Ten co ostatnio wywalał to nie przez wyniki ... jak musi to sprzedaje nie jego kasa ... jutro pewnie bedzie dalsze osuwanie jak ostatnio ale to nie przez wyniki ktore sa dobre
niech wywala, przecież lepiej skupić niżej nic fajniejszego na 11 bit tez fundusz wywalił przed wzrostami ale taki los jeden zarabia drugi traci, tylko moze byc tak ze fundusz wywala a rodzina skupuje kto to kontroluje
Zysk netto ogółem 10084tys. a podmiotu dominującego tylko 6137tys.(tj.około 60%) tymczasem kapitał własny jednostki dominującej to 93,6% kapitału własnego ogółem.
Czy ktoś wyjaśni mi na jakiej zasadzie dokonywany jest podział? W raporcie rocznym mamy jeszcze inne proporcje.
Prawda jest jedna. Komunikacja zarządu tej spółki z rynkiem jest fatalna. Zapowiadane w tamtym roku hucznie pozyskanie gotówki wypadło bardzo słabo, wojna z funduszami o jakąś skromną dywidendę zakończyła się chwilową podbitką kursu (1kw. 2019), a przecież dodać trzeba, że ktoś wykładał dziesiątki mln zł na nowe emisje. Deklaracje spółki co do przyszłej dywidendy kiedyś padły. Idąc dalej strategia spółki: to jakieś na kolanie napisane epitety, bez nominalnych wartości. Wygląda na to, ze Pawełek miał jakiś sen i zanotował jego finał. Strona spółki, której przychody sięgną w tym roku 2 mld zł, nie pokazuje nawet aktualnego kursu akcji. Idąć dalej puste epitety: budowa stacji demontażu, przejęcie Orła Białego, skup akcji własnych. Wczytująć się w list prezesa mam wrażenie, że Pawełek to rybak, który kontenerowcem chce wypłynąc w sztorm łowić szproty, bo jak nazwać dalsze przejęcia, gdy w kasie pustki, zadłużenie rośnie, a marżowość biznesu pozostawia wiele wątpliwości. Jestem akcjonariuszem tego wehikułu, bo jeszcze mam nadzieję, że prezes się opamięta, jeżeli jego wizje są zagrożone to niech pozyska mądrych doradców zarządzających, którzy mu pomogą sukcesywnie w oparciu o mądre zarządzanie wyprowadzić ten okręt z mielizny. Może to celowa polityka, żeby tanio pozbierać akcje i zrobić wezwanie? Cóż pytanień jest wiele, może ktoś z zarządu przeczyta skromne przemyślenia akcjonariusza? A na koniec co do Grahamma i inwestowania w wartość, radziłbym aby prezes zagłębił się w lekturę pozycji ,,Mądry Inwestor" i przeanalizował swoje słowa i czyny, zanim coś mądrego napisze............
Załóż firmę bedziesz zarządzał lepiej :) marże powrócą ale kto może to zweryfikować czy masz akcje czy nie :) a na forum możesz sobie pisać co chcesz :)
No wlasnie, to tak brzmi jakby ten Klimkowski pisał co chciał się do rady elemelka wpakować. Wszystko zle ja bym zrobił lepiej. Załóż firmę i zrób chłopie... pokaz ze można.
Oby nie skończyło się jak z Ursusem- pinokio Zarajczyk piał piękne wizje o patentach: przekładnia Vigus, Etiopia, elektromobilność itd. A wyszlo jak wyszło. Goło i nie wesoło. Tak będą składać (spawać) ramy do elektryków w dofinansowanym projekcie i grzecznie realizować plan naprawczy. Kolejny długi nos Kąkolewski i jego cudne przedsiębiorstwo pod nazwą: Getback. Dalej Polskie Jadło, Redan, Miracullum, ZC Otmuchów, Petrolinvest i masę innych cudownych walorów z mega perspektywami.
Nie twierdzę, że taki los czeka naszego czemiona o City Mining, ale zasada transparentości zarządu, zaufania inwestorów to dziś waluta.
Ja ani ty kursu nie zmienimy, zrobią to finansowi w jedną lub drugą stronę, jestem dwoma rękami za aby było to na północ do wartości 1,5 wk i oby wizja prezesa się urzeczywistniła co do potęgi i zakresu działania firmy.
Tak się składa, ze już parę wiosen jestem na bananie i trzeba trochę wiedzy i doświadczenia, żeby jak to mówił Buffet: ,,gdy przyjdzie odpływ widać, kto pływa bez majtek"
Dnia 2019-05-24 o godz. 11:05 ~ZłomFan napisał(a): > Oby nie skończyło się jak z Ursusem- pinokio Zarajczyk piał piękne wizje o patentach: przekładnia Vigus, Etiopia, elektromobilność itd. A wyszlo jak wyszło. Goło i nie wesoło. Tak będą składać (spawać) ramy do elektryków w dofinansowanym projekcie i grzecznie realizować plan naprawczy. > Kolejny długi nos Kąkolewski i jego cudne przedsiębiorstwo pod nazwą: Getback. > Dalej Polskie Jadło, Redan, Miracullum, ZC Otmuchów, Petrolinvest i masę innych cudownych walorów z mega perspektywami. > > Nie twierdzę, że taki los czeka naszego czemiona o City Mining, ale zasada transparentości zarządu, zaufania inwestorów to dziś waluta. > > Ja ani ty kursu nie zmienimy, zrobią to finansowi w jedną lub drugą stronę, jestem dwoma rękami za aby było to na północ do wartości 1,5 wk i oby wizja prezesa się urzeczywistniła co do potęgi i zakresu działania firmy. > > Tak się składa, ze już parę wiosen jestem na bananie i trzeba trochę wiedzy i doświadczenia, żeby jak to mówił Buffet: ,,gdy przyjdzie odpływ widać, kto pływa bez majtek" > > To mój ostatni wpis
Kolego, Ursus to byl czysty kryminal, mam nadzieje ze prokuratura w koncu zajmie sie Zarajczykiem
A co powiesz o CDprojekt, który wyceniany jest na bananowej na 20.000.000.000 zł i zarobił w IQ tyle co Elemental "słoń na glinianych nogach"!!!! :)
Różnica w wycenie to tylko x100 :)
Różnica jest podstawowa cdr to wig20 i zagranica a emt to swig80 i polskie pogorzelisko. Można się czepiać zarządu ale obiektywnie to ile spółek z swig80 jest dobrze wycenianych? 10%?
Czy Elemental to polskie pogorzelisko? Z raportu wynika, że większość przychodów uzyskali za granicą. Jest to zmiana w porównaniu do zeszłego roku. Z raportu rozczarował mnie wzrost zadłużenia i dużo większe należności, na które czekają. Miejmy nadzieję, że kasa wróci w kolejnych kwartałach... Z tym, że kolejny raport we wrześniu.
Witam , kilka lat działam w branży odpadowej - prowadzę własną firmę zajmującą się zbieraniem odpadów przemysłowych ; napiszę poniżej o szansach i zagrożeniach dla branży ; może zacznę o zagrożeniach : - coraz to nowe przepisy ( biurokracja ) obciążające branże recyklingu i nie chodzi tu ochronę środowiska ale o zwykłe wymysły urzędników , którzy nie mają pojęcia o branży ; - rosnące koszty energii , które odczuwa cała gospodarka ; - rosnące koszty pracy i trudności ze znalezieniem pracowników ( mało chętnych do pracy w tej branży ) ; - split payment nie dotyczy branży , ponieważ obowiązuje odwrotne obciążenie i VAT jest tylko zapisem księgowym , więc nie wiem o czy pisze prezes ? Teraz perspektywy ; - bariera wejścia na rynek nowych podmiotów (nowe przepisy eliminują w tym roku z rynku kilkadziesiąt % firm zajmujących się gospodarką odpadami ) ; - recykling będzie musiał się rozwijać , ponieważ odpadów jest coraz więcej i coś trzeba będzie z nimi robić ; - jest nadzieja , że opłata produktowa zacznie w końcu działać ; - ceny surowców będą z czasem musiały rosnąć ze względu na ich kurczące się zasoby i rosnące koszty wydobycia ; - wejście w segment przetwarzania odpadów WEEE ( tutaj zarabia się na opłacie produktowej i na odzysku surowców ) ;
Czasami dziwię się temu co się dzieje na rynku surowców ; ostatnio "specjaliści" piszą o spadku cen złomu stalowego a dzisiaj czytam , że w ciągu ostatnich kilku msc. cena rudy żelaza wzrosła o 70 % , do tego wysokie koszty energii elektrycznej ( koszt przetopu złomu stalowego na stal jest kilkakrotnie mniejszy niż wytop stali z rudy żelaza ; gdzie jest logika ? Branża recyklingu ma perspektywy rozwoju , więc myślę , że przy mądrym zarządzaniu będzie ok.
Jeśli chodzi o split payment to sytuacja wygląda tak że w większości branż gdzie obowiązuje obecnie odwrotne obciążenie (czyli m.in. handel złomem) i brutto=netto, od 1 września zostanie wprowadzony VAT z mechanizmem split paymentu co spowoduje zapotrzebowanie na zwiększenie kapitału obrotowego czyli efektywnie zamrozi trochę gotówki.
Mario, tu masz to co pisze prezes o split payment
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat/split-payment/2929401,Ktore-firmy-obejmie-obowiazkowy-split-payment.html
Jednak najpoważniejszą konsekwencją split payment dla przedsiębiorców jest ryzyko problemów lub nawet utraty płynności finansowej. Przedsiębiorcy otrzymujący VAT na rachunku VAT będą mieli te środki zamrożone, nie będą mogli nimi w dowolnym momencie dysponować. Dla wielu z nich, zwłaszcza najmniejszych, może okazać się to dużą przeszkodą w prowadzeniu biznesu.
W celu zmniejszenia obaw przedsiębiorców, czy obowiązkowy MPP wpłynie negatywnie na ich płynność finansową, Ministerstwo Finansów zapowiedziało skrócenie terminu oczekiwania na zwrot środków pieniężnych z rachunku VAT z 60 do 25 dni.
Ponadto wraz z nowymi przepisami ma zostać udostępniona dodatkowa opcja wydatkowania środków z rachunku VAT. Planowane jest udostępnienie możliwości płacenia z rachunku VAT innych podatków, a także składek ZUS.
Wszystko co Panowie rozpisujecie się o spólce, perspektywach, szansach, zagrożeniach można z przyjemnością poczytać ale rzeczywistość jest taka jak dzisiejsza sesja (jak do tej pory). Świetnie pokazuje ona nastawienie rynku do spólki (to nie tsgames lub inny komputerowiec) jedno zlecenie 50000 szt. (wartość 55tys zł) załatwia całą sesję. Kwestią tylko czy dziś -1 czy -2 czy -5% - i tyle te rozważania są warte, będziemy posiadać perspektywiczną spólkę, teoretycznie nawet nieźle dochodową ale o nędznym kursie :) i nic na o nie poradzimy...
Też trochę siedziałem na EMT ale zniechęciła mnie sytuacja na linii Prezes-Fundusze i dodatkowo zakupy na dziwne spółki. Może gdyby była tutaj normalna polityka i transparentność działań było by więcej zainteresowanych a co za tym idzie zwiększyła by się płynność itp.
Dziś Panowie doskonałe widzicie ile te dyskusje wszystkie są warte.
Wczoraj połową spółek na GPW rosła po kilka % elemental nawet nie drgnął dziś obrał właściwy mu kierunek 1zl optymistycznie. Prezes bajkoopowiadacz po konflikcie z funduszami przynajmniej śpi spokojnie nikt mu nie zbiera towaru a wręcz przeciwnie dostarcza tanich akcji na rynek...
Ględzisz to samo od roku...
Zgadzam się że zarobią nieliczni, ci co kupią śmiecia po 0,8zł i optymistycznie sprzedadzą po 1.2.
Ci co trzymają może kiedyś odzyskają...
Maxymuss to idealny akcjonariusz dowolnej spółki na naszym bananie. Nigdy o nic nie pyta, nigdy nie kwestionuje, wyniki są wg niego zawsze bardzo dobre i wszystko jest cudownie :)))) A jak nie są, to na pewno kiedyś będą... za rok, dwa, a może za piętnaście.
pilnuj swojego portfela i zarabiaj:) ja uważam że dzisiaj był dołek i sypacz się wysypał a mnie śmieszą goście którzy mówią za ile kupią nigdy nie kupisz bo strach nie pozwoli
Sądzę, że będzie podobnie do tego, co było rok temu: najpierw kurs spadł grubo poniżej jednego złotego, w połowie sierpnia poszybował do niemal dwóch złotych. Należy jeszcze trochę poczekać.!!