Dnia 2018-08-07 o godz. 07:55 ~TerazRaport napisał(a): > Wszyscy teraz myslą jakie podadzą wyniki kwartalne a nie oglądanie video.Mam nadzieje ze dziś kurs sie odrobi.
Co nie zmienia faktu, że trochę wkur@#$% jest to spadanie kursu. Dzisiaj w związku z przeceną Hard West (tym jak pokauje popularność PD) spodziewałem się raczej silnego wybicia..;/;/ Ktoś mnie pocieszy czy muszę wymienić pampersa pod kolejne spadki?
Obecnie jest 9-ta pozycja Hard West na liście sprzedażowych bestsellerów - to jest bardzo dobry wynik jak na grę, która premierę miała 3 lata temu. Jasne, że z tego wielkich pieniędzy dla CFG nie będzie ale to oznacza, że duża grupa użytkowników Steam zauważyła tytuł, firmę a część z nich zapewne zareagowała na promocję z obniżką ceny PD jeśli posiadasz HW. To dobra wróżba dla sprzedaży PD a kurs akcji, wiadomo, trochę spadnie, trochę wzrośnie, tak już jest. Bardzo długo nam rosło CFG więc teraz może nieco opaść ale trzeba to przeczekać i znów będziemy ruszali na północ ;)
Dnia 2018-08-07 o godz. 09:49 acidspit napisał(a): > Obecnie jest 9-ta pozycja Hard West na liście sprzedażowych bestsellerów - to jest bardzo dobry wynik jak na grę, która premierę miała 3 lata temu. Jasne, że z tego wielkich pieniędzy dla CFG nie będzie ale to oznacza, że duża grupa użytkowników Steam zauważyła tytuł, firmę a część z nich zapewne zareagowała na promocję z obniżką ceny PD jeśli posiadasz HW. To dobra wróżba dla sprzedaży PD a kurs akcji, wiadomo, trochę spadnie, trochę wzrośnie, tak już jest. Bardzo długo nam rosło CFG więc teraz może nieco opaść ale trzeba to przeczekać i znów będziemy ruszali na północ ;)
Miałem nie pisac ale napiszę bo widzę że tu sa mocne pzrekłamania.
1. gdzie ty widzisz HARD WEST na 9 pozycji ? ja widze na 2 stronie steama w bestach globalnych
2. Ta cała otoczka pzrez was budowana że hardwest jest brany bo można się załapac na pzrecenę PD jest smieszna ---On jest brany bo oferuja GO za parę PLNow. to jednk co innego wydac 2$ za grę jakąś grę a wydać 40 $ za inną. Moim zdaniem mocno pzresadzili z ta cena PD to bedzie mocno ogranicząło monetyzację gry.
3. Ten filmik najnowszy -2 refleksje- Jedna w bazie KOleś spedził 40 MINUT --2 Kolejna jedna plansza to kolejne kilkadzisiat minut grania( fakt ż koles nie miał pojecia jak grac i o co chodzi--ale takich może byc wielu i to tez moze nie być COOL) --nie dziwię sie ze tworcy chwala sie iz gra jest na 40 H grania W tej grze wszytko SPORO trwa nawet ŁADOWANIE i Aktywnosc wrogów -----druga 3 lieksey 50 odsłon i żadnego komentarza?
postaram się juz tu tak jak wspomniałem nie pisac ale jak NAGLE jest MASOWA PODNIETA kreowana pzrez WYPISYWANIE BZDUR to ciezko się do tego nie odniesc.
Ad. 1) Proszę bardzo - widzę tutaj (aktualnie 10ta pozycja znowu), kolega sobie kliknie: https://store.steampowered.com/search/?filter=topsellers
Ad. 2) Ta obniżka jest jednym z chwytów marketingowych jakie CFG i GS zastosowały po premierę PD. Cena rzędu 40 USD jest uzasadniona ponieważ gra pozycjonowana jest na półce *premium* czyli znacznie wyżej od HW - kosztowała dużo więcej, jest znacznie bardziej rozbudowana i dopracowana od poprzedniczki. Maserati też nie sprzedaje swojego Gran Turismo poniżej 200 tys. USD a mogło by przecież, bo to "ogranicza przychody". Poza tym tych 40 bucksów to i tak taniej niż ceny premier AAA, więc nie ma powodu do obaw moim zdaniem.
W innym wątku już pisałem - jeśli jesteś specjalistą od marketingu to trzeba było zaproponować CFG swoje usługi i wówczas a) podbiłbyś promocję i widoczność gry na rynku, b) uzyskał wgląd w strategię sprzedażową gry - dzięki temu można by więcej zarobić :D Tymczasem widzę, że tylko hejtujesz i krytykujesz. Jakim cudem nie stać Cię na nic konstruktywnego?
Ad. 3) Ten film pokazuje to, co jest charakterystyczne dla gier w tym gatunku a dla PD zwłaszcza - duży nacisk w rozgrywce położony jest na możliwość skradania się. Jeśli wbijesz sobie do głowy granie bez wywoływania strzelaniny, to siłą rzeczy grasz wolniej, bardziej ostrożnie i, w efekcie, dłużej. Gry turowe takie już są przecież.
Reasumując - może i mamy tu, na forum, do czynienia z "masową podnietą" natomiast Ty zachowujesz się jak ktoś, kto przyszedł na przyjęcie i, za wszelką cenę, stara się wszystkim popsuć humor.
1.No to wejdz w ten LINK i zobacz gdzie jest HARD WEST---napewno nie na 9 miesjcu
2 NIe wiem w jakim celu jest obnizka HW ale kasy z tego duzo nie przytula a Już napewno nie na tle kapitalziacji spółki. Co do ceny ty mówisz że jest ona USPRAWIEDLIWIONA---bo to pordukt premium. Gra w niszowym gantunku od Małego dewelopera INDIE ktory raczej jest na świecie NONAME , w cenie PREMIUM ? --dla mnie to jest niepzremyślana decyzja która zaszkodzi grze.---skoczy sie podobnie jak z najnowszą grą od DESTRUCTVE CREATIONS ---czyli ANCESTORS LEGANCY tyle ze PD jest w jeszce bardziej niszowym GAtunku. a to TWOJE "poza tym 40$ to i tak niżej niz gry AAA" ---juz rozwaliło mnie na maxa BBBUUUHAHAHAH --no jasne ze tak mogli zprecież pzrtwalić 100 $ a kto im zebroni. :))
a) Jak wspomiałem nie jestem specem od markietingu ale jak każdy mogę oceniac GO i jego efekty. Teraz to spróbuje zrobić: Wydawca MIAŁ MOCNO Z KAMPATNIA RUSZYC po 1 SIEPNIA? gdzie jet ta mocna kampania? jest w sieci równie SUCHO jak przed 1 sierpnia.
NA siłe wysuzkujecie jakies nowe filmiki i CO Z TEGO? jaki maja zasięg 60 Odsłon 3 LIKESY i ZERO albo 1 KOMENTARZ? ---To jest ta MEGA KAMPANIA MARKEINGOWA pzredpremierowa?.
3. A moim daniem ten gameplay 80 MINUTOWY to pokazuje jak bardzo rózni się dynamika i FUNEM z gry pomiedzy Xcom i PD na niekorzyśc PD ---gdzie wszytko TRWA --TRWA --TWRA i po prostu POCHNIANIA DUZO CZASU na nudzeniu sie aż np SKONCŻA AKTYWOWAĆ SIE WROGOWIE( czyli swoje ruchy) itp itd. mamy ROk 2018 a nie lata dziewiećdziesiąte UBIEGŁEGO WIEKU i XCOM UFO enemy unknow albo X;COM terror from the deep itp gdzie i tak dynamika gry była o wiele lepsza moim zdaniem niz PD.
Reasumując: byc moze faktycznie mozecie takie wrazenie odniesc ale Giełda to nie wesele , na forum nie tzreba miec zaproszeń imiennych , a ja nie jestem od tego zeby rozweselać czy zasmucac innych tylko po prostu jak mam chcęc to wyrażam swoje opnie na tematy danych spółek .
CFG vs FARM z zachowaniem skali to są te same obawy czy zespół podoła wyzwaniom gatunku. Również wycena akcji uwzględnia różnicę potencjału obydwu firm w odniesieniu do kasowści gatunku.
Tutaj nie mamy EA, ja nie widzę obaw aby kurs dalej spadał mając z tyłu głowy gotówkę dostępną w kasie po IPO, portację HW na hybrydę i multiplatformowe wydanie PhantomD. Różnica natomiast uwzględniając ryzyka bedzie istotna we wzroście kursu wtedy kiedy dwa projekty PD i WW3 okażą się sukcesami. Dlatego ciekawe słowo klucz w inwestowaniu to dywersyfikacja a nie dywersja.
Dnia 2018-08-07 o godz. 12:02 ~orzel74 napisał(a): > CFG vs FARM z zachowaniem skali to są te same obawy czy zespół podoła wyzwaniom gatunku. Również wycena akcji uwzględnia różnicę potencjału obydwu firm w odniesieniu do kasowści gatunku. > > Tutaj nie mamy EA, ja nie widzę obaw aby kurs dalej spadał mając z tyłu głowy gotówkę dostępną w kasie po IPO, portację HW na hybrydę i multiplatformowe wydanie PhantomD. Różnica natomiast uwzględniając ryzyka bedzie istotna we wzroście kursu wtedy kiedy dwa projekty PD i WW3 okażą się sukcesami. Dlatego ciekawe słowo klucz w inwestowaniu to dywersyfikacja a nie dywersja.
EA czy nie EA nie ma żdanego znaczenia. W EA PUBG był 8 miesięcy i w tym czasie wyjął 700 MLN $ pzrychodu , Day Z był długi czas i spzredał się wysmienicie H1Z1 itp itd.Z drugiej strony były takie gry ktore były skończone jak Observer ,get even , ancenstors legancy i sukcesów nie zaliczyły. ----wiec ta Argumentacja jest totalnie Z czapy wzieta, dlaczego masz sie" nie obawiac "debiutu PD.
Kolejna kwestia CFG miał nie jedna emsije to tez pewnie masz w głowie z ostatniej wyjęli 4 MLN PLN za chwilę bedzie raport finansowy zobaczymy ILE kasy maja i jakie sa KOSZTY operaycjne za 2 qw. Bow tamtym roku mieli ich chyba cos pod 7 MLN PLN wiec tej kasy z IPO moze nie na wiele wystarczyc , Jesli PD sie nie zaspecjalnie spzreda a do spółki trafi np 3 MLn w rok , a koszty bedą wynosiły np 8 mln orcznie to za rok Już znowu PUSTKA MOZE WIAĆ --a kolejny debiut planuja dopiero w 2021 roku .
Wiec chyba rozumiesz co w takiej sytuacji sie robi? żeby zapewnic Płynnosc spółce? ---czy to tez masz z tyłu glowy? Pozatym kapitalzazacja grubo powyzej 100 MLn PLN wcale nie jest taka niska. BLO ma kilak mln kasy na konatch gry ostatnie mają niezle oceny ----jakos daja radę od 2015 roku wiazac koniec z koncem majac jeszce na KONTACH kilka MLN PLN i co? ---jaka była w ostatnim czasie jego najnizsza kapitalziacja? --nawet jakies 70 MLN PLN. --Wic przy kapitalziacji 130 MLn PLN nie byłbym tak spokojny tym bardziej że PLW niedawno wyceniał go na cos miedzy 20-30 MLn PLN a cyba nie sądzisz że działaby na własną szkodę dając INNYM po sztucznie zanizonych cenach BRAC AKCJE --ktore powodowały SPADEK ich wielkosci udziałow % w spółce --w ktorą sami wpompowali kilka mln PLN w pzreszłosci.
Dnia 2018-08-07 o godz. 12:34 ~orzel74 napisał(a): > Ciekawe zaufam mimo to swojemu inwestowania.
Spox ja tylko pokazuje pewne zagrozenia jakie moga wystapić , bo patrzać na "TYGODNIOWY SZAŁ PROWY" jaki miał tu sie odbywac to widze raczej padake a to moze wołynac na monetyzacje niszowej ale ( nie ukrywajmy DROGIEJ GRY od nieznanego dewelopera). A to znowu mize pociagnac za soba inne konsekwencje FINASOWO --KURSOWE bo CFG nie jest az tak mała firma i juz jednak swoje koszty operacyjne ROCZNE ma na ktore tzreba MIEC HAJS i to w perspektywnie kilku lat BO dopiero w 2021 jest planowany debiut kolejnej gry
P.S Gdyby 11 Bit nie był znany juz z TWoM to załoze sie ze FP byłby sporo ponizej 30$ miedzy 20-25 $ za kopie, a tu cisna z cena 40$ no nie wiem nie wiem.
Ad. 1) Faktycznie, obecnie jest na 14-tym. Rynek się nasyca a dane aktualizowane są na bieżąco. Nie wiem ile się sprzedało HW w tej promocji ale widać, że gracze zareagowali. Spodziewam się, że w tym *niszowym gatunku* akcja promocyjna została zauważona.
Ad. 2) Promocja nie wydaje się służyć "przytuleniu kasy" (choć za to nikt się nie obrazi na pewno) ale, jak mniemam, wytworzeniu ruchu w Sieci wokół gry CFG. I założę się z Tobą, że ten ruch się pojawił a nazwa CFG i tytuły HW oraz PD pojawiły się w świadomości znacznie większej grupy potencjalnych nabywców. Masz rację, że gry strategiczne to gatunek niszowy a taktyczne turówki to "nisza w niszy" - dzięki temu CFG konkuruje na znacznie mniej nasyconym rynku aniżeli np. rynek gier FPS. Jasne, że rynek na taktyczne gry turowe jest mniejszy ale to nie zmienia faktu, że nadal są tu miliony odbiorców do zagospodarowania. Czy decyzja o takim profilu działalności CFG się opłaci - zobaczymy w przyszłości. W końcu od ponad 6 lat, nieustannie, robią gry strategiczne - ich doświadczenie rośnie i musi się dać na tym zarobić. No i wiesz, mówienie, że CFG jest "noname" na świecie to naprawdę jest uwłaczające dla nich. Za długo siedzą w branży żebyś mógł ich tak nazywać.
Wreszcie - oczywiście, że każdy może zarządać za swoją grę 100$ i oczywiście, że gracze "zagłosują portfelem" na to, komu się taka cena należy. Przejrzyj czasem oferty na Steam a założę się, że jest dużo gier, których wysoka cena Cię zadziwi a *pomimo tego* się sprzedają. Cena premierowa to wskaźnik tego na jakiej półce gra jest pozycjonowana i wielu speców siedzi i myśli jaka powinna być cena danej gry żeby gracz miał wciąż ochotę ją kupić a, jednocześnie, miał poczucie, że kupuje produkt wysokiej jakości. Nie hejtuj - wykorzystaj czas i poedukuj się trochę.
Zgadzam się, że zasięgi mogły by być lepsze, lajków więcej i generalnie coś mi się zdaje, że Good Shepherd nie wypromowało gry tak, jakbyśmy sobie tutaj wszyscy życzyli. Milion zamówień przedpremierowych byłby lepszy niż "3 lajki i zero komentarzy" ;) Jednak ponieważ, jak sam zauważyłeś, gra jest *w niszowym gatunku*, to wiedz, że tego typu gry sprzedaje opinia czyli tzw. "word of mouth". Innymi słowy rynek tworzy się przez polecenie znajomym danej pozycji. To była lekcja druga.
Ad. 3) "Fun" jest pojęciem względnym - mnie bawi oglądanie filmów sci-fi, kogoś innego symulator prowadzenia pociągu. Nie oceniam, tylko stwierdzam. Aczkolwiek "fun" nie jest kategorią mierzalną i dlatego Twój argument nie trafia w cel. Co do dynamiki to wszystkie materiały z PD jakie oglądałem wyglądają dla mnie bardzo podobnie do X-COM. Ja nie muszę lubić takich gier żeby chcieć zarobić na firmie, która je produkuje ;) Nie zgadzam się z Tobą, że dynamika X-COM jest większa, bo w obu grach jest wykonywanie swoich ruchów a potem czekanie na przeciwnika - to są generalnie "szachy z dodatkam i wybajerzoną grafiką", nie moja działka. Generalnie pytanie brzmi "czy jest rynek na takie gry?" i przykład X-COM odpowiada "tak, jak najbardziej". Przypomnę Ci, że obecnie w produkcji jest kilka gier tego typu, w tym gra od twórcy oryginalnego UFO. No to teraz trzeba trzymać kciuki żeby PD spodobało się fanom gatunku a reszta już potoczy się gładko. I to była lekcja trzecia, ostatnia w ramach Twojej bezpłatnej subskrypcji.
Co do Twojego podsumowania to, Drogi Kolego, z opinią jest jak z "d" - tzn. każdy ma swoją. Przekleństwem XXI wieku jest fakt, że obecnie bardzo wielu zdaje się uważać, że ma sens swoje opinie wygłaszać publicznie. Dla porządku - ja się z taką *opinią* nie zgadzam.