• Echo 2019 Autor: ~kuba [188.146.169.*]
    Na początku wszystkiego dobrego w nowym roku i niech moc bedzie z wami.

W nawiązaniu do tematu może ktoś pokusi się o napisanie kilku zdań o perspektywach, odniesie się do tego co przed nami i jak interpretowac obecny kurs. Jak jeszcze z nami jesteście dami, olek , a moze voodzu by coś napisał jak to przeczyta. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego!

• Re: Echo 2019 Autor: ~voodz [89.64.32.*]
    Dnia 2018-12-30 o godz. 21:04 ~kuba napisał(a):
    > Na początku wszystkiego dobrego w nowym roku i niech moc bedzie z wami.
    >
    > W nawiązaniu do tematu może ktoś pokusi się o napisanie kilku zdań o perspektywach, odniesie się do tego co przed nami i jak interpretowac obecny kurs. Jak jeszcze z nami jesteście dami, olek , a moze voodzu by coś napisał jak to przeczyta. Pozdrawiam i wszystkiego dobrego!
    >

Ja tam wole sobie po cichu obserwować - długich wypocin z info, co się dzieję, z podziałem na możliwości i ryzyka raczej nie będzie przez jakiś czas ..
    osobiście czekam na info o sprzedaży mieszkań, czy faktycznie "obniżony cel" został zrealizowany,
    w 1 kwartale ma się też zacząć odkładana od chyba ponad roku budowa biurowców w Gdańsku - ale pomimo zapowiedzi z Echo, wciąż z grudniowych informacji np z trojmiasto.pl wynika, że niekoniecznie cokolwiek się zacznie budować w dość dużym obszarze
    szkoda, że echo nie publikuje na bieżąco informacji o zakupach ziemi..
    zauważyłem też, że wszyscy lubią pisać o bardzo wysokich dywidendach i sprzedażach projektów,.. prognozując miliardowe zyski
    zapominacie, że często projekty są ujmowane częściowo w raportach kwartalnych więc sprzedaż za określoną kwotę nie oznacza takiego zysku tylko po prostu uwolnienie kapitału bo zysk był rozłożony i zaksięgowany w znacznej większości w poprzednich raportach, o opóźnieniach w sprzedaży, np O3 etap 3, księgowaniu zysków np z mieszkań po przekazaniu, i w przypadku wypłat dywidendy zmienia się relacja długu, leci kurs itp, więc czy wasze przewidywania się zrealizują?

Jeżeli ktoś wziął wszystko pod uwagę + rzeczy których nie wymieniłem bo nie chcę pisać zbyt długiego tekstu bo nikt go nie przeczyta :) i może w liczbach pokazać/udowodnić swoją wycenę to zapraszam do dyskusji, jeżeli nie to nie ma sensu dyskutować z osobami które twierdzą "będzie za 6,50 albo dywndendy będzie conajmniej jeszcze 1 pln"
  • Re: Echo 2019 Autor: ~theczarek [212.160.172.*]
    obserwujesz jako akcjonariusz czy obserwator bez akcji? pyta,m poważnie, jesteś tu bardzo szanowanym echowiczem a umknęło mi, czy posiadasz coś jeszcze, czy nie.
  • Re: Echo 2019 Autor: ~Axaa [87.207.59.*]
    Dnia 2019-01-02 o godz. 11:10 ~theczarek napisał(a):
    > obserwujesz jako akcjonariusz czy obserwator bez akcji? pyta,m poważnie, jesteś tu bardzo szanowanym echowiczem a umknęło mi, czy posiadasz coś jeszcze, czy nie.

Najmniej ważne jest czy Voodz(lub ktoś inny ) jest akcjonariuszem Echa/Ważne jest to że Lindberg kupuje akcje( za swoje ? za firmy?)bo ocenił że jest tanio/Choć może być jeszcze taniej:))
    Generalnie Voodz ma rację/Księgowość Echa jest skomplikowana i orientuje się w tym tylko pewnie księgowy i ... Lindberg.
    Bessa na akcjach spółki jest od kilku lat ; na wykresie to widać/Jaki mają bank ziemi?Nie wiadomo!Czy wykonają plan sprzedaży mieszkań na 2018r- skromny moim zdaniem; też nie wiadomo/Biurowce w Gdańsku?Ano właśnie ; będą budowane ? Nie będą?
    PR spółki oceniam jako beznadziejne; bo np.będą sprzedawane dalej akcje przez Lisalę?A może już sprzedane w małych pakietach?Ktoś wie?Niewątpliwie cena akcji jest niska ; ale była taka przy porównywalnych zyskach(prosze sprawdzić)

Pytam więc: czy teraz (a bessa jak ch...a)jest okazja do kupna ? Czy uciekać z Echa?
    OK/Tylko dlaczego kupuje LINDBERG?
  • Re: Echo 2019 Autor: ~theczarek [212.160.172.*]
    ja wiem, że to informacja nieistotna z punktu widzenia decyzji inwestorskich, pytam z ciekawości - a przecież nie mogę wiedzieć, czy odpowiedź będzie prawdą, czy też nie.

co do Twojego pytania - nie mam pojęcia, z pewnością zbiórka akcji na koniec roku jest optymistyczna i raczej wskazuje, że nie powinno być nurkowania, ale może cel był jakiś inny o którym nie wiemy, powodów może być sporo i może być w tym ujęte ryzyko straty wartości tych zakupionych papierów.
    choć ja osobiście ta informację odbieram pozytywnie, ale Echo już nie raz dało popalić mojej percepcji, więc nie zamierzam się mądrzyć bo ta spółka jest trudna do oceniania pod kątem giełdowym :-)
  • Re: Echo 2019 Autor: ~Axaa [87.207.59.*]
    Voodz już tak koło rok temu dawał do zrozumienia że poważnie skraca pozycje na ECHO
    Tylko że to dla forum i Echa nie ma znaczenia.Mam chyba rację?
  • Re: Echo 2019 Autor: ~Dami [5.184.200.*]
    Axaa, Powiem tak Przewidując uskok w Echu co się de facto ziściło, trafiłem tak jak słusznie powiedziałeś na małą mieliznę w innej akcji ale bez takiego uskoku więc jeszcze czekam, I choć rzeczywiście łatwo jest gdybać, jeśli się akcji nie ma, to ci powiem, że gdyby moje środki były wolne to bym je zaangażował w Echu przy cenie 3.05-3.10 na pewno/ z tym, że nie wiem, czy na tak długo jak kiedyś a raczej krócej- na szybszy zysk/, co do prezesów jestem przekonany, że uśredniają w dół ponieważ kupili za 4,60- jak słusznie powiedziałeś jest Bessa i zdaje się nic dobrego się nie kroi ale cholera wie w końcu. Jestem tu jeszcze z 3 powodów: po pierwsze tu opublikowałem, jak wiesz hipotezę kurs granicznego i już mniejsza z tym jak ona się ma do rzeczywistości -uważam, że ma 2/ Patrząc z perspektywy, akcja echa dużo nam dała w dywidendach bo wziąłem wszystkie poza ostatnią , stąd sentyment 3/ w zasadzie poza wyjątkami, poziom rozmowy był dość wysoki , niezłe porozumienie i kultura pomiędzy ludźmi na tym forum.pozdro
  • Re: Echo 2019 Autor: ~xxx [83.28.176.*]
    o ppk coraz głośniej,echo jest dywidendowa w wig40 -jest szansa na nowy kapitał
  • Re: Echo 2019 Autor: ~kris [83.9.173.*]
    vodzu to spoko gostek nigdy nie klamal i nie sciemnial wyszedl z papiera tuz za mna ...niech zgadne po 5.33?...jesli tak to zolwik vodzu...daj answer!
  • Re: Echo 2019 Autor: ~voodz [89.64.32.*]
    kwestia dlaczego było kupowane pod koniec roku, - gdzieś w raporcie był zapis o premii prezesa, ma znaczenie kurs akcji - może na koniec roku chcieli zrobić podbitkę? nie wiem, dla mnie jest to dziwne, że przypadkiem 2 osoby w tym samym czasie stwierdziły a kupmy sobie akcje bo jest dobra cena i skupowały w tych samych rejonach.. też przy ich zarobkach to tak jakby przeciętny Kowalski kupił sobie akcji za 3-4 tys pln, więc ja np to ignoruje i się nie nastawiam na nic
    czy mam akcje...trochę sprzedałem, (zadowalający zysk)a potem trochę kupiłem jak kurs spadał i był moim zdaniem w dobrych okolicach , także akcjonariuszem jestem, aczkolwiek nie trafiłem niestety nigdy w samą górkę ani dołek, od górki chyba koło 20-30 gr przedział mnie dzielił, aczkolwiek wyszedłem na swoje,
    od dołka też aktualnie znacznie, aczkolwiek sądzę, że w najgorszym wypadku uśrednię i będzie dobrze, - decyzje podejmuję na bieżąco zależnie od tego, jakie info jest potwierdzone i jakie są perspektywy dalsze, na krótki termin i dłuższy.
    z tym, że echo nigdy nie było i nigdy nie będzie jedynym papierem jaki posiadam, więc mam trochę inne pole manewru ...
  • Re: Echo 2019 Autor: ~kuba [188.146.160.*]
    Dziękuję za wpisy, fanie że udało się niektórych z was "ożywić" :) Pozdrawiam
  • Re: Echo 2019 Autor: ~marco [37.47.31.*]
    Dołączam do życzeń ,jak pisalem cieszę się z powrotu merytorycznych rozmow ,rzeczywiscie jakis czas temu (odlegly) było info o premii prezia i jak wynikało z kalkulacji to potrzeba było dosyć wysokiej ceny ale i czas był odlegly ,no ale czas plynie wiec moze byc to powód do wzrostów .Pozdrawiam wszystkich
  • Re: Echo 2019 Autor: ~echoecho [80.85.231.*]
    szkoda ze nie udało się utrzymać wzrostów ale widać "ożywienie" na walorze
  • Re: Echo 2019 Autor: ~Eryk [194.114.104.*]
    Na tle całego rynku, to mamy bardzo dobry wynik.

• Re: Echo 2019 Autor: ~Krauze [93.105.177.*]
    Dziś liczyłem średnia zakupu z uwzględnieniem dywidend na koncie.Wyszło mi 1,24, co uważam za dobry wynik.W przyszłym roku będzie już chyba czysty zysk z akcji, trzymam akcje i tyle w temacie.niech sobie leżą,a od przyszłego roku to zupełnie mnie nie interesują, bo się spłaciły w całości.Podejrzanie szybko
[x]
ECHO -0,34% 5,90 2025-11-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.