• Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Lybex [91.197.227.*]
    Tak sobie siedzę i oglądam co to ludzie wyczyniają na GPW, oczywiście żal mi dupę ściska, że nie kupiłem ONICO po 3zł+ , nie popuściłem w czasie rajdu i teraz mógłbym sprzedać jak się otworzy w okolicach 12zł.. już 40000 akcji zrobiłoby ładny uśmiech ( ostrzegam przed zakupem teraz - to wygląda na ładną podbitkę pod ubranie chciwych...) ale wracając do meritum wycen...

1. GNB - 0,42 na okrągło - no słabo,
    2. IDEA - 2,14 - i to pierwsze dziwactwo, bo bank nieźle utopiony słabymi informacjami, wielkimi odpisami, a mimo wszystko wyceniany jest ponad 5x nad GNB, które z tego co pamiętam ma większy portfel udzielonych kredytów. Naturalnie nie można odciąć się od czegoś takiego jak kapitalizacja i tutaj sytuacja się odwraca, ale pozostaje nam porównanie do takiego aliora... no dziwny jest ten świat... obstawiam, że większość ubranych w okolicach 10zł już dawno oddała - więc kto trzyma kurs?
    3. Taki Getin, kapitalizacja przytula się poziomem do IDEA Banku, a jest to jeden ze zdrowszych wytworów L.C., który wypracowuje zyski...

i najważniejsze:

4. OPEN FINANCE, które odstaje masakrycznie kapitalizacją od wszystkiego, nawet trupy z 10x większymi długami są wyceniane wyżej. A według mojej oceny to właśnie ten biznes jest najstabilniejszy bo nie jest zależny od jednego podmiotu - jest pośrednikiem i może działać na wielu frontach mając w swej ofercie produkty wielu instytucji finansowych. Biorąc pod uwagę historyczne wyceny - jest to jedyny najwyżej wyceniany biznes w obecnej stajni L.C. Swego czasu przy ponad 50mln akcji wyceniany był na okolice 100-120zł - to daje w przybliżeniu kapitalizację na poziomie ponad 6mld zł - czy może coś źle w danych historycznych znalazłem (nie chce mi się). Możecie mnie poprawiać. Aktualna wycena to okolice 17mln - jak to się ma do lat świetności? No nijak - już wycena na poziomie wartości księgowej byłaby bardziej akceptowalna dla logiki.

Pewnie wielu zadaje sobie pytanie - dlaczego nie ma chętnych na te akcje ( no przecież "cały" rynek nie może mieć tajnych informacji, które by powodowały takie zachowanie - zawsze znajdzie się jakiś wariat co to weźmie). Nie widzę też, żeby tak strasznie ktoś dołował kurs zwłaszcza, że arkusz kupna jest tak krótki, że można się go w 15 minut nauczyć na pamięć. W chwili obecnej ktoś położył ponad 40000 akcji po 1.4... aż mnie korci żeby łyknąć wszystko do 1.41 ;) no i steściłem - zero ukryciaków w kierunku do batonika... cóż...
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Blow [188.146.65.*]
    Pod batonem zbior ..straszą..to wszystko..mi to wyglada na przezutke ..sprzedane i podobna ilosc kupiona...
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: h3rlitz [88.199.43.*]
    Leszkowe Spółki jak Leszkowe, ale jest cała masa takich ,które nie mają strukturalnych problemów.

PKP Cargo
    Stalprodukt
    CCC

itd.

Gdyby shorty były dostępne na wszystkie akcje na GPW to by była bajka, a tak można shorcić tylko WIG20owe i to wybrane. Ale ładnie tonie giełda - szkoda, że trzeba zarabiać na spadkach...
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Lybex [91.197.227.*]
    Od 1,35 do 1,4 to jest mój zakup (6656 akcjonatów ;) ) teraz widzę, że komuś zmiękła pała i podaje po 1.38.
    Ja chciałem sprawdzić czy jest coś ukrytego - do tego batona było pusto. Jak się wk... to wezmę całego...
    To nie wygląda na blokowanie wzrostów bo tu nie ma żadnego ruchu, jeśli by chcieli zbierać to na luzaka po 1.38 stoi (2 -3 gronie ponad dołek przed połączeniem akcji) nie można też na to patrzeć tak - że to jest ca 18gr do dołka bo i akcji jest 6x mniej. Tyle że faktycznie można je zebrać o tyle taniej - ale to też nie są kokosy. Na 100 000 akcji jakieś 18kpln - nie ma się o co zabijać.
    Teee Blow no ile sprzedanych tyle kupionych to normalne ;)
    Zoabacz na zlecenia..i jakie odstepy czasowe..zrzucili cos kolo 11 tys ..tam zeszli 1 na 1.27 czy jakos tak..wedlug mnie sprawdzic stoplosa.
    A pozniej kupili..po godzinie czy dwoch..jakos tak..popatrz na zlecenia
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Bach [83.26.94.*]
    jak dla mnie wychodzi , któryś z funduszy pod progowych.
    Jesli tylko pojawi sie popyt to będzie można uznać za odbicie od tych poziomów
    Ukryciak na 1.38 ;)
    Ciekawe ile trzeba zjeść żeby dojechać do batona ;)
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Blow [188.146.165.*]
    68 tys akcji trzeba zjesc lacznie z batonem
    skąd można się dowiedzieć ile ma zlecenie ukryte?
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Blow [188.146.165.*]
    Oprocz ukrytego podaje..to co widac w arkuszu..
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [83.26.92.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Bach [83.26.92.*]
    To Dziękuję i do następnego razu
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~real [31.0.21.*]
    GPW dla naiwnych !..przemyślane oszustwo,kradzież w imieniu prawa...i tyle !
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Ka [37.47.34.*]
    No to leżymy i kwiczymy
    tylko dziwne , że na tym poziomie a nie wyżej.
    Chociaż to wcale nie znaczy , że nie obniży się kurs jeszcze niżej.
    Taki ukryciak napewno wyhamuje popyt. Jak dla mnie nie zdziwiłbym się , że niski kurs sprzyja LC do konsolidacji akcji w docelowych rękach. np GNB (zakup po obecnej cenie rynkowej akcji od IdMoney )
    Trochę się zdziwiłem jak odebrałem 4k+ a tu 5.1+ :) nie spodziewałem się, chociaż może ten batonik spowodował taką decyzję po stronie sprzedającego... A może ten baton jest po to żeby zrobić ququ zdobywcom ;)
    Tylko kiedy kupować jak nie teraz??? gdy kurs bliski dołka.
    sprzedają z ukrytego by wystudzić popyt , jakby chcieli wywalić najkorzystniej to zrobiliby podbitkę
    Dlatego trzeba obserwować najbliższe sesje , bo dzisiaj mamy na OPEN to co 2 dni temu na pozostałych bankach LC , spadki przy dużych zleceniach sprzedaży...

• Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Ka [37.47.34.*]
    od scalenia spada non stop.
    Tragedia!
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Ynoraz [94.254.204.*]
    Bo to standard na gpw - teraz mamy wycene emocjonalna. Malo firm po scaleniu poszlo w gore. Ale tutaj moze byc ladne pukniecie jeszcze. Zobaczymy po wynikach. Podbitka bedzie na 100%. A jesli ktos nie potrafie sie wpisac w zasady panujace na gpw to nie powinien sie w to 'bawic' tylko uciekac. Nie na darmo mowi sie ze na gieldzie sie gra...
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~JJ [37.30.22.*]
    To bylo wiadome ze bedzie leciec, należało zachowac kapital na usrednienie. Ja sie wacham czy juz czy peknie granica i pojdzie nizej
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Blow [188.146.48.*]
    Trzeba czekać..zobaczymy gdzie zejdą...
    Chyba nie zjedzie poniżej a nawet jeśli to niewiele.

Teraz ładnie widać że jakaś ukryta sprzedaż leci...
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Bach [83.26.85.*]
    A dzisiaj ile akcji liczy ten ukryty baton ??
    Tego się chyba nie da zobaczyć... za "cienki" w uszach jestem żeby to wiedzieć, ale ukryte są po to żeby tego nie było widać :) więc jakby ktoś widział to po co ukryte...no chyba, że to nasz kolega tego ukryciaka wystawił stąd wiedział ile...
    Dzisiaj juz baton na 1.40 byl zdjety..mi nie wyglada zeby nizej byl jakis ukryciak..sami przesypuja miedzy soba...to wszystko..zeby byl ukryciak to tez musi byc kupno..a jakie dzisiaj bylo? Nie ma gry..jak narazie..wymeczenie..boczniak.
    ..tyle..trzeba uzbroic sie w cierpliwosc.
    .
  • Re: Dziwactwa tego świata / GPW... Autor: ~Openfin [213.92.155.*]
    Czyli od jutra wzrost na open
    Napewno nie od jutra..wytarczy komunikaty z transakcji czytac by widziec ze przezucaja miedzy sobą, prawie te same ilosci sprzedaja i kupuja i tak w kolko....trzeba czekac odwrotu i zrobic sobie przerwe skoro nic ciekawego sie nie dzieje.
    Robie sobie wolne do konca sierpnia..trzeba jechac na urlop..
[x]
OPENFIN 0,00% 0,05 2023-02-02 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.