Spólka od wielu lat nie robi nic by zmienić swój giełdowy wizerunek. Jak zwykle głosno o tym co robią , ale nie o samej spółce. Akcjonariusze nadal traktowani jak duchy, zero informacji.
Pozostaje im podwykonawstwo na wieki. Próbowali coś sami ugrać, to co z tego wyszło, każdy wie. Pytanie w czym tkwi problem? Pracowników mają wykwalifikowanych, może we władzy?
Jak 25 zł nie utrzyma się do końca miesiąca to znowu będzie kilkanaście złotych. Pięknie widać to na wykresie całościowym,. jak urosło, tak spada, z tymi samymi korektami.
plex, a co twoim zdaniem powinni zrobić, aby zmienić swój giełdowy wizerunek? i w ogóle, czy on jest zły? moim zdaniem nie, choć zawsze można powiedzieć, że może być lepiej ''nadal bez zmian'' to dość mylący temat, jakbyś ruszył się na walne, to do woli byś mógł pytać ja popytałem i w zasadzie wiem co chciałem oczywiście, na co dzień robią swoje, mają działalność podzielona na dywizje: reklama, ciężka animacja etc, dokładnie tak jak na swojej stronce zmian nie było? były i to jakie! pojawił się nowy zarząd, o wielu kwartałów widać przełom w raporcie z 1 kw, rosną przychody, ebitda... dywersyfikują przychody i to była decyzja właścicieli, aby wejść ww współpracę z amerykanami na takich warunkach zresztą, cały czas coś się dziej w temacie, a premiera serialu coraz bliżej im bliżej, tym więcej się będzie mówiło o roli spółki, niektórzy czują się zawiedzeni, że czarno na białym nie widać co i jak? ale, to taka branża, że kontrakty bywają tajemnica handlową, zawartych jest dużo opcji, co i jak, w wypadku takich, a takich zdarzeń? to nie warzywniak: kupił dodał marżę i sprzedał, liczy zysk.... największa zmiana jest taka, że jak powiedział prezes na ostatnim walnym - udało się zrobić o 30% więcej tym samym zespołem! warto o tym pomyśleć ps> ile mamy spółek z polski, czy tego regionu, które zaistniały na rynku amerykańskim ( przemysł filmowy + vfx)? no, ile? może ktoś wymieni ich nazwy?
Fanpli nie wiem czy ty ogarniasz ale mamy XXIw. Jest to czas w którym mamy tyle narzędzi że akcjonariusz powinien mieć możliwość zadawania pytań odnośnie spółki nie będąc na walnym. Namawiasz tak wszystkich żeby jechali na walne. Uważasz że spółka byłaby gotowa zapewnić krzesło dla np 1000 akcjonariuszy, gdyby wszyscy cię posłuchali? Po co? Skoro po wynikach można zrobić jakiś webcast na żywo z możliwością zadawania pytań. Tylko że trzeba tego chcieć a na pytania objęte klauzulami poufności nie odpowiadać tylko poinformować dlaczego nie możemy odpowiedzieć na to i na to pytanie. Dziwne bo skoro tobie ktoś ze spółki odpowiedział na twoje wątpliwości a mam nadzieję że nie były to informacje poufne, to można by to zrobić w formie bardziej dostępnej dla wszystkich.
nowy, a jakich ty informacji oczekujesz?! wszystko jest albo w raportach, albo było już powiedziane na telekonferencjach, albo też jest na walnych... szkoda troszkę tych telekonferencji, ale za to raporty są tak szczegółowe, że wszystko zawierają gamrot, który odpowiadał za relacje z inwestorami już odszedł, są nowi ludzie, dajmy czas im, aby się wykazali ja szczegółowo zamieściłem relację z walnego w odp temacie, wystarczy poszukać.... kiedyś zadano mi takie pytanie, czy wolę aby zarząd z dużą empatią i czasem dla inwestorów, czy taki, który wykaże się dobrymi wynikami? oczywiście mnie pasuje to drugie, choć ideałem byłoby i to i to a, więc pierwsze efekty już się pojawiły, zysk netto, a można oczekiwać więcej, bo drugi kwartał z reguły bywa najlepszy dla tej spółki! hehehe i nie rozśmieszaj mnie z tym 1000 osób na walnym, od lat uczestniczę prawie w każdym i z 40 mln kraju to, z drobnych pojawiam się...ja, mój kolega i ...długo by szukać kogoś jeszcze troszkę ubolewam, że informują komunikatami tylko o tych zleceniach w okolicy 5% sprzedaży za rok ubiegły, bo tych mniejszych jest cała fura, ale próg mogliby obniżyć np o połowę! ps> w wizerunek i wiarygodność buduje się za pomocą wyników finansowych i mam nadzieje, że skończona restrukturyzacja pokaże prawdziwe możliwości tej ciekawej spółki...
I znowu wraca marazm z brakiem popytu. Groszami zbijają akcje.
Ktos gruby zagrał pod wydarzenie, ludzie sie zlapali i podbili kurs.
Gruby wyszedl i tyle z tych wielkich obrotów zostalo.
Teraz zniecierpliwieni wychodzą nawet ze strata zeby mieć parę groszy.
Jak raport nic nie pokaze nowego to w mojej ocenie będziemy gnic do premiery z kursem 15-17.
No chyba ze zarobki z netfliksa beda tak male, ze nawet nie zareportuja.
można powiedzieć że może być lepiej? no bez jaj. gorszych relacji z inwestorami to mieć nie mogą. Sorry, ale tylko ślepa wiara mnie to jeszcze trzyma. Całe zachowanie Platige wskazuje, że to spółka wydmuszka, krzak, nic nie warte g... jakich pełno na giełdzie. Zero komunikacji, zero informacji, zero PR promującego spółkę. Zero. Null. Jedynie to co robią daje mi jakąś nadzieję, że kiedyś staną się spółką wielką, która jest na świeczniku i o której wszyscy mówią. I z każdym kolejnym dniem zaczynam sam śmiać się ze swojej naiwności. Mam niską średnią, nadal jestem na plusie, środków tych nie potrzebuję...i tylko dlatego jeszcze się tu trzymam i łudzę. Ale przestań kolorować rzeczywistość i chwalić Platige, bo ich dział PR nie istnieje, a zarząd ma inwestorów w głębokim poważaniu. Coraz bardziej mam wrażenie, że spółkę i jej rozwój też mają w nosie i odcinają kupony od ciepłej posadki.
Zaczynam myśleć jak Ty. Jestem tu bardzo długo. Przeżyłem ten cały spadek. Była cisza, zarząd w döpie to mial. Zaczyna sie wielka gra o chociazby slawe na rynku, zarząd milczy, kurs znowu w dół. Pewnie teraz będzie się staczał bo nagle popytu na spolke nie ma... Brali po 22 po pare k, a teraz po wielkim hype, milionach wyswietlen cisza.
Wcale bym się nie zdziwil jakby to ktos zarządu sie bawił i wyciągał kase od malych.
I co teraz znowu bez obrotu wrocimy na 17 i znowu przerwa do swiat lub premiery.
Juz nawet wątpię ze raport coś da. Nie daj Boze bedzie ujemny...
Duzi muszą coś wiedzieć dlatego tu nie wchodza. Spolka ktora tworzy takie rzeczy, współpracuje z najwiekszymi jest olewana przez ludzi. Spolka, ktora klamie nawet o mniejszych wspolpracach potrafi lepiej sobie radzic.
@Fanpli. Skoro jestes z nimi zawsze na walnym to opdowiedz mi prosze co ostatnio powiedzieli o relacjach inwestorskich? Za kazdym razem meczyles to na konferencjach, co tym razem odpowiedzieli. Zebym mial czas i trochę mniejsza drogę do pokonania to chetnie sam bym ich popytal o pare rzeczy...
cyt ''@Fanpli. Skoro jestes z nimi zawsze na walnym to opdowiedz mi prosze co ostatnio powiedzieli o relacjach inwestorskich? Za kazdym razem meczyles to na konferencjach, co tym razem odpowiedzieli. Zebym mial czas i trochę mniejsza drogę do pokonania to chetnie sam bym ich popytal o pare rzeczy...'' na ostatnim walnym nowy prezes obiecał poprawę relacji z rynkiem, on jest finansistą i takie sprawy powinien rozumieć co zaś do takiej hermetyczności spółki, to poniekąd są to netflixowe procedury: nawet okna w budynku, gdzie robia tzw ciężką animację są na stałe pozaklejane plastrami! nic nie może się wydostać ''top secret", netflix nawet może próbować się włamywać na ich serwery, aby sprawdzać , czy zabezpieczenia są właściwe? mam nadzieję, że kiedyś te przyciskanie do ściany da rezultaty? a ,te komunikaty, czyli zlecenia wielkości sławnych 5% etc, to wymysł cwanego papugi, odkąd ich sprawami zajmuje się kancelaria mec terentiewa, on właśnie im narzucił taki kaganiec tych mniejszych zleceń zwłaszcza z reklamy mają bardzo dużo i nawet jak są rzędu bańki, czy dwóch to nie informują, niestety... zresztą Zxc, zapytaj o dręczące cię kwestie, może będę znał odpowiedź?
Można narzekać na PR, a próbował się ktoś kontaktować z PLI przez FB, maile podane do IR contact: ir@platige.com ? Na co mogli zawsze odpowiadali, ale trzeba mieć świadomość, że nie wszystkie informacje są dostępne dla drobnego akcjonariusza. Korekta na kursie wg mnie jak najbardziej wskazana. Tak to jest na giełdzie. Wg mnie w spółce teraz dobrze się dzieje, a w środę zobaczymy jakie są wyniki restrukturyzacji i zmian w zarządzie. AT po naszej stronie, odwrócenie trendu przy zwiększonym wolumenie.
To jest szukanie usprawiedliwień na siłę. Fajnie, Netflix to jedno. Nie wiemy od dwóch lat nic na temat tej współpracy. A co wiemy o projektach innych? Jak tam Allegro? Jak tam Fatima? Jak tam privisa? Jak tam... no właśnie, co? Na dobrą sprawę nie wiemy nic. I tylko gdybamy od dwóch lat czy spółka oddała prawa za darmo czy coś z tego będzie miała. Ile lat trzeba by poprawić relacje inwestorskie? I na czym ta poprawa polega? Jakiś przetarg na wybór sposobu poprawy relacji rozpisali czy o co chodzi?
Choć jestem tu od niedawna z naprawdę niską średnią to bolo ma bardzo dużo racji. Netflix to jedno ( podobno jak twierdz sam fanpli to tylko mała działka w PLI) a nie wiadomo nic na temat innych projektów.
Zaczynam żałować że nie sprzedałem kiedy była okazji. gdzie ten duży kapitał. Dziś widać wyraźnie, że ktoś zagrał pod zajawkę z Wiedziminem i tyle. Zarobił co miał zarobić i zawinął zabawki. I znowu zero popytu a tylko nowa grupa ubranych marzycieli z już kilkudziesięcioprcoentową stratą.
co, do kursu, to aż takiej korekty się nie spodziewałem, zresztą na relatywnie małym wolumenie co, do własnego ip pli: odpisy na fatimę, adol, twardowskiego, teatr 3d etc już porobione obecnie, spółka koncentruje się na zleceniach z zewnątrz, ta noga biznesowa ma się bardzo dobrze masa zleceń reklamowych, zaczęły dominować te z zagranicy! do fatimy musiałby się znaleźć zewnętrzny koproducent, bo samemu takich produkcji się nie robi privisa to samo twardowski padł niejako ofiarą zmiany zarządu allegro, poprzednicy entuzjastyczni byli do tego projektu, obecni wszystko sprawdzają i negocjują na nowo, może to potrwać... niedoceniana przez inwestorów część biznesu, czyli vzrt ma się coraz lepiej, są świetne perspektywy dla tej technologii, pli coś robi dla chorwackiej tv, ale nie wiem, czy to coś zw ze sportem jak w polsacie, czy jak w wiadomościach? pli jako jedyna spółka, spoza firm londyńskich miała swój spory udział w trailerze do the witchera większość forumowiczów pewnie myśli, że jedna firma wszystko sama może zrobić stosując te vfx dla poszczególnych scen? otóż tak nie jest, to ogromna praca i wiele spółek przy takich projektach, w szczególności przy serialach pracuje, zakłada się całe konsorcja i każdy z uczestników ma pracować nad konkretnym ujęciami z taśmy filmowej dopiero po fakcie widać ile może zdziałać ta cała animacja komputerowa: szczególnie jak się porówna zdjęcia z planu serialu i konkretny podrasowany zwiastun
fajno, ale to wszystko domysły na podstawie szczątkowych informacji i cyferek z raportów. Komunikacji nie było żadnej. Nic nie wiemy o żadnych bardziej znaczących projektach. Może i nad czymś pracują. A może nie. To ma być relacja z inwestorami, czy zgaduj zgadula?
cyt ''fajno, ale to wszystko domysły na podstawie szczątkowych informacji i cyferek z raportów. Komunikacji nie było żadnej. Nic nie wiemy o żadnych bardziej znaczących projektach. Może i nad czymś pracują. A może nie. To ma być relacja z inwestorami, czy zgaduj zgadula?'' akurat, to co napisałem w poprzednim poście to nie domysły, tylko informacje z ostatniego walnego, a uzupełniając to: bardziej znaczące projekty, to te które nie kończą się w ciągu jednego miesiąca, czy kwartału serial daje zajęcie na cały rok i księgują przychody proporcjonalne, podobnie prace dla tv taki model biznesu ma zapobiegać sezonowości przychodów z reklam tak sobie myślę, że najlepsza relacja z inwestorami to pokazywanie dobrych wyników, analizując raport za 1 kw i niektóre umowy, których terminy kończyły się własnie w 2 kwartale, można być optymistą co do kolejnego raportu nie ukrywam, że sam kurs wydaje się sterowany i zachowuje jakby kompletnie zwariował... ps> nie naganiam na spółkę, dzielę się po prostu swoją wiedzą, można z tego skorzystać lub nie, każdy ma swój rozum i odpowiada za swoje decyzje inwestycyjne
To bardzo proste. Było zainteresowanie. Wystarczyło zrobić kilkanaście procent wzrostu a resztę dołożyła ulica u której zwyciężyła chciwość. Zobacz obecnie które miejsce w rankingu na bankierze ma PLI, Tak w tym rankingu którym się tu tak podniecano na forum. :)
Te wszystkie wyjaśnienia hipotezy nt core biznesu pochodzą od fanpli. Ok a gdyby go nie było, gdyby nie pojechał na walne? Co byśmy wiedzieli? To mają być relacje inwestorskie? No brawo!!!
no, z tymi walnymi łatwo mam, bo akurat mieszkam niedaleko... tak jak mówię, kaganiec na taką obstrukcję informacyjną założył netflix i kancelaria od obsługi prawnej zresztą, przyzwyczaiłem się, niech wyniki za nich odpowiedzą, to byłyby relacje inwestorskie na wysokim poziomie! niedługo wyniki i się przekonamy, czy naprawdę są tak wydajni jak twierdzą? podobno tym samym zespołem r/r zrobili pracy o 30% więcej, jeśli to się potwierdzi, to faktycznie nieźle zapanowaliby nad kosztami stałymi, a to plus wzrost sprzedaży, to dwa kluczowe elementy, aby pokazywać stałe zyski tyle było i jest zarządów tzw złotoustych, zapowiadających złote gruszki na wierzbie, co ma często wpływ na kurs, ale i rozczarowanie, że lepiej niech zamiast gadać ciężko pracują, aby pokazać potencjał hehehe, ciekawe co prezes robi w chinach, coś negocjuje, a może o czymś gada? kierunek słuszny, bo rynek ogromny i zapotrzebowanie na taką działalność, jak prowadzi platige jest duże
Nie po to ładuje się kasę w spółkę żeby potem wysyłać maile do jakiś tam Pan i czekać łaskawie na odpowiedź. Spółka dama powinna przewidywać co akcjonariusze chcą wiedzieć, to trudne nie jest.
11bit też dużo nie mówi i nie raportuje. Ale robią to w taki sposób że jest to spółka godna zaufania. Nawet na co solidniejszych forach się wypowie czasami ich przedstawiciel.
Po prostu ja mam wrażenie że PLI jest na giełdzie z przymusu i tyle. Kto zarobi to zarobi a akcjonariat niech się martwi o siebie.
I ta ostatnia podbitka dziwnie skorelowana czasowo z dopuszczeniem nowych akcji do obrotu. ..
11 daje zarobić, przez co nie pojawia się tam tyle frustracji. Tutaj dopiero pojawiło się odwrócenie trendu.
A podbitkę to raczej łącze z gra spekulacyjna pod wiedźmina, tyle.
Ja trzymam, jak będzie taniej dokupię.
Moja subiektywna ocena.
małe podsumowanie: wzrost: 12-19 lipca ok 27,5 k akcji spadek: 22-26 lipca ok 14 k akcji ....zatrzymanie, zakręcanie znowu do góry co dalej? wnioski każdy musi sam wyciągnąć, może at, może af, a może jedno i drugie? ps> mój wniosek jest taki, że ktoś z portfelem i akcji i kasy...pomaga rysować kreski