• Super wysoka dywidenda Autor: ~KaKak [195.85.252.*]
    Świetna wiadomość - wysoka dywidenda i brak premii dla Zarządu - spółka przeznacza 22 miliony na rozwój. Oby więcej takich uczciwych spółek - kurs na razie nie jest wysoko, ale potencjał na 40-50 złotych jest ogromny, niech tylko przyjdzie dobry wiatr na GPW.
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~FanMfo [37.130.45.*]
    Dobre wiatry to już były teraz jest cisza przed burzą. :)
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~KaKak [80.55.213.*]
    Moje prognozy się sprawdziły, dziś zwiększyłem zaangażowanie w spółkę, kupiłem 2000 akcji po 45 pln - przy cenie 45 pln za akcję kapitalizacja to 300 mln złotych, prognozowany zysk netto za 2021r to ok. 60-65 mln złotych. C/Z poniżej 5, spółka fundamentalnie bardzo silna.

W mojej opinii do końca roku zobaczymy notowania w zakresie 65-75 złotych za akcje.

• Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~RafalZ [31.60.224.*]
    Moim zdaniem zysk w 2021 r. będzie dużo wyższy niż 60-65 mln zł.
    Zakładam zysk netto w przedziale 80-100 mln zł, oraz dywidendę ok. 8 zł akcja. Spółka zakończyła proces inwestycyjny i będzie mogła zdecydowana większością zysku podzielić się z akcjonariuszami.
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~KaKak [89.230.70.*]
    Jestem pod mega wrażeniem wyników, przebiły moje najśmielsze oczekiwania. Zakładam, że 3Q będzie również bardzo dobry - ceny stali są wciąż na bardzo wysokim poziomie. Wycena, w mojej opinii, spokojnie może siegąć w perspektywnie 12-18 miesięcy ok. 1mld PLN, spodziewam się do końca roku przebicia 100-110 PLN za akcję
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~Kris [5.173.180.*]
    Problem, że nikt nie zna spółki. Więc tak niestety nie urośnie
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~diego [89.64.104.*]
    Zapomnij na tak nudnej spółce. W tym roku pewnie pęknie 100 mln. zysku, obstawiam 120. Za rok tego nie powtórzą, bo to one-off, ale na pewno też nie wrócą do wcześniejszych 20 milionów, stawiałbym na przedział 50-70 i 70-80 za akcję.
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~Alfa [94.172.133.*]
    Mała podpowiedz,
    Sprawdź sobie plan wymiany okien w UE i kto na tym skorzysta.....
    Tutaj dopiero się zaczną zyski, a wtedy wszyscy poznają MFO ale już na innych poziomach
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Autor: ~diego [89.64.104.*] 2021-07-29 14:54
    Zapomnij na tak nudnej spółce. W tym roku pewnie pęknie 100 mln. zysku, obstawiam 120. Za rok tego nie powtórzą, bo to one-off, ale na pewno też nie wrócą do wcześniejszych 20 milionów, stawiałbym na przedział 50-70 i 70-80 za akcję.

A na czym ten one-off konkretnie polega ?

Przejdź się po dowolnych hurtowniach i sklepach budowlanych, gdzie duże znaczenie mają ceny surowców. Nikt nie poda Ci cen na za miesiąc, często na za tydzień. W takich okolicznościach można zaszywać w zasadzie dowolne marże, bo co ma zrobić klient, gdy wzrosty surowców globalne ? Na drewnie się skończyło, ale póki co całej branży stalowej COVID spadł z nieba. MFO to akurat sprawna i dobrze zarządzana spółka z przyszłością, ale co powiedzieć o tych wszystkich Drozapolach i Bowimach ? Nagle stały się super zarządzanymi firmami z przyszłością ? No nie. Chodzi o opisany wyżej mechanizm, który jest wodą na młyn każdego biznesu, bez względu na branżę, teraz padło na wszystko co związane ze stalą. Jestem w 100% przekonany, że gdyby nie COVID, to dzięki rozbudowie mocy produkcyjnych szliby w tym roku na 50-60 mln. A będzie pewnie 100-120 mln. Tak gigantyczna poprawa wyników nie byłaby możliwa bez tego, co dzieje się na stali.

I jeżeli nie zauważyliście, to trzymam te akcje i liczę na zysk. Więc prośba o nie robienie tu nowego Mercatora i innego Asbisu, bo patrzymy w przyszłość w tym samym kierunku, tylko że ja po prostu uważam, że w przyszłym roku nie osiągną tak wyśrubowanych dzięki COVIDowi wyników, co nie znaczy, że wycena akcji nie wzrośnie.
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Czyli chodzi o wzrost cen stali.
    Zgadzam się, dopóki ten wzrost będzie to będą rosły wyniki MFO.

Pytanie zasadnicze do kiedy ten wzrost cen stali się utrzyma.
    Faktem też jest że tego typu spółki (nie mają stabilnej dynamiki wzrostów wyników)
    nie są za bardzo chętne do wzrostów.
    Np Alumetal pokazal bardzo bardzo dobre wyniki za IV kw 2020 r i i 2 razy wyższe za I kw 2021 r kw/kw
    a kurs nie chce rosnąć.

Wskazałeś bardzo dobry przykład, znajdzie się tego jeszcze trochę. To co dzieje się na stali jest już w cenie wielu spółek, każdy wie co i jak. Tak jak było z rękawiczkami Mercatora, aż w pewnym momencie nawet super wyniki powodowały obsuwę, teraz na Asbisie kolejne rekordy nie robią już wrażenia. Tutaj na szczęście nie ma jeszcze hołoty jak na tych dwóch spółkach, a i sama spółka jednak zarabiała i ma pomysł na siebie w przeciwieństwie do Mercatora z zarządem-krętaczami, do tego ma produkty, które powinny mniej lub bardziej schodzić w kolejnych latach, np. okna w Europie to gigantyczny i rosnący rynek. Do tego wypłaca dywidendę. Fundamentalnie up się należy i to solidny, jeden z mocniejszych w skali całej GPW patrząc na wyceny innych spółek.

Natomiast zupełnie mnie nie zdziwi, jeżeli Bowimy, Drozapole i inne polecą po nawet rekordowych najbliższych wynikach po -10%. Tam siedzi gruba spekuła i nagania leszczy na nieprzerwane wzrosty cen stali. Dla takich spółek COVID to dar losu - od lat bez pomysłu na siebie, stagnacja wynikowa, ot jednorazowe wydarzenie, dzięki któremu właściciele wreszcie ustawią się na całe życie. Szok na stali minie jak szok na drewnie w USA, znowu powrócą do strat lub małych zysków.

Pytanie też, czy uda się nam tutaj urosnąć chociaż o te 40-50% zanim walnie USA. Bo o tym się często zapomina, patrząc tylko na aspekt wskaźnikowy, gdy to psychologia jest niestety królem. Oczywiście MFO będzie jedną z najbezpieczniejszych spółek w razie walnięcia, no ale mocno utrudni to dalsze wzrosty.
    Zresztą można łatwo dojść do pewnych wniosków, porównać marżowość w kolejnych okresach - jak byk wychodzi, że obecne wyniki zasługują super marżom, które mogli narzucić w środowisku bańki na stali. Dla mnie sytuacja w uproszczeniu wygląda tak, że w kolejnych latach będą się rozwijać, zwiększać skalę, ale jednak przy cenach stali gdzieś pomiędzy tymi sprzed COVID i tymi obecnymi, przy niższych marżach. Dlatego najbardziej prawdopodobny wydaje mi się scenariusz na zasadzie:

2021 - 120
    2022 - 70
    2023 - 80
    2024 - 90
    itd.

Natomiast warto mieć założonego stop loss'a, korekta na stali i może się zacząć panika. I nie mówmy, że to nie Bowim czy Drozapol - są mocno uzależnieni od rynku stali, nie bez powodu MFO zawsze było w grupie spółek, które reagowały na raporty z branży. Nie zapominajmy również o ryzyku sytuacji, gdy obkupią się w stal po cenach z bańki, a potem będzie zjazd, przy tak rozgrzanej koniunkturze jeden kwartał może się nawet skończyć na minus.

W każdym razie rozwijają się, solidny zarząd, płacą dywidendę - CZ 7-8 należy się jak psu buda, więc i przy 70 mln. w przyszłym roku należy się 500-550 mln. kapitalizacji.
  • Re: Super wysoka dywidenda Autor: trzyd [46.169.105.*]
    Sprawdziłem wyniki MFO w stosunku do cena stali.
    W 2017 cena stali była wyższa niż w 2018 oraz tym bardziej w 2019 gdy spadła średnio o 15%.
    Wyniki MFO - zysk netto
    2017 - 20 715
    2018 - 27 901
    2019 - 25 410

Zysk jak widać nie bardzo współgra z ceną stali. Cena stali spada a ich zysk i tak rośnie.
    Wystarczy wejść na ich stronę - gdzie są zdjęcia zarządu - to głownie relatywnie młodzi i energicznie goście.

Na koniec ich motto ze strony:
    Naszym Celem strategicznym jest zdobycie pozycji wiodącego producenta profili stalowych w Europie. Jesteśmy obecni na 50 rynkach eksportowych. Stale zwiększamy zdolności produkcyjne i moc przerobową.

[x]
MFO -1,41% 35,00 2025-12-12 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.