• jak oceniacie Autor: ~baobab [77.252.47.*]
    to codziennie otwarcie kilkoma akcjami dla podtrzymania kursu i naciągania na oddawanie, byle wezwanie doszło do skutku? Bo chyba tak to wygląda z tym przedłużaniem wezwania.
  • Re: jak oceniacie Autor: ~OzyrysAdal [148.81.171.*]
    Niech tylko wyniki kwartalne pokażą i jak będzie pare mln na plus to powinien podckoczyć kurs!
  • Re: jak oceniacie Autor: ~Benek [83.12.115.*]
    Nie znam się na giełdzie i nie inwestuje, ale jestem w branży IT. - Proszę wrócić do roku 2015 - AB po 43 zł, ABC data po 3,9-4,2 zł.
    AB nie ma problemów z US i z VAT. ile spadła ? 60% ? dlaczego nie chcą kupić AB? - bo nie mają tulu oddziałów w Europie co ABC. Cała branża w odwrocie, brak inwestycji krajowych i zagranicznych. Dlaczego ALSO wybrało taki moment ? przed wejściem na giełdę funduszy pracowniczych, przed wyborami? przed zapowiadanym spowolnieniem gospodarczym ? natłok złych informacji działa negatywnie na nastroje i jest to najgorszy moment dla posiadaczy akcji ABC, zaczynają się bać że stracą, szczególnie Ci co kupili np. 3 zł.
    a co będzie jak się sytuacja odwróci za rok ?, zaczną napływać inwestycje, wyniki branży pójdą w górę, - spółki IT będą w rozkwicie?
    Może grube ryby wiedzą ze to ostatnia chwila żeby się nachapać bo potem będzie drożej? Teraz chcą przejąć rynek europejski za psi grosz.
    taki scenariusz jet możliwy?
    proszę o komentarze specjalistów od długoletnich inwestycji.
  • Re: jak oceniacie Autor: ~baobab [77.252.47.*]
    Dnia 2019-05-22 o godz. 11:55 ~Benek napisał(a):

> a co będzie jak się sytuacja odwróci za rok ?
    "jak się odwróci", co oczywiste ani gwarantowane nie jest

> Może grube ryby wiedzą ze to ostatnia chwila żeby się nachapać
    "może wiedzą", może nie
    problem w słowie "może", bo to tylko przypuszczenia

> taki scenariusz jet możliwy?
    giełda ma to do siebie, że jest nieprzewidywalna i teoretycznie każdy scenariusz niby jest możliwy

Problem ABC w relacji do innych spółek to nietransparentność, utrata wiarygodności, ukrywanie zobowiązań, spór z SII, groźba kary od KNF, słabe wyniki, wieloletni brak zysków dla akcjonariuszy itd.

Proponuję lekturę kilku ostatnich stron na temat spółki (analiza raportów, linki do artykułów, merytoryczne komentarze), które merytorycznie wiele wyjaśniają:
    https://www.stockwatch.pl/forum/wpis-najnowszy-383334_ABCDATA.aspx#383334

• Re: jak oceniacie Autor: ~benek [83.12.115.*]
    " nietransparentność," - tym bardziej ryzyko żeby przejąć taka spółkę
    "utrata wiarygodności," - po co komu spółka bez wiarygodności takie gadanie a tak naprawdę chodzi o duży dostęp do rynku )
    "ukrywanie zobowiązań, spór z SII, groźba kary od KNF", jak tyle złego wisi nad ABC to po co się uwzięli żeby kupić i podwyższają cenę, przesuwają daty wezwania nie mając pewności co się stanie i co ich czeka?
    słabe wyniki, wieloletni brak zysków dla akcjonariuszy itd. - chyba co roku była dywidenda - za 2018 jest cisza.
    Chyba jednak niewiele wiesz o tej spółce. Jak od dawna widać, rynek raczej nie podziela twej opinii, ale szanuję twe prawo do własnej oceny. Dla mnie to jednak... fajna fantazja. Polecam kupić na kredyt
  • Re: jak oceniacie Autor: ~benek [83.12.115.*]
    pachnie mi złośliwością z Twojej strony.
    pojdę za Twoja poradą i kupie co najmniej 30% wszystkich akcji ABC :-)
    proszę już nie odpisuj
    Dlaczego zabraniasz mi pisać? To nie złośliwość, raczej pobłażliwość i wyrozumiałość. Nie wierzę, że kupisz cokolwiek, ale to bez znaczenia. Każdy ma swoją strategię inwestycyjną. Zrobisz, jak zechcesz. Ja patrzę na rynek i czekam na finał wezwania. A dziś na godzinę przed zamknięciem widać dosadnie, jak rynek ocenia spółkę: wolumen ledwo 7724 akcje w 9 transakcjach. To twoje zakupy?

A tu niżej masz malutką żartobliwą uszczypliwość :-)
    https://teksty.jeja.pl/617,zasady-inwestora-gieldowego.html

Możesz odpisywać :-)
  • Re: jak oceniacie Autor: ~mietek [185.15.1.*]
    Dnia 2019-05-22 o godz. 16:14 ~baobab napisał(a):
    > Dlaczego zabraniasz mi pisać?

a kolega baobab to umie czytać ze zrozumieniem ? bo mam wrażenie że nie
    nikt Ci nie zabronił pisać, kolega grzecznie PROSIŁ !!!

Umiem czytać ze zrozumieniem, co nie znaczy, że muszę czyjeś, nawet najgrzeczniejsze, prośby spełniać, o czym równie grzecznie napisałem. Może jednak lepiej grzecznie porozmawiajmy o spółce i o tym, co może zdarzyć się przed i po ew. wezwaniu, którego realizacja chyba wciąż nie jest oczywista, a wtedy może spełnić się scenariusz kolegi średniego_inwestora prognozującego spadek ponownie na groszówki.

• Re: jak oceniacie Autor: ~mietek [185.15.1.*]
    Szanowny Panie baobab
    ponieważ sprawiasz wrażenie, że nie wiesz co źle zrobiłeś

Dnia 2019-05-22 o godz. 15:07 ~baobab napisał(a):
    > Chyba jednak niewiele wiesz o tej spółce. Jak od dawna widać, rynek raczej nie podziela twej opinii, ale szanuję twe prawo do własnej oceny. Dla mnie to jednak... fajna fantazja.

to było jeszcze grzeczne

Dnia 2019-05-22 o godz. 15:07 ~baobab napisał(a):
    Polecam kupić na kredyt

to było nie uprzejme, złośliwe, prześmiewcze

nie dziw się więc, że nikt nie chce z Tobą dyskutować merytorycznie na temat spółki.
    A ja nie uważam, że coś źle zrobiłem. I zostaję przy swoim. Napisałem to, co uznałem akurat za właściwe. Za czyjeś interpretacje nie odpowiadam. Owszem, napisałem ironicznie i z prześmiewczą intencją, ale bez zamiaru obrażania kogokolwiek, a kwestia odbioru jest sprawą indywidualną. I to już mnie nie interesuje, czy ktoś jest tak dziecinnie wrażliwy, iż obraża się jak dzieciak w piaskownicy, z którym ktoś nie chce się bawić na jego zasadach. I teraz - kierując to tylko do ciebie - prześmiewczo zauważę, byś czytał ze zrozumieniem, bo nigdzie nie wyraziłem skargi czy choćby zdziwienia, że nikt nie chce ze mną dyskutować merytorycznie na temat spółki. Ja się o to nie obrażam i nawet nie przeszkadzają mi takie wpisy jak twoje, w których merytorycznie o spółce słowa nie napisałeś. Ale miłego dnia życzę. Szczerze i bez ironii. I nie proszę, byś już już nie pisał. Ale o tym, co i komu odpiszę, akurat ja decyduję a nie twoja protekcjonalność.

• Re: jak oceniacie Autor: sebastian_successful_investor [83.30.182.*]
    W 110% popieram kolege. Jestedm dumny z nas, drobnych, bo jak widac, nie oddajemy tym frajerom, ktorzy mysla, ze z nas zrobia frajerow....
    Trzymamy!!!! dokupujemy po cenie ponizej wezwania....trzeba pokazac sile, ktora pozostala w drobnych inwestorach indywidualnych....
    GPW, jak juz sie obudzi, to bedzie tym, czym sa gieldy w Niemczech czy Stanach...kto tu przetrwa, zostanie wyniesiony w obloki !!!
  • Re: jak oceniacie Autor: ~fox [83.20.50.*]
    Człowieku!
    Prawdopodobnie wymaganą ilość na wezwanie mieli jeszcze przed pierwszym, terminem.
    Nikt ne będzie się z drobnymi akcjonariuszami pieścił.
    Podejmą decyzję o wyjściu z giełdy (materializacji akcji) zwykłą większością głosów,
    bez wykupu, tym bardziej przymusowego w cenie 1,44 zł, i to wszystko.
    Zostaniesz ze zmaterializowanymi akcjami, z którymi nic nie zrobisz, a za rok - dwa wywłaszczą cię
    za grosze unieważniając akcje, jak będą chcieli.
    Choć nie będzie powodu, żeby chcieli nawet w ten sposób cokolwiek wypłacić.
    Po prostu możesz zostać dumnym właścicielem faktycznie nic nie wartego
    pakietu akcji.

Inna możliwość, to nie dojście wezwania do skutku i cena na drugi dzień w okolicy 0,60-0,70 zł.
    A później zjazd niżej.

Nie widzisz, jak ludzie wychodzą na tej spółce?
    Przez prawie 4 miesiące są odcięci od akcji i pieniędzy nie mogąc nic zrobić.
    A mogli sprzedać po ogłoszeniu wezwania po 1,42 zł.
    To jest 2/142 =1,4% taniej niż w wezwaniu.
    A 1,42 *10%*1/3= 4,73 grosza wynoszą co najmniej straty z powodu zamrożenia akcji.
    To jest 3,3 %.

• Re: jak oceniacie Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Wezwanie dojdzie do skutku, spokojnie. Dlaczego miałoby nie dojść? Bo 5% drobnych się uprze i nie odda?

Przedłużanie wezwania jest związane z uzyskaniem zgód i tyle. Te wasze teorie spiskowe to piaskownica...Pewnie już mają tyle kacji co chcieli dostać...

Gdy MCI sprzedawało DotCard dla Netsa umowa została popisana w czerwcu 2018 a sfinalizowana dopiero w styczniu 2019 ( tyle czekali na zgody UKOiK i KNF) W tym przypadku potrzeba ciut więcej zgód i to w kilku różnych krajach no i jak ktoś tu wrzucał linka chyba w Komisji Europejskiej.także o ile pamiętam.

A Zyga to może być dobry wujek...
    Uważam, że fox i białoczerwony mają rację, co chyba niedługo się potwierdzi. A takie pisanie przez kogoś, kto już na wstępie zaznacza, iż niby "nie znam się na giełdzie i nie inwestuje", a potem ściemnia ogólnikami i usiłuje naginać wybiórczo fundamenty do myślenia życzeniowego, to typowe zaklinanie rzeczywistości przez tych, co od pieniędzy dotarli do giełdowej nędzy na spółce, której giełdowych realiów nie kumają.
  • Re: jak oceniacie Autor: ~Średni_Inwestor [176.107.169.*]
    A co jeśli tych zgód w czerwcu nie dostaną? Też dojdzie do skutku?

Być może dla wzywających korzystniej byłoby nie dopuścić do realizacji obecnego wezwania i zrobić kolejne za 6-12mies ale już po zupełnie innej cenie :)

Nie da się ukryć, że imho obecna cena w wezwaniu jest dość atrakcyjna , może zbyt atrakcyjna biorąc pod uwagę to w jakim stanie jest DATA i patrząc jak wyceniana jest duzo lepiej radząca sobie konkurencja.

Średni
[x]
ABCDATA 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.