zamiast od lat obiecywanej miliardowej kapitalizacji - jest tylko 196,67 M pln
obecna wartość księgowa: 294,16 M pln liczby podaję za: https://www.stockwatch.pl/gpw/abcdata,komunikaty,wyniki.aspx
przy okazji przypomnę, że za kilka dni, tj. 2018-09-13 - publikacja rozszerzonego raportu półrocznego
IMHO - filtr co najmniej 6-7 sesji po raporcie pokaże nastawienie rynku po wynikach, tj. kontynuację lub ew. zmianę trendu, gdzie kryterium podstawowym będą wielkości wolumenów dziennych (ale bez dotychczasowych gierek z mieleniem kilkuset kilo akcji na zabetonowanym kursie)...
tak więc październik będzie miesiącem prawdy o postrzeganiu daty przez rynek...
a puszczając wodze pesymistycznej fantazji (podkreślam: tylko fantazji!) - przed EWENTUALNYM spadkiem na groszówki jest kilka (względnie mocnych) poziomów wsparć, więc gwałtownego spadku raczej nie będzie, o ile jakiś grubas nagle mocno nie sypnie, ale...
...ale z drugiej strony problemem mogą być też zniechęcające do kupna mizerne wolumeny intradejowe, jeśli podawacze tlenu będą się lenili w podtrzymywaniu kursu, a wywalający zwiększą presję podażową...
Ktos ma tu układy z mediatorem ktory usuwa niewygodne dla wykresa wpisy,napisałem wczoraj i był mój wpis a dzisiaj juz go mediator wykreslił BRAWO WYKRES
żalisz się czy chwalisz?... ;) masz do mnie pretensje, że daty nikt nie chce?... przecież możesz naganiasz, ile tylko chcesz... ty jednak nie potrafisz z sensem napisać o dacie, tylko smęcisz ten swój wykresopłacz...
a poza tym pewnie za chwilę jakiś forumowy pseudodetektyw znowu napisze, że jesteś mną... ;)
Faktycznie wygląda to źle ale przecież nie ma się co martwić bo będzie DYWIDENDA :D Fakt, że jak ona będzie wypłacana to pewnie już rozpocznie się bessa a DATA będzie sporo poniżej 1zł ale ważne, że będzie ;)
ale nie wykluczam tego, jeśli będzie się działo jak dotychczas, zwłaszcza durakowate podbijanie jedną akcją obnażające pajacowatość i bezsilność niektórych z drobnicy, co pokazał dzisiejszy wykres dzienny...
Oj widzę Wykres pracujecie dzien i noc z kolezkami zeby kurs dolowac :).
Tylko głupcy sie nabiorą i oddaja akcje za bezcen, tymbardziej , ze wyniki dobre,
kontrola fiskusa pokazala, ze Data jest rzetelną firmą i zyski rosną tak, ze na dzień dzisiejszy kurs powinien już być grubo powyżej 2,2 ....
Miałem fajną lekturę Twoich wpisów przed snem ale czas się polozyć spać...
Dnia 2018-09-03 o godz. 23:14 ~MM napisał(a): >blablabla....
te, płaczliwy mały miki, a od kiedy datę trzeba dołować?... - nie rozśmieszaj... ;) tu nawet grawitacja nie jest już potrzebna, bo samo spada od dawna...
twierdzisz, iż tylko głupcy oddają za bezcen? masz rację - mądrzy sprzedali duuużo wyżej, a tacy jak ty trzymają i płaczą, patrząc jak wciąż spada i jak jest choć coraz niżej, to po taniości nikt nie chce tego kupować...
ciekawe dlaczego? umiesz wyjaśnić? może przez posty wykresa? ;)
natomiast reakcja rynku po zakończeniu kontroli fiskusa (choć też spodziewałem się po tym zdarzeniu odmiany trendu) i po tylu dywidendach pokazała, iż data dla rynku wcale nie jest tak atrakcyjną inwestycją, jak ty ją widzisz...
utopiłeś dużo kasy przez własną naiwność, niewiedzę, brak doświadczenia i katatymię... kapitał umoczony w dacie stopniał ci, pieniądze zniknęły, ale gorzki smak porażki pozostał , prawda ? no i ta wkurzająca ironia wykresa, który wciąż ma rację w ocenie spółki... ;)
co ci zostaje poza wypłakiwaniem na wykresa?... - tylko tym poprawiasz sobie samopoczucie, bo nie potrafisz po męsku znieść swej porażki inwestycyjnej i popełnionych błędów...
i już nawet wykresy ci się mnożą... ;)
co z tego, że ty uważasz, iż kurs "na dzień dzisiejszy powinien być już grubo powyżej 2,2"...? ja mogę napisać, że uważam, iż powinien być powyżej 4,2 albo poniżej 1,2... - i co z tego? klawiatura wszystko przyjmie...
ty pewnie z tych, co myślą, że od użalania się i pisania bzdetów na temat wykresa urośnie kurs daty...
ale wypłakuj się dalej na wykresa i pocieszaj podobnych sobie stultusów desperackim zawołaniem "trzymać papier mocno!" - może kiedyś doczekasz się swego 2,20... - za jedną, ale też może i za dwie akcje...
tak jak forumowy januszek, który kiedyś nie mógł doczekać sie spadku na 3,80 by dokupić i uśrednić po zakupach za 4,4x... a teraz nawet tych 3,80 nie ma nawet za dwie akcje... ;)
miłego dnia życzę... ;) takiego z normalnym handlem i wzrostami na dacie, bez pajacowania z podawaniem tlenu i durakowatych podbitek jedną akcją które zniechęcają poważnych inwestorów do wchodzenia w walor...
Dnia 2018-09-03 o godz. 23:14 ~MM napisał(a): > Oj widzę Wykres pracujecie dzien i noc z kolezkami zeby kurs dolowac :). > > Tylko głupcy sie nabiorą i oddaja akcje za bezcen, tymbardziej , ze wyniki dobre, > > kontrola fiskusa pokazala, ze Data jest rzetelną firmą i zyski rosną tak, ze na dzień dzisiejszy kurs powinien już być grubo powyżej 2,2 .... > > > > > > Miałem fajną lekturę Twoich wpisów przed snem ale czas się polozyć spać... > > > > Powodzenia jutro Wykresy!:))
Nie denerwuj go tak, bo razem ze średnim inwestorem im klawiatura zapłonie... :D
>nie wiem, czy data spadnie na groszówki... >https://edu.stockwatch.pl/dekalog-gieldowego-lowcy-dywidend,edukacja,692.html
Też nie wiem , ale jeśli rzeczywiście rozpocznie się bessa to spółka przy obecnej wycenie DATA będzie bardzo droga i nawet przy dobrych wynikach nie wykluczam spadku na 80gr . Potem kto wie... może wezwanie i przymusowy skup akcji za gorsze :)
kreślisz b. pesymistyczny scenariusz, ale, niestety, nie można go wykluczyć, bo tak chyba to wygląda na razie...
ja - na razie - jednak nie zakładam spadku poniżej 1,35 bo - w chwili obecnej - zakładam, iż na tym poziomie niejako "musi" pojawić się popyt techników, jeśli nie ma żadnego truchła w szafie i fundamenty są OK, a wyniki nie rozczarują, zaś na szerokim nie będzie mocnego tąpnięcia bessy...
ale uzupełnię twa wypowiedź o coś jeszcze, co może potwierdzać twą tezę i uzasadniać obawy o spadki na rynku:
Indeks dotarł w newralgiczne miejsce, jakim jest okolica 2.367 pkt. To tam wcześniej załamał się trend wzrostowy w lutym br. i kurs przeszedł do mocnych spadków. W ciągu kolejnych sześciu miesięcy notowania WIG20 wyrysowały formację odwróconej głowy z ramionami (oRGR), która zapowiada wzrosty. Niestety, wybiciu linii szyi towarzyszyło wyrysowanie szpetnej świecy określanej jako spadająca gwiazda. Jeśli kolejne świece tygodniowe nie zanegują jej solidniejszym ruchem w górę, będzie można mówić o fałszywym wybiciu. Jeśli jednak ruch wzrostowy zostanie zachowany, przed indeksem stoi szansa na test styczniowych maksimów na poziomie 2.650 pkt. – mówi Wojciech Kręcki, autor portfela Cztery Fazy Rynku na StockWatch.pl
zamiast orgr będzie rgr? http://at.biznesradar.pl/44a78799f1dc125b967db6ba5783a9c2.png
najpierw 1,52 a potem 1,50 - ważnymi psychologicznie poziomami wsparcia...
a na szerokim też nieciekawie...
https://stooq.pl/n/?f=1250846
i kolejna durakowata podbitka 5 akcjami... - jakiś leszcz strzela sobie i innym w stopę... nie ma kasy na konkretne zakupy i myśli, że piątką akcji oszuka rynek...