• PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Od 1.10 wolumen wyniósł na chwilę obecną trochę ponad 6mln akcji...
    Ile z tego mogło wywalić PZU 1/3 czy może 2/3. ( zakładając, ze nic wcześniej nie wiedzieli o niespodziance pani Ilony w sprawie kontroli US)
    Nawet jeśli 2/3 to i tak zostało do wywalenia ponad 5,5 mln akcji. Dużo!!!
    Jeśli będą chcieli wyjść do końca groszówki jak nic...

Tak to widzę bo moim zdaniem, nikt tu nic nie zaniża tylko ostatnia instytucja wychodzi z akcjonariatu.
  • Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~Realista7201 [94.75.95.*]
    to tak nie działa. Te akcje chodzą cały czas po dwóch stronach arkusza. Tak się obniża kurs. Kupujesz milion akcji po 1,04 i sprzedajesz je po 1,03. Tracisz 1% ale obniżasz kurs. I tak w kółko aż 20% taniej odkupujesz o i wiele więcej i to z podziękowaniem lub ogłaszasz, że odkupisz akcje za 1,20 i wszyscy skaczą z radości i oddają. Masz wystarczająco akcji żeby zdjąć spółkę z giełdy.
  • Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Liczyłeś ile można na tym zarobić??? Jaki jest stosunek zarobku do ryzyka?
    Kto niby to ma zaniżać? Tajemniczy inwestora może MCI? Żeby zdjąć spółkę z giełdy nie muszą mieć 100%. 81% w zupełności wystarczy ( chciałbyś zostać w spółce niepublicznej jako akcjonariusz? Myślę, ze niewielu miałoby taka odwagę.) Ważne, żeby zaden duży nie ostał się bo będzie przeszkadzał, zaskarżał uchwały itd, itd.
    Więc ile MCi potrzebuje skupić 15-20mln akcji? Czy kupi po 1,2zł czy po 1,4 zł uważasz, ze ryzykowaliby popełniając przestępstwo dla kilku milionów złotych???
    Śmieszne to i głupie zarazem.

może i śmieszne i może i głupie, ale prawdziwe.
    Żeby zdjąć spółkę musisz mieć 90% nie 81%. I do tego nie możesz umożyć akcji.
    Już prosiłem pod waszym drugim twoim nickiem żebyście nie robili wycieczek osobistych po inaczej to załatwię.
    Albo nie odpisywać, albo bez personalnych ataków bo potratkuję to osobiście.

Pomyliłeś kolego przymusowe wyciśnięcie z delistingiem.

"Squeeze out czy delisting? A może jedno i drugie?
    Choć do przeprowadzenia tzw. delistingu ustawa wymaga (obecnie) większości 4/5 oddanych głosów (80 %) w obecności akcjonariuszy reprezentujących przynajmniej połowę kapitału zakładowego (próg ten jest więc znacznie niższy niż w przypadku squeeze out’u), należy pamiętać, że w tym przypadku konieczne jest podjęcie właściwej uchwały, a ta zawsze wiąże się z możliwością jej zaskarżenia. Oczywiście, w zależności od konkretnego przypadku, można najpierw przeprowadzić wezwanie, po osiągnięciu pułapu 90% wycisnąć akcjonariuszy mniejszościowych a następnie – dysponując już całym pakietem akcji spółki publicznej – podjąć uchwałę o tzw. delistingu, której nie będzie oprotestowywał już żaden akcjonariusz. Byłby to więc sposób na zdjęcie z giełdy spółki publicznej de facto bez żadnej uchwały..."
    link 

Elektrim jest tego najlepszym przykładem...

Wycieczki osobiste??? Jakoś takowych nie dostrzegam, a nawet jeśli by były to wiesz co ? A nic szkoda słów...

Strasznie żeś przewrażliwiony :)
    nie pomyliłem się - guglasz stare teksty:) bo nie wiedziałeś o zmianie na 90%.
    Co do wycieczek to znowu sobie pozwoliłeś

• Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~Średni_Inwestor [188.146.161.*]
    Jeżeli PZU by sypało to chyba mieliby tydzień na powiadomienie z tego co pamiętam, zgadza się?. Tak więc nawet gdyby w poniedziałek zaczęli wywalać to i tak mieliby czas do przyszłego poniedziałku (pewnie pod koniec sesji nawet).

Średni
    Dnia 2018-10-05 o godz. 12:47 ~Średni_Inwestor napisał(a):
    > Jeżeli PZU by sypało to chyba mieliby tydzień na powiadomienie z tego co pamiętam, zgadza się?. Tak więc nawet gdyby w poniedziałek zaczęli wywalać to i tak mieliby czas do przyszłego poniedziałku (pewnie pod koniec sesji nawet).
    >
    > Średni

@Średni
    Dlatego moim zdaniem to PZU wywala... czekam na komunikaty...

@Realista
    Zamykam nasza dyskusję, bo nie tyle co się boją tylko z pewnymi ludźmi nie dyskutuję. Żegnam...

@Wszyscy

Ktoś ma aktualne teksty nt. delistingu bez wyciskania??? Faktycznie, mogło cos się zmienić a ja to przeoczyłem...
    Znalazłem sam. Mój faul.
    Będzie sporo walki o wyższe ceny
    Chodzi o przepisy, które weszły w życie wiosną 2016 r. Zgodnie z nimi, aby zablokować głosowaną na walnym zgromadzeniu uchwałę o zniesieniu dematerializacji akcji, wystarczy mieć już tylko 10 proc. głosów podczas obrad. Oznacza to, że akcjonariusz chcący spółkę wycofać musi mieć co najmniej 90 proc., o co może być trudno, jeśli w akcjonariacie znajdzie się choćby parę walecznych OFE lub TFI. Przed zmianą przepisów wystarczyło mieć 80 proc. głosów na walnym zgromadzeniu, aby przeszła uchwała o przywróceniu akcjom formy dokumentu.

link 
  • Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~fox [83.20.0.*]
    Krok ustawodawcy w dobrym kierunku.
    Dokładnie. W ochronie nas drobnych, ale to za mało. Potrzebna odpowiedzialność karna za udowodnione manipulacje, za zatajanie informacji, za udowodniony insaiding i za inne "kwiatki" z relacji inwestorskich
  • Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~wykres [78.28.34.*]
    Dnia 2018-10-05 o godz. 13:07 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Znalazłem sam. Mój faul.
    > Będzie sporo walki o wyższe ceny
    > Chodzi o przepisy, które weszły w życie wiosną 2016 r. Zgodnie z nimi, aby zablokować głosowaną na walnym zgromadzeniu uchwałę o zniesieniu dematerializacji akcji, wystarczy mieć już tylko 10 proc. głosów podczas obrad. Oznacza to, że akcjonariusz chcący spółkę wycofać musi mieć co najmniej 90 proc., o co może być trudno, jeśli w akcjonariacie znajdzie się choćby parę walecznych OFE lub TFI. Przed zmianą przepisów wystarczyło mieć 80 proc. głosów na walnym zgromadzeniu, aby przeszła uchwała o przywróceniu akcjom formy dokumentu.
    >
    >link

rzecz w tym, iż chyba precyzyjnie nie wiadomo, ile Tomek teraz ma osobiście oraz poprzez MCI i poprzez datę oraz co zamierza...
    Dnia 2018-10-05 o godz. 13:31 ~wykres napisał(a):

> rzecz w tym, iż chyba precyzyjnie nie wiadomo, ile Tomek teraz ma osobiście oraz poprzez MCI i poprzez datę oraz co zamierza...

No niby tak. Jednak jakiś tam raport Data opublikowała a w nim podała skład akcjonariatu. Oczywiście po całym tym zamieszaniu z kontrolami podchodzę z ostrożnością do zawartych w nim danych, ale jakieś dane to jednak są...

• Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~abc [31.0.124.*]
    Dnia 2018-10-05 o godz. 11:10 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Liczyłeś ile można na tym zarobić??? Jaki jest stosunek zarobku do ryzyka?
    > Kto niby to ma zaniżać? Tajemniczy inwestora może MCI? Żeby zdjąć spółkę z giełdy nie muszą mieć 100%. 81% w zupełności wystarczy ( chciałbyś zostać w spółce niepublicznej jako akcjonariusz? Myślę, ze niewielu miałoby taka odwagę.) Ważne, żeby zaden duży nie ostał się bo będzie przeszkadzał, zaskarżał uchwały itd, itd.
    > Więc ile MCi potrzebuje skupić 15-20mln akcji? Czy kupi po 1,2zł czy po 1,4 zł uważasz, ze ryzykowaliby popełniając przestępstwo dla kilku milionów złotych???
    > Śmieszne to i głupie zarazem.
    >

też sądzę, że to PZU wychodzi, tu nie potrzeba żadnego zaniżania do spadku kursu, słabe wyniki i problemy z vat to powody wystarczające żeby inwestorzy omijali spółkę szerokim łukiem.
    90%. Wlasnie o te 10 procent idzie i tymi wpisami im pomagasz je zdobyc taniutko. Jak ich nie lubisz to nie daj im zrobic dealu zycia.
    Pomyliłem się posty. Odpowiedź jest do forumowicza ABC a nie do do ciebie...
    Te teorie o zaniżaniu, o mitycznych inwestorach, o zbieraniu...
    Chciałbym jako akcjonariusz MCI, żeby to było prawdziwe. Niestety podobnie jak Ty uważam, ze PZU sypie bo ma takie wymogi jako TFI i tak zostało do końca na okręcie być może z powodu wiary że Data da radę, być może z powodu słabej płynności i zbyt dużego pakietu...
    Teraz już nie mogą czekać i sypią...
    A MCI ( właściciel) hmmm miał być BB nie ma (no niby ten wyrok w sprawie JTT o zwrot odszkodowania) ale kasa przecież jest. Teraz jest idealny czas. Turecki Indes w otchłani, Data w oczach wielu bankrut. Tylko ten brak reakcji ze strony MCI mnie dziwi, dziwi mnie również stabilność kursu MCI , przecież wyniki za 4Q będą tragiczne( chyba że przeszacują jakieś aktywa niepubliczne) albo z Datą stanie się "cud" ...

Z drugiej strony termin podania wyników Daty w ostatni dzień 3Q po sesji tak by kurs spółki nie miał już wpływu na wyniki MCi nie jest przypadkowy a i sama korekt VAT jest dla mnie co najmniej dziwna, tyle szarpania się i tak nagle sami od siebie bach i płacą... Dziś tak jak piszę wszystko wygląda na tragedię i Daty i Czechowicza jako nadzorującego gdy opowiada się takie rzeczy
    link
    Tylko czy tak jest w rzeczywistości czy tyko tak wygląda a ktoś umiejętnie wykorzystuje nastroje na bananie ( bessa, sentyment do dystrybutorów IT ) i cytuję z linka powyżej...
    " Zarządzanie to planowanie, organizowanie, motywowanie i kontrolowanie. Wszystkie 4 elementy są ważne, aczkolwiek w dobie gospodarki cyfrowej talenty mają wiodące znaczenie, dlatego dobra organizacja procesów i motywacja, stają się najistotniejsze - mówi inwestor."

• Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~Edi [194.31.35.*]
    Bedzie ostro
  • Re: PZU sypie a ma jeszcze sporo... Autor: ~MM [188.137.32.*]
    Udało mi sie nie wtopic, ale takiej akcji dawno nie widzialem....
    Nie liczcie na szybkie wezwanie.
[x]
ABCDATA 0,00% 1,43 2019-07-22 13:14:45
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.