Ja się spodziewam między 1-2 zł na więcej nie ma co liczyć ale w długim terminie spokojnie na 10 zł mogą wrócić ja nie widzę powodu by Grupa Azoty nie chciała dywidendy a zarząd jej nie rekomendował zresztą rynek nawozów znalazł się w trudnej - bardzo trudnej sytuacji i teraz widać kto w grupie jest najsilniejszy Puławy po 3 kw mają 60 mln zł zysku a cała grupa azoty ok 20 mln zł. A co do elektrowni węglowej to na pewno ją wolę od gazowej niższe ryzyko. A co do ceny na pewno Puławy są warte ok 90-100 zł na akcje na chwilę obecną ale ktoś postanowił to trzymać to niech sobie trzyma tutaj może PEKAO ( też mam w portfelu) już nie da rady. - tak dla informacji PEKAO charakteryzuje się najniższym poziomem ryzyka w Polskim sektorze bankowym dlaczego bo grom portfela stanowią kredyty korporacyjne a nie konsumpcyjne stabilna od lat dywidenda wysokie kapitały własne nie pisze po to by namawiać bo co nawet jakbyście weszli tam 1 mln zł to to jest tam kropla w morzu tylko informuje czy ewentualnie fajnie się zainteresować. Kolejna fajną pozycją jest GPW ( nie ma długiej historii) ale jest to jedna z najlepszych spółek na GPW a jak takie spółki się zachowują wystarczy spojrzeć na Deustche Borse.A dla tych co się już bardziej znają na rzeczy polecam Amica - to jest najlepsza spółka na GPW to wszystko nie znaczy że Puławy są złe tylko że Puławy to biznes bardzo cykliczny na pewno warto mieć Puławy w portfelu bo z chemicznych spółek to Puławy są najlepsze tylko że jeszcze raz zaznaczę to biznes bardzo cykliczny więc by nie powodować zbytnich wahań portfela trzeba dobrać odpowiednią pozycję bo nawozy będą rolnikom potrzebne za rok jak i za 300 lat a Puławy dają radę to silna spółka bardzo konkurencyjna więc trzymać i dostawać dywidendy rok w rok.
za dużo zagrożeń gaz ,energia akron i wiele innych też wewnątrz czy zakład jest nowoczesny -nie jest większość instalacji stara pamięta lata 60-70 .Nawozy około 70% zysków inne melamina ,kaprolaktam na szczycie koniuktury .Przerost zatrudnienia {dlatego bo instalacje stare i wymagaja wielu ludzi do obsługi}+ bardzo wysokie zarobki to wszystko bardzo ograniczy zyski .Tak jak na gpw jak jest hossa to wszyscy zarabiają . Puławy szczyt koniuktury mają już za sobą teraz walka o przetrwanie ja stoję zboku i czekam na jakiś pozytywny scenariusz
hahaha walka o przetrwanie ale mnie rozbawiłeś tu głównym kosztem jest gaz ja nie liczyłem tego dokładnie ale na wynik w 70-80% to ceny gazu go zjadły jak sobie ściągniesz sprawozdanie z grupy puławy to tam będziesz mieć wszystko ja nie będę zaglądał teraz bo mi się nie chce ale o ile dobrze pamiętam to koszty co2 to ok 30 mln zł energii podobnie a ceny gazu 300 mln zł mówię o całej grupie później w prezentacji masz rozbite Puławy jakie inwestycje prowadzą itp... a cena gazu się może zmienić z dnia na dzień zobacz na 2009 rok wynik bliski zeru a w 2011 roku już 600 mln zł na plusie - taki to biznes.
gaz droższy słabsze wyniki 70% kosztów to gaz raczej tańszy szybko nie będzie. inwestycje nowe saletra i być może coś jeszcze głośno o tym nie mówią walka o przetrwanie -przenośnia na bananowej Puławy to na pewno jeden z lepszych zakładów który uczciwie prezentuje wyniki i nie grozi mu bankructwo ale mogły by się dużo lepiej rozwijać co do amiki tez na to stawiam z chemii moim faworytem jest rokita
Rokita to dobry biznes ale tam akcjonariat zagraniczny 84% więc w każdej chwili może być wycofane , powiesz że Puławy także bo 96% tylko że tu akcjonariuszem jest grupa azoty po pierwsze teraz nie mają kasy na to a po drugie nie mają po co tego wycofywać - państwowe podmioty nie są w tej sferze tak agresywne i tu jest 96% więc przymusowego nie zrobią zawsze można w razie "w" zostać z nienotowanym akcjami a po trzecie jeśli na tak niskim free float się wycofuje spółkę to żeby ją ściągnąć to trzeba zaproponować naprawdę cenę by wszyscy się wyprzedali min 150 zł i tu byłby problemy myślę że do 200 zł musieliby dojść więc powiem krótko nie wycofają tego. A ja też jestem bardzo długoterminowym inwestorem i nawozy bardziej do tego profilu mojego pasują jakoś bardziej to czuje że to może trwać i trwać - nie boje się że jakby zamknęli GPW na 20 lat to po tych 20 latach Puławy dalej by sobie dobrze funkcjonowały i przez ten czas dostawałbym solidne dywidendy. Ja mam bardzo rozbudowane i skomplikowane kryteria doboru spółek do swojego portfela dlatego zanim coś tam trafi to wiele miesięcy wcześniej się tym interesuje badam tą spółkę pod różnymi kątami m.in jakbyśmy wpadli w 5 letnią recesję co z tą spółką by się stało no jest to skomplikowane. Jeszcze coś co do PCC Rokita powoduje że jest to dla mnie zaporowa spółka to p c/wk ponad 2 jak na spółkę chemiczną no jest to dużo a chemia to biznesy bardzo koniunkturalne ciekawą alternatywą jest Grupa Kęty tylko tam lepiej poczekać na właśnie jakieś ostrzejsze przyhamowanie gospodarki i kupić to za 200 zł za akcję.Bo grupa Kęty też prowadzić świetny biznes.
No wiesz, jak mają wycofać za 50 mln te resztki, to pewnie wycofają, zanim dadzą dywidendę 10 PLN/akcję.
Gaz nie jest 70% kosztów, zdaje się w całej grupie około 35%, to jest w wywiadzie z prezesem, czy tam zarządem grupy. W Puławach ten koszt może być nieco wyższy, ale nie zbliża się do 50%.
Szanse na wycofanie są nikłe mi się nawet nie chce już o tym gadać ja powiem jedno mnie z Puław nie wykupią i tyle nawet jakby chcieli ja tu zostanę i koniec , zastanów się - powiedzieli w wywiadzie że nie są zainteresowani no i podstawowe pytanie po co to wycofywać. Podaje dane z prezentacji za 9 mieś : ceny gazu -350 mln zł ceny co2 -50 mln zł ceny węgla kamiennego -50 mln zł ceny energii elektrycznej -24 mln zł dane dla całej grupy azoty akurat dla Puław nie podali osobno a szkoda z prezentacji dowiadujemy się że także na wynik pozytywnie w 3 kw wpłynęły ceny sprzedaży w kwocie 140 mln zł więc powoli ceny ruszają do góry bo cała branża w europie cierpi na ten sam problem ceny gazu - ja osobiście jestem pod wrażeniem Puław bo np. norweska YARA - jeden z największych na świecie koncernów nawozowych po 3 kw są na 0 zysku a Puławy mają 60 mln zł to pokazuje jak konkurencyjne są Puławy a ktoś zwróci uwagę na ACRON że tam wyniki rosną tłumacze dlaczego ACRON produkuje nawozy tańsze niższe jakościowo a teraz ceny zbóż są niskie co nie pozwala rolnikom na wykorzystywanie drogich ale najbardziej wydajnych nawozów więc kombinują z domieszkami a ci biedniejsi walą w ogóle te tańsze i później zboże od zboża 1 m. Jeszcze raz zaznaczę że Puławy dobrze sobie radzą na tak trudnym rynku a temat wycofania uważam za zamknięty i więcej na niego nie odpowiadam bo Puławy nie zostaną wycofane nie widzę potrzeby z doświadczenia wiem że żeby teraz doszło do wycofania to często takie coś ma miejsce gdy zmienia się akcjonariusz podmiotu kontrolującego a w grupie azoty nie ma co liczyć że skarb państwa wyskoczy. A jak ktoś nie wierzy że Wielka YARA jest na 0 z wynikiem to podaje link https://www.msn.com/pl-pl/finanse/notowania-akcji/finanse/fi-174.1.YAR.OSL tylko przejść na kwartalne.
"w każdej chwili może być wycofane , powiesz że Puławy także bo 96% tylko że tu akcjonariuszem jest grupa azoty po pierwsze teraz nie mają kasy na to a po drugie nie mają po co tego wycofywać - państwowe podmioty nie są w tej sferze tak agresywne i tu jest 96% więc przymusowego nie zrobią zawsze można w razie "w" zostać z nienotowanym akcjami a po trzecie jeśli na tak niskim free float się wycofuje spółkę to żeby ją ściągnąć to trzeba zaproponować naprawdę cenę by wszyscy się wyprzedali min 150 zł i tu byłby problemy myślę że do 200 zł musieliby dojść więc powiem krótko nie wycofają tego."
Dla mnie ten tekst nie pokrywa się z praktyką z którą się spotkałem.
Jeśli spółka jest publiczna to cenę przymusowego wykupu odnosi się do uśrednionego ważonego kursu, i tego dokładnie nie pamiętam, z ostatnich 3 lub 6 miesięcy. Może ja czegoś nie wiem ? Może taki wykup nastąpić gdy większościowy lub grupa większościowych posiadają 90 % akcji.
Jeśli by spółkę wycofali w jakiś sposób bez wykupu i stałaby się niepubliczna to większościowi musieliby mieć 95 % i to obecnie mają. A postępowanie sądowe nie faworyzuje wykupywanych jak wiem z doświadczenia, mimo szczerych chęci przychylenia im nieba przez skład orzekający. Durnej literatury na temat wykupów już tak dużo napisano że trudno to przeskoczyć. (pewnie tą literaturę fundowały grubasy)
Jeszcze dodam na inny temat: dywidendy. Jeśli Grupa Azoty S.A. chce mieć pieniądze to nie musi występować do Puław o dywidendę. Wystarczy że wystąpi o kredyt tak jak to ostatnio zrobiła i zobowiązała spółki w grupie do solidarnego jego spłacania gdyby sama nie mogła (a przecież nie musi chcieć móc ?) Jaki efekt ? Zamiast z Puław wypływać strumień dywidendy może zacząć wypływać ten sam strumień który sobie Puławy zaksięgują jako koszt. Zapłacą co prawda odsetki ale nie zapłacą podatku od zysków co się zrównoważy a przy okazji Czapa grupy w takiej operacji ominie wypłatę dla drobniaków. W obecnych warunkach to może być całkiem realny scenariusz.
Np. kredyty w ostatnim czasie 3 spółki z grupy żyrują każda po 200 mln. i jak to ma się do ich kondycji wyników i planów załóżmy odtworzeniowych ? Dlaczego nie: 150, 400, 50. Albo inaczej ? Bo tu się nie liczą szczegóły i jest bezmyślne uśrednianie czy to zysków czy strat.
O wykupie nie będę rozmawiał tak jak to wcześniej zaznaczyłem tylko dodam że przymusowy może być tylko do 3 mies od przekroczenia progu 90% jak minie ten termin a tu minęło już 5 lat trzeba zrobić normalne wezwanie a jak już pokazują praktyki ostatnich miesięcy to nawet cena o 50% wyższa od kursu nie zachęca do pozbywania się akcji. To nie jest tak na giełdzie że kurs 6 mies i wszyscy muszą sprzedawać po tej cenie było by zbyt pięknie dla wycofujących tutaj trzeba zaproponować dobrą cenę żeby każdy się pozbył - czyli cenę godziwą za aktywa. Słynny teraz przykład PCM PKO BP zaproponował tam ponad 11 zł ( prawie 40% powyżej kursu jaki wtedy był) a nikt tego w tej cenie nie odda żeby to wezwanie miało powodzenie musieliby zaproponować ponad 20 zł - tak według mojego inwestorskiego oka. Przykładów jest wiele z tego roku gdzie próbowano wyprowadzić spółkę bo wyceny niskie i lipa - nie udało się. A co do kredytów to weź się logicznie zastanów masz 96 % w spółce i zamiast wypłacić dywidendę to bierzesz kredyt by mieć w bilansie że masz kredyty i obniżasz swoją zdolność kredytową przez to a tak bierzesz 96% i masz spokój i czyste ręce. Giełda to nie jest działalność charytatywna gdzie ktoś ci coś sprzeda po zaniżonej cenie bo ty więcej dać nie możesz.
może Ty zamierzasz po tyle sprzedać ale na pewno nie ja, poniżej 110 to trzymam. wejdą PPK i zobaczysz, ale 170 prędzej.. aż tyle to oczywiściwe to żart ale jesteś januszem jak to za 70 chcesz puścić
2019-04-12 Warszawa (PAP) - W kolejnych miesiącach 2019 roku można się spodziewać dalszych podwyżek cen nawozów - oceniają w analizie rynku eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "W kolejnych miesiącach br. będzie się utrzymywał zwiększony popyt na nawozy mineralne, w tym głównie na nawozy azotowe, co może przełożyć się na dalsze podwyżki cen. Wzrost cen może być również następstwem obserwowanych od kilkunastu miesięcy stopniowych podwyżek cen nawozów w handlu światowym. W ciągu ostatnich 12 miesięcy światowe ceny nawozów mineralnych wzrosły średnio o ponad 9 proc." - napisano w raporcie.