w dniu dzisiejszym zadzwonił do mnie jakiś człowiek podając się za przedstawiciela FKD i powiedział, że moje obligacje serii K nie zostaną wykupione. Spółka proponuje mi konwersje na akcje w cenie 30 gr. za sztukę. W przeciwnym razie zostanę jak to określił "z wierzytelnością wobec spółki". Nie chciał odpowiedzieć na żadne pytania. Rozłączył się w chamski sposób, później nie odbierał już telefonów, podobnie jak prezes Zieliński. Wysłałem maila, lecz na razie bez odpowiedzi.
Co o tym myśleć? Nasuwa się tylko jedno skojarzenie - Getback. Ta spółka to prawdopodobny BANKRUT. Smutne ale prawdziwe.
Pozdrawiam i życzę wszystkim obligatariuszom (i sobie) jednak terminowej spłaty.
Proszę o info od ludzi, którzy wiedzą więcej. Co dalej robić w tym przypadku?
Takie informacje powinny się niezwłocznie znaleźć w oficjalnym raporcie Spółki! Sytuacja jest jaka jest, a Zarząd nic sobie nie robi z obowiązków informacyjnych. W tym przypadku Zarząd raportuje bardzo wybiórczo i tylko dobre informacje. Zobaczymy jaki będzie raport kwartalny...
Mam tą serię, dla mnie taka propozycja jest nie do przyjęcia. Kruk teraz płaci powyżej 5,2%, FKD 8,2% za serię K - nie jest to taki kosmos jak niektórzy sugerują.
Jeżeli się potwierdzi - proponuję upadłość i staramy się odzyskać ile się da (seria była zabezpieczona). Może ktoś powinien za takie działanie spółki "beknąć", a nie robić legalnie "wałki" i wszystkich dookoła "strzyc".
A jednak, dziś serwis obligacje.pl napisał, że nie płacą odsetek! I dotyczy to wszystkich serii. Żadnego kontaktu ze spółką. Nic. Obowiązki informacyjne - niewypełniane. Przeszarżowali na kredytach i nie są w stanie regulować krótkoterminowych należności. Ludzie, to trup! Ratuj się kto może!
Moim zdaniem, sprawa powinna trafić do KNF i prokuratury. Osobiście nie jestem zainteresowany konwersją. Uważam, że osoby odpowiedzialne za podjęcie tragicznych decyzji powinni ponieść odpowiedzialność (nie jest wykluczone, że sprawa ma drugie dno). Ściganie przekrętów podniosłoby jakość inwestowania w kraju.
Jest raport. Jednak spółka jest w gorszej sytuacji niż się można było spodziewać. Wykazali oficjalnie stratę a pewnie obecnie jest jeszcze gorzej. Przeszarżowali, zamiast skupić się na magazynach soli, zaczęli łapać 5 srok za ogon. Dla obligatariuszy kluczowa kwestia to obligacje. Już za tydzień wypłata? kuponu dla dużej serii K. Zobaczymy a raczej nie zobaczymy odsetek. Brak zdolności rolowania też nie wróży nic dobrego. Generalnie będzie to kolejny przykład jak zarżnąć w szybkim tempie zdrową dość spółkę. Nawet jak odwieszą notowania to kurs raczej poleci mocno w dół. Czy spółkę da się jeszcze uratować? Raczej nie sądzę.
Zgodnie z warunkami emisji obligacji serii K do wczoraj spółka miała termin wypłaty odsetek za przedostatni okres odsetkowy. ODSETKI NIE ZOSTAŁY WYPŁACONE. Prawdopodobnie nie zwrócą więc nam też kapitału za trzy miesiące. Co więcej, spółka totalnie olewa obligatariuszy (ludzi, którzy oddali jej swoje ciężko zarobione pieniądze), nie odbierając telefonów, nie odpisując na maile, nie wydając żadnego komunikatu, nie próbując sprawy wyjaśnić. To kpina. Co można zrobić? Od poniedziałku niech wszyscy występują o przedterminowy wykup (mają prawo po 3 dniach opóźnienia płatności), sprawę zgłaszać do regulatora rynku - czyli GPW a nie KNF, zawiadamiać prokuraturę w Nowym Tomyślu o popełnieniu przestępstwa i niestety jak najszybciej kierować sprawę na drogę cywilną. Obligacje były zabezpieczone na nieruchomościach, więc jak się pospieszymy to komornik może będzie miał jeszcze co zająć, chyba że wcześniej wszystko rozkradną. Takie niestety są realia. I nie wierzcie tym, co to wypisują na tym forum, że ze spółką jest kontakt czy że wszystko idzie ku dobremu. To nieprawda. Czyny nie słowa. Ludzie, sprzedajcie to badziewie dopóki jeszcze ktoś to chce odkupić. Ratujcie resztki kasy. Tu już nie ma nic...
Trzeba mieć ogromną świadomość tego że tylko firma prowadząca działalność jest w stanie oddać wam pieniądze. Składając wnioski o upadłość i inne doprowadzicie do tego że odzyskacie 30% nominału. Miejcie tego świadomość. Lepiej zebrać sie w grupę i umówić na rozmowę w siedzibie firmy z zarządem.
Straszne bzdury piszą... dziś podali uchwałę o emisji, wcześniej 2 kontrakty na 3 miliony i spłata obligacji będzie w gotówce dzięki temu a oni o komornikach piszą... Parodia
Jackie kontrakty? W Drewexie nie ma prądu, stróż siedzi przy świeczce. Wiec nie wiem jak wy chcecie coś produkować jak tam nie ma nic, surowca zero, zero ludzi, zero pomysłu. Tylko o co w tym wszytskim chodzi? Po co kupili taka firmę jak przez rok niczego tam nie zrobili, oprócz tego ze sprzedali co się dało, nie wiedza co i komu sprzedawać. Utrzymywali ludzi którzy nic nie robili, przychodzili do pracy i siedzieli 8 godzin, bo nie mieli jak pracować ponieważ nie było materiału tj drewna.
specyjalista może oszukujesz lub celowo w[prowadzasz w błąd może na zlecenie ktoś chciał przejąć faktem jest zaś że w ostatnim czasie dwa razy próbowałem s skontaktować się ze spółką i zawsze bez problemu można było spokojnie i rzeczowo porozmawiać z P. prezesem nie mówie że jest tam super óżowo ale kontak na pewno jest co najmniej ja tak miałem bezproblemowy w wielu innych spółkach jest naprawde żle z kontaktem ale akurat nie tutaj
To czemu nie maja prądu? Brama podparta deska żeby się nie otwierała sama? Prąd odcięli bo rachunki nie zapalacone? Telefony wyłączone bo rachunki nie zapłacone? Wiec sorry jak przedsiębiorstwo może być rokujące bez prądu?
Skąd mam wiedzieć czy Ci wierzyć ja przyznaje się że w życiu w Drewexie nie byłem bazuje tylko na info ze spółki ale czy Ty byłeś? Czy poprostu kłamiesz? Ktoś pisał że dostał odpowiedź od Zielińskiego że ma być czat na początku marca z inwestorami, trzeba do tego dążyć bo nie wiadomo teraz kto mówi prawdę a kto kłamie.
Panie Lucasso, panie Aa nie mieszajcie ludziom w głowie. FKD nie wypłaciła odsetek na dzień 07 03 2019 r. FKD zachowuje sie
skandalicznie. Nie odpowiada na e-maile. Nie zamieszcza komunikatu w powyższej sprawie. Gdzie jest GPW. Przecież ktoś zawiaduje tym New Connect. Z reszta szkoda słów: stracona kasa.
powtarzam ostatnio 2 razy dzwoniłem ostatnio 28 luty roZmawiałem z prezesem o terminie wyników powiedział że będą i były fakt numer jest komórkowy taki jest podany obligów nie mam
Wysłałem zapytanie do P. Zielińskiego w sprawie odsetek od obligacji, niestety odpowiedzi nie otrzymałem. Do tych co twierdzą, że jest kontakt z firmą :(.
jak rozmawiałem z P.prezesem wcześniej gdzieś bodaj koniec stycznia nie zaprzeczaał że jakieś trudności były w grudniu coś tam temu zapobiegli nie do końca się w tym łapie mam bardzo malutki pakiecik akcji ale nosiłem sie z zamiarem konkretniejszego wejścia wraz ze znajomymi ale że jeszcze się nie wbraliśmy do spółki by zobaczyć na własne oczy jak działają porozmawiać z pracownikami itp oczywiście z prezesem czy pojechać na walne po tym można coś konkretnie spróbować powiedzieć
Bo jak pisałem wcześniej po wichurach uszkodziło transformator czy coś tam i nie ma faktycznie w tej ololicy prącu . Zadzwońcie do Energetyki ponoć mają usunąć awarię początkiem tygodnia Ciekawe czy wtedy pieniacze przeproszą na forum za sianie paniki
choć powinno mi zależeć na niskim kursie jeśli mamy cokolwiek zainwestować to obecna nagonka na fatalne rokowania spółki by do niej kompletnie zniechęcić wydaje sie dziwna
I myślicie ze duża firma czeka tydzień aż prąd naprawia? Nie widać tam nikogo z energetyki a chyba żeby usunąć ,,awarie’’ trzeba coś robić. Tydzień przestoju to straty w setkach tysięcy wiec myśle ze ktoś by interweniował a tymczasem cisza i spokój
pitu pitu jedz albo zadzwoń na info linię i się dodzwoń a co dopiero spowodować żeby ktoś z nich chciał coś zrobić mówię o Energetyce a co do strat to możesz sie sądzić cywilnie Natura spowodowała awarie i tyle Tak że opowieści j/w to smoki latają
A widze ze kolega z Warszawy jest doskonale zorientowany co się dzieje na wsi w Mieszkowicach, ja pracuje w drewexie i mogę ci tylko powiedzieć ze jest zmiana operatora dostawcy energi i zmiana licznika a co ty możesz na ten temat wiedzieć swoje mądrości za biurka. Niestety jak byś miał trochę pojęcia to byś wiedział ze to nie jest jeden dzień
Najpierw było przekredytowanie i obsługi, teraz problem z prądem w Drewexie a tymczasem średnia wycena porownywalna dla branży, dla FKD podniosła się z 0,64 na 0,74. Kapitał chętnie kupuje tanie akcje a na nc zwłaszcza. Na takie procesy patrzcie.
Szanowni Panowie musimy ustalić strategię naszego wspólnego działania w stosunku do właścicieli firmy bo wszystko wskazuje, ż odzyskanie naszych zainwestowanych pieniędzy jest mało prawdopodobne - proszę o opinie
Dziwię się, że mnie tak minusujecie. Piszę tylko prawdę o spółce. Akcjonariuszom życzę żeby kurs odbił do 10 zł. Do akcjonariuszy nic nie mam. Nie mam też interesu w tym żeby spółka zbankrutowała. Niech zarabia i niech my też zarobimy. Ale żądam, żeby spółka wypłacała odsetki od obligacji i je wykupywała. To jej podstawowy obowiązek. Nie posiadam akcji i szczerze mówiąc nie kupiłbym ich nawet za grosz. Bo jaką wiarygodność ma ta firma? Nie wypłaca odsetek od obligacji, nie wypełnia podstawowych obowiązków informacyjnych, raportuje z opóźnieniem, nie powołuje nowego prowadzącego emisję obligacji (po zabraniu PDM zgody na prowadzenie działalności), nie odbiera telefonów i nie odpisuje na maile. A niektórzy dalej będą zaklinać rzeczywistość...
DO POSZKODOWANYCH PRZEZ FKD S.A. (obligatariuszy serii K i innych): - występujcie do Spółki o przedterminowy wykup (macie już takie prawo, bo minął termin wypłaty) listem poleconym za potwierdzeniem obrotu, - ślijcie zawiadomienia o popełnieniu przestępstwa do prokuratury w Nowym Tomyślu (uchybienie ustawy o obligacjach) - zawiadamiajcie GPW (dział Emitentów); KNF się tym nie zajmuje, - zawiadamiajcie administratora zabezpieczeń MWW Trustes sp. z o.o. (obligacje są zabezpieczone na hipotece a administrator ma obowiązek działać na naszą rzecz), - zacznijcie wraz ze swoimi prawnikami procedurę w celu uzyskania sądowych nakazów zapłaty Działajcie jak najszybciej i nie słuchajcie tych, co tu na forum próbują wam wmówić, że jest ok. Fakty są inne.
Specjalista - widzę, że na tym forum są naprawdę normalni i rozsądni ludzie. Jakbyś czytał mi w myślach. W 100% opieram to co piszesz. Zielińskiemu zależy właśnie na tym, żeby posiadacze obligacji, którym nie płaci odsetek i nie wykupuje w terminie obligacji, nic nie robili, tylko żalili się na forum, próbowali się do niego dodzwonić lub pisali maile, na które nie odpowiada. A rolą powiąznych z nim osób jest właśnie to, żeby deprecjonować na forum takich jak Ty i wprowadzać w błąd pozostałych.
Zgadzam się. Tu widać ze ta obrona FKD nie trzyma się ładu i składu. Ktoś podaje się za pracownika ktoś wie ze zmieniają dostawce energii a fakt jest jeden tam nie ma już nic. Albo znowu jakieś walki !!!!
Fabryka Konstrukcji Drewnianych SA jako emitent obligacji PLFKDRW00057 nie wywiązuje się ze swoich obowiązków wobec obligatariuszy. Zgodnie z warunkami emisji obligacji serii AA pkt. 8.3 emitent zobowiązał się do wypłaty odsetek w wysokości 61.42 zł na każdą obligację w terminie 15.11.2020 oraz zgodnie z pkt. 10.6 do wypłaty kwoty amortyzacji w wysokości 50 zł na każdą obligację w tym samym terminie, i obu zobowiązań nie dotrzymał.
Jak z każdego zobowiązania FKD się nie wywiązało. Jestem obigatoriuszem serii W i mogę powiedzieć jedno. Droga sądową. Już dawno od dawna nas dymają i nie liczą się z nikim. Zieliński to złodziej, który nie ma odwagi ani honoru.