Stój z boku synku i patrz, jak poważni ludzie zarabiają. A pisali tu rozsądni przy 2,60, żeby kupować... Moja średnia to 2,75. Sprzedaż będzie po 5 zł. Zabawne, że na GPW sa nawet dostępne na zwykłym, bezpłatnym forum informacje, jak dobrze zarobić, tylko w zalewie trollowni mało kto jest w stanie to zauważyć. Kupowanie Leny poniżej 3 zł to była jedna z rzadkich okazji do zysku rzędu 50-70% w ciągu kilku miesięcy. Albo oczywiście trzymać i kasowac dywidendę co roku - po 10 latach zakup akcji się zwróci z samych dywidend...
Chciałem wejść przy <3PLN niestety nie zrobiłem tego, mogę w sumie żałować aczkolwiek ta nasza bananowa GPW na dywidendach daje zarobić w ostatnich latach sporo. Zwrot rzędu 5% jest już solidnym zwrotem nawet dwukrotnie większym niż lokata. Tylko jeśli nie będzie na lenie zysków w tym roku to 30GR zostanie odcięte od kursu ,a kurs znowu spadnie poniżej 3PLN bo taki już właśnie urok tej naszej bananowej.
Ja na LENA tylko wtopiłem. Za 2017 też była rekomendacja zarządu 30gr, ale Prezes jako większościowy udziałowiec uznał że 15gr wystarczy (w zarządzie są dwie osoby). Prezes sam zarekomendował 30gr, i sam nie przyznał swojej rekomendacji. Jak wynika z raportu za 2017 bierze ponad milion zł rocznie wynagrodzenia, więc ma mniejsze parcie na dywidendę niż reszta udziałowców. Życzę wam żeby tym razem posłuchał swojej własnej rekomendacji.
Żeby wtopić na Lenie, trzeba mieć naprawdę talent! Dywidenda tutaj jest tak naprawdę zabezpieczeniem kapitału - jeśli kurs nie wzrośnie, to można trzymać akcje i co roku kasować te 5-10%, traktując to jako najlepszą na rynku lokatę. Natomiast co do ceny - wystarczy spojrzeć na historię kursu, żeby zobaczyć, że tutaj mniej niż 4 zł było zawsze okazją, relatywnie rzadko spotykaną. Cena zwykle waha się między 4 a 5zł, momentami skacze powyżej 5 zł. Tym razem spadła więcej ze względu na kombinację okoliczności - słabsze zyski, mniejsza dywidenda, słabość funduszy na rynku, co wynika z "suwaka". Trzeba zawsze umieć jednak odpowiedzieć na pytanie, czy spadki są zasadne. Mniejsze zyski Leny oraz mniejsza dywidenda wynikały tylko i wyłącznie z dobrych inwestycji, które w przyszłości jeszcze bardziej zwiększą atrakcyjność tej spółki (i dywidendę - nie zdziwi mnie za 10 lat dywidenda na poziomie 60-80 groszy).
Ja się przymierzałem do Leny od paru lat, mając ją w obserwowanych - i tak należy działać na giełdzie, cierpliwie. Gdy zobaczyłem, że spadło poniżej 3 zł, to była okazja, której nie mogłem zmarnować. Przez 2 miesiące upłynniałem inne papiery i ładowałem w Lenę, mimo że miałem na oku jeszcze inne spółki. Najdroższy zakup wyszedł mi w okolicach 2,80. Takie okazje trzeba po prostu dostrzegać i wykorzystywać, kto tego nie potrafi, nigdy nie będzie dobrze zarabiał. A już sprzedawanie w panice na takich poziomach to absolutna głupota, której mogę tylko współczuć.
Ludzie narzekają na polską giełdę, a nie widzą, że jej słabość daje unikalne możliwości - kupno atrakcyjnej i dywidendowej spółki w śmiesznej cenie. W momencie, gdy tak jak Lena jest to długoletnia spółka dywidendowa, to najgorsze, co grozi, to zamrożenie kapitału na "lokacie" na dłuższy okres. A i tak ryzyko takiego scenariusza wydaje się znikome przy cenie zakupu poniżej 3 zł. Nawet powyżej 4 zł jest to spółka względnie bezpieczna, a poniżej 3 zł to - w mojej opinii - jak pieniądze leżące na ulicy. I nie ma znaczenia, czy w tym roku dywidenda będzie 0,15 czy 0,30. Ja byłem gotowy nawet na brak dywidendy w tym roku. Co się odwlecze, to nie uciecze.
Kilkanaście razy w ciągu zimy pisałem, że warto kupować chociażby po to, żeby przed dywidendą sprzedać po pięć.Sam kupuję od kilku lat, zaczynałem po bodajże 4,5 PLN, ciągle uśredniałem, tej zimy kupowałem poniżej trzech, powyżej trzech, ciągle uważam, że nawet cztery to całkiem godziwa cena.Mam jakiś sentyment to tej Lenki i będę zwiększać systematycznie pakiet przez kolejne lata.Inwestycja bardzo długookresowa na koncie ike.Polecam szczerze.
Ja też widziałem te wpisy (w tym twoje) i właśnie o nich mówię. Z jakiegoś powodu przeciętny użytkownik nie potrafi odróżnić wartościowych wypowiedzi od wpisów trolli, typu "tragedia, koszmar, zagłada, armagedoon". Wystarczy uważnie czytać forum, sprawdzać kursy historyczne, rzucić okiem chociaż w abstrakt wyników oraz sensowny komentarz do nich, i od razu wiadomo, że takie 3 zł to okazja nie z tej ziemi.
Kurs historyczny nijak ma się do tego co będzie w przyszłości. Czynników które mogą wpłynąć na to jak firma prosperuje jest naprawdę wiele. Jednym z ryzyk jest chociażby duży udział eksportu. Niemiecka gospodarka ostro hamuje jeśli do tego dojdzie osłabienie euro do PLN to zyski z eksportu mogą być mniejsze plus presja placowa. Dywidenda? Że była to nie znaczy że będzie. Wysokie wynagrodzenie prezesa... Hmm tu można by za wzór dać biernackiego prezesa Dino i jednocześnie głównego akcjonariusza Dino. Biernacki nie bierze wogole wynagrodzenia za to że jest prezesem i dodatkowo nawet nie czerpie korzyści z dywidend bo Dino nie wypłaca dywidend
Co do kursu historycznego i dywidendy to jako przekład dajmy jeszcze Alumetal. Dywidenda prawie 10% jak w lenie po informacji o tak wysokiej dywidendzie kurs wystrzelił na otwarciu dzisiaj ale na zamknięciu sesji był już na minusie. Ktoś tu na Alumetalu jednak wycenia ryzyka związane ze spowolnieniem w Niemczech i sprzedaje dobre wiadomości.
Kiedyś była sobie nawet taka Nokia i... Noki nima... A taka to była stabilna spółka nawet większość rynku miała i kurs historyczny dziś już nic nie znaczy
Lenę kupowałem w 2017 w okolicach 4zł, liczyłem na coroczną dywidendę w okolicach 30-35gr. Za 2016 dywidenda była 30gr, z uzasadnieniem że powinna być wyższa ale budują nową halę i potrzebują środków, pomyślałem ok za 2017 będzie 35gr. Jak prezes zrobił numer z rekomendacją za 2017 30gr, a potem sam zmniejszył do 15gr bez konkretnego uzasadnienia (tylko tyle że inwestują) to stracił moje zaufanie. Nie sprzedałem LENY dlatego że wpadłem w panikę, tylko dlatego że uznałem że inwestycja w BAH będzie znacznie lepsza. Sprzedałem po 2.70, i za tą kasę kupiłem BAH po 1,80. Dzisiaj LENA 3,46, BAH 2,40. + na BAH była dywidenda 26gr. Moim zdaniem na koniec roku Lena będzie wyceniona max na 4zł, BAH 6zł, uzasadnienie byłoby zbyt długie więc odpuszczę. Oprócz LENY miałem jeszcze Eurotel i PCC Rokita ale tamtych się nie pozbyłem mimo że nie spodziewam się na nich dużych wzrostów, to przynajmniej płacą przyzwoitą dywidendę około 10% w przeciwieństwie do LENY która może zapłaci 8%, a może 3%, jak prezesowi się spodoba. Mimo że nie mam akcji LENY to uważam że to jedna z lepszych spółek na GPW, jest w gronie 12 które obserwuję, a to już wyróżnienie. Możliwe że kiedyś do niej wrócę jak jakiś fundusz będzie musiał się jej pozbyć a ja nie będę miał w portfelu nic co rokuje większe wzrosty. Ps. Okazyjna cena dla LENy to poniżej 3zł Między 3-4 przyzwoita. Powyżej 4 to już drogo, za 2018 zarobią może 32gr. Jak pokazuje historia średnia z 10 lat to 31gr więc raczej się nie rozwija. Przyzwoita stabilna firma.
Jak czytam te demagogi to stwierdzam że polowa tu wógole nie mysli. Zbieralem worakmi od panikarzy po 2.8 . Co roku dywiedenda była wzysza a jest niższa ktos pomyslal dlaczego? Przeciez trombili o otwarciu nowych lini produkcjnych stad niższy zysk. A co do firmy to stabilna branża. Do tego dojdzie fakt że w polowie roku wejdzie projekt uchwały że maja obniżyc podatek od dywidendy z 19 do 9% warunek 3 lata akcje. Wiec o takie firmy jak Lena beda inwestorzy walczyc aby roku miec godziwy zysk.
Jakie zboku? Cały czas warto kupować, więc ja sobie od pięciu lat tak kupuję,a kupka robi się coraz większa.A mój syn mam nadzieję będzie robił podobnie.
To nie do Ciebie, tylko człowieka wyżej, który sugeruje, żeby nie inwestować w Lenę, bo kurs Alumetalu w piątek spadł, a Nokia straciła dominację na rynku. Osobliwe argumenty, a ja nie bacząc na problemy Nokii, od stycznia jestem prawie 30% na plusie na Lenie i 15% na Alumetalu ; )
Kupuj synku, kupuj ... bo ja jadę w tym roku z dywidendy na dwa tygodnie na Dominikanę a z tego co zostanie dokupię jeszcze 20-30K papieru a może i więcej jak się niecierpliwi wysypią.
Mam nadzieję, że niżej (dobrze by było - hmmmmm .... marzenie) bo worek z forsą po dywidendzie trzeba będzie gdzieś ulokować a lepszej bezpiecznej inwestycji poprostu nie widzę.
zakladam, ze w I polowie 2018 zarzad stanal przed wyborem: albo dywidena 0.15 albo nowy kredyt. Wybrali to pierwsze, co sugeruje "ostroznosciowe" podejscie.
Historia dywidney za 2017 jest po czesci spowodowana wysokoscia dywidendy za 2015 (0.55 PLN) i fatalnego pod wzgledem plynnosciowym 2H 2016, kiedy Lena musiala zaciagnac kredyt.
Prezes zapowiedzial, ze w 2019 Lena bedzie kontynuowac inwestycje, zakladam ze CAPEX wyniesie okolo 7M PLN.
W 2018 Lena bardziej efektywnie zarzadzala kapitalem obrotowym, jest jeszcze pole do poprawy ale w dluzszym terminie bedzie trudno wycisnac z tego wiecej plynnosci, tym bardziej jesli firma bedzie chciala pozyskac nowe rynki.
Byc moze CAPEX przelozy sie na zwiekszenie sprzedazy i poprawienie marz.
Niemniej, dywidenda w wysokosci 0.30 moze byc nie do utrzymania w dluzszym terminie, ale 0.15 jest jak najbardziej do utrzymania.
Kupiłem akcje Leny rano 10 czerwca. Czyli nabyłem prawo do otrzymania dywidendy. Czy gdybym sprzedał je pod koniec sesji 10 czerwca to straciłbym prawo do dywidendy? Czy mogę je sprzedać jutro (12 czerwca) i mieć nadal prawo do dywidendy?