Zainteresowałem się ostatnio troszkę Goveną ze względu na to ze właścicielami byli Buchajscy, a poza tym ostatnio sytuacja zrobiła się tam dość dynamiczna (mam na mysli wyjscie B. i zwalnie kursu o 90%). Zaglądam tam ostatnio na forum i zauważyłem, że chyba tam jesteś. Znasz dobrze sytuację na tej spolce? Znasz moze kulisy wyjscia B. i co tam się tak naprawdę dzieje teraz?
Dla zainteresowanych dodam, że ta spółka to jeśli się dobrze orientuję następczyni spółki (producenta zarowek z Torunia) na ktorej kiedys przekrecili B. na 12 milionów. B. kupili znaczne udzialy w spółce, a potem sie okazało że wlasciciel fałszował dokumentację (za co pozniej go skazali) i tak naprawdę firma była guzik warta. Wśród oszukanych był tez np IDMSA (wiadomo ta sama klika), a straty z tego tytułu nowych inwestorów siegały 20mln złotych, najwiecej stracił B - 12mln. B. komentował to wówczas tak:
- Andrzej P. zapewniał mnie o świetnej kondycji EMC. Przejrzałem księgi rachunkowe i bilans za czwarty kwartał 2008 roku. W ich świetle sytuacja finansowa nie tylko była bardzo dobra. Więcej, przed spółką rysowały się perspektywy ekonomicznej ekspansji - wspominał Robert Buchajski. - Prezes P. roztoczył przede mną wizję uruchomienia produkcji w Chinach. Był bardzo przekonujący.
Potem B. stworzyli nową spółkę wlasnie Govenę która przejela majątek poprzedniej i kontynuje dzialalnosc. Ostatnio spolka weszla na NC (szulernia nic wiecej), temat Chin wrocil i teraz widmem chinskimi interesami mamienmi są juz drobni akcjonariusze (Govena ma byc chyba dystrybutorem chinskich samochodow elektrycznych w Polsce) choc jak tak zaczalem sledzic sytuacje to smierdzi mi to z daleka. Buchajscy sie chyba ewakuowali latem, a kurs w trzy sesję spadl o 80%, ostatnio dalej spada. Być moze Państwo B. wlasnie sobie w tym roku po 10 latach odbijają tamtą wtopę.
Ogólnie tak to wygląda jak opisales. Tak jak Ci mowie, wszedlem na rożne spółki małym kapitałem w celach edukacyjnych. Tam znalazłem się tylko dlatego ze chcialem zaliczyc coś z NC i cos na co wszędzie naganiają
Historia wygląda tak, że wszystkim steruje grupa EFE, sprzedaje cyklicznie podprogowo akcje inwestorom branzowym. Spółka govena prowadzi cykliczny dodruk papiera, emisje obejmuje EFE albo spółki zależne. Ostatnia emisja zostala objeta po 10 groszy przy cenie rynkowej 5 groszy. Oczywiscie kurs spadł do 4 groszy.
Mi to wygląda jak zwykła drukarnia, oczywiście mogę się mylić. Wysłałem maila do dystrybutora chińskich samochodów. Żeby zobaczyć czy odpisują.
Ogólnie samochody mialy byc juz pół roku temu, były podpisywane umowy przedwstępne z firmami car sharingu(ale z tego co pamiętam ze śmieszną karą za niewywiązanie sie, musiałbym doczytać).
Obecnie powodem braku prezentacji samochodow jest brak homologacji nad ktorą chińczycy pracują i ma byc załatwiona w okolicach nowego roku.
Drugą sprawą jest dofinansowanie z unii na badania rozwojewe w celu opracowania zasilaczy do produktow goveny.
Ogólnie wydaje mi się spółka buduje nadzieje, po czym sprzedaje akcje ulicy z poziomu słupów.
Uwazam ze wejscie tam było dla mnie dobrą lekcją, bo od czasu do czasu mozna bylo przeczytac opinie osob niezaleznych i przesledzic ich procesy myslowe, jak budowana jest w człowieku nadzieja na szybki zysk. Posiedze tam jeszcze, bo chcialbym zobaczyc jak wyglada proces ściągania takiej spółki z rynku.
Ogolnie jak masz inne zdanie, to chętnie podyskutuje.
Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z telefonu :)
Mam zdanie dokładnie takie samo :) Generalnie jak chcesz inwestować w oparciu o fakty i wiedzę to odradzam New Connect. Chyba, że lubisz hazard, ale wtedy równie dobrze możesz pójść do kasyna. Ja miałem jedną spółkę z New Conect i wyjście z niej zajęło mi prawie dwa lata, choć prezes byl raczej uczciwy, miał za to pecha do ludzi i wolał oddawać się grze w golfa zamiast trzymac rękę na pulsie. A mam wrazenie ze to i tak calkiem niezle jak na New Connect, wieksozsc spolek sluzy jedynie do wyciagania kapitału od ludzi
A wracajac do Goveny, podobnie uważam, że to walek grubymi nicmi szyty, a juz ta akcja ze skanem maila od chinczyków pokazuje poziom determinacji. Dla mnie to zdecydowanie fałszywka, ten mail i ta strona firmy chińskiej też wygląda bardzo podejrzanie i malo profesjonalnie. Nie wierzę w te rewelacje i byc moze to bylo szyte grubymi nicmi od samego poczatku.
Buchajski to człowiek, który rozdaje karty na WIkanie, Sanwilu paru innych spółkach, (od kilku lat poprzez Agio Funds FIZ), który do kwietnia mial znaczący pakiet takze Goveny. W kwietniu wyszli i kurs zjechał w 3 dni o 80%. A ten Kulczyk to tez niezła historia, ciekawe czy to jego prawdziwe nazwisko czy specjalnie sobie zmienił by przyciagac zainteresowanie
widzę, że w ogole w akcjonarjacie tego EFE tez siedzą Chinczycy, ale jak tak patrze to ta firma robi recznie rzeczy z drewna i bambusa to po co jej udzialy w firmie ktora zajmuje sie jakimis sprawami zwiazanymi z energią?
tak, jednym z glownych udzialowców EFE (30%) jest jakas spolka chinska co robi rzeczy z drewna, a EFE pozyskało od nich 12mln złotych podobno na szukanie bursztynu na pomorzu wyczytalem
Napisałem mail do Audy, z ciekawości czy odpiszą. Jestem ciekawy czy da sie pewne rzeczy zweryfikować w tak prosty sposób.
Z chińczykami to ciężko stwierdzić czy fejk a raczej trudno stwierdzic w ktorym momencie kończy się prawda. Mi się wydaje ze ta firma istnieje i że... Może to zabrzmi śmiesznie, ale jest firmą jednoosobową. Podejrzewam ze to ma dzialac na zasadzie pośrednika. Chińczyk nie ma swojej fabryki, tylko bierze auta innych marek i dokleja swoj znaczek. Kiedyś ktos tam wrzucil filmik z prezentacji suva. I mialem wrazenie ze gosciu podajacy sie za pracownika auda po prostu byl na wizycie w cudzym salonie. Ogolnie widac na pierwszy rzut oka ze gosciu nie jest doswiadczonym biznesmanem. Wiec ogolnie, jezeli ta sama osoba odpisuje na maile to istnieje mozliwosc ze jest autentyczny. Tez uwazam ze to fejk ale ogolnie zawsze staram sie znalezć dowody na to ze sie myle.
Jeszczenie wiem jak bede inwestować. Hazard na new connect raczej mi nie przypadnie do gustu. Analiza techniczna nie ma moim zdaniem sensu, analiza fundamentalna jest pełna pułapek. Nie będe tez inwestowac we własne działalności, no sie do tego nie nadaje.