• czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
    zobaczcie dzisiejszy komunikat:

link

obawiam się, że Józek coś knuje. To grozi przymusowym wykupem albo zdjęciem z giełdy.
    jak coś to piszcie na mojego maila:
    tomikzajacc@wp.pl

nie dajmy się wyleszczyć za darmoszkę!
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~dp [31.0.84.*]
    Józek pewnie przekroczył 90% w kapitale spółki ale przy przymusowym wykupie musi mieć conajmniej 95%!! A zdjęcie z gieldy?? A to niby na jakiej zasadzie? Nic mi nie wiadomo żeby Józek pracował teraz w KNF!!!
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
    90% mu wystarczy do przymusowego wykupu
    No to będzie wykup po 2.70!!! I skończy się kolejna opera mydlana!!
    kto mu sprzedał akcje po 2,7 ?
    powariowaliście ludzie czy co ?
    Przecież nie ma na co liczyć!! Po to był skup żeby osiągnąć wymagany próg a potem ogłosić przymusowy wykup!! Moment jest idealny bo kurs znajduje się w pobliżu historycznych minimum!! A poza tym kto.chce bujać się po sądach żeby osiągnąć wyższa cenę np wartość księgową?? Przecież to potrwa lata a i wyrok mocno niepewny!!!
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~kangoorrz [91.224.192.*]
    95% to z ksh - kolega ma poniekąd rację, ale my tutaj z innej ustawy korzystamy
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~alex [31.0.84.*]
    Józek nic nie przekroczył bo to nie on skupowal owal akcje tylko spolka!! Teraz musiałabyona je umorzyć aby aktualne udziały jozka przekroczyły próg 90%!!!
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~Ponad20k [31.0.41.*]
    W koncu madra wypowiedz.
    ff maleje dramatycznie

wiem że to kupowała spółka, tylko że od liczby głosów odejmuje się to co posiada spółka jako akcje własne. czy nie tak?

sam nie przekroczył - gdyby te akcje umorzono to by przekroczył
    ale z podmiotami zależnymi !!!

Poki więc spółka nie umorzy tych akcji nic się z nimi nie wydarzy!! Cena skupu będzie od dołu trzymać kurs!! A górna granica?? No cóż być może wynik coś ruszy bo będzie lepszy niż w I kwartale ubiegłego roku bo ilość przekazanych mieszkań była dużo wyższa!! No ale ta górna granica to pewnie 3.40!! Z drugiej strony malejące ff może sprzyjać dziwnym ruchom! O ile znajdzie się jakiś dodatkowy popyt. Ale to raczej mało realne!! Józek prędzej czy później wyprowadzi te akcje z GPW!!!
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~kangoorrz [91.235.230.*]
    komunikat mówi o ok 1.75%
    czyli ff wynosi max 7%
    uważam, że w praktyce ff jest dużo niższy

swoją drogą jestem ciekaw kto taką wielką stratę zaliczył - po 2,70 zł - jeżeli to któryś ofe wyrzucił, to niezłą masakrę dla swoich członków zrobił

spółka nabyła 1.75% akcji - w przypadku umorzenia jw prezkracza 90% i robi przymusowy wykup - czeka nas proces o kasę
  • Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~kangoorrz [91.235.230.*]
    sorki
    niespełna 1.6%
    dla mnie to też znak zapytania, kto mu sprzedał po 2,7 zł. raczej leszcze niż OFE. OFE nie są aż tak głupie.
    a jeśli wyjąć głosy z akcji własnych to Józek już przekroczył 90%.

• Re: czy Józek przekroczył 90% ?? Autor: ~aaaaa [89.64.3.*]
    haha
    józek zrobił lepszy biznes opychajac akcje na debiucie niz na deweloperce :D
    tak czy siak firmę ma ponownie w całosci :)
    Dwie rzeczy wydają się być pewne!! 1 Józek prędzej czy później ogłosi przymusowy wykup 2 cena za akcję będzie jak najniższa oczywiście zgodna z przepisami czyli powiązana ze średnią za ostatnie 6 miesięcy i ceną ostatniego skupu. Czyli jakby nie patrząc wychodzi około 2,7!! I nie więcej niż 3,4. Pozostaje tylko jedna wątpliwość dlaczego skup ogłosiła spółka a nie sam Józek ?? To tylko wydłuża pobyt spółki na GPW!
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [46.134.1.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~dp [31.0.84.*]
    Kto to jest ten moderator??? To ktoś od Jozefa???
  • jednak przekroczył Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~kangoorrz [46.134.1.*]
    to trzeba się powoli organizować
    i przygotowywać do zabawy w sądzie
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~rb [31.0.84.*]
    Zgodnie z ustawą o ofercie publicznej prawo żądania wykupu jest ograniczone w czasie i obejmuje okres 3 miesięcy od dnia przekroczenia progu 90% ogólnej liczby głosów. Do końca wakacji będzie posprzątane!!! Cena wykupu wiadoma. Dodatkowo po ogłoszeniu wykupu notowania akcji zostaną zawieszone!!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~Tomik [83.22.254.*]
    no to jeszcze nie jest przesądzone. może chcieć poprostu ściągnąć spółkę z giełdy.
    a te 3 miesiące mogą dotyczyć także chyba każdego podmiotu, bo np. teraz on przekroczył 90%.
    ale jeśli np. umorzy akcje to spółka przekroczy 90% i spółka będzie mieć 3 miesiące. Tak to chyba działa.
    Dlatego nie wiadomo na razie nic.
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~kangoorrz [91.224.193.*]
    obawiam się że powoli wiadomo, ale cena to ... szkoda słów
    zdaje się że mniejszościwi z eletrim się skrzyknęli i cos zdziałali to może i my tutaj coś zrobimy wspólnie
    były już podobne pozwy
    no cóż czekamy
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~Jandzban [5.173.153.*]
    Pięknie. Sprzedać po 70, skupić po 5 zł i dopchac do wora po 2,7.
    Należy jednak brać pod uwagę fakt ze skala działalności tej spółki jaki i jej rentowność spadły wciągu ostatnich k
    lat kilkukrotnie!!! Więc raczej nie powinien dziwić tak głęboki spadek kursu!
    bo kurs jest zdołowany na siłę kolego. jest poniżej wartości godziwej.
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~ups [178.42.185.*]
    skala działalności zmalała kilkukrotnie -ciekawe bo po przychodach tego nie widać
    RAPORTY ROCZNE - SKONSOLIDOWANE
    Dane finansowe - w tys. PLN     2014    2015 2016 2017 2018
    Przychody netto ze sprzedaży    212 836,0000     202 177,0000     490 750,0000     404 151,0000      404 068,0000
    Zysk (strata) z działalności operacyjnej    35 246,0000     24 606,0000     43 129,0000     48 143,0000      18 823,0000
    Zysk (strata) brutto    11 793,0000     7 258,0000     20 633,0000     32 680,0000      9 559,0000
    Zysk (strata) netto    8 341,0000     5 734,0000     24 978,0000     25 936,0000      16 533,0000
    Aktywa razem    1 450 246,0000     1 697 585,0000     1 503 419,0000     1 690 887,0000      1 795 582,0000
    Kapitał własny    627 158,0000     626 643,0000     653 192,0000     678 228,0000      693 704,0000
    Liczba akcji na koniec okresu (tys. szt)    88 859,4430     88 859,4430     88 859,4430     88 859,4430      88 859,4430
    Wartość księgowa na jedną akcję    7,058     7,052     7,351     7,633      7,807
    Zysk (strata) na jedną akcję    0,094     0,065     0,281     0,292      0,186

Kolega pojechałeś ostro po bandzie!! Spółka kosztowała 70 zeta w 2007roku a wtedy roczne przychody skonsolidowane wyniosły prawie 800 mln a zysk netto prawie 150 mln!! A w roku 2018 przychody wyniosły 400 mln a zysk ...16 mln. No i ?? Nie widać spadku dzialalnosci!! Sam zysk netto spadł w tym okresie o około 90%!! A kurs akcji tak około 95%. Widzisz jakieś podobieństwo??
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~benek [83.26.37.*]
    a czy zgadniesz w kogo interesie i kto mial wpływ na wykazywanie takich przychodów i zysków?
    E no to już są teorie spiskowe!! Ta spólka po prostu nie radzi sobie juz na rynku tak jak kiedyś! Rosnąca konkurencja malejące marże duża skala reklamacji spowodowały taką skalę spadku przychodów i zysków!! Twierdzenie ze kurs spółki jest sztucznie zaniżany nie ma przełożenia w faktach! Ktoś kto tak twierdzi sam się oszukuje! I nawet jakby ta spólka pozostała na giełdzie to na horyzoncie nie widać szans na zmianę trendu spadkowego w przypadku przychodów i zysków!! Zwłaszcza biorąc pod uwagę ze szczyt w budownictwie mieszkaniowym juz za nami!!
    To chyba ten słynny moderator dołuje ten kurs!! Kurs akcji na giełdzie z reguły wycenia przyszłość spółki!! W tym przypadku nie ma przyszłości!! Dodatkowo postrzeganie właściciela nie jest nawet neutralne. A wartość godzina nie zawsze jest równoznaczna z księgową!
    no to zobacz na to:

"Zdarzeniami o nietypowym charakterze mającymi wpływ na osiągnięty wynik finansowy w 2018 były:
    1) Sprzedaż nieruchomości stanowiącej zabudowane prawo użytkowania wieczystego działek gruntu o numerach 12/2, 12/3 oraz 30 o łącznej powierzchni 0,3621 ha, położonych we Wrocławiu przy ul. Powstańców Śląskich 20 za kwotę 1.000.000 zł powiększoną o podatek VAT w stawcie obowiązującej. Sprzedaż przedmiotowej nieruchomości wygenerowała stratę w wyniku Spółki w okresie sprawozdawczym na kwotę 15.184.357 zł."

to jest z raportu rocznego. czyli zysk byłby dużo wyższy gdyby nie ta wtopa.
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~ups [178.42.185.*]
    jak ta spółka zwyczajnie sobie nieradzi to się pytam jakim cudem majątek Pana wojciechowskiego jest aż tak ogromny i jest jednym z najbogatszych Polaków może ktoś wie gdzie jeszcze dorabia
    Jak ktoś ma jakąś teorie to nawet proste wpisy potrafi przekręcic! Ja nie napisałem ze spółką sobie nie radzi tylko ze sobie nie radzi tak jak wczesniej!! A jak widać po wynikach w latach 2007-2010
    radziła sobie znakomicie. Przy tak dużym zadluzeniu jak nadejdzie mocne spowolnienie lub nawet recesja to te zyski mogą szybko zamienić się w straty. I wtedy będzie można powiedzieć że sobie nie radzi. No ale to nawet lepiej ze jej już wtedy nie będzie na GPW bo musiałaby wtedy zejść poniżej 1 zeta !!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~Hgj [5.184.28.*]
    Szkoda gadać
    Od debiutu był tylko jeden kierunek
    Szkoda tylko że nasze państwo na to pozwala przecież to widać i słychać że mocno kręci na wynikach a co zatym idzie i na podatkach
    co on kombinuje to mnie nie interesuje.
    ja chcę co najmniej wartość księgową za akcję
    7,8 złotego za akcję.
    Przecież to jest nierealne! A i w sądzie trudno będzie udowodnić że Józek prowadził księgowość w nierzetelny sposob i sztucznie zaniżał przychody i zyski! Wystarczy powołać się na opinie biegłego rewidenta które w tych latach były pozytywne! Taka sprawa w sadzie to raczej strata czasu i pieniędzy !!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~Komar [94.254.157.*]
    JaK bēdzie przymusowy wykup to pójdę do sądu. NIE dam się okraść. I zamierzam w sądzie wygrać. Jak uważasz że strata czasu i pieniędzy to trzeba było Józkowi sprzedać po 2,60
    Ja akurat juz kilka razy Spekulowałem akcjami jwc!! Z różnym skutkiem w sumie wychodzi na niewielki plus! Ostatnio kupiłem przed WZA jak ogłosili ten skup !! W sumie trochę powyżej obecnego kursu!! Liczyłem jednak ze akcje będą skupowane po wyższej cenie!! Teraz je trzymam bo nie da się jednak wykluczyć ze będzie jakiś zwrot akcji! Ale niestety to raczej mało prawdopodobne! A sąd?? No cóż życzę powodzenia ale chyba tez jest istotne ile masz tych akcji i czy ta gra jest warta przysłowiowej swieczki!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~benek [83.10.125.*]
    sądy sa dla ludzi, póki co to przez te 12 lat jesteśmy jako drobni ogrywania po mistrzowsku,
    żeby sądy się opłacały to musi być więcej osób. w grupie jest siła.
    ale jak mnie wyleszczy po 2,7 zł to nie daruję mu. pójdę do sądu nawet sam.
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~kafir [94.254.157.*]
    jakby zrobił przymusowy wykup po 2 zł 70 zł to byłoby to bardzo nieuczciwe z jego strony Myślę że sąd w byłby wówczas po naszej stronie
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~rb [31.0.47.*]
    Jak już pisałem 70 zeta akcje kosztowały wtedy gdy spółka miała dwa razy większe przychody i prawie 10 x większy zysk netto! A poza tym to jest normalna gra rynkowa tzn im gorsze wyniki tym niższy kurs! Przez resztę czasu jest przewartosciowana lub niedowartościowana! I tak było w przypadku spółki jwc! Na początku była skrajnie przewartosciowana teraz jest odwrotnie! Aktualnie interesuje się spółka która od lat jest w podobnej sytuacji ! Co rok przynosi zyski a jej przychody wynoszą ponad 3 mld zł!! A wskaźnik c/wk wynosi aktualnie około 0,3!! I nikt w przypadku tej spółki nie twierdzi ze to właściciel stosuje kreatywna księgowość po to by celowo zaniżac jej kurs!! Tak ja po prostu wycenia rynek!!! A jak wszyscy wiedzą z nim sięnie dyskutuje!! A jak ktoś twierdzi inaczej to powinien zająć się czymś innym!!
    Wkradł się drobny błąd!! Chodziło mi o to ze spółką przez około 10-20% całego życia giełdowego jest notowana zgodnie z wycena fundamentalną! Przez resztę czasu jest przewartosciowana lub niedowartościowana!!!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~Hgj [37.47.54.*]
    Na tej spółce były tylko takie działania które miały spowodować spadek kursu .wszystkie komunikaty i wypowiedzi bosa temu służyły a stratę lub mniejszy zysk bardzo łatwo zrobić przez koszty zarządu albo zapłatę za wykonane roboty firmą zewnętrznym albo kupuje się działki za miliony a sprzedaje za grosze dlatego ja pójdę do sądu bo jest z czym
    Wyniki i perspektywy tej spółki pogarszały się od lat!! Nikt minie wcisnie ze od kilku lat Józek oszukiwał biegłych rewidentów urzędy skarbowe banki inwestorów prowadząc kreatywną księgowość!! Ciekawe jakie dowody poza Twoimi przeczuciami przedstawia w sądzie?? Za wyzwanie kosztów ?? Fikcyjne umowy sprzedaży ?? Na to trzeba twardych dowodów a nie stwierdzenia ze spółką ba pewno kręciła lody bo ja ją kupiłem dużo drożej!!!
  • Re: jednak przekroczył Autor: ~alex [31.0.47.*]
    Po co więc Józek miałby przez te wszystkie lata dolowac kurs spółki? Po to żeby doszła do dzisiejszej wyceny i wtedy ją wycofać z gieldy? Teza strasznie naciągana! Przecież gdyby jak twierdziszczęśliwego nie zaniżał wyników to teraz wycena akcji mogłaby np wynosić 20 zł! Fundy kupowały by ją na pniu. Wystarczyłoby wtedy żeby Józek sprzedał parę procent akcji i wyszedłby na tym finansowo dużo lepiej niż teraz!
[x]
JWCONSTR 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.