Ostatecznie 26 listopada spółka podała, że w trzecim kwartale osiągnęła 14,87 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 11,26 mln zł zysku rok wcześniej. Zysk operacyjny wyniósł 14,4 mln zł wobec 22,97 mln zł zysku rok wcześniej. Forte zanotowało również spadek przychodów – z 267,8 w trzecim kwartale 2017 roku do 256,3 mln zł obecnie.
Zmiana Zmiana % Kurs odn. Data odn. Zmiana 7d: -1.10 (-5.02%) 21.90 19.11.2018 Zmiana 1m: -11.70 (-36.00%) 32.50 26.10.2018 Zmiana 3m: -24.20 (-53.78%) 45.00 24.08.2018 Zmiana YTD: -29.20 (-58.40%) 50.00 29.12.2017 Zmiana 12m: -39.70 (-65.62%) 60.50 24.11.2017
Ciekawe ile by nas przecenili gdyby to było 22 mln straty ?
A czy zwrociliscie uwage na terminy splat kredytow? Pkt 24. OPROCENTOWANE KREDYTY BANKOWE . Laczna kwota to 650.32 Mln zl! Z czego w 2019 roku do splaty bedzie okolo 214 Mln zl. Czy ja tu cos zle rozumuje? Jezeli tak to prosze o krotkie sprostowanie.
Do mar_on, z tego wynika że zarząd bierze pod uwagę a raczej brał pod uwagę dość duży przyrost zysku by móc spłacić te kwoty ponieważ źródłem spłaty może być fundusz inwestycyjny utworzony z zysku, jeśli mamy nie utracić płynności w finansowaniu bieżącej, na tym samym poziomie działalności operacyjnej. stąd Nie pozostaje nic innego jak przyjąć, że antycypowana sprzedaż w Indiach plus oszczędności wynikające z fabryki płyty Mają dać Taki progres. A zatem pozostaje nam pytanie, dlaczego bieżąca podaż w to nie wierzy i wywala Jak leci?
Z tego samego powodu, dla którego bieżący popyt kupuje jednak po cenie 20-21 a nie po 5 zł. Prawda? Czyli liczy na zarobek od ceny 21 zł, bo rekomendacja sprzedaj była DO ceny 30 zł, znaczy poniżej nie rekomendują sprzedaży. A skoro idą spore pakiety , to jest raczej umówiona a nie przypadkowa transakcja z gwarancją, że zakup jest realizowany z dyskontem. . No i jest to różnica miedzy rekomendowanym 30, a faktycznym 21 zł. A za te pieniądze sprzedaje ktoś, kto musi, lub ktoś kto wiele lat temu kupił zdecydowanie taniej i nawet teraz mu się opłaca.
Jeśli spełnią się moje obliczenia to w czwartym kwartale będziemy mieli 21 netto i narastająco gdzieś około 45 baniek No cóż wówczas zobaczymy jak to przyjmie dzisiejsza podaż...
Niestety, łączna kwota kredytów to 730 mln zł. W ciągu roku wzrost o 200 baniek!
Niestety, bo EBIDTA łączna za ostatnie 4 kwartały to 110 mln zł => czyli wskażnik dług/ebidta = 730/110 = 6,6!!!!, a to poziom chyba NIEAKCEPTOWALNY w większości banków.
A trzeba pamiętać, że powyższy wynik nie obejmuje straty ca. 100 mln na skupionych akcjach własnych (2 mln akcji *[75-25]). Bo gdyby to doliczyć to EBIDTA = 10 mln zł, czyli wskaźnik zadłużenia = .............. nieskończoność.
Na dzisiaj tu 70% do tyłu, masakra, tragedia normalnie. I nie wiem co dalej? Zrobiłam największe głupstwo w życiu. Bo niby jak mają spłacić tą kasę przy takich wynikach?
A od kiedy w bilansie wykazuje się wartość akcji z giełdy. Wykazujesz ja w cenie nabycia lub sprzedaży. Tak długo jak długo nie sprzedali, w bilansie mąż wartość zakupu. Wiec nie panikuj. Bo to śmieszne.
Od kiedy? Od zawsze. To nie jest prawda co piszesz.
Wycenia się w wartości zakupu, ale w razie potrzeby skorygowanej do wartości godziwej. A tu chyba taka przesłanka (korekta przez utratę wartości) występuje. Forte wykorzystuje myk z brakiem kontroli nad funduszem, ale jakby nie patrzeć 100 baniek w plecy - brawo!
I nie panikuję, tylko racjonalizuję sytuację opierając się na faktach. A TOBIE zalecam spokój, bo widzę że nerwy niestety puszczają. I trochę kultury radzę zachować - po co takie oceny jak Twoja w stosunku do mnie? Do innych kobiet też tak się zwracasz?
Poziom zadłużenia (bo o tym był mój wpis) nie uważam za śmieszny - a Ty jak rozumiem wprost przeciwnie?
Na GPW w sytuacji dużych zakupów pracują zespoły od kształtowania nastrojów. Nie wiem, czy Stara Baba jest jedną z nich, ale oni tak się zachowują. Zawsze dbają o cudze pieniądze. Jeszcze raz podkreślam, nie ma obowiązku aktualizacji wyceny zakupionych akcji bo ich wartość dla spolki ma znaczenie strategiczne i długofalowe a nie handlowe.
Aby to jednoznacznie stwierdzić trzeba by było przeczytać ostatnie przepisy dotyczące zasad rachunkowości a w szczególności inwentaryzacji i aktualizacji aktywów Jeśli twoja wypowiedź na tym się opiera bo moich oczu już nie stać na czytanie tych czcionek to Oczywiście masz rację natomiast Czy to ma znaczenie strategiczne czy nie strategiczne czy długofalowe nie ma tutaj najmniejszego znaczenia ponieważ chodzi o rzetelną wycenę majątku spółki.
" Na GPW w sytuacji dużych zakupów pracują zespoły od kształtowania nastrojów. Nie wiem, czy Stara Baba jest jedną z nich, ale oni tak się zachowują."
To napisał osobnik (algorytm) "Fort" i pisał o sobie. To samo pisze od 5 lat na Newagu po kilkoma nickami (udowodnione, linki z nr IP wielokrotnie podawane) Zdyskredytowany, tutaj używa tez innego nicku, tam najbardziej aktywnego, ale modus operandi ten sam. Przy założeniu, że są to w ogóle realne konta, a nie jakieś algorytmy (!?) Trolownia z tamtej spółki - kojarze tu con.3-4 nicki przeszła się tutaj i nie dość, że udaje, że dyskutuje, to w każdym zwrocie polemicznym zarzuca tego typu farmazony i zarzuca to, co sama robi :))))))))) Jesteś więc juz jedną z "nich" i się nie wypowiadaj - :)
Jeśli narzekasz na poziom dyskusji tutaj, to przespaceruj się tam. Masz wszystko jak na dłoni.
W kółko - "przewidują, fantazjują, o "ustawkach., pakietach, celowym zaniżaniu", "manipulacjach na każdej sesji" Kurs je****ł z 70% i nie przeczytasz tu juz nic innego.
Zarzuca CI rzekomą"troskę o cudze $" ....
TAM zakładali tematy z apelami do pracowników i akcjonariuszy aby nie sprzedawali, po czym kurs był 50% niżej :)))
Tu nie ma wątpliwości. Sposób zaksięgowania akcji, których nie kupuje się na handel daje pełne prawo wyrażania ich wartości w cenie zakupu. Jest to zgodne z zasadami rachunkowości.
Co do ujadania na temat wpisu pragnę zauważyć, że dzisiaj zgodnie z moimi przewidywaniami dokonano skupienia dużej ilości akcji tj. 250.000 akcji. I nie sądzę aby w jeden dzień skupiły to dzieci z gimnazjum lub inni studenci. Ponadto firma dzisiaj wydała kolejny pozytywny komunikat w którym wskaźnik długu netto w relacji do EBIDTA na koniec 2019 ma spaść poniżej 4.
W przypadku firmy rodzinnej, takiej od 3 pokoleń jest, a zakup to element utrzymywania kontroli właścicielskiej. Ty jesteś nastawiony na zarobek z akcji, oni na kontrolę własnej firmy, aby nikt nieporzadany nie wlazł im do RN. kpw? Masz zwyczajnie inne postrzeganie celu zakupu. Oni myślą o dalszym długoterminowym rozwoju, Ty o szybkim zarobku. Nic w tym złego. Tylko inny cel zakupu. Zakup rozlicza się w cenie zakupu aż do dnia, kiedy nastąpi sprzedaż akcji. A z punktu widzenia firmy nie widzę celu i sensu sprzedaży potem, a zwłaszcza teraz.
Fort, kupic można teraz pod odbicie do 27-28 ale za rok bedziemy kupowac fforte po 10 zł, nie ma cudów, z takim zadłużeniem sobie nieporadzą przy słabnącym rynku meblarskim
Kolego spekulancie zupełnie się z tobą Akurat w tym miejscu nie zgadzam ponieważ Musisz wziąć pod uwagę po pierwsze- kto stoi tutaj za spółką ,dalej na tej podstawie wywnioskujesz, że jeśli spółka będzie miała dodatni wynik A na to się szykuje, to żaden Bank go nie zaorze, stąd dojdzie do ew. renegocjacji kwot i terminów spłaty, dlatego bądź dobrej myśli i nie siej zgorszenia- z tym ostatnim Oczywiście żartuję ale z resztą nie.
Na jednym rynku słabnie, na innym np. w Indiach rośnie. A tam mają zamiar mieć połowę obrotu z Europy. No i nadal obstawiam to, że mają spore rezerwy w cięciu kosztów. Płyta wiórowa to podstawa.