Zakładając bardzo pesymistyczny scenariusz to wygląda tak:
1. Aktualna sprzedaż steam od wczoraj jest w przedziale 25-50k. Z dużym prawdopodobieństwem można założyć jakieś 30-35k sprzedanych. W weekend dojdzie kolejne 10k, bo ludzie najczęściej kupują gry przed weekendem. W sumie ze steama będzie jakieś 45k. 2. Na GOG'u cały czas 1 miejsce w sprzedaży + lokalny patriotyzm podejrzewam jakieś 10k poszło i dojdzie jeszcze w weekend 5k. 3. PS4 niech nawet będzie pesymistycznie 5k sprzedanych.
W sumie w poniedziałek wyniki będą około 65k sprzedanych. W kolejne 1,5tyg spokojnie się sprzeda 1/3 tego co wcześniej, bo gra nadal będzie popularna i jest to realna sprzedaż + pesymistycznie 5k na xboxa = +25k Cena 130zł, minus marże niech będzie 100zł zysku. To mamy (65k) 6,5mln po weekendzie, a (90k) 9mln za 2tyg. Na prawdę zakładając pesymistycznie gra zwraca się w 2tyg, co jest bardzo dobrym wynikiem i wielu developerów może o czymś takim pomarzyć.
Gry tego gatunku co PD, mają inną krzywą sprzedaży niż np. FPS'y. Gra taka jak PD sprzedaje się wolniej ale przynosi stały zysk przez cały rok (3-4 krotność pierwszego okresu sprzedażowego tylko rozciągnięta w czasie, zaufajcie robiłem researche). Nie wspominam już o kolejnych latach gdzie gra tego typu się sprzedaje, a gry typu FPS kończą żywot sprzedażowy po 2tyg / 1 miesiącu. Reasumując (cały czas pesymistycznie) będzie tu sprzedaż 300-400tys, co daje jakiś 2- lub 3-krotny zysk z gry. Ponownie game developerzy mogą o czymś takim tylko pomarzyć.
W całej tej sytuacji nie uwzględniam w ogóle zmiany opinii steamowych na pozytywny (co pewnie nastąpi w weekend) ani naprawiania błędów (gdzie sporo graczy czeka na zakup tydzień od premiery aż wyjdą patche) i przyjąłem na prawdę najniższą obecną sprzedaż, która była bazą do dalszych wyliczeń, więc jest to najgorszy możliwy scenariusz. Osobiście obiektywnie przewiduje w rok sprzedaż 500-600k, ale to moja ocena.
PS. Nadmienie, że jestem game developerem od 10+ lat. Postanowiłem to napisać bo widzę, że większość "inwestorów" nie ma bladego pojęcia o tej branży i dała się wpędzić w owczy pęd sprzedażowy.
Jesteś game developerem i nie wiesz jakie są marże? Sprzedaż zawyżona, tak samo jak zysk za jedną kopie. Jak mają 50zł przed podatkiem to jest sukces. Sprzedaż po pierwszym tygodniu sprzedaży praktycznie ustanie i jedynie będzie szła na promocjach, czego tez nie uwzględniłeś w zysku. W skrócie, nie masz pojęcia o czym piszesz, prawdopodobnie utopiłeś kilkadziesiąt tysięcy i naganiasz bez sensu.
Wiem jakie są marże i podatki, wiem jakie są odliczenia podatków od poniesionych kosztów, a tego jest sporo. 50% przed podatkiem... to widzę że nie masz pojęcia jakie % bierze Steam czy GOG od taki produktów, to nie sprzedaż w Empiku tylko cyfrowa dystrybucja, tu stawki są inne. Sprzedaż po pierwszym tygodniu ustała by przy innym gatunku gry, tak jak pisałem, tu to właśnie nie grozi, porównując sprzedaż gier musisz wziąć pod uwagę typ/odbiorcę czego ty nie robisz. Poza tym nie zwróciłeś uwagi że to są pesymistyczne wyliczenia. Nie utopiłem pieniędzy, bo nie sprzedaje po takiej cenie, wiem że to urośnie, jak sytuacja ochłonie, a na razie jestem tylko na minusie.
Oboje z qwerty przesadzacie. Steam ma 30% marży, GOG pewnie mniej. Więc na steamie pewnie zostaje 90 na GOGu koło 100 zł. Oczywiście od tego trzeba odjąć kasę dla wydawcy Good Shepherd E. który jest wydawcą gier indie wiec nie sadzę by tam był jakaś gigantyczna marża. Myślę że z goga zostaje im 80- 75 zł a ze steama 70-65. Wiec mnie więcej po środku. Oczywiście - podatek. Gorzej ma się spawa ze sony bo tam marża faktycznie może sięgać nawet 40%. Kasa za grę zwraca się przy około 1500000-175000 sztuk.
Nie zawsze, teraz często gry na konsolach są w tej samej cenie co na pc. Sony mocno ciśnie po wydawcach by cenny nie odbiegły od wersji na PC zwłaszcza na steamie,. Nie dopytuj się skąd wiem:P
Dnia 2018-08-17 o godz. 11:58 ~jj napisał(a): > Oboje z qwerty przesadzacie. Steam ma 30% marży, GOG pewnie mniej. Więc na steamie pewnie zostaje 90 na GOGu koło 100 zł. Oczywiście od tego trzeba odjąć kasę dla wydawcy Good Shepherd E. który jest wydawcą gier indie wiec nie sadzę by tam był jakaś gigantyczna marża. Myślę że z goga zostaje im 80- 75 zł a ze steama 70-65. Wiec mnie więcej po środku. Oczywiście - podatek. Gorzej ma się spawa ze sony bo tam marża faktycznie może sięgać nawet 40%. Kasa za grę zwraca się przy około 1500000-175000 sztuk.
11 bit też jest wydawca gier indie I oni poaiwedzieli że ich marża po odliczeniu innych kosztów( działki dla steama , podatki itp) wynosi od 30%-70% monetyzacji gry. Takze nie sa to jakies NIEZNACZĄCE procenty.
Poza tym umowy dystrybcyjne też potrafia byc rozne czasmi nie od razu kasa wpływa do dewelopera a plynie tylko do wydawcy. JAk jest w przypadku CFG nie wiem , pytałem na forum ale nikt nie umiał odpowiedziec czy od Pierwszej kopii spzredanej kasa bedzie pływała do CFG ?
jest wiele pytań ale JEDNo jest pewne JESLI RYNEK by uznał ze PREMIERA JEST DOBRA to nie byłoby takiej ZWAŁY na taim Wolumenie ---Drobni uwazaja ze jest COOL a Ci co sypi a ze JEDNAK NIE ----jak myslisz kto ma racje ? DROBNI w tym pzrypadku czy RYnek ktorzy Zmasakrował kurs po PODOBNO UDANYM DEBIUCIE?
Z tym mogę się zgodzić, nie mówię ze jest kolorowo bo nie jest. Dla mnie na szczęście jest to jedna z kilku spółek w portfolio. Najgłębiej siedzę na F51, CFG jest dopiero na trzeciej pozycji. Dalej uważam że CFG to dobry developer. Na cigu kiedyś siedziałem 1,5 roku ale się opłaciło. To samo przezywałem na F51 gdy brałem przed Get E. na górce a później tylko już ciąłem stratę, jak każdy krzyczał trup. Gdzie jest teraz farma każdy widzi. Nawet Cig który tyle razy zawodził daje życie. To jest właśnie dla mnie moc game devu. Nawet jak nie trafisz masz duże prawdopodobieństwo przy następnej grze odrobisz (no chyba ze masz totalnego pecha jak z macro games ale tam to szulernia był) A jeśli chodzi o marzę to tak jak mówię steam 30% Gog ciut mniej Sony ma największą marze.
Jeszcze 5% marży za silnik, a GOG pobiera tyle samo co steam. Co do wydawcy to nie wiemy, ale jest to między 10 a 30%, więc liczmy 15%. Dodatkowo w niektórych regionach gra jest tańsza, np w Rosji 9.42$, w Chinach 14.50$, Turcji 9.11$. No i dochodzi jeszcze 5% zniżka dla posiadaczy Hard Westa, a na gogu dodatkowe -5% przy kupnie z polecenia. Jeśli wydawca pobiera 15% to może średnio 60zł z kopii mają, ale gdy nadejdą promocje to ta liczba znacząco spadnie.
Poweim tak TWoM w 1.5 Miesiaca Świetnej spzredazy ( tydzien w TOP3 i kilka tygodni w top 10) w najbardzoej goracym okresie spzredazowym ( koncówka roku) --pokazali 15 MLN przychodów ze spzredazy TWOM
fakt ze TWoM był tanszy o 50% --11 bit była sam sobie panem i wladcza --nie mieli wydawcy wiec cała kasa wlywała do nich od razu.
patrzac na te proporcje mozna tylko Sie USMIECHAC zpolitowaniem na tego typu WYLICZANKI że w 2 tygodnie PD przyniesie CFG 9 mln przychodu.
P.S po debiicie PRAWDZIWYM SUKCESIE TwoM 11 bi był trzymany na 150 MLn Kapitalziacji pzrez 1.5 roku , bo na kolejna gre tzreba było czekac 4 lata. ---to tak a pro pos czego mozna sie spodziewac na kursie CFG w obliczu tego ze na KOlejna gre tzreba bedie tu czeakc 3 lata O ile wszystko pojdzie OKEY.
Ja nigdy nic takiego nie napisałem. Natomiast jeśli chodzi o sprzedaż jest jeden aspekt który mnie zastanawia (a który może mieć wpływ na sprzedaż to gog) Bo tam gra jest na pierwszym miejscu i do tego były preorder który też był na pierwszym. Pamiętam że przy wiedźminie tez tak było ,ze na początku więcej szło na gogu niż steamie)Oczywiście nie za bardzo jest co tu porównywać. I wiem że gog to często nieznaczny procent sprzedaży steama ale jednak fakt jest faktem. Tak jak mówiłem jeśli się utrzyma na stemie na pierwszej stronie przez weekend i opinie podskoczą nie będzie tragedii. Jeszce dzisiaj zamek pewnie na plus.
Ja nie nowię że CFG to zły deweloper tylko od jakiegoś czasu pisałem ze PD to nie jest tą grą zeby CFG puchł tak mocno na wycenie jak puchł na spekulacjach przedpremierowych. Uważam że cfg to najlepeszy z zespołow PLW, ale najlepszy nie znaczy najbardziej dochodowy a na rynku To się liczy, bo dochodowość daje skrzydła do dalszej rozbudowy i większych możliwości tak było z CDR, Techland , 11b itp.
To nie jest czas CFG czy za jakiś czas bedzię to okaze się za 2lata jak jakieś zajawki z nowej gry bedą pokazywane.
Kolego bzdury piszesz. Jeżeli wszystko uzależniasz od dochodów to nie wiem po kiego kuta kupiłeś Farm. Jeżeli myślisz że CFG przez 3 lata z informacjami pozytywnymi będzie stało w miejscu to nie wiesz o czym piszesz. W jednym z wpisów opisujesz że rynek wie lepiej, nie i jeszcze raz nie. Byłeś na 11b to wiesz ile razy były spadki konsolidację i wzrosty - zawsze rynek wiedział lepiej w dłuższym horyzoncie czasowym? NIE x 1 mld kapitalizacji. . Piszą ci że nawet taki CIG odzywa a Farm jeszcze 9 m-cy temu był opluwany przez takich jak ty. PlayWay 1.5 roku temu wysmiewałeś przy 60 zł tak więc ciekawe ochłoń wyluzuj bo nigdy nie wiadomo jak się sprawy potoczą tak z PhantomD jak i samą spółką CFG bo wydaje się że powoli wpadasz w samozachwyt niczym szczególnym nie poparty.
aha i oczywiście nie ma takiej opcji aby zwrot był pi dwóch tygodniach.
PS Ciekawe porównaj ile % wzrosło Steam w kontach graczy oraz zyskach vs okres premiery TWOM do teraz. Porównaj jakie były wtedy kapitalizację w sektorze i jak to wszystko porownasz to wróć
Hehe ja mam średnia z farm 6,55 zł obecnie ale w poniedziałek przed gamescom wywalam i odkupie taniej albo i nie bo WW3 to wielka niewiadoma - większa niż PD a jednak tutaj spekulanci narzucili negatywna ocenę premiery która jest na prawdę udana. Zostałem na farm ze śmiesznie małym pakietem z ciekawości i dla zabawy tylko. Tutaj na cfg czekam na wzrosty od pon
"Cena 130zł, minus marże niech będzie 100zł zysku." - myślę, że tutaj koledzy wyżej ładnie wypunktowali, że to jest mało prawodpodobne, by nie powiedzieć niemożliwe przy formie w jakej gra jest wydawana. Najbliżej mi do wyliczeń "jj".
Podane ilości sprzedaży 600tys to chyba jak już gra będzie miała promocję -85% to wtedy bym uwierzył, choć też cięzko. Tego rodzaju tytuł niestety tak się nie sprzedaje, to nie X-COM który bazował na sentymencie graczy z dawnych lat.
Nie wchodząc w dyskusje, proszę autora, przepraszam gamedevelopera, o wymienie tytułów gier, które pojawiły się na steam w których uczestniczył (klepał kod) oraz czy miał dostęp do umów z wydawcami, reklamodawcami (jeśli miał to co na to jego przełożeni) oraz wie dokładnie jak wyglądają rozliczenia licencyjne za silnik gry itd. Albo inaczej, czy jest czynnym agentem KGB, to proszę o wskazanie swojego oficera prowadzącego, który wydelegował go do działania na polskim rynku.
Dnia 2018-08-17 o godz. 20:22 ~orzel74 napisał(a): > Kolego bzdury piszesz. Jeżeli wszystko uzależniasz od dochodów to nie wiem po kiego kuta kupiłeś Farm. Jeżeli myślisz że CFG przez 3 lata z informacjami pozytywnymi będzie stało w miejscu to nie wiesz o czym piszesz. W jednym z wpisów opisujesz że rynek wie lepiej, nie i jeszcze raz nie. Byłeś na 11b to wiesz ile razy były spadki konsolidację i wzrosty - zawsze rynek wiedział lepiej w dłuższym horyzoncie czasowym? NIE x 1 mld kapitalizacji. . Piszą ci że nawet taki CIG odzywa a Farm jeszcze 9 m-cy temu był opluwany przez takich jak ty. PlayWay 1.5 roku temu wysmiewałeś przy 60 zł tak więc ciekawe ochłoń wyluzuj bo nigdy nie wiadomo jak się sprawy potoczą tak z PhantomD jak i samą spółką CFG bo wydaje się że powoli wpadasz w samozachwyt niczym szczególnym nie poparty.
orzeł naprawdę nie wiesz dlaczego Kupiłem F51 ?
Bo w WW3 widze olbrzymi potencjała czego nie widziałem w PD . I dlatego mam F51 od miesiecy a nie zdecydowałem sie na kupno CFG przy tej kapitalziacji przy jakiej go pompowali.
bylem na 11 bit to wiem JAK RYNEK potrafi sie myslić Było mnóstwo pzresłanek ze TWoM to naprawde cos WYJATKOWEGO a trynkek Dołował kurs 11 bit do samego KONCA do dnia debiiutu OFE sypał kwitami po 10 i ponizej 10 PLn. BAA nawet po Świetnym UDanym WEEKENDZIE debiutowym wysypywał kwity w pzredziale 13-15 PLn potem tez " ktoś sypał " kwitami po 17 25 30 40 50 PLN. To wszystko BYLO elementem zbiorki KWITÓW z rynku ---I teraz mozna się zastanawiac patrząc na WOLUMENY JAKI THE.BILL po takim DEBIUCIE przy takiej kapitalziacji SYPAŁ KWITAM? ---Na to pytanie nigdy nie znajdziesz odpowiedzi RYNEK po prostu mielł akcjami. by potem wejść w konsolidację i pzrez 1.5 roku Akumilwali akcji na Tym boczniaku.
I wlasnie dlatego obecne Obroty i to co sie dzieje na F51 kojarze z tym co działo sie na 11 bit przy oakzji TWOM --Tam też rynke bronił sie REKOMA I NOGAMI pzred wzrostami ( do mometu debiutu TWOM) udajac że ZUPELNIE NIE WIERZY W POTENCJAŁ TWOMA.
z drugiej srony widze co jakis czas jak RYNEK BUDUJE ILUZJE na CIGU ta społka od LAT zawodzi bo nie wyciąga wniosków , cały czas robi praktycznie TO SAMO tyle ze wykonywanie to jest przez rónych LUDKÓW ---ich gry sa monoteonne jednoosobowe rozgrywki itp itd. Za każdym razem zaliczją wtopy do tego stopnia zę ROK TEMU CIG musiał zrobic emsije akcji na 20 MLN bo by mieli problemy z płynnoscią. A rynek nadal świruje ta sama spiewke gdzie pod jakies kolejne odsłony dawno juz Upadłej marki POMPUJE kwity.
P.S masz racje na F51 bym nie spojrzeł inwestycyjne gdyby nie mwieli WW3 to bym ich olała . Ale w gamedevie najwazniejsze jest to dana spółka w danym momencie moze osiagnac PO WW3 Widze jedno ----WIelki potencjał to raz a DWA ---wielki potencjał F51 to JAK wygladaja te wszykie matriały z WW3 jakie wrzucaja mowi mi jedno to JUZ JEST LIGA SWIATOWA---i tym sie no rózni WW3 i to co robia farmersi od PD od CFG.
Porównaj sobie te ANIMACJE ktore sa w PD te FIlmiki itp DO JAKOŚCI materiału JAKI ROBI F51 w WW3 to jest pzrepaśc na korzysc F51. Wlansie dlatego zainwestowałem w F51 jak był grubo ponizej 100 MLN i ldatego uwazałem i nadal uwazam ze ma obecnie DUZO DUZO wiekszy potencjał F51 z tym co Pokazuje w WW3 niz CFG z tym co pkazuje w Phantom Doctrine.
P.S 2. Co do PLW gdyby nie HF ---to PLw tez biednie by wygladał --Powiedz JAkie przychody CESHOWE na Plynnosci miał PLW w 1 qw ? 2 MLN PLN? to jest realna kasa BO ksiegowo zarówno pzrychody jak i zyski mozna picować na rózne sposoby ALE NAWAZNIEJSZE ŚA PZREPŁYWY PIENIEZNE --wiec w 1 qw MIELI +2 mln PLN czy to naprawde taki SZAŁjak na spółkę z ponad 1 MLD kapitalziacją? w 2017 roku wpłynalo do aksy spółki ok 12 mLN pln czy to duzo? gdyby nie IPO i zgarniecie 30 MLN PLN . Gdyby nie ta kasa IPO w 2016 roku to SAMi by wygenrowali do konca 1 qw 2018 roku ( na koniec marca mieli kASY 49 MLn PLN) TYLKo 19 MLN PLN pzrez 1.5 roku ---czy to duzo? biorac pod uwagę 1 mld PLN kapitazlaicji .
wiec PLW jest grany to widac ale czy naprade jest takie ZAJEFANY? no patrzac po PZrepływach finaswoych i to ILE spółka generuje CZYSTEGO HAJSU vs. KAPITALZIACJA to bym polemizował---no ale z rynkiem podbno sie nie polemizuje .
Dnia 2018-08-17 o godz. 21:50 ~orzel74 napisał(a): > kto kupił farm po 7 ciekawe ? Do 20 zł nie było go widać to myślisz że czekał tak długo z informacją jaki to kozak
nie ośmieszaj sie niedlugo bedzie fama że do 30 mnie nie bylo widać Tylko ciekawe kto sie od poczatku MARCa tak prdukuje na F51 .
P.S zoabcz nawet wpis BLACBOO o tym że puscil kwity po 9.7 tam w jednych z puerwszych postow napisalem ze to ja od niego bralem i to ja zgarnialem jak leci wszytko powyzej 9 PLN w sumie TO ja uruchomiłe swoimi zlecneiami to WYBICIE z konsolidacji i Impuls do wzrostów spółki .tam było moje pierwsze wejscie w F51 potem dokupowałem juz mocno--- powyzej 10 PLN .