• Co się im tak śpieszy? Autor: ~Gallileo [188.147.39.*]
    Zmiana terminu publikacji rozszerzonego skonsolidowanego raportu kwartalnego za III kwartały 2018 roku
    2018-11-23 16:43

KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO

Raport bieżący nr
    34 /2018

Data sporządzenia:
    2018-11-23

Temat

Zmiana terminu publikacji rozszerzonego skonsolidowanego raportu kwartalnego za III kwartały 2018 roku

Zarząd WIKANA S.A. („Emitent”) informuje, że postanowił zmienić, określony w raporcie bieżącym nr 4/2018 z dnia 25 stycznia 2018 r., termin publikacji rozszerzonego skonsolidowanego raportu kwartalnego za III kwartały 2018 roku z pierwotnie wskazanego dnia 29 listopada 2018 r. na dzień 27 listopada 2018 r.

Szczegółowa podstawa prawna: § 80 ust. 2 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych […].

PODPISY OSÓB REPREZENTUJĄCYCH SPÓŁKĘ

Data Imię i Nazwisko Stanowisko/Funkcja Podpis

2018-11-23 Agnieszka Maliszewska Wiceprezes Zarządu

2018-11-23 Paweł Chołota Członek Zarządu
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~robertot [31.182.200.*]
    Może ma to związek z finansowanie tego kolosa za 60 baniek? Im szybciej pokażą wyniki - być może niezłe. Tym szybciej będą mogli postarać się o finansowanie? Co o tym sądzisz?
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~Gallileo [188.147.39.*]
    No trudno powiedzieć, generalnie te wyniki są trochę jedną wielką niewiadomą. Gdyby oprzeć je jedynie na sprzedaży mieszkań to choć ich mieszkania w tym kwartale sprzedawały się nienajgorzej to jednak na wyniki ma wpływ tylko to co zostało przekazane klientom a w tym okresie było bardzo słabo ( z tego co pamiętam to było jedynie 13 mieszkań więc baaardzo słabo), z drugiej strony sprzedali halę w Krakowie za grubą kasę (8,5mln która w papierach chyba była wyceniona na około 4mln) co na pewno ma bardzo pozytywny wpływ. Pytanie więc jak to wszystko rozliczą i co będą chcieli pokazać i co wyrzeźbią.

Co do finansowania to wg komunikatu (cytuję poniżej) to finansowanie ma być zapewnione do 31.12.2018, ale:
    - na budowie wywalona dziura w ziemi na 5 metrów, koparki pracują i wiele się dzieje
    - sprzedaż już się rozpoczęła
    tak wiec zakładam, że choć nie było oficjalnego komunikatu to jednak jakieś tam rozmowy już były prowadzone i mozliwe ze na podstawie jakichś prognoz sa juz po słowie z jakąś insytucją finansującą i teraz przyspieszają publikacje, aby przedstawić oficjalne wyniki by nie tracić czas gdy pogoda pozwala kontynuować prace, no trudno powiedziec

"Umowy nie zostały zawarte z zastrzeżeniem warunku lub terminu, jednakże do dnia 31.01.2019 r. każdej ze stron Umowy przysługuje prawo do odstąpienia od Umowy w niezrealizowanej części, z tym że Wykonawca ma prawo złożyć oświadczanie o odstąpieniu tylko w przypadku braku złożenia przez Spółkę w terminie do 31.12.2018 r. oświadczenia o pozyskanym finansowaniu przez instytucję finansującą"
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~obserwator [188.146.46.*]
    Nie wiem czy to zauważyliście, ale tak jak ktoś ladnie łykał od 50gr w górę, tak teraz też skubią sobie regularnie po te 80gr
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~Gallileo [78.11.36.*]
    To akurat żadna nowosc i sensacja.
    6 czerwca to data kiedy osiagnelismy najnizszy dołek. Od tamtej pory przemielislio sie  do dzis 1 600 000 sztuk. Dd tego trzeba odjąc 300 000 sztuk ktore poszly w jakichs umowionych zleceniach 16 czerwca to i tak daje grubo ponad milion sztuk z czego zdecydowana wiekszosc przy wzrostach. Pytanie tylko gdzie to trafia, oby nie do B.
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~Gallileo [79.185.61.*]
    no i miałes rację robertot: wyniki w środę, w czwartek zwolnienie hipotek przez obligatoriusza, w piątek finansowanie
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~robertot [83.7.203.*]
    Teraz wypadałoby jeszcze żeby obroty i cena się zwiększyły i będę zadowolony ;)
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~Gallileo [79.185.180.*]
    Na razie niestety nic takiego nie widać. Każdy obserwuje i czeka niewiadomo na co. Tym czasem ktoś cały cas zwala. Czasami jest to 20 sztuk czasami 50, a czasami 100, ale cel jest zawsze taki sam, zdołować. Obyśmy się przez tą naszą bezczynność nie obudzili któregoś dnia z ręką w nocniku. Kto wie, może Pracownicze Plany Kapitałowe przyniosa większe ożywienie. Wielu analityków wiąże z tym ogromne nadzieje, oby mieli racje.
    To prawda. Widać raz na jakiś czas (w ostatnim tygodniu szczególnie) zwalania kursu kilkoma sztukami i przenoszenie tej, bądź co bądź niewielkiej, barykady na S-ce coraz niżej. Pewnie komuś bardzo zależy na niskiej średniej z kilku miesięcy ;) Zanim PPK zaczną działać i rozruszą GPW (o ile faktycznie rozruszą) to ja chciałbym już być bez Wikany i z zyskiem rekompensującym okres czekania ;) Czy się uda? Poczekamy, zobaczymy. Może na wiosnę po wynikach za 2018 coś się w końcu ruszy. Ja póki co na zwalaniu przez kogoś kursu planuję skorzystać. Jeśli spadnie w okolice 0,70 to ponownie uruchomię zakupy. Jeszcze trochę papieru zamierzam dokupić do okrągłej liczby posiadanych akcji ;) Pewnie podejrzewasz jakiej, bo wiesz jaki miałem stan posiadania jak się ostatnio kontaktowaliśmy.

P.S. Można by się kiedyś zgadać mailowo odnośnie obecnych stanów posiadania żebyśmy wiedzieli na czym stoimy :)
    P.S.2 Mimo obecnej sytuacji uważam, że wciąż jest dobry moment na zakupy bo w końcu tu się ruszy i wyjdziemy na swoje.
    P.S.3 I jestem też zdania, że panu B. mimo wszystko spoooro brakuje do osiągnięcia tych 90%. Na Wikanie siedzi pewnie kilkaset osób, która kupiła dawno temu i albo zapomnieli o swoim małym pakiecie (1-2000 sztuk) albo nie planują go póki co sprzedać bo gdyby mieli to zrobić, to zrobiliby to już bardzo dawno temu.
    A tak ponad to co napisałem w poprzednim poście:

- Polska gospodarka póki co nie zwalnia
    - bank nie daje 35 baniek kredytu bankrutowi - jak to niektóre osobniki z tego forum twierdzą
    - ostatnio na bankierze był artykuł. że najliczniejszą grupą obcokrajowców, którzy kupują mieszkania w Polsce są Ukraińcy (zdetronizowali niemców i Angoli) - a wschodnie regiony Polski to właśnie obszary działalności Wikany i duże ośrodki skupiające wspomnianych Ukrainców
    - nie, nie mam wątpliwości, że na tym papierze dobrze zarobimy, jedyną niewiadomą dla mnie jest tylko - kiedy
    Tak jest od bardzo dawna, ale dziwne, że nasiliło się teraz przed i po wynikach, a do tego ten wątek z sufitu Romana o rzekonym zagrożenie dla Wikana Square. Czemu to ma służyć jak nie straszeniu ludzi? PPK zaczną działać za jakiś czas, ale podejrzewam, że wiele insytucji finansowych, które liczą na efekt PPK zacznie inwestowac już wcześniej spodziewając się wzrostów. Prawdopodobnie już pod koniec tego roku albo na poczatku przyszłego. Na wyniki 2018 specjalnie nie liczę, że coś tu zmienią, bo mam wrażenie, że zaczynają specjalnie przesuwać pewne rzeczy w czasie i mają tu duże pole do manewru do tego aby pokazac to co chca pokazać, no ale zobaczymy.
    Tak, domyślam sie do jakiej liczby zamierzasz dokupić, rozmawialismy zreszta o tym jakiś czas temu.  Podobnie jak Ty uważam, że jeśli B. zachowa się w stosunku do nas uczciwie to prędzej czy później wyjdziemy na swoje, natomiast cały czas biorę pod uwagę negatywne scenariusze jak na przykład przymusowy wykup i nie możemy tutaj niczego przespać i przegapić. Mysle, że B. ma zdecydowanie więcej niż nam sie wydaje chociaż też uważam, że ciągle mu do 90% brakuje. Nie mozemy do tego dopuścić, aby się chociaz zblizył do tych 90%, bo wtedy wszyscy jestesmy umoczeni. Niestety chyba mało kto jest tego świadomy i się z tym liczy.  O tym, że Wikana to bankrut to już nawet nie dyskutujmy bo szkoda klawiatury. Ta spolka stala na granicy bankructwa jakies 5 lat temu. Od kilku lat a konkretnie od momentu prezesa Horbaczewskiego zyjemy w zupelnie innej nowje lepszej rzeczywistosci. I niewazne ze to się nie przeklada na kurs, tak po prostu jest. tak czytałem ten artykuł o Ukraincach, zreszta sam juz rok temu pisalem ze wiaze z nimi duze nadzieje zwlaszcza Rzeszowie. Wczoraj byl tez artykul o tym, że coraz wiecej Polakow inwestuje w drugie mieszkanie na wynajem co tez jest czynnikiem pozytywnym z punktu widzenia Wikany, z drugiej strony nie mozna zapominac o spowolnieniu branzy, rosnacych kosztach i braku rak do pracy, ale mimo wszystko mysle ze plusow jest wiecej niz minusow.

• Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~zaxy [31.182.202.*]
    A jaka jest Wasza odpowiedź na pytania:
    dlaczego nowi inwestorzy mają wejść w Wikanę?
    co ona ma w sobie takiego, że może być ciekawą inwestycją?
    co wyróżnia ją na plus spośród wielu spółek, które są na GPW?
  • Re: Co się im tak śpieszy? Autor: ~trc [79.185.49.*]
    ccc-cena cyni cuda
    Nie wiem czy tłumaczenie tego Ci po raz kolejny i ma sens, na część Twoich pytań wielokrotnie juz się tu wypowiadałem więc powinieneś znać moje zdanie, no ale spróbuję.

Jak pojawi się kapitał na giełdzie to będzie trafiał na rózne spółki, nie tylko fundamentalnie bardzo dobre, ale nawet na zwykłych bankruty, na których gra się czysto spekulacyjnie. Myślę, że akurat Wikana jest gdzieś po srodku. Tak czy inaczej, im więcej pojawi się kapitału tym trafi na wiekszą ilość spółek. Przypomnij sobie lata 2007-2008. Fony, Pcguardy, inne Petrole. Co sprawiało, że ludzie kupowali akcje tych spółek, które fundamentalnie były dnem a jednak znalazło się wielu którzy kupowali te akcje, ba co niektórzy nawet niezłe na nich zarabiali? Powtórze to co pisałem już wiele razy. Wikana miała swoje problemy, do ktorych doprowadzili prezesi Bogacki i Grodzki swoją totalną niekompetencją, ignoracją, brakiem wizji i błędnymi decyzjami biznesowymi. W latach 2012-2013 spółka znalazła się na krawędzi. Przyjście prezesa Horbaczewskiego uratowało tą spółkę, która od tamtego momentu powoli to powoli ale jednak wychodzi na prostą i jej sytuacja finansowa staje się coraz lepsza. To co może skłonić inwestorów do zakupu tej spolki to:
    - niska wartość ceny do wartosci ksiegowej
    - fakt ze spolka z roku na rok zarabia i poprawia swoja sytuację finansową  
    - coraz lepsze i ciekawsze projekty
    - coraz większe doświadczenie
    - coraz lepszy public relations
    - coraz nizsze koszty funkcjonowania

Dalej wymieniac mi sie nie chce tak samo jak brnąc w tą dyskusję, która jak zwykle skonczy się wywodach filozoficznych, na ktore nie mam ani czasu ani ochoty

Ile na giełdzie jest spółek, które spełniają wszystkie te kryteria?
    Ile akcji jest do kupienia?
    Zakładając, że Buchajski nie sprzeda pakietu, że grupa, która posiada pakiety i czeka na lepsze czasy nie sprzeda, to gdzie jest miejsce dla inwestorów?
    Trochę miejsca jest dla spekulantów ale nie za dużo, żeby spekuła weszła musi mieć na czym pracować, a tu nie ma.
    Wikana zasadniczo jest marną spółką (może niebawem uda jej się zbliżyć do przeciętnej) z nieciekawą historią.

Gallileo czy świętujesz 3 maja.
    A dlaczego zakładasz ze B. nie chciałby sprzedać? Przypomne ze jak sprtzedawał Kredyt Inkasso w 2015 to mowil, że posiadał spolke od 12 lat i to jest czas gdy zazwyczaj wychodzi z inwestycji. Wikane ma mniej wiecej tyle samo lat. Do tego  komunikat o opcjach strategicznych, ktory zazwyczaj pojawia się wtedy własciciel szuka inwestora?
    Pytanie o świetowanie 3 maja uznaje za bezprzedmiotowe zeby nie powiedziec idiotyczne.
    Co jest idiotycznego w tym pytaniu?

Odpowiedź na to pytanie wiele mówi o sytuacji, w której się znajdujesz na Wikanie.

Nie wiem co ci to pytanie mówi, mi 3 maja kojarzy sie tylko z jednym, historycznym wydarzeniem nie majacym zadnego zwiazku z Wikaną, a pytanie sie mnie jako Ppolaka, czy tą datę świetuję jest dla mnie idiotyczne i retoryczne, bo odpowiedz jest jednoznaczna
    "Jestem Polakiem mam na to papier i całą serię zachowań"
    a mimo wszystko nie świętuję 3 maja

co siejesz to i zbierasz, jeśli opowiadasz się po stronie pewnych zachowań (siejesz wydarzenie) musisz je przeżyć (zbierasz), a wszystko to w celu zrozumienia przyczyny i skutku

pieniądze ulokowane w spółkach są marginalne, chociaż dla wielu mają największe znaczenie, przez co nie dostrzegają zjawisk, są zaślepieni pieniądzem

ile razy wypowiadałeś się negatywnie o Buchajskich, że zrobili walne 31 grudnia
    a popierasz walne w święta tak zorganizowane by nie wszyscy mogli dotrzeć

Wpadłem tu tylko na chwilę, żeby uciec przed pisaniem recenzji. Więc Galilleo nie irytuj się ( take it easy, stay free, ciągle przed czymś uciekamy, najczęściej przed samym sobą), tylko weź to na spokojnie, może się okaże, że mam gdzieś rację, a może i nie.
    Bawcie się dobrze.

ps.
    kiedyś pewnie znowu wpadnę na chwilę, gdy mnie zmęczą inne rzeczy (ale Was może już tu nie będzie)
    Zakładam na podstawie Twojego toku rozumowania, że Buchajski zbija kurs zmierzając do wykupu.
    Chyba nie pracuje nad zaniżeniem kursu, żeby wyjść z inwestycji?
    Polakiem jest się przede wszystkim w sercu, nie na papierze. Rób co chcesz, dla mnie odpowiedz jest jednoznaczna

Do tych filozoficznych bzdetów tak jak zapowiedzialem na wstepie nie bede się odnosił

Nie mam zielonego pojecia o jakim walnym mowisz ze niby to ja je popieram

"Chyba nie pracuje nad zaniżeniem kursu, żeby wyjść z inwestycji?" tak jak Marconi nie pracowała nad tym by zanizyc kurs Polcoloritu w okolice 2zł, żeby przymusowo skupic 100% i sprzedac Amerykanom po 5zł. Na szczescie porozumienie drobnych w pore się zorientowalo i zablokowali caly ten cyrk w sadzie. Przesledz sobie tą historię, przywolywalem ją wielokrotnie ale chyba Ci umknelo. Zaczynalo sie tak samo niewinnie jak na Wikanie, od komunikatu o opcjach strategicznych

Niestety dla mnie zdążyłeś coś napisać zanim zamknąłem stronę z forum, ale po tym wpisie uciekam.

Gdzie w historii Polcoloritu jest miejsce na zarobek dla akcjonariuszy. A o sprzedaży pakietu przez Buchajskiego była rozmowa w kontekście dobrej inwestycji na GPW.
    A no taka ze sad przyznal rację drobnym, biegly wyznaczyl cenę 5,20, a Amerykanie uznali ze dla nich to i tak dobra cena i skupili po 5,20.... wszystko. 90% drobnych akcjonariuszy bylo zadowolonych. Taka to historia.
    Dla kontrastu mozesz zerknac na JWConstruction gdzie Wojciechowski doszedł już do 89,96% i aktualnie pracuje nad niską średnią przed przymusowym wykupem ktory moim zdaniem jest juz przesądzony
[x]
WIKANA -1,23% 8,00 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.