• przymusowy wykup? Autor: ~porwit [94.254.148.*]
    Jest nowe info. Chcą nam odebrać naszą własność za półdarmo. Czy da się temu zapobiec?
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~flcn [37.47.206.*]
    Raczej nic się nie da zrobić.
    Zgodnie z przepisami Roman wykupi pozostałe akcje.
    Gdyby nie opieszałość KNF weszłyby nowe przepisy i wykup byłby od progu powyżej 95%.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~karus [93.180.188.*]
    jesli romek da uczciwą cene to ok. ale jesli da 4,25 zlotego to nie daruję i spotkamy sie w sądzie.

• Re: przymusowy wykup? Autor: ~Gienek [31.0.41.*]
    Ale czy jest szansa na lepszą cenę w przymusowym wykupie?
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~flcn [37.47.206.*]
    Nie. Nawet nie musi ci dać 4,25.

Ci co chcą walczyć w sądzie, życzę powodzenia. Wszystko jest zgodnie z przepisami prawa więc co niby chcecie wywalczyć ?
    Proponowałem zebranie głosów i zwołanie WZA z propozycją normalnej wyceny a nie wyceny na zamówienie. Zabrakło 5 mln sztuk akcji.
    Szkoda. Można było wywalczyć cenę przynajmniej 6-7 PLN.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~vic [79.191.170.*]
    Karkosik ma ostatnia szansę aby się nie skompromitować. Liczę ,że przynajmniej w przymusowym wykupie zaoferuje cenę większa od 4,25. Inaczej zostanie, wraz ze zdjęciem Impexmetalu, zapamiętany jako ten który, dorobił sie na krzywdzie małych, indywidualnych inwestorów.
    Tu już nie został duży pakiet w rękach akcjonariuszy. Po latach bez dywidendy, przyzwoitość nakazuje jakąś rekompensatę dla nich
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Don_Kichot [188.147.38.*]
    Na co liczysz.? Zbierze resztę za najniższą możliwą bo tak może. Po namyśle chyba nasz łaskawca może dać więcej, coś na poziomie 4,26. ;) Pozdrawiam
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~zdeb [5.173.59.*]
    W hutmenie wykupił za grosze. Tu zrobi tak samo
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Tomik [83.26.197.*]
    niestety zapobiec się temu nie da.
    ale są jeszcze sądy w tym kraju. trzeba się organizować. piszcie do mnie: tomikzajacc@wp.pl
    kilka osób już napisało ale to mało. im więcej tym lepiej.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~flcn [37.47.195.*]
    Roman ma to gdzieś. Gdyby przejmował się mniejszościowymi to nie woziłby się Maybachem.

Tu jedynie KNF mogłaby coś pomóc ale nic nie zrobi bo to instytucja sama dla siebie. Nigdy nie pomogła akcjonariuszom spółki publicznej i nigdy nie pomoże.
    KNF nic tu nie pomoże, nie kiwnęła palcem w innych sprawach to i tu nie pomoże. Już dawno napisałem do KNF i olali sprawę. Sąd zostaje.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Bub [185.244.214.*]
    Przeciw komu i z jakim pozwem chcesz wystąpić?
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~MWa [37.47.224.*]
    Tomik nie wystąpił w żadnej sprawie on zna gościa który zna innego a tamten przyłączył się do grupy wykupionych akcjonariuszy HTM.
    Jaki pozew ?
    Na jakim jest etapie ?
    Tego Tomik nie wie. Sprawa się toczy i tyle.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~vic [79.191.170.*]
    Trzeba pisać do KNF, bo niewiele rozwiązań ju z zostało. Każda sytuacja jest inna , i to że kiedyś nie pomogli, nie powinno zniechęcać. Pisma zostają i zawsze ktoś może ich zapytać dlaczego się tym nie zajęli, nie odpowiedzieli., czy nie pomogli.
    Poza tym nie mamy nic do stracenia.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~tytus [5.173.98.*]
    ja napisałem kiedyś do knf-u przy okazji przymusowego wykupu innej spółki (modecom). po dwóch miesiącach dostałem listem pisemko w którym napisali że knf nie ma żadnych kompetencji a sprawą powinny się zająć każdorazowo sądy powszechne i tyle.
    chyba sobie oprawie w ramkę to pisemko
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~wielbicielkariny [5.172.237.*]
    KNF nic tu nie pomoże bo wszystko zgodnie z prawem niestety (takie prawo lobbystów).
    Ale jest szansa w Sądzie. Można zaskarżyć cenę i sąd może powołać biegłego w celu ustalenia tzw ceny godziwej.
    Przypominam sobie sprawę Permedii sprzed kilku lat . Dwóch gości toczyło batalię w Sadzie i po paru latach na podstawie wyceny biegłego sąd nakazał podnieść cene chyba z 8 na 15 zł (dokładnie nie pamiętam). Trzeba by poszukać w starych forach o Permedii tam goście podawali swoje namiary.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~flcn [31.183.253.*]
    To zupełnie inny przypadek ale do KNF należy napisać. Czym więcej zgłoszeń tym większa szansa że jakiś urzędnik z tej instytucji zainteresuje się tematem.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Don_Kichot [188.146.233.*]
    Dzisiaj wysłałem emaila do knf z prośbą o sprawdzenie prawdopodobnych nieprawidłowości związanych z transakcjami dokonanymi w związku z wezwaniem na sprzedaż akcji Impexmetal. Coś w stylu: możliwości manipulowania kursem Impexmetalu przez osoby związane ze skupem akcji na niekorzyść udziałowców mniejszościowych poprzez ustalenie "ceny godziwej", oraz wcześniejszy zakup akcji przez podmioty powiązane. A co demokracja jak mogę to mogę hahhahahha. Pozdro
    Też poinformowałem KNF o możliwym manipulowaniu kursem IPX przez Romana.
    Ponieważ podchodzi to pod dyrektywy MAR to jest szansa, że sprawą się zajmą co odwlecze w czasie ogłoszenie o przymusowym wykupie.

PS. Zachęcam do zgłaszania swoich akcji pod adres akcje.ipx@gmail.com
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~vic [79.191.187.*]
    Jeśli ktoś został z akcjami bo nie podobała mu się cena w wezwaniu, bo nie obserwował komunikatów i przeoczył wezwanie, bo .... Zgłaszajcie się na adres e-mail podany wyżej przez flcn. Jeżeli będzie nas duzo, możemy spróbować walczyć o lepszą cenę. Jest już sporo zgłoszeń, więc zrób ten krok i daj sobie i innym szansę.

Ja również wysłałem 2 tygodnie temu, do KNF pismo, o sprawdzenie ceny/akcję określonej przez wzywającego w przymusowym wykupie oraz jej analizę w kontekście godziwej wyceny.
    Jednocześnie wnioskowałem o sprawdzenie przez KNF transakcji na GPW, pod kątem zaniżania kursu, aby ustalić cenę wezwania na poziomie 4,25 zł/akcję, Sprawdzenie powinno obejmować okres od czasu zapowiedzi przez głównego akcjonariusza zapowiedzi zamiaru zdjęcia swoich spółek z notowań na GPW do momentu ogłoszenia wezwania.
    Nie wiem jaką odpowiedź otrzymali inni zgłaszający sprawę IPX do KNF ale to co dzisiaj dostałem jest ciekawe
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~nic_nie_dostałem [83.26.197.*]
    moje pismo zignorowali. ale może uda się chociaż odłożyć w czasiie ten przymusowy wykup.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~mj [83.238.164.*]
    Jest jakaś przeszkoda abyś udostępnił publicznie? Jest plaga tych wezwań, teraz ZEP za 0,25 WK :/
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Gallileo [188.146.58.*]
    niie mam impexmetalu ale sledze sytuację, ja kiedys napisalem do KNFu (w marcu, w innej sprawie na inne spolce) to dostalem odpoiwedz po 2 miesiacach
    To nie jest moje pierwsze wysłane zawiadomienie do KNF. Oczywiście nigdy nie otrzymałem żadnej satysfakcjonującej odpowiedzi. Zasadniczo uważam, że to instytucja sama dla siebie.
    Mając dowody na to, że Roman ustalał cenę ALC transakcjami między swoimi rachunkami nic dalej nie zrobili. To, że inna spółka publiczna czyli IPX, skupowała akcje których cena była sztucznie ustalana przez większościowego, zupełnie nic nie znaczyło bo to zupełnie inna sprawa.
    Tok rozumowania KNF jest taki, że akcjonariusza chroni KH a nie KNF.

Czy dziwi kogoś, że oddział Amber Gold był niedaleko siedziby KNF ?
    GBK to kolejny przykład jaką instytucją jest KNF. Sprawuje nadzór nad ......, chyba nikt nie wie nad czym ale jakże chętnie pomaga instytucjom za marnych kilka mln PLN dla odpowiednich kolesi.
  • Re: przymusowy wykup? Autor: ~Gallileo [188.146.97.*]
    i tak jest postep, jeszcze 10 lat temu prezes KNF osobsicie uczestniczyl w oszustwach, oczywiscie bezkarnie no bo jak inaczej

https://www.bankier.pl/wiadomosc/KNF-Kluza-i-35-wadliwych-prospektow-2050000.html
    a ja to od dawna mówię, że KNF nic nam nie pomoże. przy innej okazji miałem z nimi styczność i wiem ile są warci.
    Tylko sądy zostały. Trzeba się zorganizować, pozdrawiam tych którzy do mnie napisali, tym którzy nie napisali podaję jeszcze raz mojego maila: tomikzajacc@wp.pl
[x]
IMPEXMET 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.