Czy są już jakieś szacunki co do wyników za drugi kwartał ?
Obserwując kurs to wyciągam pesymistyczne wnioski co do wyników które my poznamy , a które Zarząd i RN już zna .
Jeżeli wyniki za 2Q będą gorsze to zobaczymy jednocyfrowy kurs bez możliwości odbicia niestety bo to będzie znaczyło że spółka ma poważny problem z RV samochodów jak cały rynek CFM i zanim z tego wyjdzie będzie potrzeba ze 3 lata.
wg mbanku zysk za 2 kw PCM był o 30% niższy r/r i wyniósł 6,70 mln. Wzrost floty w 2Q’18 na poziomie +2% q/q samochodów. ■ Oczekujemy stabilnych przychodów ogółem przy lekkiej presji na marże. ■ Oczekujemy stabilnego wyniku na remarketingu w wysokości 0,5 mln PLN. ■ 5% spadek kosztów ogólnego zarządu w kwartale oznacza 15% wzrost r/r. ■ Wyniki 1H’18 stanowią 62% naszej konserwatywnej prognozy rocznej.
Przecena jak piszecie, owszem, może i była uzasadniona. Ale teraz ..... zgadnijcie co będzie :)
Gdyby nie zjazd z 31zł na 11zł, nigdy nie zwróciłbym na tę Waszą spółkę uwagi. Ale w tych dniach właśnie zainwestowałem :) Może i jeszcze spadnie, wtedy dokupię. Ale jeżeli wzrośnie, to mamy ładny sygnał kupna i też dokupię (taką mam taktykę ). Argumenty: 1. Rynek ostrym zjazdem chyba już zdyskontował przyszłe złe wyniki. 2. Nastroje tutaj macie takie podłe, że gorzej się nie da. Analiza psychologiczna każe kupować. 3. Z samego Fibonacciego należy się odreagowanie do poziomu (nie będę pisał jakiego, żeby nie zapeszać). 4. Spółka nie za mała, bo z SWiG80. 5. Pozytywnie zaskoczony jestem analizą fundamentalną i niską wyceną tej spółki.
Nie martwicie się: to samo miałem na MSZ, Trakcji i Kopeksie. Najpierw ostre zjazdy, pesymizm i fantastyczne odreagowanie. Pytanie tylko: z jakiego poziomu :)
Ale fachowiec się wypowiedział no no!, pracuję w CFM od 15 lat, ta spółka ma poważne problemy, jeżeli wyniki z raportu II kw to potwierdzą to dopiero będą jechać w dół. Z tego co wiem to jest poważny problem na remarketingu i to nie tylko w tej spółce ale w całej branży. Inna sprawa że zarząd PCM ewidentnie "przespał" problem. Wystarczy cofnąć się do raportów za 2015, 2016 i 2017r. widać że jest co raz gorzej - stok zwiększał się tragicznie. Mają dużo aut, mają dużo "starych" aut i co by nie zrobili to ciągnie ich to w dół a jeszcze koszty magazynowania i obsługi ... Generalny plan naprawczy i to do końca III kw to może w ciągu 3 lat się wykaraskają jak nie to zobaczymy spektakularną klapę czego im oczywiście nie życzę. Może zadziałają, bądźmy dobrej myśli!
Gratuluję bardzo wysokiej samooceny własnych umiejętności - naprawdę gratuluję.
Pewnie się tego nigdy nie dowiem ale mniemam ,że na akcjach zarobił już Pan w swoim życiu majątek .
Chciałbym wierzyć w Pańskie zapewnienia gdyż jestem posiadaczem pewnej liczby akcji PCM kupionych po sporo wyższej niż obecna cenie, jednak patrząc na sytuację rynkową spółki bardziej mam wrażenie iż jest Pan nieprzyzwoitym optymistą
Kto z nas ma rację pokażą najbliższe miesiące , widocznych ruchów spodziewałbym się po ogłoszeniu wyników za II kw.
Słuchajcie, ja nie wiem co będzie, bo giełda to jest gra finansowa. Złośliwości są niepotrzebne, ale są też pewnym sygnałem.
Na giełdzie inwestuję tylko 10% pieniędzy, z tego w jedną spółkę do 1/5 max. Jeżeli jest mało płynna (jak PCM) to do 1/10. Więc nie zbankrutuję. Zaliczyłem w tym roku również i pudło (Otmuchów) i do dzisiaj mi wstyd, więc nie jestem mistrzem. Nie znam się też zazwyczaj na biznesie tych spółek, a o PCM poczytałem dopiero tydzień temu. Może więc złośliwy przedmówca ma rację co do fundamentów PCM, ale nie o fundamenty tu chodzi. A argumenty przedstawiłem poprzednio.
Wypatruję min. takie spółki jak ta. W tym roku jest prawdziwy urodzaj, ja trafiłem "tylko" w MSZ, Trakcję i teraz w Kopeks. I trudno nie być zadowolonym wobec tamtych wzrostów, a zyski zrealizowałem. Nigdy jednak nie udało mi się kupić w dołku, pewnie tutaj też tak może być. Ale mam swoją taktykę i ona się sprawdza. Ta taktyka polega również i na tym, aby wycofywać zyski i utrzymywać na giełdzie owe 10%.
Warta uwagi, powiedziałbym szczególnej uwagi aby nie inwestować. Chyba że zgodnie z przewidywaniami kurs będzie po 5 lub 4 z ogonkiem za akcje. A tyle będzie po III kw bo na Kowalach prawie nic nie sprzedali, a starych do sprzedaży w ogóle nie kierują za duże straty na wartości rezydualnej - nie akceptują proponowanych cen tak to określił ten Główny mieszacz na tym punkcie sprzedaży a dodatkowo to się chwalił że zna osobiście zarząd i dla nich wartość akcji to żaden wyznacznik może być nawet po 5 zł. Gratuluję takiego podejścia sprzedażowego. Jak będzie po 4 pln to zaczynam kupować! A samochód kupiłem po sąsiedzku u Plichty bo nie chcą schodzić z cen.