Witam ,
kilka lat działam w branży odpadowej - prowadzę własną firmę zajmującą się zbieraniem odpadów przemysłowych ;
napiszę poniżej o szansach i zagrożeniach dla branży ;
może zacznę o zagrożeniach :
- coraz to nowe przepisy ( biurokracja ) obciążające branże recyklingu i nie chodzi tu ochronę środowiska ale o zwykłe wymysły urzędników , którzy nie mają pojęcia o branży ;
- rosnące koszty energii , które odczuwa cała gospodarka ;
- rosnące koszty pracy i trudności ze znalezieniem pracowników ( mało chętnych do pracy w tej branży ) ;
- split payment nie dotyczy branży , ponieważ obowiązuje odwrotne obciążenie i VAT jest tylko zapisem księgowym , więc nie wiem o czy pisze prezes ?
Teraz perspektywy ;
- bariera wejścia na rynek nowych podmiotów (nowe przepisy eliminują w tym roku z rynku kilkadziesiąt % firm zajmujących się gospodarką odpadami ) ;
- recykling będzie musiał się rozwijać , ponieważ odpadów jest coraz więcej i coś trzeba będzie z nimi robić ;
- jest nadzieja , że opłata produktowa zacznie w końcu działać ;
- ceny surowców będą z czasem musiały rosnąć ze względu na ich kurczące się zasoby i rosnące koszty wydobycia ;
- wejście w segment przetwarzania odpadów WEEE ( tutaj zarabia się na opłacie produktowej i na odzysku surowców ) ;
Czasami dziwię się temu co się dzieje na rynku surowców ; ostatnio "specjaliści" piszą o spadku cen złomu stalowego a dzisiaj czytam , że w ciągu ostatnich kilku msc. cena rudy żelaza wzrosła o 70 % , do tego wysokie koszty energii elektrycznej ( koszt przetopu złomu stalowego na stal jest kilkakrotnie mniejszy niż wytop stali z rudy żelaza ; gdzie jest logika ?
Branża recyklingu ma perspektywy rozwoju , więc myślę , że przy mądrym zarządzaniu będzie ok.