co dalej z Kanią ? opcja 1. przejęcie stawiam na grupę DWORAKOWSKICH lub CEDROB wątpliwa jest zaangażowanie Biedronki raczej stawiam na kogoś branżowego co myślicie ? opcja 2. upadłość - w to też nie wierzę, za dużo mogą zyskać branżowi po konsolidacji lub przejęciu zwłaszcza w tej "okazji" prawdą jest, że Kania ma mnóstwo długu widać już w KRD ale też ma markę, nowy zakład, czyli możliwości produkcyjne, rynek zbytu w największym dyskoncie. duże podmioty dokładnie tego potrzebują
oba, które wytypowałem mają takie zdolności oczywiście jest też zagranica, lecz Polska ma dużo do powiedzenia w branży spożywczej.
Odpowiedz kto dziś pod co wywala zbijając kurs do minimum minimow. I po drugie ok niech będzie przejęcie to co z tego będą mieli akcjonariusze jak to niby ma wpłynąć na kurs ?
Wywalają że strachu przed zawieszeniem notowań - np. brak raportu. Przejęcie - zobacz na Tarczyński i jego historia z wykupem. Ponadto poniżej 0,50 grozi fixingu a to ma znaczenie dla płynności.
Pytanie kto tak dużo skupował, jeżeli rzekomo jest już tak beznadziejnie. Na arkuszu zleceń popyt nie był zbyt wielki, co chwila dochodziły zlecenia kupna z ukrycia i to nie małe (b. dużo było po 10k).
Jak dla mnie to ten kto ma taki plan to od dawna skupuje zwłaszcza po ostatnich złych piarowych informacjach. Czy to też nie jest jakiś dziwny przypadek że nagle robi sie grupka ludzi strajkujących ? Do tego nagłośnienie że mogą być problemy z wykupieniem obligow. Problem z audytorem.To wszystko na rękę nowemu właścicielowi tansze przejmowanie ale jaki ma w tym interes H.K.?
Takich transakcji nie dokonuje się na rynku. Jest podmiot dominujący i z nim ustala się warunki. To co jest w obrocie może podlegać wezwaniu. Plik złych informacji może "pomóc" w wezwaniu. Ale to tylko wrażenie.
A Ty dominik to na dobranockę nie powinieneś już iść ? Proponuję zapoznać się z elementarzem giełdowym, akapit okoliczności, które umożliwiają wezwanie bo tu ich brak, a nie wprowadzanie bezbronnych w sidła. Natomiast przejęcie - bardzo prawdopodobne :-) Trzymać się burty. Po każdym sztormie wschodzi słońce.
Dnia 2019-05-30 o godz. 19:37 ~oczytany napisał(a): > Smithfield Foods... właściciel Animexa, Pini Polonia > > A jeszcze wyżej i szefem wszystkich szefów jest WH group > > Chińczycy !
Dnia 2019-05-30 o godz. 19:41 ~nikt napisał(a): > Dnia 2019-05-30 o godz. 19:37 ~oczytany napisał(a): > > Smithfield Foods... właściciel Animexa, Pini Polonia > > > > A jeszcze wyżej i szefem wszystkich szefów jest WH group > > > > Chińczycy ! > > skąd to cudo? z chin?? - o sic
Aniemx miał w planach budowe ogromnego zakładu w Polsce ale kupił PINI buduje ubojnię drobiu, ma po drodze i kasę na przejęcie w tym nawet interes z asortymentem tzn. kabanosy ale urząd ochrony konkurencji ?
przejęcie przez tą grupę - zdziwiłbym się, ale jest możliwe.
w każdym bądź razie nie wierzę w upadłość.
grupa Sokołów = również ma kapitał na takie przejęcie, ale również urząd ochrony konkurencji
właśnie syndyk to nie rozwiązanie. rynek nie lubi pustki, kania ma ogromną sprzedaż do Biedronki sprzedaje pod marką własną dziś marka jest, więcej warta jak nieruchomości zwłaszcza przy takim detaliście jak Biedronka kwestia tego, że Kania jest za małym stateczkiem na tym oceanie. a są większe stateczki, które zrobią z tym coś pożytecznego
CEDROB DWORAKOWSKI ANIMEX SOKOŁÓW z grupy zakładów mięsnych raczej już nic nie zostaje cargill po zakupie konspolu ma też kapitał na takie przejęcie pytanie kto był dostawcą surowca do Kani - może go przejmie za zobowiązania
Pobudka, tej firmy za rok nie będzie. Ktoś kupi może markę. Z kretaczen nikt do stołu nie usiądzie, marka do kupienia od syndyka, zakłady może ale wątpię jest nadpodaz mocy
tzn wg mnie to co sie dzieje ,, jest to czysta bita spekulacja gra na emocjach a na tym popłyną ,,pseudoinwestorzy ,,bez jaj ,,ciułacze jak im cos tompnie to robia halo , a rzeczywistosc jest inna w ostatnim rachunku kogos z powaznych graczy jak sie to nie uspokoi bedzie w koncu stac na komercyjny lot na ksiezyc ,a byle tak dalej to moze i na marsa
1,wczoraj podeszłem do sprawy technicznie bez skrupułów i litosci na nioslem na 4 modele upadłosciowe wyniki spólki i zaden z nich nie wykazał by spólka wykazywałaby nawet symptomy upadłosci ,dalej , jesli chodzi o 2 kwartał to symulowałem na nich teoretycznie powtórke 1 kwartału ,straty przemnozyłem przez 2 i tez mi wyszło ze spółka jeszcze nie wykazuje symptomu upadłosci to tyle technika czyli nawet stac spólke na to by jakis czas niepracowac zupełnie tylko czekac na spływ naleznosci a dzisiejsze podejscie spółki do protestu pracowników z ukrainy tylko to potwierdza 2 . tu moze byc przejecie albo sojusz i cos j t u cos jest na topie ale nie moge o tym pisac 3 . zdajcie sobie sprawe ze niski koszt akcji i obligacji moze posłuzyc zarówno głownemu dłuznikowi który zapłaci sobie waszymi pieniedzmi czesc naleznosci //bo one sa wieksze niz wszystkie obligacje // kupi je za 50zł po to by je umorzyc , i oczywiscie zakładom które wykazujac zła sytuacje poszuka nowe koła ratunkowe by po prostu dalej obracac czyimis pieniedzmi ,zmieknie rura bankom inwestorom bo upadłosc nikomu sie nie usmiecha prawda ??
Upadlosc nikomu sie uśmiecha to prawda
Spółka może wykazywać straty jeżeli jest dodatkowo finansowana jak kredyty lub inwestor
Strata roczna ta w raporcie oznacza tylko że strategia firmy jest do korekty Ale ocena jest po opływach finansowych
Aktualnie kania traci właśnie to, traci lub stracił zdolność finansową
Nie chodzi o wielkość długo A zwłaszcza tego na potrzeby obrotu bo kania obroty ma duże
Czyli na papierku było ok
Czemu tyle do kani nie spływają należności??? Chyba windykacja powinna być ale w pierwszej kolejności do odbiorców kani
Co do upadłości. Jest jedna granica jeżeli zakład będzie stał bez pracy dłużej niż dwa tygodnie. Straci wszystkich pracowników, kapitału ludzkiego nie odbuduje się od tak kapitałem finansowym. Bo każdy już znajdzie sobie nową pracę I tam nikt nie zaryzykuje powrotu. Nie mówię tylko o pracownikach produkcyjnych Ale także kadrze menedżerskiej
Pytanie jest proste czy zakłady produkcyjne kani są otwarte? Jeżeli tak to jest czas na przyjęcie, konsolidację, wykup za długo lub jakkolwiek
Na gowork coś tam piszą, ale głównie ze uciekają już od kani
Zorientowany czy jesteś pracownikiem kani ?
nie odpowiem ci na to pytanie ,ale jestem blizej tego niz myslisz, w tym co piszecie i sie domyslacie to połowa prawda ,ale tylko połowa i z domysłami tez jest cos na topie na duzym topie widze tu nawet dobre trafienia konkretnie w przyszlym tygodniu cos sie ruszy ,juz miało sie ruszac tylko ten protest zaburzył troche scene ale to pikus,a zaklad tak pracuje co prawda nie cały ale pracuje i nikt na razie poza ukraincami nie ucieka juz pisałem zla sytuacja komus sprzyja najlepsza wiadomosc to zła wiadomosc
Cedrob to chyba nie, są zajęci sprawami wewnętrznymi a poza tym poświęcili dużo czasu i energii na Gobarto, a nie za wiele im to dało jeżeli chodzi o wyniki. Zagraniczni branżowi są zainteresowani, ale najpierw musi się wyklarować kwestia refinansowania zadłużenia, względnie upadłość (i wtedy zakup aktywów od syndyka, ale to kwestia roku pewnie, tak samo jak w przypadku normalnej sprzedaży). A UOKiK jest bez znaczenia, Kania nie jest na tyle dużym graczem żeby to był problem, chyba że chodziłoby o przejęcie przez Tarczyńskiego bo wtedy faktycznie mieliby duży udział w kabanosach
Animex dopiero co uporał się z przejęciem PINI. Sokołów w dalszym ciągu "wchłania" Gzelle, więc też są zajęci Dworakowski nie ma kasy na kolejne przejęcie i jeszcze większe długi Cedrob przejął Silesię i tam nie wykorzystuje 100% mocy. Mogliby przejęć samą markę a zakład sprzedać.
Cargill po przejęcu Konspola, może chcieć przejąć zakład przetwórstwa wieprzowiny Superdrob i tajscy koledzy też mogą być zainteresowani o poszerzenie działalności o przetwórstwo wieprzowiny
Superdrob słuszny dodatek, zwłaszcza z dodatkiem z Azji tak czy tak nie chce wierzyć w upadłość, bo nie tylko straci Kania, ale firmy które nie wykorzystają wielkiej okazji problemy PINI wykorzystał Animex - źle na tym nie wyszedł Kania ma duży nowy i nowoczesny zakład + plus dwa mniejsze Mam nadzieje, że szybko ktoś się wyłoni i przejmie lub skonsoliduje Długi to liczby jednych przeraza 100 tys. innych 1 mln, a kolejnych nawet 100 mln nie przerazi przejęcie oznacza spłacenie długów przez nowego właściciela, oczywiste, ale wartość całego przedsiębiorstwa pomniejszmy o długi. Kania już raz przejął za długi Ktoś wie kto był dostawcą surowca do Kani ?
wierzejki to za mały podmiot z pewnością nie robili tak dużych obrotów, żeby uczestniczyć w przejęciu za długi sokołów czy animex to co innego Jednak sprzedaż w I kwartale to 200 parę mln zł, czyli surowca rocznie trochę kupował był ktoś jeszcze jako dostawca ? czy Kania obecnie dalej zakłady pracują ? nie ma żadnych plotek o przejęciu wewnątrz personelu ?
Cześć zorientowany. Mam średnią powyżej złotówki. Posłuchałem Twojej rady i dokupilem po 0.61. Obecnie jestem już bez gotówki i muszę przyznać że przez te dwa dni czytając te forumowe nagonki dostaję palpitacji serca. Obecnie jestem w tej samej finansowej sytuacji co i Kania. Wóz albo przewóz. Na pewno obecnie nie sprzedam akcji ale czy uda się odrobić i kiedy? Oto jest pytanie. Jak coś wiesz to uspokoj zkolatane nerwy wielu akcjonariuszy będących w podobnej sytuacji. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
stań z boku i zadaj sobie pytanie. Czemu wpakowałem całą kase w nagonke jakiegoś nika z internetu? A potem wypłać sobie liscia na otrzezwienie, choć to pewnie już za późno