• Do lala Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Oprócz Girtycha , który 14 lat temu mówił będąc w LPR "Unia to zły byznes" nie słyszałem od żadnego polityka PiS że musimy wyjść z Unii
    mówia co innego "Unia w tym kształcie nie może istnieć" a to jest różnica
    pytam Ciebie ulala całkiem poważnie
    Czy Ty chciałbyś mieszkać na osiedlu z wiekszościa mahometańska , czy Ty byś mógł (jeżeli wierzysz) paradować się ze swoja wiarą?
    oto w tym wszystkim chodzi , Unia się laicezuje , odrzuca wartości , faceci mają rodzić dzieci i wychowywać to jest współczesna Sodoma i Gomora jak czytasz Biblię to wiesz co się z nimi stało ?
    Europa musi być chrześciajańska albo zginie i nie ma to nic wspólnego z ksiżmi którzy wkładali paluszki pod poduszki czy Tobie się to podoba czy nie

• Re: Do lala Autor: ~makler [88.199.172.*]
    Jeszcze coś dopowiem
    za tym wszystkim stoją tacy ludzie jak Sorosz (żołnierz Rotszyldów) ale co tam la la tego nie zrozumie
    jemu latarnicy, komuchy, lgbtowcy i innej maści zoo nie przeszkadza, jemu przeszkadza kaczor
  • Re: Do lala Autor: ~ulala [83.26.227.*]
    Mnie interesuje gospodarka a Wy ciągle wchodzicie na politykę. Typowe rządy populistów charakteryzują się jednym, wszędzie jest sukces a ten kto ma inne zdanie trzeba go zniszczyć i od komuchów zwyzywać.
    Peplacie o setce procentach wzrostu Vat-u a nie potraficie podać skąd się to wzięło. A zarazem nie myśląc podniecacie się jednym z największych wzrostów PKB przy leżących inwestycjach. To w czystej postaci inflacja, nic więcej, psucie pieniądza. Następnym ruchem będzie podniesienie vatu i mocniejsze osłabienie złotówki. Doprowadzicie do tego, że nie mając euro ceny będą wyższe jak za odrą. Oczywiście winnego znajdziecie, nie w swoich szeregach. Mam taką cichą nadzieję, ze ten ksiądz co został mianowany na ministra finansów, zaradzi jakoś temu :) Życzę miłego dnia

• Re: Do lala Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    Również życzę Ci miłego dnia

.....Av. nie ma gospodarki bez polityki i polityki bez gospodarki w świecie w którym rządzą partie polityczne
    Bo jak rządził król to miał ministra skarbu ale tez potrafili manipulować ludźmi ależ      = kiedy tego nie czynili
    ale co innego nimi manipulować a co innego robić ich w wała
    jako przedsiębiorca uznaje że gdy klasy społeczne mniej sytuowane zarobią / otrzymają więcej z mojego podatku będzie to z korzyścią dla wszystkich
    Gdyby komuna była / bardziej się dzieliła z ludem pracy żyła by do dzisiaj a tak zdechła i na pohybel jej na zawsze i jej wybrańcom
  • Re: Do lala Autor: ~realista [83.27.39.*]
    Jak by cie interesowała gospodarka to być wiedział że

sytuacja fiskalna teraz jest nieporównywalnie lepsza niż za rządów PO
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-budzetu-po-kwietniu-wyniosl-0-08-mld-zl-7678810.html
    tyle POpaprańcy robili w 10 dni

Wzrost gospodarczy jest o niebo lepszy niż za PO , a co najważniejsze wreszcie ludziska coś z tego mają

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Test-wzrostu-gospodarczego-zaliczony-na-piatke-7640078.html

Odnośnie podatków
    https://forsal.pl/artykuly/1387058,dzien-wolnosci-podatkowej-2019-w-polsce.html

Skoro się interesujesz gospodarką to powiedz na ile POpaprańcy zadłużyli PL przez okres swoich rządów, a na ile PIS. Dolicz do tego 150 mld zaje...nych z OFE i możesz uwzględnić 40 mld rocznie które PIS oddaje ludziom.

Jakby nie chciało ci się szukać to podpowiem: za PO zadłużenie wzrosło o ok 1 biliona zł.
    pomyłka

miało być 10 godzin

Jak by cie interesowała gospodarka to być wiedział że

sytuacja fiskalna teraz jest nieporównywalnie lepsza niż za rządów PO
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Deficyt-budzetu-po-kwietniu-wyniosl-0-08-mld-zl-7678810.html
    tyle POpaprańcy robili w 10 godzin.
    Realista, ale z ciebie pierwszorzędny tuman. Całe polskie zadłużenie to bilion złotych to w jaki sposób Platforma to zadłużenie zrobiła w 8 lat, to inne rządy miały tylko nadwyżki? Szkoda tych bredni komentować !!! Do szkoły, bo niczego innego nie zrozumiesz, co napisane, tylko papka z TVP
    To, ze dzisiaj Polakom lepiej się żyje, nie neguje ale też wiem, że świat w miejscu nie stoi i dalej w unii europejskiej odnośnie płac jesteśmy na szarym końcu.
    Dzisiaj większość krajów ma nadwyżkę budżetową a my się chwalimy najniższym deficytem w historii, niestety ale szczyt koniunktury już za nami, będzie tylko gorzej. Porównując gospodarkę w szczycie koniunktury do fazy kryzysowej mija się jak najbardziej z celem.
    Każdy obecnie płaci (ostatnie dane GUS, np. najchętniej kupowane w Polsce auto skoda fabia zdrożało z 37 na 44 tys, ziemianki, 80 % inne warzywa ok 40 /300 %, mieszkania ciągle drożeją) PIS-a podatku inflacyjnego, nie ma dużego PISowskiego tzw."uszczelnienia" VAT jest za to ordynarna,chamska i prostacka kradzież za pomocą inflacji. Tam gdzie jest wysoki wzrost PKB tam jest wysoka inflacja, dodam więcej od wysokości PKB uzależniony jest dodruk pieniądza, dlatego zaczynają się rozjeżdżać wskaźniki czyli ściągalność vat-u. W imię dodruku pustego pieniądza !!!
    Widać nie bierzesz pod uwagę długu ukrytego.
    Nawet biorąc pod uwagę dług jawny statystyki dla PO są dramatyczne . Jak obejmowali rządy to było ok 550 mld, a jak kończyli to ok 930 miliardów. DRAMAT!!!
    I jeszcze weź pod uwagę że zarobki w całej budzretówce były zamrożone przez prawie 8 lat. Forsy w instytucjach nie było na nic MON nic nie kupował tyko wracał pieniądze do budżetu, a w służbach mundurowych to nawet na długopisy nie było.To były czarne lata dla polaków, gorzej niż za SLD.
    Dodam, że za PO oddano zdecydowaną większość z 1641 km oddanych do użytku autostrad i 1611 km dróg ekspresowych, stadionów, oczyszczalni.
    Za rządów PISu nie uruchomiono ani jednego przetargu na nową drogę, wszystko kończą zaczęte za PO, co gorsza, zaczynają się wielkie opóźnienia i wyrzucanie wykonawców z robót. Nie buduję CPK, statków, samochodów czyli jak podają dane, inwestycje na poziomie z 2005 roku !!! A co mamy , paliwa droższe jak w Niemczech i prąd o 25 % ! giełda od tych sukcesów ciągle południe, energetyka, dramat, teraz 9 prezes energii w 3 letniej kadencji pisu, w innych firmach nie lepiej.
    Dług ukryty, jak wiesz o nim to napisz ! Jeżeli chodzi o MON , popieram jak najbardziej, jesteśmy w NATO płacimy składki, mają nas bronić a nie będziemy płacić z jakiś tam port Tramp, głupota do kwadratu.
    Na świecie w odróżnieniu od praw gospodarczych nigdy nie zabraknie tego na co nie ma popytu - głópców
    widzę ze masz dane z TVN-u
    ceny paliw:

https://www.e-petrol.pl/notowania/rynki-zagraniczne/stacje-paliw-europa/pb95

ceny prądy w UE
    https://tvn24bis.pl/magazyn-pieniadze,173,m/ceny-pradu-w-europie-czy-sasiedzi-maja-taniej,892318.html

Nawiasem mówiąc to pewnie nie pamiętasz kto spowodował problemy polskiej energetyki ...tak tak to ta od dinozaurów...

Co utaj la la robisz ?
    jedź do Niemiec do raju wspaniałego
    pożyj tam tylko rok, nabierz wiedzy trochę jak tam jest i przyjedź podzielić się z nami
    Widzę że innym od tumanów itp. a nie wiesz że wzrost PKB się liczy z uwzględnieniem inflacji.
    Odnośnie zarobków to mam rozumieć że za tuska byliśmy z zarobkami bliżej europy zachodniej? A jak się ma dodruk pieniądza w PL w stosunku do strefy euro?
    https://rekinfinansow.pl/dodruk-pusty-pieniadz-banki-centralne/
    o co my tu widzimy.... za tuska dodruk w stosunku do PKB był większy niż teraz , ups
    Parafrazując twoje słowa: marsz do szkoły, a nie tylko papka z TVN-u.
    Wiesz, jak już napisało się że przez 35 lat Polskiej transformacji, Tusk narobił 100 % długu i tylko Tusk to już to nie jest obiektywna rozmowa tylko albo szczyt hipokryzji albo nie wiem a się wymądrzam a ja to inaczej zwem.
    Oczywiście że PKB liczy się z uwzględnieniem inflacji i podkreślałem w moich wpisach, tam gdzie wysoka inflacja tam wysokie PKB. A jak jeszcze dojdą wszystkie struktury państwa w jednych rękach, mamy rekordy rekordów, sukces goni sukces, wszystko do góry, inflacja w dół !

Co do cen energii: patrz giełda energii a nie tam wasze wykresiki, cena energii w Polsce dla przedsiębiorstw jest wyższa o 25 % niż w Niemczech. Możesz nawet zrobić grosz za 1 kwh i będziesz miał najtańszą na świecie ale jak pozostałe 12 pozycji x kosztują to suma sumarum robi się droga a nawet bardzo drogo.
    „Decyzja o tymczasowym wstrzymaniu pracy części surowcowej w Krakowie to również pokłosie wysokich cen energii, które w Polsce są prawie o połowę wyższe niż np. w Niemczech. ArcelorMittal Poland jest przedsiębiorstwem energochłonnym, dlatego taka różnica w cenie w znaczący sposób odbija się na kosztach jego produkcji” – czytamy w komunikacie.

i na koniec puenta:
    Jacek Sasin, powiedział, że "wyborów nie wygrywa się budowaniem autostrad tylko rozdawaniem pieniędzy."
  • Re: Do lala Autor: ~student [89.64.39.*]
    a co ? nie miał racji ?
    tylko, że pis i daje i buduje
    a wiesz w jakich okolicznościach AM przejął PHS ?
    ciebie nie interesują takie rzeczy, ty opisujesz co widzisz a nie co wiesz
    AC przejął PHS za symboliczne pieniądze za PO nawet nie wiedzieli, że w pakiecie mają koksownię Zdzieszowice (największa w Europie) oraz wszystkie ośrodki wczasowe podległe koksowni - wtedy koksownia była składnikiem huty Katowice
    dwa lata póxniej koksownia osiągnęła 1,2 mld zł zysku netto co dało kilkukrotnu zwrot z zakupu acha i jeszcze jedno wszystkie magazyny hut stali były wypełnione po dach w momencie tego złodziejstwa a zasłuzył się niejaki wąsacz żydek z Dabrowy
    a pamiętasz jak tusek oddał znaczny pakiet kghm Rotszyldom ? pamiętasz ?
    nie ?
  • Re: Do lala Autor: ~Slawek [185.56.210.*]
    Ferdek vel ulala vel .... bredzisz jak zwykle.

Ja byłem w Grecji 20 lat temu. Podobnie w Portugalii. Chciałem wtedy żeby u nas było jak tam.
    Dziś pkb per capita ppp jest u nas wyższy niż tam. Ale .... to suche liczby. Jedź i zobacz jak się żyje w faro czy gdziekolwiek w Grecji. Szczególnie jedź poza Ateny i saloniki. Np. .... wolos mam tam znajomych . Miasto nadmorskie jak Świdnica. Kiedyś całkiem bogate . Dziś ? Bieda. Jedź też do Włoch , polecam Kalabrię a potem wróć, do Polski . I napisz co widziales to ci ten durny łeb zrozumie , że podążamy z błędami ale w dobrym kierunku.
  • Re: Do lala Autor: ~Blef [31.60.123.*]
    pozwoli pan , że wytłumaczę panu coś co socjologowie niedługo wytłumaczą panu poprzez analizę dogłębnych badań elektoratu. Jesteśmy w znacznej części narodem tępych ćwoków , dla których liczy się "pińcset" , grill i Tyskie ze szwagrem w rytm Zenka Martyniuka. Rozumie to pan ? Ciężko tłumaczyć małpie tabliczkę mnożenia , skoro poza rzucaniem goownem , nic więcej jej nie interesuje. To krótkie podsumowanie zachowań wyborczych w tym kraju. Dziękuję.
  • Re: Do lala Autor: ~student [89.64.38.*]
    szanowny Panie Bleff
    nie wiam jak Pan ale ja w takim towarzystwie sie nie obracam
  • Re: Do lala Autor: ~Car [31.0.80.*]
    Nie słucham zenka griluje pewnie jak ty i każdy Polak. Byłem na objezdze sloweni północnej Chorwacji i na koniec dolomitow. Najważniejsze dla mnie to etap sobotni giro-d-italia gdzie byłem jedynym Polakiem z naszą flagą!! No chyba że był ktoś powyżej miejsca 3,5 km przed metą gdzie ja stałem. Mnóstwo slowencow w koszulkach narodowych i ze swoimi flagami - kraj który ma 20 lat niepodległości. Na całym giro żadnej flagi uni Europejskiej. Przykro mi było że nie było Polaka poza mną z naszą flagą. Z drugiej strony każdy mnie zagadywal - Lewandowski majka Kwiatkowski Jan Paweł II... To było piękne
  • I to jest najważniejsze Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    tak właśnie Panie Car, Sławek, student 

przez takich blefów, pierdków, wypierdków ten kraj gnił

już się powtarzam ale to ważne = PRECZ Z KOMUNĄ I POSTKOMUNĄ TEZ

Do swojej śmierci nie zapomnę jak Kwach słaniał się na nogach w Charkowie nad grobami Polaków
    Jak ktoś normalny może pokazywać się w jego otoczeniu, powinien być od tamtej pory wszędzie "Persona non grata"
  • Re: Do lala Autor: ~Dedalus [46.215.198.*]
    Gdyby pan należał do elity,to by pisał i myślał jak elita. Ale ta przedwojenna, która chciała z chłopa zrobić Polaka. A pan to co najwyżej pseudo elita pokomunistyczna.
    Mnie to najbardziej zadziwia co wy tu jeszcze robicie. Nie lepiej wam wyjechać gdzieś gdzie światłe masy nie dają się kupić za pinset?
    Właśnie Dedalus wystawiłeś sobie opinię
    ale czy świnka zrozumie co się do niej mówi ?
    A ja myślałem, i widzę że bardzo się myliłem, że typowy wyborca PIS mieszka w jakimś zadupiu na ścianie wschodniej, ogląda TVP, ma wykształcenie zawodowe lub podstawowe, jest robotnikiem lub rolnikiem, wiek po 60-tce. Ten wyborca jest święcie przekonany że pod rządami PISu żyje w raju, a że brakuje pieniędzy dla niepełnosprawnych i ich opiekunów, na inwestycje w OZE, na budowę zbiorników retencyjnych i nawodnień, na służbę zdrowia, dla pielęgniarek , na edukację, na leki ratujące życie, na dializy, to przecież do niego to nie dociera. Ot , doczekaliśmy czasów że tak naprawdę rządzi nami plebs.
    A jednak większość w tym kraju to tępe ćwoki. Dla nich najważniejsza jest nachalna propaganda typu jak to skomentował Kurski: Z tym Wehrmachtem to lipa, ale jedziemy w to, bo ciemny lud to kupi !!!!!!!! Zgadzam się z Kurskim, aż za tępy!
    Czy najnowsze :
    Sebastien Meuwissen w programie TVP Info mówił, że Donald Tusk "szkodzi Polsce" i "ma w sercu Niemcy". Wypowiadał się po francusku i został podpisany jako "dziennikarz z Belgii". Tyle, że na Facebooku Meuwissen pisze po polsku i informuje, że jest pracownikiem TVP.
    Pamiętacie to ćwoki?
    Takiej propagandy jest multum, pani Holecka za 40 tys miesięcznie codziennie ją przekazuje, bo ciemny lud to kupi !!! To działa !!! Jak mówi premier, po co budować statki, samochody, lepiej im wmówić. I jak powiedział, przed wyborami będą przekonywać, że doganiają w zarobkach Europę.
    Osiągnęliśmy 3/4 dochodu UE. Zanim wszyscy ruszymy do salonów po nowe cztery kółka, pragnę tylko doprecyzować, że chodzi o PPP (wyliczenie oparte na parytecie siły nabywczej).
    Otóż tym mitycznym PPP nie da się zapłacić za auto w salonie np. Audi, będą tam uparcie domagali się brzęczącej gotówki. 
    Tak, wiem, że pewne rzeczy (głównie usługi) są u nas wyrżnie tańsze, niż na zachodzie. No ale jaki jest udział w rocznych wydatkach fryzjera lub dentysty?
    czy On potrafi myśleć? Czy tylko wklejać wykresiki jak tani mamy prąd a nie pomysli choćby o tym jak CO2 wpłynęło na energię w kraju. To już wybiega po za jego wspaniały umysł.
    Każdy podnieca się 10,4mld deficytu lecz zapomniał poinformować , że dług państw wzrósł w 2018 o 61mld zł. Gdzie wydał prezesowe 1,4bln zł na inwestycje bo po za inwestowaniu w rdzewiejącą stępkę wielkiego promu, wybudowaniu podziemnych statków w Radomiu, uruchomieniu produkcji 1 mln elektryków w Bawarii podkarpackiej i wygaszeniu produkcji grafemu w PGZ prezesowi po striptizie brzęczy w kabzie bilon i na budowę kaczy tower musi zaciągnąć pożyczkę w banku- 1,3mld zł. Już wiem po co była mu potrzebna nacjonalizacja banku.
    Wczoraj jak słuchałem prezesa NBP i czytając argumentację Glapińskiego mam wrażenie, że oglądam Jasia Fasolę w "Nadciąga totalny kataklizm".
    Chyba te dwie lambadziary, które zatrudniał za grubą kabonę piszą mu te wypowiedzi. Serio.
    Profesor nauk obcisłych.
    Aż szkoda tego komentować, polacy-Katolicy maryjni. Podpuszczać, szczuć i judzić na podstawie nieprawdziwych i wytworzonych w ich radiomaryjnych indoktrynowanych umysłach. Owoce działalności Świętego Antoniego Smoleńskiego.
    TRAGEDIA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Re: Do lala Autor: ~Slawek [5.173.233.*]
    PiS na który nie głosowałem ma przynajmniej jakąś narrację w przeciwieństwie do PO z plotkami i ją realizuje. Drobna aż znaczna roznica
    Co realizuje? chyba rozdaje,zastanów się co piszesz !!! Napisz wprost, jestem nieudacznikiem i potrzeba mi te pincet, bo żyję w biednym kraju i cały h... zarabiam. A jak jadę do Grecji czy Włoch to tam taka drożyzna... a może dziad tam pojechał, może już te wykresy, wskaźniki, mityczne ppp nie działają, którymi na co dzień nas faszerują ! Może tam już potrzebne prawdziwe euro ? głupio podróżować nadal z konserwami i kanapkami ! A jak poznać bogatego polaka za granicą? Na stołówce pakuje jedzenie do torebki, najczęściej stoi w kolejce, gdy tylko otwierają stołówkę a o za małych talerzach nie wspomnę, wszystko spada.
  • Re: Do lala Autor: ~Slawek [5.173.233.*]
    Prosty jesteś. Za granicą bywam 4-5 razy w roku i czuje się tam jak PAN.
    ulala masz jakieś dowody na to co piszesz ?
    uległeś gebelsowskiej propagandzie bo jak widać opisałeś i trafnie ale siebie, na tym forom jest parę osób do których nie jesteś w stanie zbliżyć się na odległość strzału ale to już inna historia
    występujesz pierdku pod zmienionym nikiem jak tchórz jak wiesz która kąsa z głodu
  • Re: Do lala Autor: ~Znany [176.122.240.*]
    ulala czy twój elektorat jest tak wykształcony jak dr kopacz ............ słyszałem że ani be ani me po angielsku i ma być wiceprzewodniczącą PE
    typowe działanie komuny szkoła nie ważna ważne że to aktywny i oddany członek PZPR
    Oni nic nie potrafią
    koszerna wypromowała ich na inteligencję i oni w to uwierzyli
    a tych wykształconych i patriotycznych Polaków degraduje do szkodliwego elementu
    Pisałem już że Michnik kontynuuje dzieło brata tylko w inny sposób
  • Re: Do lala Autor: ~slawek [185.56.210.*]
    https://m.bankier.pl/wiadomosc/Co-trzeci-czlonek-PO-ma-wyksztalcenie-podstawowe-2940300.html

No cóż ferdek, co trzeci członek PO to ...... prosty człowiek jako i ty.
  • Re: Do lala Autor: ~Slawek [185.56.210.*]
    Kto by 25 lat temu o tym pomyślał.

https://www.money.pl/gielda/pko-bp-wiekszy-niz-deutsche-bank-wyjatkowy-dzien-na-gieldzie-6389123019184257a.html
  • Re: Do lala Autor: ~Dedalus [77.252.44.*]
    O tym właśnie pisał Gociek w swojej książce. :)
[x]
PMPG 0,00% 2,06 2025-10-09 09:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.