Już wiem na co poszedł odpis, kupiłem dzisiaj świerszczyki pmpg a tam reklamy Caritasu na całą stronę, na bank oni nigdy nie płacą, jedynie potrafią za Bóg zapłać wszystko brać garściami. Ja tam jeszcze się nie nastawiam na kryzys, jedni piszą że nadchodzi, inni że jeszcze nie teraz a jeszcze inni, że go nie będzie. Ja jestem zdania, że będzie ale jeszcze nie teraz. Muszą mocniej wzrosnąć stopy procentowe w USA Ale nawet czytając ostatnie wiadomości choćby z Bankiera, niektórzy członkowie NBP już coś nabąkują o skupie przez NBP obligacji czy akcji z rynku wtórnego. Niemcy chcą bronić swoich przedsiębiorstw przed Chińczykami. Jak Niemiec kupować to dobrze jak Chinol czy Polak, nie dobrze. Jakiś miesiąc temu był nawet artykuł w The Economist o tym, jakie zagrożenia niesie ów repolonizacja, tj. "pełzająca nacjonalizacja". Jednak kiedy Niemcy będą bronić swojej własności to przecież jest zupełnie inna sprawa. Dlaczego też akcje na świecie są tak drogie, to ochrona przed wykupem firm przez Chinoli. Tylko Polska mówi bierzcie, chcecie pmpg, zrobimy promocję 1 złotego. Ale myślę, że prezes już prawie wszystkie tanie akcje zebrał. I na pewno warto mieć te akcje w dobrej cenie w portfelu, dojna zmiana znów pompuje zyski reklamami spółek skarbu państwa, co odpalę przez pomyłkę TV Kurskiego to prawie zawsze ktoś siedzi w studiu od pmpg. Lisicki czy Ziemkiewicz to już tam mieszkają w budynku telewizji polskiej. Brakuje jeszcze aby polski emeryt poprzez OFE nabył tego wspaniałego papieru.
Jeśli na koniec roku rzeczywiście zrobią ok. 10 mln zł to ..... dziś po tym mega wzroście P/E może nam drastycznie wzrosnąć do poziomu ok. .....3.
Toż to szok.
Ataken znam dobrego psychologa, zwą go vel Hosser bądź Grześ. Ok o ile pamiętam, gdyby emisja była by po 7 zł jak pisze dedalus to wychodzi ok. 3 mln nowych akcji. Czyli Sławek dalej ma rację, bo jak spojrzysz na raport to zauważysz, aktywa, kapitał własny wzrósł o kilka milionów, kredyty spadły o prawie 3 mln zł. Dlatego czy zysk będzie na koniec roku 12 mln albo 5 mln a spadną zobowiązania do 10 mln zł to mamy w późniejszym terminie jeszcze potężniejsze zyski nawet nie patrząc na tą emisję akcji. Jak to MiB napisał, bądź cierpliwy. Albo lokata 1,5 % przy inflacji rzeczywistej 10 %
Źle napisałem odnośnie emisji akcji. Tam chyba było umorzenie 10 mln zł z obligacji i emisja akcji na kwotę ok. 2.5 mln zł więc gdyby odbyła się ona po 7 zł to wyszło by z 400k akcji dla prezesa. Tak mi się wydaje, nie chce mi się szukać komunikatów ani zaglebiac w temat. Jest też możliwość zrobienia emisji akcji po 1 zł ale to nie takie proste ale się da.
to najbardziej złodziejskie formacje w dziejach polski , nawet nieboszczka pezetpeerka miała mniejsze łyżeczki foz, hazard, vat, elewary, ............................... amber gold , lot ................. ponoć Budzanowski bez wiedzy słońca peru przelał 400 baniek coby ratować lot jak rudy się dowiedział to tak się wściekł że rzucał krzesłami .......................... on celował lot do odstrzału a pomagał mu w tym synio tzn pilnował biznesu , młody kasa a tata stołek w brukseli
Hahahaaa PiSor jak nie skłamie to dzień stracony. Tusk udzielił LOT-owi wsparcia 2x400 mln aby utrzymywać Misiewiczów na stołkach, bo im się należy, tak sprzedawał LOT wg. pisu. A wkurzył się i to mocno, wg Ciebie rzucał krzesłami, bo z tej pomocy Misiewicze wypłacili sobie premię i o premię Znany poszło, ale Ty prawdy nigdy nie napiszesz a nie o pomoc Lotowi Jeżeli chodzi o VAT, napisz mi Znany ile rocznie z uszczelnienia mamy miliardów............haha tak wiedziałem, nic nie napiszesz. Jeżeli zaczniesz dukać to.... Odejmij od tego 22 mld extra kasy wpompowaną w gospodarkę na pińcet plus (22mld zł x 23 %VAT = jakieś 5 mld vatu) do tego wcześniejsze emerytury czyli ok 10 mld dodatkowej kasy w gospodarkę jaki i koniunktura gospodarcza. Oczywiście wszyscy nie wydają kasy ale jest szał zakupów. I najważniejsze napisz mi ile vatu jest ze wzrostu gospodarczego jaki mamy obecnie czyli 5% pkb ?????????????? JESTEŚ W STANIE TO NAPISAĆ !!!!!!!!!!!!!!! To gdzie te rzekome uszczelnienie VAT? Wpływy z VAT rosną wolniej niż gospodarka. To Matołusz raczej rozszczelnia albo manipuluje przy księgowości przesuwając pieniadze miedzy grudniem i stycznia. A ceny w sklepach spadają czy rosną? Nie wiedziałem, że tak dobrze jest. Paliwa i prąd drożeją na potęgę, choć to dopiero początek. Ale jak Morawiecki mówi, że jest dobrze ? CHYBA NIE KŁAMIE ?? Pan Modzelewski wprowadził VAT w zycie.Ten "pan" winnego widzi za kazdym razem kiedy staje przed lustrem. Sklecil na kolanie wielkie Gie, a pozniej bral 10 tysiecy zlotych za intrepretacje tego Gie. hahah a to najnowszy budżet wspaniałej zmiany: Potrzeby pożyczkowe = 46 miliardów Deficyt budżetowy = 28,5 miliarda. Coś się, kwa kwa mać, nie zgadza. A to napisała ostatnio przychylna rządowi agencja Moodys, dot. polskiej gospodarki . W większości były to pozytywne oceny, potwierdzające, że Polska ma solidne podstawy i nie powinny być nam straszne nawet wojny handlowe. Jednak agencja zwróciła też uwagę na jedną bardzo ważną rzecz - dobra sytuacja finansowa to wynik znakomitej koniunktury, a kiedy ona przeminie, przyjdzie czas zapłaty.
Otóż według Moody's dobra sytuacja fiskalna naszego kraju to przede wszystkim zasługa znakomitej koniunktury. Zdaniem Heiko Petersa nasze finanse strukturalnie wciąż wypadają "relatywnie słabo". Co więcej, czas zapłaty za programy socjalne rządu i obniżkę wieku emerytalnego jest wciąż przed nami Jeszcze raz napiszę, czas zapłaty przed nami za rozdawnictwo. Jakie rozdawnictwo, już Ci przypominam. 500…duże obciążenie nie będzie jednorazowych dodatków dla seniorów (tzw. 500 plus dla emerytów). Powód? Jak pisze ich przeciwnikiem jest premier Mateusz Morawiecki. - Według niego już 22 mld zł wydawane na program "Rodzina 500 plus" jest dużym obciążeniem dla państwa. Nie zamierza więc zwiększać wydatków socjalnych "Na spotkaniu z sympatykami PiS w Bydgoszczy minister Mateusz Morawiecki skomentował finansowanie programu "Rodzina 500 plus": - Przypominam, że 500 plus jest na kredyt. Zadłużyliśmy się o dodatkowe 20 mld zł, bo chcemy promować dzietność. Jesteśmy we własnym gronie i nie musimy mówić sobie tylko pięknych słów." Ten kraj leci po rowni pochylej - zadnych inwestycji w przemysl, w nowe technologie, zadnej proby konkretnej zmiany. W kolo tylko tania sila robocza, napedzana dodatkowo Ukraincami, magazyny, sklepy wielkopowierzchniowe i centrale telefoniczne. PIS krzyczał, że PO buduje najdroższe autostrady na świecie, a teraz sam buduje jeszcze drożej. Jak to wytłumaczysz? Rząd chce zmniejszyć uzależnienie od zagranicznego długu
A myślałem, że wystarczy nie pożyczać, tylko wydawać tyle, co się zarobi. Ale pisowska ekonomia jest jak pisowska matematyka - wszystko jest możliwe, wystarczy wierzyć i się modlić. hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa szkoda z tobą gadać, Znany, powinieneś byś propagandzistą PiS-u , wara od gospodarki. Ty nawet nie jesteś w stanie mi napisać kto z Peło siedzi w pierdlu po tych złodziejskicg rządach, a Ziobro zaklinał, że ma pełną teczkę nazwisk i jak dorwie się koryta, zaraz ich do więzienie powsadza hahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Polska jest zerem gospodarczym, politycznym i militarnym
................... mam nadzieję że w kolejnych wyborach ludzie w końcu przejrzą na oczy i byt zwany peło i pezetel zdechną raz na zawsze razem ze swoimi poplecznikami z sb i wsi
Polska jak Grecja, Turcja nic nie produkuje. dlatego zawsze będzie pożyczać.Polska jest zerem gospodarczym, politycznym i militarnym Z tego co pamietam, napisałeś dedalus, że na moje posty nie odpowiadasz, napiszę więcej, jak już coś naiszesz, większych bzdur nigdy nie czytałem, kiedyś napisałeś (tego się nie da zapomnieć), że masz w notesie zapisany czarny czwartek jakiegoś tam dnia i giełdy amerykańskie zanurkują o 10 % hahahaa ale miałem ubaw i jeszcze wspomniałeś o innych datach które już dawno minęły buhahahaaaa w tym notesie. A o gospodarce się nie wypowiadaj, PiSowiec wo ogóle nie rozróżnia co to koniunktura czy kryzys. Ale napiszę Ci jedno, Tusk przejął te wspaniałe rządy po tuzach ekonomii czyli PiSie i w pierwszym i drugim roku miał po 100 mld deficytu, takie miał czasy ale kradł, bo na pewno nie rozdawał. I one nadejdą, jak to Moodys napisał, czas zapłaty przed nami.
I do Znanego, tak wiedziałem, nic sensownego nie napiszesz, Tusk złodziej i kropka. A teraz pośmiejmy się z władzy gdzie nas ona prowadzi, oto słowa prezesa:
Trzeba czynić wszystko, by Polska była tym, czym jest dziś Turcja. O niej mówi się, że to poważne państwo - powiedział Kaczyński. Według prezesa "ten rodzaj wielkości jest do zdobycia", ale wymaga to "najpierw zmiany władzy, a potem przebudowy polskich elit". buhahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Stwierdzam fakty, nic nie produkujemy i żyjemy na kredyt, do tego mamy rząd sprzedawczyków. W prasie mamy jedną wielką propagandę. No to porozmawiajmy o faktach a to............ ty Znany, nic nie odpowiesz jak zwykle. Gdzie Morawiecki ma plany postawić fabrykę polskich aut elektrycznych (już nie pytam się gdzie po 3 latach cokolwiek robi) Tyle było o polskich stoczniach (komu może słyszałeś będą w planach budować pierwszy statek?) Ursus, Autosan, bankruty, Solaris sprzedany Hiszpanom (zapewne brak nadziei o przyszłość, tylko nowe daniny), Pesa zbankrutowała, państwo przejęło i będzie tak jak LOT-owi pompować setki milionów co roku. LOT, już patrzę baryłka ropy po 84 $, no to wkrótce upadłość albo dalej pompka. Do tego powtórzę w 2020 roku 2 mld raty za nowe samoloty, przypomnij mi Znany jaki ma zyski LOT ? Podwyżek nie dał a strajk zdławili, takie to zyski wykazuje, a no pojawiły sie jak baryłka ropy spadła do 35 $, i orlen się szczycił, zaraz się przekonasz jak orlenowi zysk spada, kradną czy?. Juz nie bedę pisał o inwestycjach szkoda mojego czasu ile autostrad rozpoczęli, zrobili, ukończyli, jakie ceny. PO PROSTU NIC NIE NAPISZESZ. Tylko bełkot Morawieckiego ile to przeznaczają pieniędzy na coś tam. A jak tam nasz przyjaciel zza oceanu, jak to Prezydent powiedział, zapłacimy im za bazę wojskową aby wojsko okupacyjne mogło bronić amerykańskich interesów w ........... A oto co powiedziała nowa ambasador amerykańska w Polsce ( i kto powie, że kobiety nie są głupie, wypaplała prawdę) Gergette Mosbacher powiedziała : "Moim priorytetem, będzie zachęcanie amerykańskim firm do zwiększenia handlu między naszymi narodami. Musimy zwiększyć nasz eksport do 38 milionów polskich konsumentów, by przywrócić Ameryce miejsca pracy i by sprawić, że amerykańskie firmy są traktowane sprawiedliwie"
Będziemy tyrać, żreć gruz, żeby kupić amerykańską broń za "promocyjne ceny"
wolę słuchać amerykanki niż byłego niby ministra s/z R. Sikorskiego który mówił: po co nam armia , przecież Niemcy maja wystarczającą ilość żołnierzy i sprzętu aby bronić Europy"
jakby to ująć Twój pupil
ostatecznie jak tak Ci tu źle możesz wyjechać do Niemiec , nie będę płakał jednego tęskniącego za komuną mniej
Kiedyś każdego Polaka było marzeniem podcierać tyłki Niemcom, którzy zrobili rozpierduchę w Polsce. Wzięli nas do swojego grona chociaż Kohl bardzo mocno się temu sprzeciwiał. Jesteśmy, jeszcze mocniej plujemy, MOŻE CZASY WYJŚĆ JAK TAK ZLE? ???????????????? Armię mamy potężną jak to Macierewicz powiedział, już sami się obronimy przed Rosją. Nasza armia która zmieści się na jednym stadionie sportowym nas obroni. Robimy łaskę amerykanom, chcemy płacić jako pierwsi na świecie za wojska okupacyjne, aby nas obroniły przed Rosją jak sami wg. Macierewicza możemy to zrobić. Czyli jednak nie możemy, to po co płacimy składki do NATO ??? To trzeba wyjść z NATO jak nie czujemy się bezpieczni i ono nam nie pomoże, a są to potężne pieniądze. Nato złe, unia zła, idz na film Kler, on jest dobry.
Przepraszam, student, każdy chciał wyjechać do reichu, każdy chciał mieć golfa tylko nie student. Ja te czasy doskonale pamiętam. Szkoda, że dzisiejsza młodzież o tym nie wie, jak się stało za papierem toaletowym, dla nich to do nie pomyślenia. Może wklej im zdjęcia jakie tłumy pod ambasadą niemiecką w dzień i nocy były aby dostać upragnioną wizę.
Czy Ty Ferdek jesteś z tych co chcą w Brukseli wszczęcia procedury naprawczej przeciw Polsce jakoby nie było demokracji, gdyby nie było demokracji tak jak za komuny za powyższe wpisy siedziałbyś w pierdlu Ty nie rozumiesz o czym ja piszę , czy gdzieś wyczytałeś w moim poście że namawiam do wyjścia z unii, ja tylko mówię że nie chcę unii w której rządzi mną jakiś pijak którego prowadzają od sceny do sceny trzymając pod pachami nie chce unii w której makrela chce wprowadzić mahometanizm (żebyś mnie nie zrozumiał że nie krytycznie patrzę na to co robi kler = na nich też przyjdzie kryzys jak w porę się nie opamiętają i o tym mówi Film KLER ) Unia wg Schumana związek państw narodowych we wspólnocie dla których dobrobyt będzie równorzędny ale Niemcy i Francja wymyślały inny plan aby ze wspólnoty dobrze się żyło tylko Niemcom i Francuzom stąd rozbieżności co do dopłat dla rolników i wiele innych różnic na niekorzyść Polski po wejściu w struktury pomijam Targowiczan takich jak Róża fon coś tam czy Hibner czy Rossati, czy Lewandowski czy Balcerowicz = to już jest dno totalne
Oczywiście mi chodziło o 20 letniego golfa, szczyt marzeń każdego polaka za komuny. Dalej Znany nic nie rozumiesz, tylko pijak Niemiec, makrela, Tusk złodziej. Nie dogadamy się. Rozumiem, że chciałbyś aby Albania, która wejdzie do złej unii, bo się tam pcha żeby otworzyć swój rynek na niemieckie towary miała taki sam głos jak Niemcy czy Francja? O to Ci chodzi? Czyli Albania, która przez 20 lat będzie brała potężną kasę od unii a od siebie, zapewne .............nic, jakiś tam ryneczek, na który Niemcy leją. I bedzie darła japę, jak Polacy że wpłaca do uni więcej niż jest beneficjentem. A się zapytam, co koalicja Polska, Węgry załatwiła? Tyle co Tusk czy może coś więcej? A tyle krzyczały pisiory. Szydło wyraznie powiedziała, że wyrówna dopłaty unijne do rolnictwa. I jak, tak jak z samochodami elektrycznymi? A gdyby Ukraina weszła teraz do unii, zgadzasz się na płacenie przez Polskę na jej rolnictwo 20 mld euro rocznie? Niemcy wpłacają od powstania Unii netto rok w rok setki mld euro i jeszcze mają zwiększyć fundusze. Powiem, Ci tyle, Niemcy z chęcią by wyszły z tej unii a Polacy i tak by kupowały niemieckie produkty tylko drożej. I jeszcze raz, jeżeli chcesz coś załatwić to nie rozmawiasz ze sprzątaczką czy robolem tylko prezesem. Tak samo w unii załatwia się interesy z tymi co rządzą a nie jakimis Węgrami, z nimi NIC nie załatwimy. Chyba ze ty wiesz coś więcej.
Ferdek zmień okulary jak makrela nie zmieni frontu i tak się to rozleci .................................. a może powiesz mi specjalisto jak to było z niemieckimi bankami w grecji może powiesz że makrela nic nie wiedziała a potem wydrukowali bilon czterysta milionów euro żeby ratować im dupę , zrozum jedno pijak nie może rządzić Europą, a śródmorze poradzi sobie bez Niemiec, po 123 latach niewoli Polska zaczęła się rozwijać i gdyby nie wojna Hitler i Stalin bylibyśmy dużo dalej niż te zafajdane Niemcy
Mylisz się Ferdek. Niemcy nie chcą wyjść z eu. Oni nawet taką eu stworzyli.
Dziś eu to potężny rynek zbytu dla niemieckich towarów.
Gdyby eu się rozsypała to Niemcy strasznie by stracili.
Mieliby DM na powrót która od razu umocnił by się w stosunku do innych walut z koszyka euro jak włoskiej hiszpańskiej francuskiej o 30-50 %.
Ciekawe czy Włoch kupiłby wtedy golfa za 20 tyś euro czyt. DM jakby miał u siebie fiata Tipo za 10 tyś lir włoskich . Które warte były by 5 tyś DM.
Komu Niemcy sprzedaliby cokolwiek.
Hitler chciał siłą podbić europe a teraz Niemcy zrobiły to gospodarczo.
Skończy się euro zona to Niemcy mega stracą
Masz rację i nie masz racji Sławek. Jak dzisiaj walczą kraje z silną walutą? Codziennie o tym słyszysz, drukują na potęgę i ujemne stopy procentowe. Jeżeli Niemcom tak bardzo zależy na unii to dlaczego nie chcą żadnych ustępstw robić wobec Wielkiej Brytanii? Dlaczego nic nie robią aby ją zatrzymać w unii, dla rynku jego,dlaczego tracą ten rynek a na polskim im aż tak bardzo zależy? Czy na pewno. Pamiętaj, wszystkie niemieckie fabryki nie nadążają z produkcją, Rynek azjatycki wszystko weźmie. A gdybyś ty był na miejscu Niemiec jak byś postępował z obecnymi i coraz częstszymi problemami czyli Węgry, Polska, Anglia, Włoch, Grecja, Hiszpania, Portugalia i inni w kolejce. Ja bym to rzucił w k...m..raz na zawsze. I do Znanego, właśnie pis nas z powrotem do komuny wprowadza, ma być po równo. Jak ktoś ma więcej bo pracuje w weekendy, w nocy, na sylwestra to złodziej i ma się podzielić z tym co zna się tylko na sprzęcie rozrodczym
Trochę historii by nie zaszkodziło sobie przypomnieć. A gdzie byłby wówczas Izrael, przecież dopiero w 1948 roku mu znaleźli miejsce, w Knesecie język polski obwiązywał do chyba 1958 roku. Gdyby nie wojna to miałbyś .....wasze ulice nasze kamienice. Latał byś z miotłom albo czyścił buty panom. Co do Grecji, szkoda już polemizować, turystyka odpowiada za 18 % PKB, rolnictwo 3 % PKB a resztę marże na świecidełkach Chińskich. Grecja jak Polska nic nie produkuje i żyje na kredyt. Właśnie w Grecji się to powoli kończy. Grecja bankrutowała w ostatnich 150 latach 10 razy i jeden raz jak miała euro gdyby ktoś wpadł na pomysł, że to wina euro. Grecja tyle wytwarza co miliard Afrykańczyków a gdybym się Ciebie zapytał jakie znasz greckie produkty to napiszesz mi tyle co odpowiedziałeś na uszczelnienie vatu w Polsce. Gdybyś Greka się zapytał co Polska produkuje albo polskie marki zapewne by się grek jąkał i odpowiadał merytorycznie jak Znany dzisiaj.
Niemiec nigdy nie wygra z Polakiem, właśnie Ferdek historia , historia ale Ty chyba gęsi pasłeś, jeżeli w Niemczech z feudalizmu prześli do kapitalizmu to dlaczego uważasz że w Polsce czyściłbym buty, uwież mi z komuny wyszedłem tez obronna reką mam swój biznes i nie narzekam na politykę tego rządu długo czekałem az komuna padnie i jej spóścizna NAREŚcie PADŁA