Ja p...le kiedy to sie skonczy ? Ile sobie bede jeszcze plul w brode po sprzedazy za 15 odkupieniu po 18 I sprzedazy dzis po 18. Miale perelke I wypuscilem. Takiego wezwania juz dlugo nie bylo I nie bedzie a nie wiadomo co dalej. Gratulacje cierpliwym.
Nie martw się, nie Ty jeden nie dotrzymałeś ile trzeba. Też tu jestem na raty. Wbrew pozorom na ta chwilę nadal jest ciekawie. Ciekawe co zrobi Hitachi. Czy wydłużą termin lub rozpiszą nowe wezwanie? Ostatnio podwyższyli swoja ofertę o ok 6 zł więc też pokazali, że są zdeterminowani.
A ja wczoraj po 18,05 sprzedałem krewnemu papier, żeby nie biegał po bankach. A dziś rano się zapisałem na wezwanie po 18,05 , bo już nie liczyłem na PKO Leas i teraz mogę się tylko modlić o odwołanie wezwania lub podwyższenie ceny , bo zapis jest nieodwołalny. Kuchnia felek chyba mi kasa uciekła
Sprawdź to czy na pewno nie możesz odwołać w przypadku wyższej ceny w innym wezwaniu. Wiem, że czasami przebicie oferty było jedyną opcją na możliwość odwołania zapisu.
Wypada albo nie wypada. Mogą ogłosić kolejne wezwanie nawet w kwetniu na kilka dni przed końcem tego wezwania, tak jak im PSC zrobił. Na tą chwilę są 3 podmioty w grze.
Niestety nie dojdziemy... A czemu ? już wyjaśniam:
Hitachi jutro kończy wezwanie musiał tak podbic poprzeczke aby zainteresowane fundusze nie zrezygnowały i poszły do Anglików wiec dał 22zł ale wezwania nie przedłużył czyli jest pewny swojego,że fundy odpowiedzą i wie ze Angoli nie stać na kontrwezwanie... i tu uwaga -nie warto kupować po wezwaniu-czyli ?ano dzis(rozliczenie w KDPW D+2) bo moze nie być przymusowego wykupu... I Hitachi wystarczy 66% do rządzenia i wielce prawdpodobne ,ze fundusze zwiazane z PKO IPZU nie odpowiedza. tyle w temacie
p.s FRanklin tez się sfrajerował( to GIGANT wśród funduszy,i ma armie drogich analityków)bo sprzedawał na giełdzie po 18,60!!! wiec wszyscy tu obecni ,głowa do góry -ważne że jest się na plusie. p.s 2. sam wchodziłem wcześnie i oddałem po 14,8-15 póxniej dokupiłem i znów sprzedałem po 18 :( a dzis dokupowałem po 19,85-95 i oddałem juz po 22... eh gdybym trzymał od 11,3 jak miałem...
kulawakoza, nie denerwuj się, to tylko pieniądze :) Najlepsze, że to może nie być jeszcze koniec. Wczorajszy wzywający ma mało czasu na ewentualną kontrę, chociaż ryzyko posiadania też mocno wzrosło (jutro kończą się zapisy Hitachi).
A ja stawiam na 50-55% że PSC podniesie, przy czym oni mają warunki w wezwaniu, których nie ma Hitachi, więc nie wykluczone, że fundy i tak wyjdą po cenie Hitachi. No chyba, że PSC mocno podniesie. To tylko luźne przemyślenia nie kierujcie się nimi. Ale swoją drogą, te wszystkie wezwania na PCM pokazują jak wyceny niektórych spółek na GPW są/były zdołowane. I ciekawe czy ktoś to świadomie ubijał pod wezwanie czy to tak samo spadało...
Zapominajcie o trzecim graczu .... powiem krótko , to jeszcze nie koniec .... nikt z funduszy nie odpowie na obecną cenę , nie zbiorą wymaganych ilości akcji , pozdrawiam cierpliwych
Doprecyzuje, nie zbiorą ilości która pozwoli na wycofanie PCM z giełdy, a później pod zarządem nowego właściciela spółka bedzie warta na giełdzie dużo więcej.....
dlaczego prawie wszyscy na tym forum uważają ,że fundusze palą się do sprzedania akcji w cenach obecnych wezwań ?? Skoro potencjalni nabywcy tak zaciekle walczą o tą spółkę - to czy nie znaczy jest jest ona warta dużżżo więcej ?? A skoro tak ; to czy lepiej dla nich nie jest poczekanie roku , dwóch ; zrestrukturyzowanie zadłużenia i sprzedać za naprawdę duże pieniądze , wraz z premią za przejęcie . A tak na marginesie ; dziwnie to wygląda ; najpierw akcjonariusze przez lata wypłacali sobie hojnie po 100 % zysku w formie dywidend ; a później są zdziwieni że pogarszają się wskaźniki co powoduje absurdalny spadek kursu Obstawiam , że nie uda im się po tych pieniądzach przejąć PCM . Ale to są tylko moje przemyślenia i proszę się nimi nie kierować przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych . pozdrawiam
Bo kontekst jest duzo szerszy. Fundusz to nie jest zwykly podmiot inwestycyjny to twor panstwowy ktory uzalezniony jest np od wielu czynnikow takich jak np skaldki emerytow ktore zostaly przeniesione do zusu I caly ten balagan powoduje ze fundusze musza sie zachowywac inaczej niz logika biznesowa. Do tego dochodzi zdolowanie gpw miedzi innymi przez wlasnie to o czy wyzej pisalem . I wycena pcm stala sie juz nie tak atrakcyjna . Owszem w usa to moze I absurdalnie malo ale na gpw w dzisiejszych czasach sa juz duzo lepsze wskazniki czasem wrecz absurdalne . Ja znam spolke co zarabia co roku 1/3 swojej kapitalizacji I wiecej. Ale wracajac do pcm . Piekne wezwanie nie bylo takiego w histori I chyba nie bedzie 5 podbic ceny 3 wzywajacych cena pidbita o prawie 100procent. I do tego nie wiadomo czy to juz koniec ......
Fundusze maja ostantnia szanse na wyjście bo jak nie zrobią tego jutro to pozostaje oferta jakiegoś bliżej nie znanego funduszu z UK który jeszcze nie uzyskał zgody na przejęcie za 20 pln. Wiec teoretycznie jedyna ważna oferta na rynku pozostaje PKO po 11,38 do poniedziałku. A 28 marca bedzie publikacja wyników za 2018. Patrząc na poprzedni rok i trend raczej można sie spodziewać wyniku bliskiego zera wiec nie tylko dywidendy nie bedzie ale i akcje znowu pójdą w dół. Wiec dla tych co trzymają akcje licząc na zwyżkę kursu raczej nie widze perspektyw na szybki zysk.