Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  3,46 zł , zmiana od tamtej pory: -25,14%

Re: Dywidenda 0,30 zł

Lenę kupowałem w 2017 w okolicach 4zł, liczyłem na coroczną dywidendę w okolicach 30-35gr. Za 2016 dywidenda była 30gr, z uzasadnieniem że powinna być wyższa ale budują nową halę i potrzebują środków, pomyślałem ok za 2017 będzie 35gr. Jak prezes zrobił numer z rekomendacją za 2017 30gr, a potem sam zmniejszył do 15gr bez konkretnego uzasadnienia (tylko tyle że inwestują) to stracił moje zaufanie. Nie sprzedałem LENY dlatego że wpadłem w panikę, tylko dlatego że uznałem że inwestycja w BAH będzie znacznie lepsza. Sprzedałem po 2.70, i za tą kasę  kupiłem BAH po 1,80. Dzisiaj LENA 3,46,  BAH 2,40. + na BAH była dywidenda 26gr.
Moim zdaniem na koniec roku Lena będzie wyceniona max na 4zł, BAH 6zł, uzasadnienie byłoby zbyt długie więc odpuszczę.  
Oprócz LENY miałem jeszcze Eurotel i PCC Rokita ale tamtych się nie pozbyłem mimo że nie spodziewam się na nich dużych wzrostów, to przynajmniej płacą przyzwoitą dywidendę około 10% w przeciwieństwie do LENY która może zapłaci 8%, a może 3%, jak prezesowi się spodoba.
Mimo że nie mam akcji LENY to uważam że to jedna z lepszych spółek na GPW, jest w gronie 12 które obserwuję, a to już wyróżnienie. Możliwe że kiedyś do niej wrócę jak jakiś fundusz będzie musiał się jej pozbyć a ja nie będę miał w portfelu nic co rokuje większe wzrosty.
Ps. Okazyjna cena dla LENy to poniżej 3zł
Między 3-4 przyzwoita.
Powyżej 4 to już drogo, za 2018 zarobią może 32gr. Jak pokazuje historia średnia z 10 lat to 31gr więc raczej się nie rozwija. Przyzwoita stabilna firma.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LENA -0,40% 2,49 2026-02-17 14:56:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.