I takie historie właśnie lubię! Przypomina mi się wezwanie na Bioton. kto nie pamięta polecam prześledzić. Zakładam, że Hitachi dlatego nie szalało z ceną, bo spodziewa się podniesienia ceny przez PKO Leasing (w odpowiedzi na ich wezwanie). Zakładam jeszcze co najmniej dwie korekty cen wezwań i to liczone bardziej w złotych niż w groszach. Czas pokaże czy mam racje. Nie kierujcie się moim wpisem, to tylko moja wróżba. Na giełdzie wszystko jest możliwe.
teraz w trakcie trwania wezwania pewnie oba podmioty poprzebijają się jeszcze 2 razy po złotówce. Myślę że ostateczna cena wezwania wyniesie około 15 zł.
Tu nie trzeba wypowiedzi spółki, wezwania więcej mówią niż jakiekolwiek wypowiedzi. Stan jest taki, że mamy 2 chętnych na wszystkie akcje. W moim przekonaniu powinni przynajmniej jeszcze po razie przebić ofertę konkurenta, a nie jest też wykluczone, że OFE będą ciągle kręcić nosem chcąc więcej. Zarządzający OFE/TFI po drugim wezwaniu będą mieć kartę przetargową w negocjacjach z obydwoma podmiotami. Tutaj kilka dni po pierwszym wezwaniu cena dobiła do 14 zł, pokazując wzywającemu, że się nie popisał jeśli chodzi o wycenę. Teraz na przełomie roku pojawi się też pewnie mnóstwo analiz jakie spółki do portfela na 2019 r.... myślę, że PCM powinien być naturalnym typem w tych zestawieniach. Niemniej czas pokaże co i jak.
Teraz kolej na pko musza podniesc jak im zalezy. I to tak podniesc zeby zniechecic hitachi. A znowu hitach jak pko podniesie musi kalkulowac czy oplaca im sie przebic. Tak czy siak wyglada to pieknie I jeszcze dokupie bo wezwania to zloty interes. Choc rozumiem tez dlugoletnich akcjonariuszy ktorzy tak czy siak moga byc zmuszeni do straty.
spolka powinna sie wypowiedziec bo prowadzi przeglad opcji strategicznych i zatrudnila doradce za ktorego my jako akcjonariusze rowniez placimy,takze niech sie pochwala co ciekawego wymyslili i za co skasowali kasiorke
nie sądzę, żeby teraz w trakcie licytacji chcieli wydać komunikat. Jeśli ostatecznie wezwanie nie dojdzie do skutku, bo np. fundusze nie będą chciały sprzedać np. za 15 zł wynikające z podbijania ceny wezwania to wtedy spółka pewnie będzie chciała poinformować o podjętych decyzjach strategicznych. Do tego czasu czeka nas ciekawa gra. 15-18 zł to przedział sensowny, ale czy fundusze się zgodzą?
Nasunęła mi się jeszcze taka myśl, że teraz nie powinni za bardzo ubijać kursu, bojąc się że konkurent może podkupywać... chociaż takie praktyki są chyba niedozwolone :)
hitachi pięknie to rozegrało. Wezwanie PKO kończy się 3 dni wcześniej, więc mają wszystko pod kontrolą. PKO albo się wycofa albo machnie cenę zaporową dla hitachi. Jeśli pko by się wycofało to i tak cena 12,09 jest daleka od wartości godziwej i pewnie samo Hitachi będzie musiało podnosić cenę wezwania. Trudno tu o negatywny scenariusz. Zapowiada się ciekawy styczeń.
PKO Leasing może prawdopodobnie wydłużyć termin albo zagrać va banque i dać ostateczną cenę zaporową bez wydłużania wezwania, niemniej wtedy może zostać przelicytowane. Różne scenariusze są możliwe ale moim zdaniem najmniej prawdopodobny wydaje się taki, że nikt nie podniesie ceny.