Józek pewnie przekroczył 90% w kapitale spółki ale przy przymusowym wykupie musi mieć conajmniej 95%!! A zdjęcie z gieldy?? A to niby na jakiej zasadzie? Nic mi nie wiadomo żeby Józek pracował teraz w KNF!!!
Przecież nie ma na co liczyć!! Po to był skup żeby osiągnąć wymagany próg a potem ogłosić przymusowy wykup!! Moment jest idealny bo kurs znajduje się w pobliżu historycznych minimum!! A poza tym kto.chce bujać się po sądach żeby osiągnąć wyższa cenę np wartość księgową?? Przecież to potrwa lata a i wyrok mocno niepewny!!!
Józek nic nie przekroczył bo to nie on skupowal owal akcje tylko spolka!! Teraz musiałabyona je umorzyć aby aktualne udziały jozka przekroczyły próg 90%!!!
Poki więc spółka nie umorzy tych akcji nic się z nimi nie wydarzy!! Cena skupu będzie od dołu trzymać kurs!! A górna granica?? No cóż być może wynik coś ruszy bo będzie lepszy niż w I kwartale ubiegłego roku bo ilość przekazanych mieszkań była dużo wyższa!! No ale ta górna granica to pewnie 3.40!! Z drugiej strony malejące ff może sprzyjać dziwnym ruchom! O ile znajdzie się jakiś dodatkowy popyt. Ale to raczej mało realne!! Józek prędzej czy później wyprowadzi te akcje z GPW!!!
dla mnie to też znak zapytania, kto mu sprzedał po 2,7 zł. raczej leszcze niż OFE. OFE nie są aż tak głupie. a jeśli wyjąć głosy z akcji własnych to Józek już przekroczył 90%.
Dwie rzeczy wydają się być pewne!! 1 Józek prędzej czy później ogłosi przymusowy wykup 2 cena za akcję będzie jak najniższa oczywiście zgodna z przepisami czyli powiązana ze średnią za ostatnie 6 miesięcy i ceną ostatniego skupu. Czyli jakby nie patrząc wychodzi około 2,7!! I nie więcej niż 3,4. Pozostaje tylko jedna wątpliwość dlaczego skup ogłosiła spółka a nie sam Józek ?? To tylko wydłuża pobyt spółki na GPW!
Zgodnie z ustawą o ofercie publicznej prawo żądania wykupu jest ograniczone w czasie i obejmuje okres 3 miesięcy od dnia przekroczenia progu 90% ogólnej liczby głosów. Do końca wakacji będzie posprzątane!!! Cena wykupu wiadoma. Dodatkowo po ogłoszeniu wykupu notowania akcji zostaną zawieszone!!
no to jeszcze nie jest przesądzone. może chcieć poprostu ściągnąć spółkę z giełdy. a te 3 miesiące mogą dotyczyć także chyba każdego podmiotu, bo np. teraz on przekroczył 90%. ale jeśli np. umorzy akcje to spółka przekroczy 90% i spółka będzie mieć 3 miesiące. Tak to chyba działa. Dlatego nie wiadomo na razie nic.
obawiam się że powoli wiadomo, ale cena to ... szkoda słów zdaje się że mniejszościwi z eletrim się skrzyknęli i cos zdziałali to może i my tutaj coś zrobimy wspólnie były już podobne pozwy no cóż czekamy
Należy jednak brać pod uwagę fakt ze skala działalności tej spółki jaki i jej rentowność spadły wciągu ostatnich k
lat kilkukrotnie!!! Więc raczej nie powinien dziwić tak głęboki spadek kursu!
Kolega pojechałeś ostro po bandzie!! Spółka kosztowała 70 zeta w 2007roku a wtedy roczne przychody skonsolidowane wyniosły prawie 800 mln a zysk netto prawie 150 mln!! A w roku 2018 przychody wyniosły 400 mln a zysk ...16 mln. No i ?? Nie widać spadku dzialalnosci!! Sam zysk netto spadł w tym okresie o około 90%!! A kurs akcji tak około 95%. Widzisz jakieś podobieństwo??
E no to już są teorie spiskowe!! Ta spólka po prostu nie radzi sobie juz na rynku tak jak kiedyś! Rosnąca konkurencja malejące marże duża skala reklamacji spowodowały taką skalę spadku przychodów i zysków!! Twierdzenie ze kurs spółki jest sztucznie zaniżany nie ma przełożenia w faktach! Ktoś kto tak twierdzi sam się oszukuje! I nawet jakby ta spólka pozostała na giełdzie to na horyzoncie nie widać szans na zmianę trendu spadkowego w przypadku przychodów i zysków!! Zwłaszcza biorąc pod uwagę ze szczyt w budownictwie mieszkaniowym juz za nami!!
To chyba ten słynny moderator dołuje ten kurs!! Kurs akcji na giełdzie z reguły wycenia przyszłość spółki!! W tym przypadku nie ma przyszłości!! Dodatkowo postrzeganie właściciela nie jest nawet neutralne. A wartość godzina nie zawsze jest równoznaczna z księgową!
"Zdarzeniami o nietypowym charakterze mającymi wpływ na osiągnięty wynik finansowy w 2018 były: 1) Sprzedaż nieruchomości stanowiącej zabudowane prawo użytkowania wieczystego działek gruntu o numerach 12/2, 12/3 oraz 30 o łącznej powierzchni 0,3621 ha, położonych we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich 20 za kwotę 1.000.000 zł powiększoną o podatek VAT w stawcie obowiązującej. Sprzedaż przedmiotowej nieruchomości wygenerowała stratę w wyniku Spółki w okresie sprawozdawczym na kwotę 15.184.357 zł."
to jest z raportu rocznego. czyli zysk byłby dużo wyższy gdyby nie ta wtopa.
jak ta spółka zwyczajnie sobie nieradzi to się pytam jakim cudem majątek Pana wojciechowskiego jest aż tak ogromny i jest jednym z najbogatszych Polaków może ktoś wie gdzie jeszcze dorabia
Jak ktoś ma jakąś teorie to nawet proste wpisy potrafi przekręcic! Ja nie napisałem ze spółką sobie nie radzi tylko ze sobie nie radzi tak jak wczesniej!! A jak widać po wynikach w latach 2007-2010
radziła sobie znakomicie. Przy tak dużym zadluzeniu jak nadejdzie mocne spowolnienie lub nawet recesja to te zyski mogą szybko zamienić się w straty. I wtedy będzie można powiedzieć że sobie nie radzi. No ale to nawet lepiej ze jej już wtedy nie będzie na GPW bo musiałaby wtedy zejść poniżej 1 zeta !!
Szkoda gadać
Od debiutu był tylko jeden kierunek
Szkoda tylko że nasze państwo na to pozwala przecież to widać i słychać że mocno kręci na wynikach a co zatym idzie i na podatkach
Przecież to jest nierealne! A i w sądzie trudno będzie udowodnić że Józek prowadził księgowość w nierzetelny sposob i sztucznie zaniżał przychody i zyski! Wystarczy powołać się na opinie biegłego rewidenta które w tych latach były pozytywne! Taka sprawa w sadzie to raczej strata czasu i pieniędzy !!
JaK bēdzie przymusowy wykup to pójdę do sądu. NIE dam się okraść. I zamierzam w sądzie wygrać. Jak uważasz że strata czasu i pieniędzy to trzeba było Józkowi sprzedać po 2,60
Ja akurat juz kilka razy Spekulowałem akcjami jwc!! Z różnym skutkiem w sumie wychodzi na niewielki plus! Ostatnio kupiłem przed WZA jak ogłosili ten skup !! W sumie trochę powyżej obecnego kursu!! Liczyłem jednak ze akcje będą skupowane po wyższej cenie!! Teraz je trzymam bo nie da się jednak wykluczyć ze będzie jakiś zwrot akcji! Ale niestety to raczej mało prawdopodobne! A sąd?? No cóż życzę powodzenia ale chyba tez jest istotne ile masz tych akcji i czy ta gra jest warta przysłowiowej swieczki!
Jak już pisałem 70 zeta akcje kosztowały wtedy gdy spółka miała dwa razy większe przychody i prawie 10 x większy zysk netto! A poza tym to jest normalna gra rynkowa tzn im gorsze wyniki tym niższy kurs! Przez resztę czasu jest przewartosciowana lub niedowartościowana! I tak było w przypadku spółki jwc! Na początku była skrajnie przewartosciowana teraz jest odwrotnie! Aktualnie interesuje się spółka która od lat jest w podobnej sytuacji ! Co rok przynosi zyski a jej przychody wynoszą ponad 3 mld zł!! A wskaźnik c/wk wynosi aktualnie około 0,3!! I nikt w przypadku tej spółki nie twierdzi ze to właściciel stosuje kreatywna księgowość po to by celowo zaniżac jej kurs!! Tak ja po prostu wycenia rynek!!! A jak wszyscy wiedzą z nim sięnie dyskutuje!! A jak ktoś twierdzi inaczej to powinien zająć się czymś innym!!
Wkradł się drobny błąd!! Chodziło mi o to ze spółką przez około 10-20% całego życia giełdowego jest notowana zgodnie z wycena fundamentalną! Przez resztę czasu jest przewartosciowana lub niedowartościowana!!!
Na tej spółce były tylko takie działania które miały spowodować spadek kursu .wszystkie komunikaty i wypowiedzi bosa temu służyły a stratę lub mniejszy zysk bardzo łatwo zrobić przez koszty zarządu albo zapłatę za wykonane roboty firmą zewnętrznym albo kupuje się działki za miliony a sprzedaje za grosze dlatego ja pójdę do sądu bo jest z czym
Wyniki i perspektywy tej spółki pogarszały się od lat!! Nikt minie wcisnie ze od kilku lat Józek oszukiwał biegłych rewidentów urzędy skarbowe banki inwestorów prowadząc kreatywną księgowość!! Ciekawe jakie dowody poza Twoimi przeczuciami przedstawia w sądzie?? Za wyzwanie kosztów ?? Fikcyjne umowy sprzedaży ?? Na to trzeba twardych dowodów a nie stwierdzenia ze spółką ba pewno kręciła lody bo ja ją kupiłem dużo drożej!!!
Po co więc Józek miałby przez te wszystkie lata dolowac kurs spółki? Po to żeby doszła do dzisiejszej wyceny i wtedy ją wycofać z gieldy? Teza strasznie naciągana! Przecież gdyby jak twierdziszczęśliwego nie zaniżał wyników to teraz wycena akcji mogłaby np wynosić 20 zł! Fundy kupowały by ją na pniu. Wystarczyłoby wtedy żeby Józek sprzedał parę procent akcji i wyszedłby na tym finansowo dużo lepiej niż teraz!