trzeba byłoby szczegółowe skany zleceń wstawiać na forach lub emailowo to, nie dla mnie, zresztą nie interesuje mnie: kto ile zarobił, a kto ile stracił? szukasz spekulowania na tak słabo płynnej spółce? ok, próbuj nowy...czemu onico się nie interesowałeś w ostatnich 2 tygodniach? 20 zł----> 3 zł 3zł-------> 6 zł 6zł--------> 4 zł 4zł--------> 10 zł! 10zł-----------> 5 zł..... trzeba mieć jaja, tam się może człowiek dopiero sprawdzić ale, wracajmy do meritum: akcje platige mam od końcówki 2016, kupowałem i poniżej 20 zeta, i powyżej 30 i po 50...dużo tych ruchów było...sprzedawania też bawiłem się tak jak ty, albo część trzymałem, a częścią spekulowałem, albo w niektórych okresach robiłem to całością miałem akcje jak doszły do 80 zeta wyżej co, było potem? hehhe, różne rzeczy, szkoda czasu na pisanie szczegółów... w sumie średnią mam całkiem ok zmęczyło mnie jednak, to ciągłe czuwanie kiedy we/wy/we/wy? tym bardziej, że at w ogóle tu jest nieprzydatna, no może w dłuższych okresach? narzekałem na płynność, heheh, dziś śr za ostatnie miesiące ,to coś ok 1500 sztuk na sesję, jak zaczynałem się bawić tymi papierami, to śr nie przekraczała 500 sztuk, a niektóre sesje? ech, kilka/kilkadziesiąt sztuk ____________>>> nowy, zamiast coś mi wytykać, raczej naucz się więcej pokory, na pewno na tym skorzystasz wiedza, to podstawowa sprawa i ważne, że dziś wiemy o platige sporo więcej niż kiedyś ważne też, że męczący trend spadkowy trwający 2 lata: https://stooq.pl/q/?s=pli&c=5y&t=l&a=lg&b=0 tak ładnie został przełamany, teraz zaś można liczyć na trend wzrostowy oparty na fundamentach obecnie spekulować, moim zdaniem,niezbyt się nie opłaca, a jak ktoś umie to proszę, niech próbuje, ale jako lekcję polecam spojrzeć na wykres cdr: https://stooq.pl/q/?s=cdr nowy, czy jakbyś wszedł w cdr po 15 zeta i zarobił 200% i sprzedał po ok 60 zeta, odkupiłbyś znowu? tak? jak? jaki limit? a, może 100 zeta? dużo wyżej niż wyszedłeś? ech, strasznie to wymagające, czy wstyd się przyznać, że emocje nie pozwalają na siedzenie na walorze długoterminowo? oczywiście, jaki termin wybrać to jest pytanie? siedzenie 3 lata np na pli, doprowadziłoby np do pkt wyjścia, ale już dłuższy termin? może, da sowicie zarobić? jednak, faktyczna ocenę umiejętności i portfela powinno się dokonywać po spieniężeniu i zakończeniu inwestowania czemu? bo, gra cały czas trwa! i jutro, i za tydzień, za miesiąc i rok... zasadniczo, to giełda bardzo zmienia ludzi, moim zdaniem: w tę gorszą stronę....
Hehe...
Nie jestem żadnym radowym spekulantem z instynktem. Ot trochę szczęścia, niska średnia że nie muszę kurczowo trzymać tych akcji że strachu przed zaksięgowaniem straty. Czemu nie Onico? Bo właśnie PLI na long term co nie oznacza że nie będę próbował sprzedać przy kolejnych podbitkach a potem odkupić. Nigdy nic nie rośnie non stop chyba że spekulacyjnie jak wtedy na 80. Teraz nie ma takiego paliwa na taki odpał.
Pozdrawiam.
'' Teraz nie ma takiego paliwa na taki odpał.'' @nowy, a widzisz, czasem można skorzystać z podpowiedzi dłuższego stażem: otóż polecam popatrzeć na wykres za ostatnie 3 lata platige przed wielkim odpałem było zbierane, walor był mniej płynny, dziś mamy większy ff patrząc na wykres z okresu 1 połowy 2017 do sławnych 80 zeta, widać,może ze 2 sesje z większymi obrotami rosnąc pli nie wyróżniało się obrotami, a największy wolumen był 17 maja 2017: przy cenie 55 zł, było to 39676 akcji! potem do szczytu, może dwie sesje się wyróżniły 6-8k a tak poza tym nic szczególnego śmiem twierdzić, że dziś większa kasa się interesuje tym walorem niż wtedy wtedy więcej akcji było trzymanych, w końcu mieliśmy stały wzrostowy trend o silnym motywie i ładnym wykresie może to wszystko zrobił jeden, czy dwóch inwestorów? podobnie było z tym najbardziej bolesnym spadkiem, dwóch moich znajomych nie wytrzymało i spuściło kilkoma tys kurs o dyszkę! cena z płynność...wcześniej do spadku przyczynił się pan k, który już nie pracuje w spółce, puszczając w rynek swój pakiet i mieliśmy też ok 10 zeta spadku, gdzieś 40-30 zł...pewnie jak sytuację finansową w pli mielibyśmy taką jak dziś, to sprzedający 2 razy by się zastanowił? cóż zrobić? łatwo stracić zaufanie, trudno je odbudowywać i coś takiego dziś mamy jednak od początku roku można obserwować stopniowe odzyskiwanie zaufania, nowy zarząd najpierw wyczyscił sobie przedpole z nieswoich decyzji, a potem się wykazał dobrymi raportami oczywiście, zapewne niektórzy 2 ostatnie świetne raporty widzą jako jakiś incydent, ci co sprzedali wyżej może czekają na kolejnego njusa, kto wie? tutaj, na takiej spółce, njusów powinno być dużo, bo dużo się dzieje w jej działalności tak naprawdę, jest grupa fanów tej spółki i albo trzymają, albo ciągle coś kombinują na papierze, a inni pojawia się wraz z coraz większą popularnością...już pojawia się nadspodziewanie dużo fajnych tekstów w sieci zresztą, ok pół roku przed szczytem w 2017 ś wolumen na sesję to ok 1400 akcji, dziś od dołka jest prawie identycznie, możecie sprawdzić , polecam bankiera: https://www.bankier.pl/inwestowanie/profile/quote.html?symbol=PLATIGE @reagger czemu, jesteście tacy ciekawi średniej i ilości akcji? czy, ma to jakieś znaczenie, jak wymieniamy się na bieżąco poglądami? a, chyba o to własnie chodzi? o takie, jedno miejsce z kompendium wiedzy o danej spółce ps> dopiero jakbym pisał i się chwalił, kupiłem ...sprzedałem, zarobiłem, at, brać...sypcie etc, to byłoby naganianie, a tak zawsze można zapytać, czy rozwiać wątpliwości, bo nie wydaje mi się, aby każdy wszystko wiedział?
Ile ty masz lat? 13?
Przecież cała moja polemika z tobą jest wynikiem tego że próbujesz uchodzić za jakiegoś guru i radzić komuś co ma robić ze swoją kasą czy tylko trzymać akcje czy próbować coś dodatkowo ugrać. Najlepsze jest to że w poprzednim tym cholernie długim poście sam przyznaje aż się do mielenia akcjami. Hehe co za gość.
Tylko tyle.
Fanpli, Dobre masz wpisy . Nie przejmuj się złośliwcami. Myślę podobnie jak Ty. Byłem tu na PLI tak około rok temu przy 33 zł i sprzedałem na spadku po 31zł. Trochę odpuściłem sobie spółkę ale teraz odkupiłem bądź co bądź parę złotych taniej. Generalnie przez ten rok sporo się tu zmieniło. Prezes chyba nowy i pewne porządki zaczął robić. Raport już drugi z kolei na plusie , doświadczenie całego zespołu i nowe kontrakty dobrze zdywersyfikowane mogą dać paliwo w przyszłości. Tutaj dwa trzy dobre kontrakty mogą spółkę postawić na zupełnie innych poziomach. Ten wzrost na 80 zł był właściwie pod jedno wydarzenie , które się rozmyło do tego trochę bezkrólewia , słabe raporty i kurs zjechał. Dwie rzeczy mnie przekonały w ostatnich wywiadach: graficy na których chuchają i dmuchają bo bez nich ani rusz i prawo zmienione od listopada , które stanowi że 30 procent kosztów poniesionych przez firmę z zewnątrz , która w Polsce zleci produkcje będzie zwrócone. No i oczywiście rozpoznawalność na świcie przez porządne produkcje w przeszłości. To chyba wystarczy na razie aby dać im szansę na wyższe poziomy.
@sławek '' Dwie rzeczy mnie przekonały w ostatnich wywiadach: graficy na których chuchają i dmuchają bo bez nich ani rusz i prawo zmienione od listopada , które stanowi że 30 procent kosztów poniesionych przez firmę z zewnątrz , która w Polsce zleci produkcje będzie zwrócone. No i oczywiście rozpoznawalność na świcie przez porządne produkcje w przeszłości. To chyba wystarczy na razie aby dać im szansę na wyższe poziomy.'' dzięki, że widzisz sens pisania przeze mnie postów chciałbym tym razem zwrócić ci uwagę, że ustawa o wspieraniu tej branży pozwoli takiej spółce jak pli zwiększyć marżę hehehe, te 30% skojarzyło mi się z tym, co powiedział prezes na ostatnim walnym, a mianowicie, że tym samym zespołem rok do roku zrobili o ok 30% więcej zleceń! ciekawie na temat mojej ulubionej strategii: http://tradersarea.pl/kup-i-trzymaj-buy-and-hold/ uważam, że fundamenty spółki są coraz mocniejsze, a więc czemu nie poczekać na jeszcze lepsze efekty restrukturyzacji?
Widać spore obroty, nie bedzie już tak łatwo podnieść ceny. Jeszcze miesiąc temu mozna bylo podniesx cene z 17 do 30 kupując pakiet za 100k. Dzisiaj juz takie obroty, a kurs ledwie rusza. Zaczyna sie robić powazniej
Ponad 30k obrotu a kurs stoi. Jeszcze 3 tyg temu latalo by jak głupie. Ewidentnie coś się zmieniło, a kazdy czeka na jakies dobre informacje. Tylko to moze ruszyć kursem.